(upravil peedros 14. 10. 2016 9:45)

Re: Postavme si flaškostroj...

co se tyce modrosvitu, tak se mi podarilo "opravit"  LS50, viz ebastlirna. Nejdrive jsem zhavil presne jak pise Nitram elky zhruba den a pul, a pote jsem postupne zkousel je uvest do provozu. Bohuzel u jednoho kusu nastal ihned modrosvit (spise tedy nez modrosvit tak fialosvit). Elku jsem ihned odpojil od napeti. Pak jsem odloupl vrchni hlinikovy cepec se zavitem, nedrzi tam nijak extra po tech letech. Prekvapilo me,ze mezi hlinikovou cepici a bankou byl spolu s samot. plnivem jeste nejaky filc. Banku jsem ocistil od zbytku plniva a elku postupne zkousel zahrat horkovzduskou (getr je u LS50 pod tim cepcem). Nemel jsem co ztratit, predpokladal jsem,ze banka nejspis krapne,ale postupne jsem elku ohrival horkovzduskou az na posledni teplotni stupen. Po cca 10 minutach jsem postupne zacal teplotu snizovat. Elku jsem nechal vychladnout, zapojil jsem ji a po vyboji ani pamatky,elka normalne funguje. Cepici jsem znovu prilepil samotovou vyplni na kamna a vodnim sklem, elku jsem oznacil a 3 mesice nechal lezet ladem. Ted nedavno jsem si na ni vzpomnel a ze zvedavosti zapojil, elka normalne funguje.

Re: Postavme si flaškostroj...

2peedros:mas zajem se mnou 2ks LS50 za neco vykseftovat,rad bych je zvukove porovnal s GU50...slibuju,ze bych se k nim choval slusne a setril bych je...obdivuju trpelivost pro tom restaurovani....

Re: Postavme si flaškostroj...

Miro jo, napis mi SZ a domluvime se. Kdyz si dam vedle sebe LS50 a GU50,tak co se tyce provedeni systemu, je videt, ze to rusaci opajcovali dokonale.

Re: Postavme si flaškostroj...

peedros - jen poznamka ze, to se zhavenim psal kaed, tak abych mu nebral zasluhy smile

jinac ten zminenej clanek o "opravach" vakua nebo emisni vrstvy jsem cetl taky, zajimavej, ale prakticky zkusenosti s tim nemam.. jediny co jsem zkousel pouzil(neb nemam merak) je mereni volne emise pri nazhaveni

(upravil peedros 14. 10. 2016 11:22)

Re: Postavme si flaškostroj...

a jo,tak to se omlouvam tobe i kaedovi smile Ta oprava asi nebude na dlouho, ale zatim drzi. smile Zkousel jsem i regeneraci elektronek (kratkodobe prezhaveni + pretizeni proudem dle navodu od pjenicka -viz google), testoval  jsem u nekolika slabych EL51 a 4654. Pomohla zazrakem u jedne hodne jete EL51,zbytek dopadl tak,ze pokud pred regeneraci byla elka schopna dodat nejaky proud pri urcitem Ug1, tak po me regeneraci uz nikoliv. Na Teslacke 4654 se staci jen blbe podivat a je po nich.

Re: Postavme si flaškostroj...

4654 mi v jednocinnem zapojeni chodi bez problemu,hral jsem na ne denne cca pul roku,lehce pod Pa max,zvukove mi sedi vic nez EL34 Tesla stary...

(upravil danhard 14. 10. 2016 12:49)

Re: Postavme si flaškostroj...

Velkým katodovým proudem si můžeš katodu přímo oloupat.
Poškodil jsem si tak RD12Tf v pulzním provozu.
Katoda ten proud dala, jenom byl ten pulz moc dlouhej.
A protože je tam na katodu vidět, tak je vidět ty vytrhaný fleky bez kysličníkového povlaku.

Re: Postavme si flaškostroj...

Něco o RD12Tf: http://www.fronta.cz/vzpominky-na-vyvoj … k-a-radaru

Web

(upravil PB 17. 10. 2016 8:34)

Re: Postavme si flaškostroj...

peedros napsal:

... je videt, ze to rusaci opajcovali dokonale.

Nekopírovali to rusákům náhodou němci?? Pokud vím tak si odváželi  stroje, materiály, dokumentaci i klíčové lidi. To se to pak kopíruje! Takto např. odvezli většinu z fabiky Lorenz ve Vrchlabí, vybudované v bývalé textilní továrně v roce 1940.

Re: Postavme si flaškostroj...

...no to je docela mozny...
Po konzultaci s peedrosem jsem zkousel upravit rusky patice pro GU50 aby do nich sly i LS50,ktery maji kolik se zamkem a ten ma vetsi prumer nez je dira v patici.pouzivam pouze keramicky spodky z kleci...nakonec jsem otvor uprostred zvetsil vidiovym vrtakem z nejakych cca 8,5mm na 12mm,pouzil jsem ctyrbrite vrtaky,nejdriv 10,pak 12.Slo to celkem hladce...ted by tam mely ty LS50 bez problemu jit,uvidime az dorazi,vyzkousim a poreferuju,ktery lampy jsou v mym systemu zvukove lepsi...
Soucasny cinsky keramicky patice maji stredovy otvor vetsi,tam by mely LS50 bez problemu jit...

Re: Postavme si flaškostroj...

PB napsal:

Pokud vím tak si odváželi  stroje, materiály, dokumentaci i klíčové lidi. To se to pak kopíruje!

Jawohl, o tom by mohli lidi z NASA okolo von Brauna povykládat smile

Čína si už musí vystačit "jen" s nákupem celého zařízení, reverse engineeringem a rozhodnutím, kde nechat původní materiály a kam vecpat hovno po rýžových plackách. Nebo vlastně ani to už ne, Evropani jim tam sami předávají svoje know how a celé fabriky...

Re: Postavme si flaškostroj...

Danhard: mas pravdu,nejspis to bude mit ten duvod,zvlast kdyz jsem ji mel jeste prezhavenou. Pak je tedy otazkou, jak by spravne regenerace elektronky a tim aktivace noveho emisniho centra mela probihat, pripadne zda ma vubec smysl se o ni pokouset. Mozna by pomohlo pouze katodu kratkodobe prezhavit, nevim. Skoro bych rekl, ze to nema moc cenu se o to vubec pokouset.

PB: Vidis, to me ani nenapadlo,ze vlastne meli po nemcich vyrobni stroje a i lidi, takze proc by to vymysleli jinak. Jediny co potunili je prakticky nerozbitne silne sklo a ten skleneny klic namisto kovoveho klice schovavajiciho pomerne choulostivy zatav po vyveve.

(upravil orl433726 17. 10. 2016 20:21)

Re: Postavme si flaškostroj...

Prakticky nerozbitné sklo u GU50 mi prasklo už při druhém nebo třetím zasunutí.
Patice byla moc fest na jednom kolíku- holt chybama se člověk učí.

Re: Postavme si flaškostroj...

musiz zasunovat opatrne,zadny janceni...

(upravil PB 18. 10. 2016 8:23)

Re: Postavme si flaškostroj...

Jednu LS50 mám v originálním balení Telefunken, vypadá jako zcela nepoužitá. Asi ležela někde cca 70 let v regálu.

http://pavel.bores.sweb.cz/LS50.JPG

Re: Postavme si flaškostroj...

PB: Jednu takovou mám taky, i s originál krabičkou jako na obrázku i s papírem.. Vypadá parádně, nechceš se jí zbavit?:)

Re: Postavme si flaškostroj...

Nechci. smile

Re: Postavme si flaškostroj...

PB: OK, jen se ptám a nedivím se smile Jinak jsem koukal do skříně, co mám já za unikát, a mám to samé co máš ty, stejný ročník a stejný měsíc výroby a stejná krabička s papírem s bavlněným filcem. Vzadu je značené,že je určená pro Kriegsmarine. Naštěstí aspoň to sériové číslo je jiné smile

Re: Postavme si flaškostroj...

No moje taky byla určená pro Kriegsmarine. Je zajímavé jak se dostala do Čech. Asi nám spojenci dali část vojenské kořisti. Po válce se to pak dostalo do výprodeje, mám doma dost věcí z té doby, jako dynama, zaměřovací dalekohled atd. Všechno velice precizní práce, každý detail dokonalý. Ty elektronky po válce asi šly do armády, nebo do nějakého podniku, po válce byly elektronky vzácné a drahé. Po roce 1989 buďto šly do výprodeje nebo se rozkradly nebo šly na smetiště.
LS50 jsem koupil na Aukru. Máš k ní taky patice? Taky perfektní věc!!
Taky mám nějaký LV1.

Re: Postavme si flaškostroj...

Mam pocit,ze jsem ji tak pred rokem necelym koupil z aukra.Jako jedna z mala fakt odpovida datashetovym hodnotam.Nejspis ze stejneho zdroje jako ty. Po valce jich byly velke prebytky,hodne slo do armady,ale nektere druhy voj.  elektronek byly udajne dostupne i pro radioamatery. Patice jsem sehnal od p Predinskeho,bohuzel nektere maji zkorodovane ty krizove sroubovaci piny nebo jsou ulomene.Mam ale i dve nove jeste nepajene s wehrmacht znacenim,take z aukra.Piny jsem zjistil,ze jsou stejne jako v jednom druhu patic pro GU50,zjistil jsem to diky Sendymu,i jsem mel od nej patici s nahradnimi piny slibenou,ale budu ji muset objednat asi z ebay. Ja mem jeste predchudce LS50 lampy RL12P35,bohuzel ale mam jen dve patice,krome ebay nejsou k sehnani.LV1 neznam, tu jsem nikdy nevidel.Vim ze na aukru sem tam probehne LG10, pomerne vzacna usmernovaci elka. Nicmene je to pro sberatele,uziti v zesilovaci vzhledem k zivotnosti a sehnatelnosti dalsich kusu je blbost.