Re: Postavme si flaškostroj...

Viem ze o lampach neviem nic, a dnes som sa docital toto, pri popise pre KT150:

https://www.tubex-store.cz/tung-sol-kt1 … ron-tubes/

ze ovalna "obalka", po nasom banka, tym ze je okruhla, tak nie je lampa mikrofonicka....  nerozumiem tomu!?

(upravil rvx73 9. 4. 2024 9:47)

To je samozřejmě marketingovej kec. Mikrofoničnost elektronky je daná zejména konstrukcí mřížky.

Problematika je popsána např. zde:

https://dalmura.com.au/static/Microphon … valves.pdf

zdenoeddie, nevím jak ty, ale já jsem jěště moc hranatých elektronek neviděl smile Pokud by to bylo tak, jak píšou v tebou uvedeném odkazu, ideálem ne-mikrofoničnosti by byla baňka ve tvaru koule smile

Ne, opravdu je to tak, jak píše rvx73...

Web

...to je mi jasne, aspon co mam nastudovane, ze tvar banky je suma fuk... preto ma to prekvapilo, taketo reci.

To je nieco podobne, ako dilema svojho casu, ci plave elektronka.

Nevíte někdo, proč se dřiv dělaly některé baňky černé? Třeba AD1, EBL1. Vždyť to omezuje vyzařování tepla z anody.

(upravil Wili 10. 4. 2024 9:08)

to boli tusim armadne elektronky, aby v noci pri zapnutej vysilacke nesvitili v zakopu / na fronte a nespatril te nepritel big_smile

PB: Také mě také zajímalo. Je to grafitový nástřik používaný hojně v 30.- 50. létech. Mělo to údajně co dočinění se sekundární emisí elektronů. Vodivý povlak na vnitřku baňky tento jev potlačoval.

peedros: Díky.

Ahojte, ma niekto skusenost s E130L prosim? Skusal ich niekto na Raa 3k (PP pentoda)? Na prvy pohlad sa to zda vela (katalogovo pozadovanych 1k6) ale podla mna by to slo.

(upravil kudlibabka 4. 12. 2024 21:22)

Tady jeden z mnoha dalších flaškostrojů z mojí zahrádky...SE s americkýma tetrodama 6CB5A v triodě, budíč EF184  rovněž v triodě, vystupáky na amorfních jádrech...7WPC ...mňamka za rozumný peníz...
https://eu.zonerama.com/buggeroff/Album … duplicates
A ještě jeden stroj, AD1 SE budič 6SH7 v triodě, naládovaná anodovou civkou, zakázkový výstupàky na obřích amorfních jádrech ,usmerňovačka 5U4G mash,koncovkybuď mash nebo solid plates, obojezvukově bezvadný,vazební kondy ruský teflony FT3,jeden z nejlepších zesů co jsem vyrobil
https://eu.zonerama.com/buggeroff/Album/12550759
Jo a budič z druhý světový...

kudlibabka, hezké to máš smile

Web

really oldschool! nezaměnitelný nadčasový "ne-design" smile
úsměvné je, že takový "bastl" má a si i udrží cenu mnohem déle, než jakýkoliv běžný nejmodernější DAC

kudlibabko:- radost pohledět, fakt smekám. smile

Díky hoši, pochvala potěší... bastleni mě furt baví a při tomhle designu jsem schopen mechaniku vyrobit komplet vlastnoručně...

Překližka dobrý, ale nemáš problémy s indukováním bordelu do zesilovače? Sice vidím všechny dráty zkroucený, ale měl jsem za to, že kovový šasi se dělá kvůli odstínění.
P.S: moje dvoulampovka je na kusu dřevotřísky a hraje taky...

Zadny problemy s indukovanim bordelu jsem nezaznamenal...horsi by to myslim bylo u RIAA predzesu,tam se pracuje s mnohem slabsima signalama...
Ta dvoje dvoulampovka je radio?

kudlibabka: vypadá to peckově!
nezkoušel někdo RS1003? Chtěl bych z ní udělat 20W SE. Pak mám ještě v plánu udělat RIAA ze starých poštovních lamp C3g, PTT100, Ca

Ty lampy neznám, musel jsem se kouknout po webu co jsou zač...20W v SE to už je mazec...
C3g nemám vyzkoušený,ale mám C3m,ty se mi v triodě moc líbí, teď s nima budu dělat preamp s vystupáky...do RIAA se radši nepouštím,tam spoléhám na pzwaka...

(upravil kaed 8. 12. 2024 17:31)

jasně, klasickej zpětnovazební audion, teď to nemám na stole, ale má to lampy s paticema, tuším EF50 jako audion  a za tím EBL21?, výstupák z nějakýho lampovýho stolního rádia... Složil jsem to před cca 20 ti lety, udělal výměnný cívky na pásma od 100kHz do  30MHz na paticích z RP700, a už jsem to nedotáhl do finále. Že to hraje AM je jasný, ale dokonce se s tím dá poslouchat na radioamatérskejch pásmech morse i SSB, možná s příjemnějším zvukem než na moderním rádiu s digitálním zpracováním zvuku... Samozřejmě nemáš přesně indikovanej kmitočet, rozlaďuje se to na škaredej pohled, navíc ladíš zpětnou vazbu, abys něco slyšel (ssb a morse těsně nad nasazení oscilací), a když je těch stanic kolem víc, tak slyšíš všechny zároveň, navíc ta nosná je slyšet na vedle stojícím "kontrolním" rádiu s digitálním ukazatelem kmitočtu (a přehlušuje přijímaný stanice), ale zase ta jednoduchost...

Jj jednoduchost to je moje...