(upravil danhard 11. 10. 2016 13:46)

Re: Postavme si flaškostroj...

hranatybraska napsal:

Velký spád potenciálu prostě začne rvát ionty kovu z katody/mřížky a výboj je na světě.

No vidíš a já si vždycky myslel, že v elektronkách lítají elektrony ve vacuu a že dojde ke studené emisi, když překročíš výstupní energii elektronu v kovu.
ps. v elektronkách plněných plynem to funguje samozřejmě trochu jinak smile

LS50 od soudruha Hitlera byla vzor pro GU50 soudruha Stalina a má stejnou geometrii systému.
Datasheet LS50 jsem sem dal protože jsou tam charakteristiky pro všechny možné mody zapojení, i s definicí max. hodnot.

(upravil hranatybraska 12. 10. 2016 12:46)

Re: Postavme si flaškostroj...

No vidíš a já si vždycky myslel, že v elektronkách lítají elektrony ve vacuu a že dojde ke studené emisi, když překročíš výstupní energii elektronu v kovu.

Tak emise elektronů je na počátku toho děje, ale ta nemusí znamenat zničení elektronky a už vůbec to není samostatný výboj. Výboj ve vakuu existuje, účastní se ho ionty materiálu elektrod. Nebo ionty plynů, pokud tam nějaký je. Proč by pak asi existoval následný výboj ve vakuových vypínačích pro VN? Koho to zajímá, ať si to najde.

Edit: Samozrejme s pentodama a svazk. tetrodama nemam zkusenost, psal jsem o malych sognalovych triodach, co znam. A domnivam se, ze to same se projevi i u tetrod a pentod, protoze ten system k,g1 a g2 vevnitr je analogicky triode. Jen to napeti snesou trochu vyssi.  Vim akorat ze 6P3S coz je ekv. stare 6L6G, vydrzela na g2 trvalych 500V v kytarovym kombu. Hlavne nikdo nevi, co zivotnost, kazdy papouskuje co se obecne tvrdi. Takze jsem kudlibabkovi vdecny, ze vlastne dela empirickej pokus.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

hranatybraska napsal:

Výboj ve vakuu existuje, účastní se ho ionty materiálu elektrod. Nebo ionty plynů, pokud tam nějaký je

tak ve vaukuu urcite zadnej neni, presnejsi formualce by zde tedy byla jestli je (resp. jeste lepe receno "jak dokonaly je") v te elektronce vakuum smile

Re: Postavme si flaškostroj...

Kdyz jsem si nechaval delat ty Electra Print vystupaky konzultoval jsem s Jackem Elianem (vlastnikem firmy) jakou impedanci primaru,chtel jsem pouzivat pro triodove zapojeny EL34,GU50,pro 300B a RD27AS...WE300B maji v datashitu uvedeno 1700 ohmu az 7000ohmu...Jack mi poradil 7K primar a low IMD provedeni,lampy hnat na co mozna nejvyssi napeti a temer maximalni Pa,pokud jsou tomu VT uzpusobeny davaji lampy plny vykon...pro EL34 to vychazi lehce pod 500V na anode a 55mA...od jednoho Rusa vim,ze GU50 v triode dlouhodobe snesou pres 500V...ja na ne hraju cca 4 mesice temer denne nekolik hodin,chovaji se vzorne...mam jich desitky kusu a nektery jsem musel vyradit,protoze haprovaly i pri 300V na anode,no ale pri cene 50-80kc kolik jsem za ne daval je to furt OK,uvidime jak dlouho v tom zapojeni pri Pa max vydrzi...

Re: Postavme si flaškostroj...

Ony už ani ty ruský lampy nejsou co byly, vyrobeno po roce cca 1993 už je to shit, holt už to není výroba pro armádu s nějakou zaručenou jakostí. Už jsem viděl i GU50 čínský, nevím co si o tom myslet.

Re: Postavme si flaškostroj...

Jo cinani je taky vyrabeli...stejne tak i Polaci...taky existuje NDR verze,nemuzu si vzpomenout na oznaceni...

(upravil hranatybraska 12. 10. 2016 22:04)

Re: Postavme si flaškostroj...

Lidi nepřijel jsem na svět na koloběžce a věnovat tady čas z života seminární práci o vakuové technice taky nehodlám, takže pokud se váš pocit, že plácám hovadiny, zakládá aspoň trochu na zvědavosti, zvedněte prdele a sežeňte si o tom nějakou literaturu a nebo navštivte mýho profesora techniky vysokého napětí a vysvětlete mu, že je to blbost, protože si to myslíte. Nejdřív ale doporučuju tu literaturu..

Kudlibabka: Ti poláci taky vyráběli uplně všechno. A co nevyráběli, to pořídili ukutit doma na koleni..

Dneska mi přišly dvě krabičkovaný v papíře zabalený, nikdy nepoužitý PL504. Byl jsem první, kdo je vybaloval z toho papíru. Zmocnil se mě až posvátenj pocit. smile Co s nima mám udělat? big_smile

(ikdyž je fakt, že bych takhle raději vybaloval třeba dvě nedotčený RD200B.. smile )

Web

(upravil PB 13. 10. 2016 8:34)

Re: Postavme si flaškostroj...

GU-50 was not alone. There were other successors of LS-50 designed by Telefunken. Switzerland's BBC produced P50/1 and later modified version P50/2. They had the same base and pinout as the original LS-50. German Democratic Republic made a P50 that had the same bulb as Soviet ГУ-50. Later RFT made a P50-1 version of their tube. Unlike Soviet TV designers that used stock military GU-50 for their first TV sets, Eastern German manufacturers offered P50-2 especially made for TV horizontal sweep duties. There were also versions with simplified bulbs made for civil usage, but internals were still too expensive to compete with civil tubes like rugged clones of RCA 6L6 and especially designed later sweep tubes like EL500. The Western German version was called FL152 (or, with 6.3 volts heater, EL152); Eastern German version was called SRS552N.

https://en.wikipedia.org/wiki/GU-50

Re: Postavme si flaškostroj...

Mam otazku... zejmena na Hranatybraska

A co se da prosim, dnes postavit z RD 200B ? v Audiotechnice??
Ze by nejaka triodova silenost ve tride A?
Sem liny, celkem jiste, by se mi nechtelo navijet vystupaky, ale pokud je nejaka schema na neco z hotovym levnym vystupakem hammond, nebo indel, rad se necham inspirovat. Nejakou RD 200B bych snad nasel.
Ty lampy ale nejsou krasne, trci stoho moc cudliku. V audiozesilovaci, budou vypadat hodne divne, vubec ne exoticky.
V praci pouzivam hezci lampy z uhlikovou anododou 3 500 Z a vetsi triody, ale nikoliv na audio.
prave resim v praci patice na podobnou serii elektronek, jako je RD 200B
http://patice.eu/content/patice-pro-elektronky-300b-3

ja si umim predstavit flaskostroj z hezci lampou, jak je RD 200B a to z lampou MZ2-200, ale na domaci zvykani postacuje 812, nebo 572B
Kdo ale zaplati tu elektriku?

Re: Postavme si flaškostroj...

hranatybraska napsal:

Výboj ve vakuu existuje, účastní se ho ionty materiálu elektrod.

No to zajisté, ale ten mechanizmus nefunguje tak jak si ho popsal
"Velký spád potenciálu prostě začne rvát ionty kovu z katody/mřížky a výboj je na světě." BLBOST

Re: Postavme si flaškostroj...

jenze vyboj ve vakuu je normalni funkce elektronky - elektrony jsou donuceny preskakovat vakuem z jednoho potencialu na jinej, pokud tam jsou volny ionty (odparenej material z elektrody vlivem pretizeni nebo jakkejkoliv jinej bordel) uz tam neni vakuum, ne ?

(upravil danhard 13. 10. 2016 10:35)

Re: Postavme si flaškostroj...

Proud elektronů není výboj. Výboj je až v plazmě, kterou tam vytvoříš.
Proto se taky elektronky, ve kterých není vaccum, jmenují výbojky smile

Na uvolnění iontu kovu potřebuješ mnohem větší energii, než na uvolnění elektronu.
Ani energie elektronu není dostatečná na "studené" vyražení iontu kovu.
Musí tedy nejdřív dojít k ohřátí potenciální anody a tím k uvolnění, odpaření iontů kovu.
A pak už je to vedení proudu v plazmě, tedy výboj.

V elektronce většinou dojde dřív k tepelnému poškození mřížky a zkratu s jinou elektrodou, na nějaké "plazmové výboje" tam energie není.

Re: Postavme si flaškostroj...

RL12P35 -> miniaturizovaná RL12P50 -> modernizace na jiný typ patice LS50 -> modernizace FL152

Re: Postavme si flaškostroj...

no prave, takze ten zmineny "vyboj ve vakuu" alespon tak jak je v tom prispevku myslenej je nesmysl, ..to ze tam pripadne nasledne neco proslehne je az konecnej nasledek uz predchoziho poskozeni..

kazdopadne pokud to kudlibabkovy jede nekolik mesicu (pokud to chapu spravne) tak tam k podobnym jevum dochazet nebude, to je jasny - ono u tech lamp muzou byt rozdily proti katalogovym udajum celkem velky, zvlast u tech poctivejch starejch, na druhou stranu je zas potreba brat v uvahu ze sice muze, ale taky nemusi dopadnout dobre.. osobne povazuju za docela prinosny ze nekdo takovy veci vyzkousi a prezentuje vysledky smile

Re: Postavme si flaškostroj...

Já teda jenom vím to, že když vytáhnu nějakou archivní lampu, tak ji nechám 2-3 dny žhavit, než ji připojím na anodový napětí, aby se pořádně ohřál getr a sežral plyny v lampě, potom teprve opatrně, polehoučku nějaký napětí na anodu přes odpor, s uzemněnou mřížkou a odpovídajícím odporem v katodě. Pokud tohle projde, bez modrosvitu, tak teprve lampu dám tam kam patří a oměřím, jestli je pracovní bod kde má být. Tohle je spíš o renovaci historickejch krámů, ale klasický modrosvity v lampách způsobuje zbytek plynů, tj nedokonalé vakuum. Ideální vakuum není ani ve vesmíru, dycky se tam nějaká částice pootuluje

Re: Postavme si flaškostroj...

danhard napsal:

RL12P35 -> miniaturizovaná RL12P50 -> modernizace na jiný typ patice LS50 -> modernizace FL152

Nevíš v kterým roce byly vyvinuty?

(upravil danhard 13. 10. 2016 12:20)

Re: Postavme si flaškostroj...

Před rokem 1936 do Fuga ? (FuG10)
Ale zesilovače se z nich taky dělaly http://www.tube-classics.de/TC/Klangfil … 35-amp.htm

Re: Postavme si flaškostroj...

Co se tyce 6P3S,tak musim potvrdit, ze v triodovem zapojeni vydrzi dlouhodobe pres 500V bez jakychkoliv problemu.

S RL12P35 si ted hraju, nejake tyto koncovky jsem ziskal,ale je problem sehnat patice. Co me prekvapilo je to, ze v originalu zesilovace Lorenz (viz odkaz od Danharda) je zesilovac napajen cca 650V a na druhe mrizce koncove elektronky je cca 350V,coz se mi zda docela dost, kdyz v datasheetu k RL je maximum 200V. Kdyz jsem pocital Raa pro dvoucinny zesilovac, vyslo mi,ze pri 500V (Ug2 200V) by Raa melo byt cirka 10kOhm. Nejake LS50/GU50 mam take, tam me Raa vychazi kolem 5Kohm.  (Ug2 250V).

(upravil hranatybraska 14. 10. 2016 8:34)

Re: Postavme si flaškostroj...

Já teda jenom vím to, že když vytáhnu nějakou archivní lampu, tak ji nechám 2-3 dny žhavit, než ji připojím na anodový napětí, aby se pořádně ohřál getr a sežral plyny v lampě, potom teprve opatrně, polehoučku nějaký napětí na anodu přes odpor, s uzemněnou mřížkou a odpovídajícím odporem v katodě. Pokud tohle projde, bez modrosvitu, tak teprve lampu dám tam kam patří a oměřím, jestli je pracovní bod kde má být. Tohle je spíš o renovaci historickejch krámů, ale klasický modrosvity v lampách způsobuje zbytek plynů, tj nedokonalé vakuum. Ideální vakuum není ani ve vesmíru, dycky se tam nějaká částice pootuluje

Velmi správně smile

Co se týče toho max napětí, tak si myslím, že tenkrát byla doma, kdy se ještě koukalo an co nejlepší životnost a běžně se předimenzovávalo. Taky ta jedna flaška stála jmění.. Pak jsem taky něco četl o rozprašování oxidové katody při velkých proudech, ale to si zas myslím, že jsou případy impulsního provozu v rámci ampér.. no prostě o tomto nevíme nic moc, ale všichni si o tom povídaj.

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

co se impedance vystupaku tyce,kopiru co mi napsal Jack Elliano:An example, the WE 300B has a loading chart from 1600 ohms to 9000 ohms depending on its application/s.
What this means is that any tube has an operational range of loading.
3.5K is quite low for the pentodes you want to use, these will more than likely distort.
We suggest a 5-7K primary, this should work fine.  Higher loading will decrease distortion, to a point.
We now use a 13K primary on one SE EL34 and get 11watts,  The 13K offers a very low THD and IMD for the EL34’s.
So, this tells you that the myth of higher loading, lower power, is really not true.  Any tube can be made to load into a higher primary and it can still be made to give maximum power output when plate is run near full plate dissipation with different E/I ratios that match the loading, if one knows how to do this.  We do.
a tady doporucene pracovni body EML 300B XLS:
http://www.emissionlabs.com/datasheets/ … ing_Points