Re: Postavme si flaškostroj...

Ak uz kupovat, tak pomer/cena by som siel do EH.

Re: Postavme si flaškostroj...

potřebuju něco co se reálně dá koupit s dohlednou dobou dodání

Re: Postavme si flaškostroj...

potom si kup ty JJ...jeste otazka:na co potrebujes 100W lampac?

(upravil DaVidsob's 4. 11. 2022 15:48)

Re: Postavme si flaškostroj...

tak jednak využití plnýho potenciálu těch výstupáků a za druhý od nějaký doby už dělám soustavy tim stylem, že dám do malý uzavřený ozvučnice skoro jakejkoliv basák s velkou výchylkou a velkou cívkou a ekvalizací tomu nahulim třeba 17dB na 40 Hz aby to hrálo basy. Díky týhle metodě můžou bejt bedny hodně malý a i tak budou velmi dobře basovat, je to i lepší z hlediska kontrolovatelnosti toho basáku, neni pak ovlivněnej nějakejma rezonancema vlastníma nebo bassreflexu a dělá přesně to, co se po něm chce.
A na tohle se pak výkon celkem hodí, jen to má vedlejší neblahej efekt, že malý bedničky s 6.5" basákem, maj u sebe 100W zesilovač a moc nahlas to nehraje

Re: Postavme si flaškostroj...

no na tavouhle metodu mi prijde dostacujici tranzistorak...

(upravil DaVidsob's 4. 11. 2022 15:53)

Re: Postavme si flaškostroj...

kdybych si chtěl na ebayi koupit za 500 korun modulek 2x200 W class D a dát k němu 50W zdroj, kterej by k tomu stačil, tak nelezu do tohohle vlákna
to už sem totiž dělal a moc velká zábava to nebyla

(upravil Wili 4. 11. 2022 15:54)

Re: Postavme si flaškostroj...

6550 a KT88 je skoro uplne to iste, minimalne rozdiely. Mullard KT88 je nejaky fake, to uz neexistuje a ani neviem o tom aby Mullard robil aj tieto typy elektroniek. JJ je taka loteria, mozu byt dobre a nemusia, ja osobne mam viackrat zlu skusenost, az som sa cudoval s podozrivo hladkym priebehom reklamacie, akoby tusili ze predavaju shit big_smile a tiez som vela podobneho cital. Gitaristi menia tieto JJ lampy po par rokoch ale to zmykaju na krev, takze v hifi zosilnovaci predpokladam tak 5rokov pri obcasnom pouzivani, snad, zalezi ako casto to planujes pouzivat.

Potom su aj lampy ako Tesla, mam EL34, stare 50-60 rokov a funguju ako nove smile

Z novych vyrabanych su najlepsie podla mojho osobneho nazoru Tung-sol, ale v sucasnej vojnovej situacii su tazko dostupne a drahe ale podla mna to za tu cenu stoji, neskutocne kvalitna suciastka a parametre. Ak chcem spicku hladam teslu alebo tungsol. Ak sa nemylim vlastni ich Electro-Harmonix takze ich lampy by tiez mohli byt dobre ale osobne s EH nemam skusenost. Viac asi poskusal zdenoeddie mozno sem nepise.

kudlibabkov napad je super, pretoze tym 6P3S lampam bude vyhovovat nizsie Raa trafa aj napajacie napatie a hodne usetris. Inak su to tiez beam tetrody takze krasne svietia na modro. Osobne si myslim ze NOS lampy budu mat velmi dlhu zivotnost, ak by aj nahodou im nieco bolo tak vymenis za 6L6 je to parametrovo velmi podobna elektronka.

Kudlibabka inak nevies kolko zvladnu 6P3S na anode? tusim to v datasheetoch byva okolo 350V ale co som pocul vraj bezproblemov zvladaju aj viac, nerobil si nejake experimenty? zvasujem ich skusit v zosilnovaci miesto el34 kde mam naprazno 450V... ale g2 mriezkam by sa to asi nemuselo pacit big_smile

EDIT: aha, kym som postol svoj wall of text tak to to pribudlo big_smile big_smile big_smile aj zdenov nazor big_smile

Re: Postavme si flaškostroj...

2DaVidsob's:OK,class D jsem na mysli nemel...
2wili:mam je vyzkouseny,snesou opravdu hodne,ale ja je zkousel i dlouhodobe v jednocinnym zapojeni a v triode...

(upravil DaVidsob's 4. 11. 2022 16:50)

Re: Postavme si flaškostroj...

no jak tak na to koukám, tak si asi objednám dvojici KT88 JJ na hraní, protože všecko ostatní je z ruska, sic tam píšou, že je to skladem, ale nemusí to bejt pravda a kdo ví jak dlouho bych na to čekal, co používáte jako budič pro KT88, dala by se použít ECC82 kde druhá půlka by byl invertor s rozdělenou záteží stejnorměrně vázanej na první půlku ?

(upravil PB 5. 11. 2022 18:47)

Re: Postavme si flaškostroj...

Použij invertor s katodovou vazbou a např. ECC85 nebo ECC81.

Re: Postavme si flaškostroj...

do katod zdroj proudu..

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

ECC85 se bohužel nedá koupit nová

Re: Postavme si flaškostroj...

https://www.ebay.com/itm/265915884465?h … BMqJmj_ohh
https://www.ebay.com/itm/265677842955?h … R6iZo_6IYQ

Re: Postavme si flaškostroj...

ECC81

Re: Postavme si flaškostroj...

Pcl200 má systém s jednou ecc85

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

tak už sem něco smotal, je tam invertor s rozdělenou zátěží se stejnosměrnou vazbou s ECC82, pak je to zesílený ECC81 a poslaný do dvojice KT88, je tam udělanej ultralineár s odbočkama v 1/3, napájecí napětí je při zátěží asi 420V.
https://www.2i.cz/images/2022/12/10/IMAG5859.jpg
Do 8 Ohm zátěže z toho nedostanu víc než 60V p-p což znamená asi 55W RMS, což teda nic moc.

(upravil Wili 10. 12. 2022 12:52)

Re: Postavme si flaškostroj...

Velmi pekna stavba, drzim palce nech to dotiahnes do krabice smile

A si si isty ze limituje vystup a nie budic? Aky mas kludovy prud na koncovych lampach? Mas fixny bias? Do ktorej 1/3 si dal g2? Blizsie k napajaniu alebo blizsie k anodam?

Nahraj sem schemu, mozno bude problem niekde inde. Ak vidim tie dlhe kable od koncovych lamp, mas na g1 tych koncovych nejaky LP filter priamo na patici?(gridstopper) pripadne do g2 tiez, cim blizsie patici minimalne 100r/3-5w a pod.

Re: Postavme si flaškostroj...

no, schéma ještě úplný neexistuje, mam papír kde mam nakreslený jen rezistory kolem elektronek s výpočtama a několikrát přeškrtanýma hodnotama, to moc publikovatelný neni, ale:
- ty odbočky pro G2 jsou blíž k napájení a jsou tam rezistory 390R 2W
- bias je fixní, klidovej proud asi 70mA ale zkoušel sem i jiný proudy
- budič to nelimituje, jakmile se dostanu do limitace na výstupu a dál zvyšuju buzení, tak je vidět že roste ten přechodovej schod v nule
- přímo z patice z G1 pinu KT88 mam 3K3 rezistor

Re: Postavme si flaškostroj...

70mA je zbytocne vela trochu uber. Skus kolko z toho dostanes v pentode. Podla vypoctov v 1626 by to malo byt okolo 80W tym padom by tych necelych 60W cca mohlo odpovedat ultralinearu, skus pripadne inu 1/3 odbocku v primare ci to nahodou nepripajas na nespravnu odbocku...

tiez by ma zaujimalo co znamena toto: a dál zvyšuju buzení, tak je vidět že roste ten přechodovej schod v nule

Re: Postavme si flaškostroj...

maximum před limitací vypadá takhle (měřeno na umělý zátěži, rezistor 8 Ohm)
https://www.2i.cz/images/2023/01/02/IMAG5903.jpg

a pokud dál zvyšuju buzení tak začne vypadat takhle
https://www.2i.cz/images/2023/01/02/IMAG5902.jpg