Re: Postavme si flaškostroj...

Ja viem ze existuju zastancovia lampacov bez FB co pocuvaju cez horny z obecneho rozhlasu a nenechaju si to vyhovorit kym si nevypocuju nieco normalnejsie, ale to je diagnoza a nekonecne OT, to nezmenim.

Za klasicky "normalny" zosilnovac dnesnej doby povazujem:

- SNR >80dB ako minimalne minimum
- skreslenie pod 1% pri plnom vykone.
- rovny fr. rozsah aspon od 40Hz po cca 20kHz
- vstupna citlivost 1V

Toto nemyslim ofenzivne, len ma to normalne zaujima.... Ak mas zosilnovac so vstupnou citlivostou 50mV, akym zdrojom signalu ho napajas? DAC z ktoreho lezu 2V? alebo das pred potenciometer delic aby si tuto uroven napravil? alebo regulujes hlasitost len v prvych 20% drahy potenciometru? alebo ako? lebo zvysok "nevyuziteho" signalu, resp. prebytocneho zosilnenia sa prejavi len ako sum / brum / + iny nevyhodny a neziadany bordel na vystupe.

Re: Postavme si flaškostroj...

wili  ja jsem zastancem zesilovacu bez FB,neposloucham pres horny nybrz pres OB bedny odsimulovane zmerene a mirne doladene na me ucho...ma zkusenost je takova,ze pokud mam SE zesilovac bez zpetne vazby velice zalezi na kvalite pouzitych komponentu a cim min soucastek v signalove ceste tim lip...jakakoliv manipulace signalu jako zpetna vazba vcetne vazby lokalni vysledny zvukovy projev nebo spis dojem (prece jen jde o virtualni realitu) zhorsuje...pouziti invertoru je technicky vzato idealni reseni...z hlediska zvuku jde o manipulaci,ktera se negativne projevi...
uvedeny schema jsem daval jen jako priklad ani mě neprijde idealni...

(upravil hranatybraska 6. 3. 2017 7:43)

Re: Postavme si flaškostroj...

Honza63 napsal:

Hranatybraska: Díval jsem se do katalogu TESLA z roku 1968 - 6L50 je normální tetroda pro nf a vf zesilovače výkonu. Parametry, které popisuješ jsou pro 6L50S (6L50V).

A o tom mluvím. Pro nf aplikace obšlehli katalog 6L6G a nic to neříká o SKUTEČNÝCH parametrech. Ty jsou totiž uplně jinde. 6L50S(V) se od 6L50 liší jen silnější emisní vrstvou kvůli impulsnímu proudu.

zdenoeddie napsal:

Chvalim pouzitie ECC82, konecne poriadna flaska na krmenie koncovych lamp. Usetris si vela problemov, a bude to o dost lepsie zniet (ako s napr. ECC83 apod.)

Jj, obecně je třeba použít nějakou flašku s nižším výstupní impedancí.

ondra Ch napsal:

2 hranatybraska: Byl bych Ti vděčný za jakoukoliv radu ohledně zapojení. Chci použít invertor s rozdělenou zátěží, Ua cca 380V výstupáky jsou z Musicu 70. Stačí mě z toho dostat 25-30W. Ještě bych využil odbočky na primáru ,které jsou v 1/3 závitů pro UL zapojení.
Asi něco takového:
Spousta "odborníků mě přesvědčovala, že 6L50 je na NF zesík nevhodná díky svému velkému Ri....
https://s28.postimg.cc/z8oypd2rd/Sn_mek_obrazovky_po_zen_2017_03_03_16_15_38.jpg

Z toho dosteš aspoň 40W wink

O Ri to vůbec není.. smile A když to máš v ultralineáru, tak už tuplovaně.

Víš já nerad radím do vláken, protože nemám úplně obvyklý (opapouškovaný) přístup k lampový technice, většinu jsem si osimuloval, odzkoušel a odposlouchal sám a nemám chuť dávat to na diskuzní fóra, tedy i sem na audioweb, protože jsem hnedle osočován z kdečeho a každý na to má jiný názor, udělal by to jinak a líp.. se podívej jenom na tu nekonečnou diskuzi jestli zpětnou vazbu jo nebo ne.. smile

Souhlasím s tím, co píše Zdeno a Wili. Jsem pro zpětnou vazbu i z důvodu, že pokud se ti stane, že náhodou vybudíš zesilovač nezatížený, tak ti nevyhoří výstupní trafo.

Tohle zapojení -> myšlenka není špatná - klasický williamson, ale viděl bych to na několik vylepšení obvodovýho řešení, chce to nfb a už teďka vidim, že to na vysokých frekvencích začne ztrácet syterii+předpětí koncovek je blbě. Ale koho by to trápilo, vždť je to lampový.. lol

Symetrika je super. Jen bych nenechával symetrii jen na budícím dacu.. . Na symetriku se podívej do Věrného zvuku od Lukeše, popř. se tak dá upravit v podstatě téměř cokoliv.

K ničemu Tě nenabádám, ale rozhodnout se musíš sám. Jinak koukám nejsi daleko, tak když by sis nevěděl s něčím rady, můžu se na to eventuelně podívat.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Pro hranatybraska: Poslal jsem Ti mail. Díky

Web

(upravil PB 7. 3. 2017 10:10)

Re: Postavme si flaškostroj...

Rg1 by podle katalogu mělo být maximálně 100 k.

hranatybraska napsal:

Z toho dostaneš aspoň 40W

Jak si na to přišel??

V AB1 tak cca 25 W.


http://pavel.bores.sweb.cz/6L50/6L50_.jpg

http://pavel.bores.sweb.cz/6L50/6L50__.jpg

http://pavel.bores.sweb.cz/6L50/6L50___.jpg

(upravil hranatybraska 7. 3. 2017 23:06)

Re: Postavme si flaškostroj...

Ano, tu konkrétně jsem trochu přestřelil, protože trafák z Musicu je dělaný na 50W při Ua 500V -> tedy má trochu vyšší impedanci než by bylo záhodno, takže při napajecím napětí, co má Ondra CH k dispozici, to dá 35W do osmi v pentodě nebo 23W G2 na 1/3 primáru.

Jinak jak vidíš v katalogu, co jsi postl, dají dvě flašky 47W. A to jenom proto, že je to oprásklé z datasheetu 6L6G (kukni). Znovu opakuji: Dovoluji si tvrdit, že tyto flašky zvládnou to samé jako EL34 (Ua=800V,Ug2=400V,P=100W).

Jo a dky, žes to sem hodil, já to nemůžu v tom bordelu v počítači najít. smile

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

No, ale tento zesilovač nemůže pracovat v AB2 a při AB1 při Ua = 380 V to dá tak sotva 25 W (výstupní trafo taky nemá účinnost 99%).
Jinak v konstrukčním katalogu Tesla uvádí kupodivu trochu jiné hodnoty než v příručním katalogu. Např. Ug2 max = 400 V.

Re: Postavme si flaškostroj...

Lebo boli 3 verzie 6L50 - 6L50, 6L50S, 6L50V.

Re: Postavme si flaškostroj...

No v kk (1956) jsou 6L50 i 6L50V, 6L50S je asi přejmenovaná 6L50V. Porovnával jsem pochopitelně 6L50 z kk a 6L50 z pk.

Re: Postavme si flaškostroj...

ja este len dodam (pre pripadnych odvazlivcov...) co pisal hranatybraska s EL34 a Ua=800V to sa dalo so starymi teslackymi EL34, mozno nejake fakt spickove dnesne znacky by to tiez zvladli. Ale napr. take JJ tie maju dost velky problem uz pri anodovych 500V. Raz som natrafil na jeden kus ktory dokonca uz pri 400V prestrelilo o zhaviace vlakno vnutri tej bakelitovej patice s pinmi. Oni to dnes vyrabaju s ohladom na doporucene hodnoty vyrobcu a necakaju ze do toho niekto bude pustat viac ako 300-350V.

Raz sa mi tiez stalo ze mi odprasklo keramicku octal paticu tak, ze az odletel kus keramiky medzi pinom 2 a 3, tam to rado striela ked sa 600V anoda rozkmitne bez zataze vo vystupnom trafe, vtedy na anodovom pine moze byt kludne niekolko tisic voltov...) - to plati hlavne ked je leto a je vyssia vlhkost vzduchu.

Re: Postavme si flaškostroj...

Spolužáci to řešili tak, že mezi anodu a zem dali diodu a pokud na anodě vznikla záporná špička, tak se prostě diodou zkratovala.

(upravil hranatybraska 8. 3. 2017 16:05)

Re: Postavme si flaškostroj...

Kluci, napsal jsem to si myslím celkem srozumitelně. A že to nečtete celý, za to já nemůžu.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

dovolim si sem poslat odkaz na mé stránky, jak jsem repasoval (stavěl) Vermonu MV3

http://ok3rm.cz/?q=node/390

snad se tím pobavíte

Web

(upravil PB 14. 3. 2017 12:37)

Re: Postavme si flaškostroj...

Zkoušel si vypnout zpětnou vazbu? Taky by šlo přemostit katodové odpory u prvních 2 stupńů kondenzátory.
Jinak koukněte, třeba na Youtube, na Rocksmith 2014.

Re: Postavme si flaškostroj...

Nebo to nakopnout zkreslovaci krabickou..

Web

(upravil danhard 14. 3. 2017 12:47)

Re: Postavme si flaškostroj...

Zajímavá příručka RCA
http://bitsavers.trailing-edge.com/pdf/ … k_1954.pdf

Re: Postavme si flaškostroj...

Danharde, díky za odkaz. Zajímavé čtení...

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Jj díky, velmi zajímavé smile

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

další pokusy s MV3kou jsem vzhledem ke zklamání vzdal, ale šel jsem jinou cestou

když už, tak pořádně

http://ok3rm.cz/?q=node/391

tak se můžete podívat, jak to nakonec dopadlo

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Struny jsou spojený s kostrou - takže si ještě jednou prohlídni prodrátování, síťovej rozvod by měl mít dvojitou izolaci....