(upravil kudlibabka 16. 2. 2012 14:57)

Re: Postavme si flaškostroj...

na velky diry od cca 38mm mam vykruzovaci vrtak,uz skoro 30 let,nekolikrat je opravovanej a mam k nemu nekolik nozu z radeca,podle toho co vrtam za material nebo jestli chci diru nebo ten spunt z diry..mam i dve ramena,jedno pro vetsi diry a jedno pro mensi.Na obrazku to mensi rameno...chce to slusnou stojanovku...kuzelovej vrtak mam taky,ale do mekkyho duralu nic moc...diry pro patice 22 a 26 mm vrtam normalnim vrtakem,ale nabrousenym pro vrtani plechu...taky jsem si jedou na aukru koupil vrtak 22mm platkovanej,ale do toho mekkyho duralu nejlip vrta ten nabrousenej na plech...
https://picasaweb.google.com/1178211544 … 9980895858
https://picasaweb.google.com/1178211544 … 6661325138
jo a na osazovani der pro sroubky 3mm (zahloubeni) mam vystruznik prumer cca 6mm,byl drahej ale funguje bezvadne...

vyrobit panel aby dobre vypadal da dost prace i s kvalitnim vybavenim...

Re: Postavme si flaškostroj...

tak mam elektronku, patici i trafa a uz se tesim, az budu mit chvilku casu a zkusim to zacit stavet smile navrh nahrubo rozmistene desku mi dal zdenoeddie, tak z toho budu vychazet.

Re: Postavme si flaškostroj...

Uz jsem se dopracoval k tomu udelat prvni pokus desky a zdratovat prvni navrh. Potesilo me, ze hned na prvni pokus to vydava zvuky pripominajici hudbu. Nicmene brum je slyset vic nez hudbu. Myslim, ze mam zatim spatne zapojene vystupni trafo.

Pouzite sitove trafo 1pn 665 37,2 a vystupni trafo 1pn 676 45.

https://i.postimg.cc/Y4vrQx2K/2037364.png
Schema je obkreslene podle Tesla Capella, uz jsem tam ale nasel jednu chybu, kterou jsem pri obkreslovani udelal. Ve schematu je proti Kottkovi prohozene poradi soucastek r9 a c2.
https://i.postimg.cc/0zW564s0/2037365.png

S deskou mi trochu pomohl zdenoeddie, rozhodil soucastky kolem elky. Cesty jsem vymyslel sam. Na samotne desce je jen jedna propojka.

https://i.postimg.cc/1VX1Zmgx/2037360.jpg https://i.postimg.cc/WhQLQPTK/2037361.jpg https://i.postimg.cc/zVLYtfZK/2037362.jpg

(upravil kudlibabka 5. 3. 2012 13:08)

Re: Postavme si flaškostroj...

Nechces pro zacatek zkusit jednodussi zapojeni prodratovyny metodou pint to point?Zapojeni treba v triode bez zpetnych vazeb,ciste jen koncovou elku,tedy zapojit jako spud.Schema prikladam,napajeci napeti muze byt 250V.
https://lh4.googleusercontent.com/-_Fuj … 2520SE.gif

muze mi nekdo potvrdit jestli je videt iobrazek z prvniho odkazu,dik

Re: Postavme si flaškostroj...

ano, potvrzuji viditelnost obrazku v obou odkazech

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

kudlibabka: ja jsem pro kazdou spatnost a rad si necham poradit od zkusenejsich.
k elkam mi stejne nejak dps nesedi, ja bych si svou verzi nakonec stejne radsi udelal na pajeci listy (nebo daji se nekde u nas za rozumnou cenu sehnat "vezky"?). pak cela akce s dps pusobi jako blbost, ze? pro me je zatim i kazda dalsi vyrobena dps cenna zkusenost smile a bobobrod zacal se slovy kdo navrhne dps, tak jsem se toho chytnul...
co se tyce tveho prispevku, vidim v nem jen jeden odkaz (a obrazek funguje).
muj problem je stale predevsim v tom, ze celemu zapojeni tak uplne nerozumim. jsou tam pro me "slepa" mista. myslim ted tu svou dps, to, co jsi poslal ty uz asi ani jednodussi byt nemuze smile presto si nejsem jisty jednou veci, ale zkusim ji nejdrive vyresit nahlednutim do odborne literatury...

Re: Postavme si flaškostroj...

jj ja ten druhy odkaz uz smazal...jeden staci...nejlepsi je vyzkouset si ta zapojeni v praxi...

Re: Postavme si flaškostroj...

tak jsem mel chvilku cas na studium.
kudlibabka: schema jsem "prepocital" pro ecl86... pro Va = 240V, Ia = 36mA mi vysel Rk = 190R (jak jsem zjistil, jedna se vlastne temer o katalogove zapojeni, takze vyraz prepocital je nadsazeny).
akorat si nejsem jisty, jestli samotnou pentodu zvladne vybudit zvukovka v pocitaci (na ktere to testuju) - v datasheetu je uvedeno u typical characteristics Vg1= -7, ikdyz pak dale v datashhetu uvadeji operating characteristics Vi v rozsahu 0 - 3,2Vrms

jinak jsem jeste nasel dalsi stavby s ecl86
http://www.tubeamp.sk/se_pcl_ecl_86_tub … ifier.html
http://www.mcamafia.de/tubes/keksdose/cookiebox.htm

a na tomto me "zaujal" zejmena konektor pro pripojeni anodoveho napeti
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr … _Small.htm

Re: Postavme si flaškostroj...

jacq: abys pentodu vybudil, na to tam je prave ta trioda ve stejne bance, ktera parametry odpovida polovine ECC83. S ECL86/PCL86 najdes spoustu zapojeni, protoze se pouzivala prave pro nf konce v radiich, vetsinou jako SE. Vetsina jich bude podobna nebo stejna, max. rozdil v zapojeni g2 pro ultralinear nebo drobne odchylky v hodnotach odporu, dane odlisnym napajecim napetim. U SE je ale potreba dost dukladne filtrovat napajeni, jinak budes bojovat s brumem.

CINCH jako napajeci konektor pro Ub cca 250V je docela fajn smile - nekdo to rad horke... obzvlast kdyz na samci kolik pod napetim hezky trci... smile)

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

U pentody je důležité filtrovat hlavně napětí pro g2, na filtraci napětí pro anodu záleží mnohem méně. V rádiích se u SE ultralineár moc nepoužíval, poměrně často se používal ZV ze sekundáru do katody koncové elky.

Re: Postavme si flaškostroj...

pochopil jsem kudlibabkuv navrh a schema tak, ze bych mel zapojit jen pentodu. proto jsem se na to tak (asi blbe) zeptal. jinak je mi jasne, ze ta "1/2 ecc83" ma slouzit jako budic.
momentalne nemam cas, az zas bude nejaky progress, ozvu se...

kazdopadne diky moc za to, ze se mnou mate trpelivost smile

Re: Postavme si flaškostroj...

To schema jsem posilal jako priklad...ja kdyz jsem zacinal s lampacema /neni to tak davno cca 5 let/ tak jsem podratoval prave konec podle toho schema...krmil jsem to jednoduchym lampovym stupnem s jednou dvojitou triodou,kterej jsem podratoval kratce pred tim /prvni obrazek/.Vtip byl v tom,ze jsem si nejdrive s tranzistorovym koncem vyzkousel ten predzesilovac,odstranil brumy apod a pak jsem postavil ten konec,poladil bez predzesilovace/odstranil pripadne nedostatky a pak propojil s tim predkem....hned od zacatku mne ten zvuk dostal,mel jsem tam docela kvalitni vystupaky RFT,ty ted delaji radost jednomu znamemu ve Švédsku...
Pro zacatecnika mi prijde dobry delat to postupne a bez vazeb...kdyz to pak hraje bez brumu sumu atd muze se postupne pripojovat dalsi obvody...ja delam lampovy konstrukce bez tistaku,mozna je to i proto,ze tistak navrhnout neumim....:-)
https://lh4.googleusercontent.com/-IYtN … C_0098.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-4f0O … ersion.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-f1gR … 0Jirka.jpg

Re: Postavme si flaškostroj...

Rozpracoval někdo tu variantu výstupáky M130 a živit GU50 ? Ještě jsem ty trafa nevytáhl ze sklepa,ale napadlo mě že by možná šly ty vinutí 6,3V/15A na žhavení rozpojit a udělat z nich 12,6V/7,5A...... (je to vinutý 4ma drátama) Čili by šly použít i ty síťáky.

Re: Postavme si flaškostroj...

Síťáky na to takto použít lze, žhavení je ze zdvojeného drátu. Stačí přepojit a máš 12,6 V.
Obávám se že bude malé napětí pro Ug1. M130 tam má necelých 50 V a GU-čka budou chtít asi o něco víc.
Zkus, uvidíš...

Re: Postavme si flaškostroj...

Holt se použije zdvojovač i tady smile

Web

Re: Postavme si flaškostroj...

GUčkám stačí -49 přesně smile

Re: Postavme si flaškostroj...

nemá to vinutí náhodou 50V střídavejch? To by mělo stačit,ne? Nebo zdvojovač,jak už zmínil opamp.

Re: Postavme si flaškostroj...

cca 50 V je ss.  Záleží hodně na Ug2. Pokud je Ug2 = 250 V mělo by stačit Ug1 okolo -30 V.

Re: Postavme si flaškostroj...

Nemuzu se nejak dokopat k dokonceni te verze s trafy od elipsy,delam furt neco jinyho...tak aspon obrazek prave dokoncenyho zesilovace 6P15P SE....
https://lh3.googleusercontent.com/-RzhT … 0Johan.jpg
hraje znamenite...vystupaky jsou od Frantiska Hlavy,prestoze nejsou tak dobry jako PSSS Electra print je to naprosta spicka,navic za tretinu ceny....

Re: Postavme si flaškostroj...

ECC82 - EL84 SE - AZ11
http://svetelektro.com/modules/Forums/download/file.php?id=34037&mode=view