Re: Postavme si flaškostroj...

ja se spokojil s "drobeckem" GM70...
ale ten clovek z toho odkazu zjevne nerad kompromisy...ty obrazky stoji za podrobnejsi prozkoumani...

Re: Postavme si flaškostroj...

Chlapi,možná budu za idiota ale zeptám se.Jaký máte názor na toroidní výstupáky?Má s tím někdo zkušenost?Přemýšlel jsem nad tím,že výstupák musí mít v plechách mezeru.Jak je to u toroidu?Nikde jsem o konstrukci těchto traf nic konkretního nenašel.Napadlo mně jak by se na pozici výstupáku choval síťový toroid cca 220/10V/50W.Hlavně mi nenadávejte.Já už neviděl elky cca 40 let.

Re: Postavme si flaškostroj...

Nechali jsme vyrobit několik jader, říznutých pilou na mezeru asi 1mm, a taky pár jader, kde je vinuto železo proložené papírem.

Web

(upravil pzwak 16. 12. 2012 22:28)

Re: Postavme si flaškostroj...

U PP mezera není potřeba, na SE (v A třídě) se daji použít C jádra (jsou půlená a tím padem s mezerou není problém. Samozřejmě jde o to, z jakého materiálu (plechu) jsou, stejně tak toroid. Aby to nebylo horší než tenké EI plechy.
Síťový toroid asi nemá dvě primární vinutí, tudíž těžko půjde použít na PP. A na SE mu zase chybí ta mezera...

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

Takže tady by se dalo trochu laborovat.To se mi líbí.Já myslel,že poletím rovnejma nohama do pr..... kam mě pošlete.S těma C trafama to taky není blbej nápad.Zítra se zajedu na nějaký tráfka podíval kousek odtud.Bylo to na Aukru a tak to omrknu.Chtěl za to nějakých nevím přesně ale cca 35,- nebo 45,- za kus.Pokud by to šlo,tak bych je tam vykoupil.Měl jich cca 10ks.

Re: Postavme si flaškostroj...

Dost použitelné byly ruské C, vytahané z televizorů, včetně síťových z Rubínů. Ovšem dneska to někde potkat je docela problém...

Web

(upravil Jirka ME 16. 12. 2012 23:07)

Re: Postavme si flaškostroj...

Síťák z Rubína to byl macek.Zítra omrknu ty tráfka tady od vedle a pošlu fotku.

Re: Postavme si flaškostroj...

Mam jednu anglicku knihu ktora o tejto problematike trochu pojednava, takze to neni zakopana cesta. Len kto zaplati ten "vyskum" ? smile

Re: Postavme si flaškostroj...

zdenoeddie
U koníčka nesmíš koukat na peníze.Je to radost a jako taková vždy něco stojí.Nemáš něco z tý literatury v pdf?

Re: Postavme si flaškostroj...

Nemam, tu knihu som si kupil na vystave v talianskom Milane.
No kazda sranda nieco stoji....

viac info aspon trosku
http://www.mennovanderveen.nl/eng/index.html
http://www.amplimo.com/
http://www.plitron.com/

Nepouziva/l Audio Research tiez v nejakom modeli toroidy ako VT? Mam taky pocit ze som to niekde videl.... mozno by sa dali dohladat blizsie info.

Re: Postavme si flaškostroj...

Každopádně za zkoušku to stojí.

Re: Postavme si flaškostroj...

Závisí především na materiálu jádra výstupák s toroidem si představit dovedu, zvlášť pušpůůl s tím nemá trabl. Dá se nechat vyrobit i toroid s mezerou kterýá je vyplněna čímsi a celý jádro pak zalitý do jakýhosi plastu.

Re: Postavme si flaškostroj...

jeden muj kamarad v Nemecku ma SE s 300B na konci a vystupaky jsou toroidy s mezerou...podle jeho slov to nehraje spatne...pred kratkou dobou jsem mu delal monobloky s 300B a vystupaky Electra Print na klasickych EI z kvalitniho materialu a postribrenymi draty na sekundaru...dle jeho slov hraji ty mnobloky o dve tridy lip...chci tim zopakovat znamou vec,ze spickovyho zvuku lze dosahnou pouze velmi kvalitnimi vystupaky...sitova trafa na EI z Rubinu tady dve mam,bude z nich zdroj pro monobloky s GM70 na ktery se chystam...budu muset pouzit nasobic,abych dostal tech 900V...

Re: Postavme si flaškostroj...

Copak o to.Udělat se dá všechno.Já měl ale na mysli jak by se choval tuctovej toroid na výstupu.Já mám dva kousky a tak jsem nad něma začal přemýšlet.Na nic pořádnýho se to nehodí a tak mě napadlo dát to k flašce na výstup.Proto se tady tak debilně ptám zkušených než začnu shánět potřebný materiál na stavbu.Tohle mám.Je to 220V/2x10V 0,5A +22V 0,1A  http://imgbank.cz/images/2012/12/17/2TeBz.jpg

Re: Postavme si flaškostroj...

Dovolim si citovat z Cimrmannovy monologie " Teorie slepych cest "

... jako nejslepsi se pro tridu  A ukazalo toroidni jadro s mezerou vyplnenou neodymovym magnetem ...

smile

Re: Postavme si flaškostroj...

danhard
Právě.Teorie slepých cet a tak proto tady poptávám názory a rady.Jak jsem už nejednou uvdel,tak elky jsem nezapojoval snad 40 let.Vzhledem k tomu,že v té době nebyl problém cokoli sehnat ať už v krámě nebo se to dalo někde za flašku namotat,tak dnes práce a elkama je dost luxus.Takže taková slepá cesta nejen naštve ale i pěkně vyvětrá šrajtofli.Proto se snažím načerpat moudra,které jsem léta opomíjel a dá se říct,že i pozapomínal.Tudíž každá rada zde získaná má cenu ne zlata ale podstatně větší.Řezat toroida,vkládat do něj neodym a motat ho doma by byla práce pro vraha.Já už jednoho toroida doma motal.Dík nechci.Ono i tráfko EI navinout dnes doma není sranda.Už jen sehnat potřebný materiál jako pořebný dráty a prokladový materiál.Raději nemyslet.

Re: Postavme si flaškostroj...

bobobrod nabizi zprostredkovani vyroby kvalitnich vystupaku za rozumnou cenu...to je taky mozna cesta...

Re: Postavme si flaškostroj...

kudlibabka
Konečně si se přesunul na pořádný vlákno.Řeknu to takhle.Jak už jsem ti psal,tak přes původní myšlenku rezignace na elektroniku jsem se opět zapojil do hry.Za to vděčím Pavlovi.Vzhledem k tomu,že opravy dnes jsou na nic,jelikož SMD už s mejma očima nezvládnu tak hledám další možnosti a to se mi jeví jedině elky.V tranzistorových zesilovačích jsem svýho vrcholu dosáhl.Mosfety 600W už umím a tak když koníček,tak něco co mě bude ještě bavit a co nemám zmáknutý.Tak zřejmě budu blbnout s elkama a až se to naučím,tak udělám monstrózní zesilovač a lehnu si do rakve.Doufám,že to nebude naopak.Až dosáhnu nějaký makatelný kvality,tak pochopitelně budu shánět kvalitní trafa.Do tý doby to nemá cenu.Mám před sebou ještě dlouhou cestu k průměru.Do tý doby budu muset udělat nějaký frončaft někde v navijárně.S mou tlamou to snad nebude problém. smile

Re: Postavme si flaškostroj...

Pokud chces,muzu ti maly trafa pro EL84 nebo pro EL34 pokud do nich pozenes do 50 mA pujcit na laborovani...

Re: Postavme si flaškostroj...

kudlibabka
Jo,tak tomuhle se už říká kamarádská výpomoc.To by bylo fajn.Já teď lítám po inzerátech a sháním kde co.Zrovna mám dohodnutý nějaký dědictví po starým dědovi,kterej to zabalil ale přišel jsem k tomu pozdě.Jeho sym mi do telefonu řekl,že 2,5 metráku traf odvezl do zběrny,že za to dostal 11,- Kč/kg.Nezabil bys ho?Elektronky mi už někdo vyfoukl tak mi zbyly nějaký drobný součástky.Pojedu pro to v týdnu.Každopádně pokud to myslíš vážně tak zájem mám.Můžu se revanžovat nějak jinak.