Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Zesilovač na bázi koncáků Leach s elektronkovým korečním pžedzesilovačem je v podstatě hotov. Přes víkend jsem z dílny téměř ani nevylezl.=)
Zbývají dokončit drobnosti:
-    zapojit LED, zapnutí přístroje
-    natáhnout zbytek stíněných kabelů od Cinch konektorů k přepínači vstupů a pak veškerou kabeláž po sekcích vyvázat. Nyní jsou v provozu vstupy pro CD a PC
-    přepínač pro EQ včetně DIN konektoru a napájení pro EQ zatím nezprovozněno. Equalizer 2x 9 pásem mám rozpracovaný
-    sluchátkový výstup později.

Co se týká elektronkového předzesilovače; katodové odpory jsou nyní 10k. Citlivost vstupu a výstupního napětí pro buzení koncáků se zdá být optimální.
Obzvlášť jsem dával bacha na správné zemnění všech částí zesilovače – zemnění do jednoho místa apod. Zesilovač je bez jakéhokoliv brumu.
Přenos basů je výborný, mám zapojeny boxy DX-2222, 300W, 8 Ohm. Je poznat tvrdý napájecí zdroj 800W se samostatným napájením pro každý kanál, Filtrace konců 2x 15G, napájení +/-66V. Nezkoušel jsem zesilovač na maximum, nicméně tlak a razance je slušná. Rád bych zesilovač vyzkoušel na nějaké pořádné HiFi bedny, bohužel nic takového nemám. Mám koupené orig. MJ15003/ MJ15004, zatím jsem ponechal na chladičích dříve pořízené pajcované typy.
Žádné speciální měření jsem neprováděl, pouze kontrola koncáků, sinusovka při 20V do zátěže 4,4 Ohm na výstupu, při 150Hz, 1kHz a 10kHz.
Osobně jsem s dílem spokojen, chtělo by to k posouzení nějakého nezávislého odborníka-kritika. Třeba ze zdejšího fora.=) Myslím, že na doma to tak špatné nebude.
http://img230.imageshack.us/img230/6286 … etfri2.jpg
http://img100.imageshack.us/img100/817/ … etpbn3.jpg
http://img229.imageshack.us/img229/6200 … etuou4.jpg
Zadeklovat a jedu.=)

….a teď už bych rád dokončil i zesilovač s koncovými SPV-250P, jen mít už konečně ten zatracený toroid Tr3b z Aldaxu.:lol:

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Je to pecka,mě se to líbí ohromně...zas něco jinýho.Chtěly bych slyšet ty basy,to trafo budí fakt respekt smile

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Jinak jestli to bude pro někoho užitečné tak já už vyřešil problém s bzučícím trafem z JK-Eltry z příspěvku #219. Nebudete tomu věřit, ale bylo to přívodním kabelem (používám ty klasické počítačové). Zjistil jsem to úplnou náhodou. Ted tu zkouším různé kombinace a ze čtyř co mám doma u dvou trafo bzučí a u dvou ne, nějaké logické vysvětlení?

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Vas: Was? smile

nechápu...

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

No proste klasika přívodní šňůra http://www.alfacomp.cz/php/product.php? … archType=1
Mám je různě staré od ruzných výrobců, prostě taky se mi tomu nechce věrit, ale brum je pryč. Žeby některé měly stínění, anebo jednotlivé kabely uvnítř kroucené?

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

To se mi nějak nezdá, kroucený jsou ty kabely vždycky. Jak to tak vidím, tak si trafo před zaplacením nechám zapojit na krámu.

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Já taky nechápu fyzikální mechanismus, kterej by jednou způsobil bručení a jednou nebručení. Že by ten kabel vyluzoval bručení v opačný fázi a akusticky se to odečetlo? smile

Jediný, co mě napadá, je vaklkontakt v konektoru u těch kabelů, s nimiž to bručí smile

A nebo došlo k oblíbený koincidenci a zrovna v momentě, kdy jsi vyměnil kabel, někde konečně odstavili to mnohakilowattovou mašinu, zamořující síť bordelem smile

Web

(upravil sinclair 5. 2. 2008 10:41)

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Toroidní trafo může bručet z několika důvodů :

1. Přesycené jádro - špatný výpočet  /lze dost dobře odhadnout z proudu naprázdno/
2. Jádro z vinutého plechu je špatně impregnováno, mezi plechy jsou vzduchové kapsy /až po rozvinutí
    jádra/
3. Jádro není navinuto z celistvého pásu, ale je nastavováno ze dvou kusů /až po rozvinutí/, vznikne
    vzduchová mezera, která při vysokém používaném sycení hlučí
4. Kombinace bodů 1-3, nejhorší asi 1+3

Chystám se jedno takové trafo detailně rozebrat s tím, že jej zničím, ale přijít se na to musí, kde dělá JK Eltra chyby. Za celou dobu existence Aldaxu jsme neměli problémy, až v poslední době, v podstatě to byla poslední várka cca 25 traf, hlučí hlavně Tr3A a Tr3B.
Kyprý se bohužel k problému postavil zády tak, že jsme s ním přerušili veškerou spolupráci, přičemž zakázková trafa od nás nebyla zaprvé nejlevnější, zadruhé pro něj byly naše zakázky myslím poměrně zajímavé i co do objemu. Uvažujeme o právních krocích, protože nám i při 210V evidentně vrčící transformátory odmítl reklamovat a vrátil je bez jakéhokoli komentáře. Zůstalo nám totiž ve skladě transformátorů asi za 40.000,-Kč, které sice fungují, ale pro home audio nejsou použitelné.
Mám podezření, že buď od určitého data začal Kyprý používat jádra s nižší jakostí /dodávají se v jak. třídách I.-III./, případně mu výpočetní program někde dělá chybu /někde uhnula nějaká konstanta či cokoliv jiného/ a on pak v dobré víře navine na jádro to, co mu program spočítá. Bylo mi řečeno a to je asi ten hlavní problém, že oni transformátory kontrolují jen po elektrické stránce /izolace P-S a P-jádro/, nikoliv po akustické a dál se se mnou odmítli bavit. Což mě dosti nasralo.
Možné je i to, že dotyčné trafo jen rozmotám, spočítám si pro zajímavost závity a jádro pak pošlu k navinutí do jiné firmy, přičemž si vyžádám navíjecí předpis a porovnám to. Pokud potom bude výsledné trafo zticha, rozhodně to nezůstanu Kyprému dlužen. 
Betaronovo trafo Tr3B vrčelo tak, že takhle by nesmělo vrčet ani prachsprosté trafo pro halogenky 12V, umístěné někde v podhledu, člověk by se z toho musel zbláznit.

Všechny ostatní varuju, ať si raději do JK Eltry zavolají a výslovně upozorní na to, že trafo prostě musí být zcela tiché. Pokud po dodání zakázky zjistíte opak, okamžitě a bez prodlení mu ji vraťte.

Edit:
protože už dvacet let používám variák, zkoušel jsem trafa krmit v rozsahu 180-240V, už při 190V slyšitelný hluk, při 235V doslova citelné chvění po přiložení dlaně. Zkoušel jsem i napájet přes oddělovací trafo /2kVA pod stolem/ bez výsledku, čili ss složka nepřipadá v úvahu.
Kdo by si chtěl ss složku doma v síti nasimulovat, tak stačí vzít jakýkoli tepelný spotřebič /ideálně přímotop či žárovky/ s příkonem okolo a nad 2kW a napájet to jednocestně přes 20A diodu třeba KY719. To začnou vřískat i 30VA toroidní transformátorky, EI na to tak ciltivé nejsou.

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Ani jeden z důvodů 1 - 4 se mi nezdá být léčitelný výměnou přívodního kabelu... smile

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

ja mam doma tiez nejake "vrcaky" a napadlo ma ci by nepomohlo zaliatie celeho trafa do nejakej plastovej krabicky. Specialne zalievacie hmoty sa daju kupit.

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Hele, že já to nahraju mikrákem nebo natočím na kameru smile , jinak trafo mám někdy z léta a i po mejlové korespondenci před samotnou objednávkou, kde jsem vyžadoval ať nebručí mi odepsali, že to mi nemůžou zaručit a prý každé trafo lehce bručí (kdyby to ale bylo lehce, tak sem o tom nepíšu). Odpoledne udělám tu nahrávku srovnání dvou kabelů big_smile

(upravil sinclair 5. 2. 2008 10:59)

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

To je řešení následku, ne příčiny. Pokud to trafo je přesycené, má zároveň i velký rozptyl a to žádným zalitím nespravíš. Zhoršíš tak maximálně chlazení a zatížitelnost.
Vas, běž s takovou duchařinou do prdele, divím se, že Tě tam už Ondra neposlal. Tři dráty 0,75mm2  jakýmkoliv způsobem zalisované v PVC nemohou mít na brum trafa sebemenší vliv.

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Sinclair:
Moje Tr3A nebude z té poslední várky, viď že né wink

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Ne

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Ja si davam robit toroidne trafa do vinuty rajec a idu super aj v zakladnom prevedeni t.j. bez zaliateho stredu, spravia vam aj jeden kus na objednavku a aj rýchlo -od objednávky ho mate do týždna doma.Možem len odporučit.

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Ja by som sa chcel opítať či mi stačí uchladiť tie moduly SPV250 ak bude rebrovaný chladič o výške 75mm dlzke 300mm a výška rebier zo základnou 4cm(zakladna 8mm). A zoslilovač by išiel na 75% a viac na niake PA alebo hifi stlpy, či by potreboval nútené chladenie.

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

lacik napiš to ještě jednou a logicky. Co ten zesilovač tedy bude napájet a jak si myslíš, že trefíš 75% výkonu???

Web

(upravil dodik 5. 2. 2008 18:20)

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

stačí ten pasívny chladič(rozmery hore)na jeden modul?Či nebude moc piecť a nepoškodí sa pri tom vykone, repro, by bolo 4-8ohm.
lacik?

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

Kurvadrát a na jaký režim??? PA nebo doma??? Jseš normální???

Web

Re: SPV-250 Plus, stavebnice

pri PA mi to moze byt jedno ked by fan nebolo pocuť, ale pri normal hifi stlpoch