Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Muzu mit prosim laicky dotaz na zapojeni PCM1794 od Dohnalika? Proc jsou u OZ pouzity folie 2n2 a 2n7, ktere jsou pro me prakticky nesehnatelne? Daji se hodnoty nejak jednoduse prepocitat na "rozumnejsi" hodnoty?

(upravil luta 23. 4. 2012 15:30)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

je to katalogové zapojení z datasheetu .. tam by šlo použít i SMD NPO keramiku.. 2n7 pak v diferenčním zesilovači tvoří dolní propust...tam si to mužeš přepočítat či odsimulovat tak jak potřebuješ a upravit R i C dle libosti.. R ale řádově nezvyšovat kvůli šumu

dokonce nad tím i uvažuji, zda tam nešoupnout smd NPO keramiku, která je přesnější, menší , bez indukčnosti..

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

no ja uz mam prave desky ve vyrobe, a mam tam misto na ty folie sad pokud to teda je dolni propust, tak +- propocitat a vrznout tam neco kolem co je v rade... diky

(upravil luta 23. 4. 2012 21:08)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

ten diferenčák budu taky přepočítávat tak cca na 50kHz mezní frekvenci. Ono ten DIR9001 stejně nedá víc než 96kHz ..návrh DPS si dělám vlastní.. většinu v smd mimo folie, OZ a elyty

hraju si s tím ve volném čase jako relax http://luta.7u.cz/imgLinks/audioweb/dac.png zatím jen nástřel analogové výstupní části DAC..je docela možné, že ty folie v I/V sekci nahradím smd NPO..pokud mi to nidko nerozmluví a racionálně nezdůvodní smile velký kýble jsou 170uF sanyo OS-CON.. větší blokovací SMD 100uF X5R keramika, na VCOM raděj taky tantaly.. u OZ pak 100n + 10uF X7R / 16V.. napájení bude cca +-12 - 14V z diskrétního zdroje ala Sulzer regulator, který tam ještě chybí

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Keramika do audia nepatří. Zvuk tahej přes folie. Dost racionální ne? smile Nevím NPO asi úplně špatné nebude, ale...raději folie. Máš to zatím docela pěkný, jsem zvědavej na výsledek.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

to není tak jednoduchý.. když mrkneš i na to AD1853 co chceš vyzkoušet, tak tam maj NPO.. NPO by neměl mít nectnosti X7R/X5R keramiky, jakož závislost kapacity na napětí apod.. mnohem lepší frekvenční vlastnosti než folie, žádná indukčnost, lepší přesnost v základu +-5%..ale to víš.. smile NPO se hodí i do vf kde ti folie končí..

Web

(upravil Dohnalik 23. 4. 2012 22:07)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Ano vím, viděl jsem často doporučováno NPO jako náhradu folie, ale já dám přednost těm foliím, ono to vypadá víc hifi smile Na blokování nic než keramiky už samozřejmě nepoužívám. Dle mě je na toto používat folie blbost. Jenže to tak používá i pan Dudek, případně další konstruktéři, což člověka dost mate.

(upravil luta 24. 4. 2012 8:22)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

je rozdíl blokovat koncovej zes s +-50V nebo DAC smile

mimochodem uvaž jak se asi bude chovat ta folie v I/V sekci kde časová konstanta je tak 1us a DAC ti změní výstup skokově tak v řádově stovkách ne-li i desitkach ns tipuju smile

edit: tak vzhledem k dostupnosti 2n2 NPO si tam nechám pozice i na Wima FKP 2n2 5%, která by měla snad být ok a maj ji v gesu smile

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

No kolikrát jsem viděl wimy i na blokování napětí řádově jednotek volt. S tím chováním máš pravdu, trochu jsi mi nasadil brouka do hlavy, ale nemyslím si, že by to bylo nějaké zásadní.

(upravil luta 25. 4. 2012 16:27)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

ono je to s těma foliema asi těžký..na blokování malých napětí audia je to asi taková snobárna. Ikdyž zase člověk ví co dostane a jakou to bude mít životnost, zatímco u té THT keramiky fušované číňanem to může být kdo ví jaké a na pultu nepoznáš zda ti prodaj Z5U nebo X7R matroš..životnost mohou mít folie díky regeneraci lepší než keramiky - pokud dostávaj po prdeli a to je přesně ta výkonová elektronika jako zesilovače apod.

Wimy mají třeba definováno maximální SR 1000V/us, a tu parazitní indukčnost jsem třeba nikde nevyčetl.. serie FKP by ale měla být na téhle pozici dobrá. Případně MKP.

ono kdyby se to mělo řešit do detailu, tak by se musely použít dual SOIC OZ protože dual umožní kratší vedení zpětné vazby, SOIC zkrátí cesty a přechody pouzdro patice..Zase ale na úkor použití prokovů, jejihž indukčnost je relativně nízká, asi řádově nH..A na úkor THT, leda by bylo SMD z bottom a THT z topu..pak by šlo zaručit krátké zpětnovazební cesty s Wimou RM10 (lépe ale SMD NPO)

Web

(upravil Dohnalik 5. 5. 2012 18:26)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Tak se po delší době vracím. Přišel mi programátor, kód pro CS8416 by měl být napsán (asi ho pro jistotu ještě pošlu lutovi na zběžnou kontrolu, až bude mít čas) a zbývá doosadit pasivní součástky, na které ještě čekám.

Odbočím. Postupně se mi v hlavě rýsuje myšlenka finálního DACu a pokud by to někoho zajímalo, rád bych se o ní podělil a prodiskutoval případná úskalí.

Celý DAC bude v krabičce 1NGXA243 od modushopu.
http://www.modushop.cz/images/katalog/galaxy-10mm-panel/galaxy-10mm-panel-01.jpg

„Krabička je 230mm hluboká, 230mm široká a na výšku má 40mm. Čelní panel je z 10mm tlustého hliníku. Bočnice jsou z profilovaných hliníkových lišt. Víka jsou z 2mm tlustého hliníku.“

Na přední straně této krabičky bude 2x16 znakový, modrý LCD display vedle něhož bude po pravé straně nějaký pěkný hmatník rotačního enkodéru a na levé straně tlačítko pro zapnutí.
Na zadní straně by se nacházela hromada konektorů. Od leva Euro 230V, hlavní vypínač, 2x BNC cinch, nad ním USB s optickou, jeden AES/EBU a obyčejné, nesymetrické, audio výstupy.

Uvnitř bude řešen jako jednodeskový a skoro celý SMD, až na analogovou část. Napájen hlavním toroidním transformátorem s oddělenými vinutími pro digital a analog a maličké EI ST-BY trafko. USB a optika budou umístěny na samostatné destičce nad BNC vstupy. Rád bych volil čip od Tenoru TE7022L, jenže nemůžu najít datasheet - nevíte o něm někdo?
Přepínaní vstupů bude řešeno přímo v CS8416, až na optický a USB vstup, tady by měl jako přepínač sloužit TE7022L. Také AES mi vrtá hlavou, jelikož je symetrický a ostatní vstupy jsou nesymetrické, musím nějak zajistit přepojení RXN pinu obvodu CS8416 ze země (u nesymetrických vstupů) na záporný vstup AES3. Uvažoval jsem jednak o relátku, a jednak o využití MUX v CS a jeho GPO pinů, tj RXN bude připojen na jeden z těchto GPO pinů, jeden z RX pinů bude na zem, druhý na záporný pól AES3 a pomocí TX budu na GPO pin připojovat buď zem pro nesymetrické vstupy, nebo záporný vstup AESu.

Všechny vstupy budou galvanicky odděleny, nejspíše oddělovači od Analog Devices (minimálně USB ano, koax/AES3 možná oddělím obyčejnými trafíčky pro to určenými).

Rozkódovaný signál poputuje z CS8416 do DA převodníku, a to buď AD1853, nebo AD1955, tady ještě nejsem rozhodnut (více se přikláním k 1853). Za převodníkem budou I/V konvertory a slučovače sym -> nesym signál. Za ně nejspíše ještě posadím nějaké buffery kvůli kabelům. Tady se pozastavím a chci se zeptat, proč jsou v hodně zapojeních u výstupů relátka a na co konkrétně tam slouží? Mute při vypnutí/zapnutí?

A jakožto většina dnešní elektroniky, ani tento DAC by nefungoval bez MCU. Zvolím pravděpodobně ATMegu8. Počítám, že naprogramovat ji bude pro mě, jakožto začátečníka, největší úskalí hned po návrhu samotné desky, ale mělo by to umět toto:

- ovládat veškeré obvody přes SPI a nastavovat je co neoptimálněji podle aktuálního SPDIF signálu.
- přepínat vstupy rotačním enkodérem.
- zobrazovat aktuálně zvolený vstup, jeho aktuální samplovací frekvenci a bitovou hloubku na displayi.
- ze začátku regulovat hlasitost - tj před tím, než si postavím preamp, výše luta vysvětloval proč není dobré ji regulovat digitálně.
- uložit do EEPROM poslední nastavení DACu a při opětovném zapnutí se takto zase nastavit.
- komunikace s předzesilovačem - automatické zapínaní, aktuální zvolený vstup...

Osadit to chci matrošem z Ecomu, příapdně ještě z eshopu jury80, kondíky Nichiconn (rád bych sehnal ty zlaté audio), Sanyo, Wima, Yaego etc.
Desku si nechám nejspíše udělat v černé, nebo bílé, se zlatým HAL.


Je to můj zatím největší projekt, nechci ho uspěchat, zatím se na něj připravuju (díky lutovi za tipy na čtení, při návrhu se budou hodit), ale pokud se to povede, tak věřím, že výsledek bude stát za to. Zatím všem (zejména lutovi smile) díky za rady, bez nich bych nejspíše nerozchodil ani ty prototypy.

Malinko jsem se rozepsal.

//ještě jsem uvažoval o externím clocku pro CS8416, má to smysl?

(upravil luta 5. 5. 2012 18:15)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

externí clock má smysl v případě, že jej taky přivedeš ke zdroji SPDIF. Zdroj SPDIF tedy musí mít tento master clock vstup..řeší se tím jitter..hodiny nejsou dekodovany pomoci PPL z spdif signálu, ale rozvedeny přímo.. hodiny bývají co nejblíž DAC, od něj vedou k spdif receiveru a budičem k spdif vysílači - třeba zvukárně..aspoň tedy myslím wink

ADUMy jsou fajn.. pozor na ten USB přijímač aby byl max Full-Speed.. na High-Speed ADUM nestíhá, na což jsem narazil při myšlence, že místo SPDIF vstupu použiju asynchronní USB s vlastním clockem (USB neovlivní jitter).. ono totiž nejde galvanicky oddělit těch 480Mbit a přitom nepošahat enumeraci atd ..

Web

(upravil Dohnalik 5. 5. 2012 18:25)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

To máš asi pravdu, smím se zeptat, jak chceš řešit vlastní clock? Jelikož mi protokol USB není moc znám, tak o tom nemám šajnu. Ale že by vlastní clock neovlivnil jitter...to mi přijde taky dost nepravděpodobné. USB je pořád USB.

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

http://www.gfec.com.tw/documents/10157/ … PB-v21.pdf

(upravil luta 5. 5. 2012 18:37)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

jde o to v jakém režimu USB jede. pokud je to třeba příklad PCM2902 tak DAC jede v adaptivním modu.. to znamená, že generované hodiny PLL smyčkou se přizpůsobují toku dat z USB. DAC si nemůže diktovat kdy data chce a kdy ne (stav bufferu) (podobně jako SPDIF- ale tam to řídí HW vysílače a proto je přesnější)..některé USB DAC to řeší duplikací dat či plněním nul či zahozením dat.. některé jako PCM2902 přizpůsobí hodiny..mají tedy vyšší jitter řádově 500 až 1000 ps jak jsem někde četl..

pokud se použije asynchronní režim, který většina USB zvukovek nemá ( má jej Hi-face USB-SPDIF), pak si USB zařízení (zvukovka) diktuje kolik a kdy chce dat.. plní si svůj buffer dle sebe.. Přesnost hodin je ovlivněna přesností krystalů použitých pro generování hodin..Tyto jsou přímo u DAC.. přesné krystaly 24M,xxx MHz apod.. jitter klidně pod 100 ps dle přesnosti krystalů a provedení napájení a elektroniky..

Příklad open-source asynchronní implementace usb audio class až 192kHz Win/Mac/Linux http://sites.google.com/site/lofturj/sdr_widget

Web

(upravil Dohnalik 5. 5. 2012 21:16)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Hippo: Tohle jsem našel taky, to jsou specifikace, nic mi to neřekne.
luta: Díky, tak sjem si to myslel správně. Tušil jsem, že nabufferováním dat lze ten jitter omezit.

(upravil luta 6. 5. 2012 20:41)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

sakra docela nad tím USB začínám uvažovat..buď hotový modul USB I2S za 60 doláčů http://www.qnktc.com/ab_12.php nebo zkusit vlastní návrh..

Analogová deska by obsahovala pouze DAC + OZ se zdroji a dvojicí krystalů pro hodiny DAC.. připojení LCD a digitální ovládání hlasitosti či vyvážení kanálů je takovej bonus smile

Web

(upravil Dohnalik 6. 5. 2012 20:49)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Pokud bys navrhl něco vlastního, tak bych si rád jeden kousek od tebe koupil smile . Také mě to asynchronní USB celkem zaujalo, SPDIF je sic pořád SPDIF, ale představa malého USB sluchátkového zesilovače láká.

(upravil luta 6. 5. 2012 21:15)

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

mám v plánu to zkusit. Určitě ale nebudu používat napájení USB. Jestli to bude kompaktní taky nevím. Spíš normální DAC.. U SPDIF je problém v tom, že musíš mít mimo DAC ještě kvalitní zvukovku s hodinama..Tohle to krásně řeší..doufám, že na to pak budu mít čas a moje plány se nerozplynou s nástupem do studia PhD (pokud vyjde) + práce smile

Web

Re: DIY DAC s CS8416 a AD1853

Tak to držím palce smile