Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

ahoj
prosim ma niekto povodnu sch JPA100 - myslim tu verziu s dvomi parmi BD na konci a paralelne emitoraky?
dakujem

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

myslíš toto?
https://i.ibb.co/8PJx46n/JPA100schema.png

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

... ano, zda sa ze to je ono. dakujem pekne.
mam totiz dve slusne urobene dosky s tym zapojenim, emitoraky uz "upgradnute" a BD-cka na konci odpalene...
Vyhadzovat to nechcem, BD-cka menit 1:1 sa mi nechce, ak uz do toho vrtnem, chcem to niekde posunut,
viem ze bola potom aj SE verzia s rychlym koncom, no doska je na 2 pary TO220 ... tak rozmyslam co s tym. Prichadzali by do uvahy FJP co je unobtanium a MJE150xx co je tak trocha slabota - na koniec v dvoch paroch...

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Ak je to len trochu možné už by som tam pchal nejaké NJW alebo sanken v TO3p...nakraj určite vojde aj na pôvodnom Lku.
Vývody v 90°c uhloch naformovať do dosky prípadne na šikmo, alebo ak doska dovolí, vyvŕtať na novú rozteč a zospodu prihnúť k pájacím plôškam smile
Podľa obrázka by tam možno šlo natlačiť aj 2 páry TO3p.
Ak by sa malo jednať o ťažkú profesionalitu, môžu sa urobiť malé DPS, ako redukcie a nové uholníky s vŕtaním pre väčšie púzdra.
A nielen, že tam nebudú pomalé BD ale najme SOA kua SOA, vyhorené JPA a rôzne uni s TO220 koncami nieje konšpirácia big_smile

https://www.elektrolab.eu/blog_images/zosilnovac-jpa-100se-100w4-ohm-1140x500.png

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

smile
Frantisek, ano, s tym rychlym koncom (jeden par) je prave ta SE verzia,
mam tu istu dosku ci si dal na foto, prve bolo ze som skumal ako tam natlacit to velke puzdro ...
SOA kua SOA kua plne suhlasim

chcem len aby to aj vyzeralo ...to je vsetko. mozno to skonci tak ze zhora dam trand nozicky vzorovo prechod cez DPS a zdola divoka dratovacka smile dva sa tam vojdu do povodnych dier bez medzery medzi sebou a asi 1mm rezerva z jednej (budic) a druhej strany (kraj L-ka) ...

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Samozrejme, že je na tebe, ako to urobíš smile
Funkčnosť, spolahlivosť a parametre je určite nad vývody sformované na 2,54mm raster.
Možno by stálo za úvahu aj pridať elyty, low ESR samozrejme cool ku koncom.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

.. pojdu tam dva pary sankenov ... do povodnych pozicii TO220 mozno ich bude treba zlahka zbrusit aby sa tam vosli vedla seba vpoho, (ked niekto moze vrtat M4 cez trand, ja mozem skusit zbrusit jeden bok smile )
prihnutie (esteticky) noziciek do povodnych otvorov (ktore treba zvacsit) ...
aspon uvidim co nameraju sankeny v JPA wink
pridavne elyty - zvrchu na dosku uz to asi nedam, pozriem este, jedine odspodu zo strany spojov nieco stihle nalezato ... vdaka za tip.

(upravil Otas 24. 11. 2022 15:12)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Jak koukám na schéma výše, takto zapojeno při selhání kontaktu jezdce trimru dost zatížím, možná odpálím koncáky. Trochu se divím, Joži má výborné věci, asi to vidí z hifi pohledu.
Já mám deformaci z profi (vždy dohrát!), tak bych spojil bázi BD139 s opačným koncem trimru, při špatném kontaktu na trimru sice budu mít (mírně zkreslující, možná lehce kmitající) zesilovač  bez klidového proudu, ale nejspíše dohraji.
Nedávno jsem řešil profi zes AA V4001 (2*1400W) a na obou kanálech byl (mimo jiné) vadný trimr regulace kliďáku, dovede to dobře topit smile. Jeden kanál i s ventilátorem vydržel hrát jen cca 10 minut, pak (naštěstí) vypnul. Ale zes měl už dost za sebou, není to závada prvních let provozu.
EDIT: Aby mne někdo nevzal za slovo, hodnoty odporů bočníku je potřebné trochu změnit, s těmi stávajícími by to při změně pozice připojení báze bylo bez klidového proudu smile.

(upravil Bobeš1 24. 11. 2022 13:08)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Já mám na 7250 jen 2 ks 10A tranzistorů (nic paralelně) a zatěžuji to do 4 ohmů při napájení +- 42,5 V a již drží roky. Emitorové odpory tam nejsou žádné, jen v kolektorech je 0,1 ohmu přemostěných paralelně schotky diodama v sérii dalších 0,1 ohmu. Filtrace je přes 30 000 mikro v každé větvi. Z jakého důvodu by u tebe měli odcházet tranzistory, pokud jsou kvalitní? Co chlazení?

Na schématu nahoře jsou tranzistory na vstupu do ochrany špatně - který tranzistor zabere při záporném napětí?

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Presne tie ochrany som už riešil aj na SE a za boha si nechcel dať tam niekto povedal, lebo že to "funguje".
Funguje, ale až ked sa lavínovo pri mínus 6-7V otvorí prepolovaný trand. Tá BC546 v pravo. Má mať CE opačne.
Táto chyba sa objavuje dosť často smile

(upravil Otas 25. 11. 2022 15:11)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Hodil jsem si zes dle schématu nahoře do self made výpočtu protizkratové ochrany a nějak mi to na 4 ohmy nevychází sad  (zátěž sady 4 emitoráků až 2,54 W a od 50W to omezuje proud).
Na 8 ohmovou zátěž je to zcela perfektní (rezerva proudu minimálně 50% a na 4 emitoráky jde 0,63W). Někdo tohle zatěžuje na 4 ohmy? Zatím mi výpočet na ochrany u osvědčených zesů vždy šlapal a souhlasil smile..
Na 4 ohmy by se musely změnit ochrany (hodnoty odporů a přidat odpor od báze k napájení).

(upravil DJ_Rix 25. 11. 2022 15:38)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Stačí osadit emitoráky 1R místo 1R8 a je to. Probíralo se to na předchozí straně.

(upravil Otas 25. 11. 2022 20:36)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Když nebude vadit zvýšení Pc na jeden trand při zkratu z 62 W na 111W (při půlvlně), tak určitě.
Mně by to vadilo. Já bych tam raději přidal dva odpory 5k6 a měl bych zase Pc jen 59 W ve zkratu....

Samozřejmě že čísla jsou jen teoretický výpočet.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

chlapi vdaka za vstupy k tejto teme, kedze som to ja, kto  opatovne "rozduchal" problematiku JPA, citim sa byt zodpovedny za zosumarizovanie issues ...
- o sa tyka odpalenych koncov (BD), viem ze sa to rozoberalo cez rozne vlakna, myslim si ze jasna pricina sa nikde neidentifikovala. Co sa tyka konkretne tych mojich modulov, uz ked som sa k nim dostal, boli odpalene, ale ja som ich vytiahol s nevetranej sasky (sice dimenzovanie chladicov OK) tak si viem predstavit ze sa tam uvarilii vo vlastnej stave
- o dimenzovani a hodnotach povodnych emitorakov sa uz tiez popisalo, ja osobne neviem ake bolo odporucanei autora (Joži) ohladne zataze, je zrejme ze do 4Ohm to idealne nebolo, v dalsich verziach (napr. SE) boli navrhnute 0,22 emitoraky (3-5W) pre jeden par koncov
- chyba na vstupe ochr. obvodu (prehodene C-E) bola zrejme iba v tej prvej scheme, v dalsich verziach to uz bolo odstranene
- este dodam ze oproti povodnej scheme bola neskor pridana kapacita medzi bazami budicov ...

ak som na nieco zabudol, kludne pridajte, vdaka vsetkym za konstruktivne pripomienky.

(upravil Otas 28. 11. 2022 19:12)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Jen dokončím, co jsem nakousl:
Přepojení báze trandu, který řídí klidový proud, aby se při selhání kontaktu jezdce trimru nezničily koncáky si vyžaduje změnit hodnoty odporů (doufám, že jsem správně počítal smile ):
1k8 zaměnit za 2k2
Trimr 2k5 zaměnit za 1k
680J zaměnit za 390J
Takto je regulace v pohodě a přerušení kontaktu jen zastaví klidový proud.

Emitorové rezistory pro 4 ohmovou zátěž zaměnit za J22. To ovšem znamená půlvlnové zatížení každého výkoňáku ve zkratu přes 120 W, což ty trandy vydrží jen krátce. Pokud jste z toho nervozní - já bych byl a to hodně sad, doplníte mezi napájecí lajnu a bázi bližšího ochranného trandu (BC546, BC556) odpor 5k1, to by mělo dostat zkratovou zátěž výkonových trandů do rozumné meze cca 60W při jedné půlvlně. To už mají výkoňáky šanci na přežití - ve spolupráci s tepelnou ochranou max 70°C smile .
Pokud chcete zachovat koncepci 4 rezistorů paralelně (což doopravdy není špatné, indukčnost je minimální), pak 4*1 ohm, jak bylo dříve napsáno, rezistory 100J navýšit na 120J a zmíněné odpory od napájení k bázím budou 6k8/1W.

Tolik, abych jen tak nenakousl myšlenku, nýbrž se snažím v mezích svých omezených znalostí dotáhnout sad ...

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

... vďaka Otasi.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Samozřejmě to bude chtít změřit a odladit, zkontrolovat co to dělá, zda ta nadproudovka nezpůsobuje kmitání. Osobně bych to tak nehrotil, když se dají správný pojistky, při tvrdým zkratu a velkým vybuzení (IMO toto jsou situace, který se řeší v muzikantským oboru, ne doma u hifi, tam asi neohulím zesák na plný knedlík a pak za randálu půjdu šlusnout reprokabel nebo študovat, proč jedna bedna řve a druhá je potichu) prostě za 3-4 vteřiny vyletí a je to. S tím řízením kliďáku je to samozřejmě pravda, ale neřídí se tím ani velcí výrobci spotřebky, většinou to totiž není problém, trimry běžně selžou až třeba po 20ti letech hospodskýho provozu, víceotáčkový snad nikdy.

(upravil Bobeš1 29. 11. 2022 8:09)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Kolik asi zesilovačů, kterým ty trimry odpadly jede bez klidového proudu a zjistí to vůbec někdo u muzikantských zesilovačů, že zkreslení už není v tisícínách, ale v desetinách a jen při malých úrovních, které tyto zesilovače málokdy používají (možná v pauze při kulise, ale v tom hluku to nemá nikdo šanci poznat). Jak často kontroluje někdo klidový proud zesilovačů?
Pokud v zesilovači nejsou žádné ochrany, tak to není důvod ho označit za špatný - na kvalitu zvuku to nemá negativní vliv, spíše naopak. A pro použití zkušeným uživatelem nevidím důvod ho nepoužívat, zvláště doma u HiFi.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Bohužel dle mých zatímních zkušeností má většina starších zesilovačů v profi trimr zapojen tak, že zvětšení hodnoty nebo špatný kontakt trimru znamená zvýšení klidového proudu. A když se zes hřeje, tak se kontroluje smile.
Ale je pravda, že např. už QSC G3 je zapojen ve třídě B a GX5 a GX7 jsou sice v H, ale navazující na první krok ve třídě B. Nakonec v konkurenci levných zesů třídy D mají šanci zvukově uspět smile.
Zesilovače bez ochran jsem také v mládí dělával, tenkrát se ještě repra zapojovala přes konektory. V profi mne vychytala repra, která při shoření šla do zkratu (a vzala s sebou trandy) a v domácích věcech pak spojování beden přes dvojlinky a svorky bez konektorů (jsem asi zkušený a přesto jsem zes odpálil, asi slabší den sad ). Takže od té doby alespoň takovouto "blbovzdornost" doporučuji. A tepelnou ochranu k tomu.