Re: ESR Měřič

Je to doma Rixi.Díky moc

Re: ESR Měřič

Zásilka dnes došla. Díky moc Rixi...  Tonda

Re: ESR Měřič

Dnes to dorazilo, také moc děkuji!

Re: ESR Měřič

Díky za info.

Kdo posílal peníze z účtu napsaného na jméno Lukáčová? (čekám platbu už jen od Yeayera a Foxe)

Re: ESR Měřič

Tak jak na to koukám... Jestli to zprovznim vubec big_smile...
Rix: Lukáčová je moje máti smile

Re: ESR Měřič

Pro ty, co to neznají, pomocí ESR měřiče se dá změřit vnitřní odpor akumulátoru. Do série s akumulátorem se dá svitkový kondík o kapacitě několik uF a změřený ESR je vnitřní odpor akumulátoru.

Re: ESR Měřič

Excelent Rixi, též dorazilo v pořádku:)

Hippo: to je fakt, dobrý nápad !!

Re: ESR Měřič

Hippo007: paráda, to mě nenapadlo smile
Ono se to samo o sobě hodí i na měření malejch odporů hlavně do 1ohm. Takový odpory běžný měřáky s nejnižšim rozsahem 200R taky nezměřej.

Jak jste vůbec na tom? Já jsem to musel hodit do krabičky (KP-58) aby se mi to neválelo po stole - hotový to zdaleka není, ale měří to. Nicméně narazil jsem na problém - tlačítka. Mezi špičkou mikrospínače a vrškem krabice chybí tak 15mm, nějaký nápady? Třeba nějaký hmatníky k mikrospínačum bežně dostupný nejsou, takže zatim nevim..

http://thedust.rajce.idnes.cz/C-ESR_Metr

A taky ten zdroj co zmizel: http://thedust.rajce.idnes.cz/-5V_DC_Su … tery_Cell/

Re: ESR Měřič

No a k čemu vlastně ty tlačítka po nastavení potřebuješ?

Re: ESR Měřič

Mno, nechat je zavřený je taky možnost, ale v současnym stavu to vlastně ani nezkalibruju: měřící zdířky jsou momentálně připojený přes pružný kontakty, takže krabice musí bejt zavřená.
Je fakt že ty tlačítka se po nastavení použijou tak jendou za rok (např. jiný měřící kabely), takže bude stačit navrtat trojky díry a mačkat třeba šroubovákem..

(upravil DJ_Rix 4. 3. 2012 16:12)

Re: ESR Měřič

Post z 1.3.

Dnes jsem odeslal měřič těmto:
Fox_25
millano
Yeayer
Petr Kůs

Jak máte chlapi stabilní hodnotu ESR? Mě to kolísá,přičítám to dlouhým sondám,musím je zkrátit........

Jetě jednou návod od Hippa,neb mám pocit že to popsal smysluplněji než já:

Návod na nastavení:
První spuštění - zkontrolovat napájecí napětí +5 V a -5V.
Výběrem R31 lze dosáhnout normální kontrast na displeji.
Nastavení nuly:
Za tímto účelem zkratujte měřící svorky, stiskněte a podržte tlačítko "+" a pomocí R4 nastavte na displeji minimální hodnotu (ale ne nulu!) současně na obou kanálech. Bez uvolnění tlačítka "+", stiskněte tlačítko Set - indikátor zobrazí zprávu o uložení U0 do paměti EEPROM.
Změřením přesného odporu 1 ohm (nebo méně), 10 Ohm a kapacity (známé hodnoty, nejlépe svitek v desítkách uF a více), zjistíte korekční faktory. Přístroj vypnete, zapnete při sepnutém tlačítku Set a nastavíte koeficienty podle výsledku měření přesných odporů a kondenzátorů.
Zapnutí přístroje při přidržení tlačítka Set ho přepíná do nastavení režimu korekčních faktorů. Jsou tři - pro kanály 1 ohmů, 10 ohmů a pro kapacity. Změna koeficientů se provádí tlačítky + a -, zápis do paměti EEPROM stejným tlačítkem Set.

Re: ESR Měřič

Hodnota ESR mi taky kolísá. Neměřil jsem ho a ani jsem zatím nezkoušel použít jiný zdroj napětí, než z původního schématu, ale já podezřívám ze stability měření právě stabilitu napájecího napětí.

Re: ESR Měřič

Právě že mi to tak taky připadá,protože bych dal skoro ruku do ohně,že dokud jsem to měl napájený z laboratorního zdroje + - 5V tak to nedělalo.....

Re: ESR Měřič

Mno mě se teda napětí zdroje nehne ani o setinu, dokud je baterka, tak drží 5,04V. S tim že -5V z ICL7660 je při zatížení asi -4,8V (naprázdno invertuje přesně -5,04V). Zvlnění tak 5mVšš na + větvi a asi 20mVšš na záporný. Ale hejbe to stejně. Při větší změně koeficientů to courá ještě víc, přirozeně.

Taky sranda, že jsem parametry toho měniče postnul až po záloze, takže jsem se s tim vypisoval naprosto zbytečně.. smile

Ještě jsem zkoušel nějakym způsobem použít stíněný kabely, ale na nic jsem celkem nepřišel. Navíc mi není uplně jasnej význam těch zdvojenejch měřících svorek..

Pro mě byl ale úspěch, že jsem vůbec začal měřit alespoň něco, bo dokud se kalibrace neuložila (SET a +), tak mi to neměřilo hodnoty pod 1R. Ta přesnost měření možná stejně nebude až tak zázračná, bo když jsem včera repasoval jeden zdroj z kompu, tak mi až podezřele všechny 1000u elyty vycházely kolem 1100u (i ty, který ve zdroji nebyly) a naopak elyty kolem 300u to spíš podměřovalo. Ale když na primárních elytech 330u/200V naměřim nějakejch 220u, tak to už chyba měření opravdu není wink

Až to nějak trvalejc zavřu do krabice, tak to vezmu do práce a porovnám alespoň kapacity s jednim docela slušným měřákem.

(upravil Hippo007 4. 3. 2012 18:59)

Re: ESR Měřič

Podle toho, co píše autor o ESR měřiči, tak u kondů pod 10uF je měření ESR zatíženo systémovou chybou (kdo chce, může si udělat korekční křivku) a taktéž u velkých kondenzátorů s ESR > 3 Ohm je větší nepřesnost měření kapacity. Ale tam to nevadí, protože takový kond je stejně zralý na výměnu.
Je to měřič ESR a ne kapacity nebo odporu. A na změření ESR je přesný dostatečně.

Původní zdroj:
Насколько точно измерение ESR и Емкости.
Я не могу точно ответить на ваш вопрос.
Естесственно, данный прибор нельзя отнести к классу образцовых.
Калибровку ESR делал по сопротивлениям 1%, потом проверял по результатам измерения:
- просто конденсатор
- то же конденсатор + резистор
Измеренное ESR во втором случае увеличивается на величину добавленного сопротивления достаточно точно,
кроме конденсаторов небольшой емкости.
Если взять неэлектролит. конденсатор с заведомо низким ESR, конкретно К73 2.2.мкФ+ последовательно резистор 1 Ом - ESR будет порядка 0.75 Ом (т.е. ошибка 0.25 Ом), для С=1.5 - ошибка увеличится до 0.5 Ом (цифры пишу по памяти, могу немного ошибаться), на 1 мкФ будет уже около ома.
Так что эту систематическую погрешность надо учитывать при измерениях конденсаторов < 2...5 мкФ
Далее, АЦП в контроллере 10 разрядов, 1024 отсчета. При выбранных к-тах усиления измерительных усилителей (к1=330 и к10=33) на 1 Ом приходится 680 единиц АЦП. Поэтому отображаемый на индикаторе последний разряд (единицы миллиом) не совсем полновесный.

Про измерение емкости -
при выбранном зарядном токе, тактовой частоте 20МГц на 1 мкФ приходится 15 отсчетов таймера. Т.е. в начале шкалы можно говорить о погрешности ~10% . На 100 мкФ "прыгает" третья цифра +/-1. Посему я и оставил при выводе емкости 3 значащих цифры, остальные выводятся нули.
Есть еще один подводный камень при измерении больших емкостей с ESR>3 Ом, но это как правило неисправные конденсаторы и точность здесь не нужна.

Re: ESR Měřič

Jo takhle, kapacity jsou jako bonus.. V tom případě je to dost slušnej výsledek smile

Jinak, jak moc vám to ESR courá? Teď jsem zkoušel měřit např. paralelní dvojici 1R odporů 5% a naměřil jsem min. 0,489R a max 0,503R (hodnota se neustálě mění v tomto rozmezí).

(upravil Hippo007 4. 3. 2012 19:51)

Re: ESR Měřič

R
měřený odpor 0,99 Ohm ... 0,99 - 0,996
1% odpor 0,1 Ohm ... 0,094 - 0,104
měřený 9,939 Ohm ... 9,941 přesně

C
měřený svitek 9,8uF ... 9,8-10,2
elyt TE676 Tesla 2G ... 2,76-2,77G / 0,041-0,047 Ohm
elyt Hitano 10uF ... 8,5-8,9uF / ESR postupně stoupá z 0,739, na 0,868 mne to přestává bavit sledovat
elyt Jamicon 220uF ... 213-214uF / 0,085 -0,094 Ohm
elyt Jamicon 10uF ... 7,7-8,1uF / ESR pomalounku stoupá z 1,446, na 1,598 přestávám sledovat

EDIT: vzal jsem elyt 10uF TESLA - tam jsem naměřil 12,6-13uF a ESR vandruje stejně (hodnoty kolem 1 Ohm). U nového 2,2uF se vystoupal ESR z 1,4 na hodnotu 2 za pár minut. Takže asi u malých hodnot je to normální, že naměřené ESR roste s dobou měření.

Re: ESR Měřič

Je +-5,5V už moc? Rozchodil jsem desku s tps61072, ale nemám přesně 2M rezistor, takže na výstupu je 5,5V.

Ten obvod z Maximem mě pořád blbne a už na něj nemám náladu ( na výstupu cca 3,7V z 3,84V zdroje).

(upravil dust 5. 3. 2012 18:42)

Re: ESR Měřič

Hippo: tak to ESR na odporech se mi chová stejně. V rozsahu do 1R to trošku lítá kolem nějaký hodnoty, ale kolem 10R se to téměř nehne.

Dneska jsem schválně zkoušel porovnávat měření kapacity s multimetrem v práci (kterej teda taky nemusí být stopro), na ESR jsem zrovna moc nekoukal. Všecko elyty spíš nižší kvality, k tomuhle jsem zdruba dospěl:

Elyt 10uF - multimetr: 9uF, ESR-metr: 5uF
Rozsah kolem 200-300uF celkem sedí
Rozsah kolem 300-400uF přeměřuje jednotky
Rozsah kolem 500uF přeměřuje desítky
Elyt 1000uF nafouklý po přepólování - multimetr cca 600uF, ESR-metr cca 550uF
Jiný Elyt 1000uF: ESR-metr podměřoval cca o 50uF

S tim, že koeficienty mám nastavený 1,025. Mno, ke konci u těch vyšších kapacit začal nějak nepochopitelně podměřovat, i když měl spíš přeměřovat, ale moc jsem s tim nelaboroval. Každopádně chyba kolem 1000uF může být klidně 100uF. Takže asi tak.

Hajtek: jedna možnost je to zkusit, pokud to nebude vadit alespoň IO (podle datasheetů). Ale celkem jistota by byla srazit to diodama. Tim navíc získáš i jakous takous ochranu proti zkratu wink To samý jsem použil na vstupu svýho měniče, aby mi ta li-ionka případně neshořela.
Co jsem akorát zkoušel bylo to, že jsem srazil napětí kaldné vetvě na úroveň zatížené záporné vetvě, tj. v mém případě +-4,8V. Kontrast LCD přitom poklesl tak, že byly znaky sotva vidět, takže jsem se vrátil k původnímu stavu. Možná jsem mohl zkusit upravit dělič kontrastu, ale to mě už nenapadlo..

Re: ESR Měřič

Asi s tím ještě počkám a ve středu zajedu koupit 2M a bude pokoj. Diody tam asi taky ještě přidám, ale jelikož to už nebudu nikdy rozebírat, tak tam budou spíše na okrasu (li-ionky co mám jsou tuším chráněný).

Pokud by ještě někdo chtěl zdroj řešit stejně jako já, tak zde má desku http://www.ulozto.cz/x9DQmpJ/esr-1-2-rar. Výhoda je v tom, že to můžete napájet čímkoli od 0,9V až do napětí na výstupu. TPS-ko jsem měl jako sampl zdarma, takže náklady mě vyšli i s deskou na cca 50-70kč.

Dust: ty výsledky měření kapacity moc hezky nevypadají. Holt není to měřák kapacit.