Re: ESR Měřič

Chybí součástky R-15Ohm,2*1N4007...:(

Re: ESR Měřič

Petře, zásilka doma ... moc díky ... Mirek

(upravil Sůva Duajer 21. 2. 2012 22:51)

Re: ESR Měřič

Pánové...
Dovolím si konstatovat, že: "Kdo neměří s námi, měří proti nám". uui
A ještě jeden citát: "Kdo z Vás to má, pánové." smile
Malé připomínky - musel jsem změnit odpor 18K pro nastavení kontrastu displeje na 4K7, jinak značně prosvítaly neaktivní segmenty. Ono to dost "courá" s kladným napájecím napětím, nicméně mám nastaveno přesných +5V. Převrtal jsem všechny otvory na odpory vrtákem 0,7mm. Je to jinak dost "natěsno" a některé mi tam nešly narvat. Ty 1N4007 tam opravdu nebyly, nicméně má určitě většina nějaký kus v šuplíku, nebo náhradu. Na zkoušku tam myslím ani nemusí být, nebo postačí prozatím 1N4148, KA... (řekl bych, že jsou jen na ochranu před neúplně vybitým kondíkem). Otvory pro upevnění displeje označít a vrtat až po slícování s displejem. Ty naznačené na desce mi nesedí.
Rixi, moc dííky. Přes nepodstatné drobnosti pěkná práce. wink

Ještě poznámka: asi bude v případě potřeby lepší místo zmenšování odporu 18K zvětšit 1K, se kterým tvoří dělič a to kvůli spotřebě.

(upravil DJ_Rix 22. 2. 2012 10:09)

Re: ESR Měřič

Všem se moc omlouvám,máte pravdu,skutečně jsem na ty spropadené 1N4007 zapomenul. Safra,ono uhlídat to není jednoduchý,mrzí mě to.
Bohužel prvních 9 z vás má tedy sadu bez diod,ostatním je do sad doplním.

Ad kontrast-ano,máš pravdu,koukal jsem na to a segmenty mi prosvítají taky-zvětšil jsem ten 1K na 3K a bylo to OK. Asi bude třeba aby si to každý doštěloval-i v dokumentaci je napsáno: Adjust to correct contrast.

Benazi a ostatní: Ad odpor 15R na podsvícení-na tohle jsem bohužel zapomenul taky,správná hodnota pro tento display s bílým podsvícením je 100R,s ním je proud kolem 15mA a plně dostačuje.

S montážními otvory displaye jak psal sůva je to také tak,nesedí ty naznačené,je třeba si je naznačit až po zapájení displaye a převrtat.
Možná se vám teké bude hůře osazovat některé odpory,dírky v DPS jsou dost na těsno,nevím proč to v tom layoutu v excellon datech měl ten rus tak malé-bohužel to vyrobili v matronu přesně podle layoutu. (teď koukám že už to sůva psal)

Sůva: Takže ty jsi to hned složil? Spokojenost? Fotečka by byla?:D



Ještě vám sem dám odpoledne postup nastavení,v podstatě stačí jen potočit trimrem big_smile
(v menu jsou ještě korekční faktory pro odpory u kondíky,já s nimi hejbat nemusel)

Ještě se chystám na návrh a výrobu krabičky,až vymyslím nějaký slušný typ a za slušné peníze,dám vám vědět.
Při tom počtu by se asi dalo domluvit že bych je nechal i někde upravit včetně otvorů-musím to ještě prověřit.

Re: ESR Měřič

Musím říct, že se ke zdroji nedostávám a v nejbližší době ani nedostanu. Posílám jednu neověřenou, ale nejspíš funkční desku i s nabíječkou http://www.ulozto.cz/xNiozdD/esr-rar a kdo by chtěl použít MC34063 a dodělat si k tomu to ICL7660, tak má desku tady http://www.ulozto.cz/x2VWrzf/mc34063-rar hodnoty jsou orientační a chce je to doladit je ala dust.

Re: ESR Měřič

Balíček doma. Dobrá práce, díky.

(upravil Sůva Duajer 22. 2. 2012 12:52)

Re: ESR Měřič

DJ_Rix
Po prvních testech zatím spokojenost. smile
Dal bych sem fotky měření dvou "elitních" kondenzátorů 470uF/35V značky Elite, vykuchaných z monitoru BENQ T705. Jeden z nich byl tak "nafoukajnej", že se s monitorem "nebavil". Měřák pěkně ukazuje, jak je na tom. Akorát sem nějak nejdou normálně umístit fotky. hmm

Re: ESR Měřič

Tak už mi to taky dorazilo. Rixi, s těma chybějícíma diodama, to je vážně to nejmenší. 1N4007 by stejně každej měl mít doma jako rezervu a pokud nemá, tak by si měl pár kousků do foroty sehnat wink.

Co se týče zdroje, už mám navrženou novou desku s MC34063 i ICL7660 (pro napájení z Li-ion) včetně velmi primitivní indikace stavu baterie, ale radši bych to sem hodil, až to postavim a odzkoušim.

Hajtek: koukal jsem schválně na ten druhej balíček, je tam schema s 555 a USB - moc jsem to nezkoumal, nabíječka? Původně jsem ji nechtěl řešit, ale uvažuju, že bych jí přihodil k tomu co mám, ještě než to vyleptám..

Re: ESR Měřič

dust:
To je právě ta MC34063. Tehdy jsem ji v eaglu nenašel, tak jsem použil první soic pouzdro, který sem našel.
Nabíječka je na tý první desce (MAX1811). Pokud chceš samotnou nabíječku, tak je tady http://www.ulozto.cz/xkwJrvP/max1811-rar

(upravil DJ_Rix 4. 3. 2012 16:09)

Re: ESR Měřič

Včera jsem odeslal balíček těmto:
Jaroslav Bednařík
Hajtek
Cvrkajs

Budu se snažit všem odeslat co nejdříve,začínají mi už ale docházet krabičky na balíčky smile

Nastavení ESR:
Zkratujte testovací sondy. Stiskněte a držte tlačíto +. Na displayi se vám zobrazí hodnoty z AD převodu pro 1 Ohm a 10 Ohm. Trimr je potřeba nastavit tak,aby byly hodnoty co nejmenší,nikoliv však nulové! Já mám nastaveno pro 1 Ohm=0004 a 10 Ohm=0002 . Nastavení je dost citlivé,vhodnější by byl víveotáčkový trimr,ale dá se to nastavit. Nastavení je vhodné zopakovat,já to nastavil až asi na po 3,couralo to-zřejmě ale mám i dost dlouhé kabely k sondám.Po nastavení stisknout tlačítko SET (nepouštět tlačítko "+"),hodnota se uloží do paměti.

Poté je možno známými přesnými odpory zkontrolovat že měřič ukazuje dobře.

V případě že chcete doladit měřič,aby ukazoval přesně hodnoty odporu,je možné toto provést korekčími faktory.
Odpojíte napájení od měřiče. Stisknout a držet tlačítko SET. Připojit napájení. Objeví se coeff. for 1 Ohm (10 Ohm,Cx) .Změnu korekčního koeficientu provádíte stiskem tlačítka + a - .Na další parametr se posunete stiskem tlačítka SET. Já nechal nastavení všech na 1,000 neměnil jsem jej.
Po skončení nastavení je dobré parametry projet ještě jednou stiskem tlačítka SET,aby se všechny uložily. U Cx je dobré ověřit známým kondíkem,jestli ukazuje dobře,ideálně třeba kondíkem 10u a pak třeba 4700u. Pokud pohnete s korekcí nahoru,aby vám ukazoval vyšší kapacitu velkých kondíků,dost se rozhodí malé kapacity,takže opatrně.:)

Na závěr je dobré ověřit funci: Změříte kondenzátor,poté mu do série zařadíte třeba 1 Ohm odpor a ověříte že měřič ukazuje o onen 1 Ohm vyšší ESR,údaj kapacity by se neměl změnit,nebo jen velmi nepatrně.

Tím je celé dílo hotovo.

Re: ESR Měřič

Vy což máte stavebnici od Rixe doma, máte nějak pořešené napájení? Čím to napájíte?
Někteří sem dávali nějaké návrhy v Eaglu.

Nechcete někdo, kdo se v tom orientujete, nakreslit nějakou desku pro zdroj k tomu ESR? Napájení třeba pomocí AA článků. Do zdroje by se popř. mohla navrhnout i nabíječka a třeba signalizace vybití. Desky by se nechali hromadně udělat ve stylu desky na ESR, ať jsou hezky stejné. Cena by se tak rozložila mezi více lidí. Kdyby se brali i součástky, taky by to nebylo marné. Ujal by se toho někdo?

(upravil DJ_Rix 22. 2. 2012 21:15)

Re: ESR Měřič

Kldině to Honzo udělám,ale jak jsem pochopil,každý chce napájet něčím jiným. Já použil destičku se stablíkem BA05 a ICL7660,v SMD to vyjde na destičku 2x2cm......destička na tohle by při tom počtu vyšla snad na dvacku......

Pokud někdo udělá návrh na lionku 3,6V s nabíjením (a třeba i indikací vybití,ovšem to by bylo dobré zatáhnout do uP a signalizovat),bral bych to taky.:)

(upravil dust 25. 2. 2012 1:26)

Re: ESR Měřič

Asi tak, zdroje budou dost individuální.. Někomu se budou hodit spíš tužkovky, někomu li-ionky a kdo to nechce řešit, vrzne tam 9V baterii, 5V stabec a ICL7660, což je pár součástek, který nakonec můžou bejt i na univerzální desce wink

Co tvořim já je počítaný pro 3,4-4,2V (chodí to i níž, takže to možná s přimhouřením oči půjde i na 4,5V ze tří tužkovek, ale moc bych na to nespoléhal). Oproti zkušební verzi bude mnohem menší zvlnění na výstupu, který bude 5,1V / 50mA  (v praxi umí i větší proud).
Indikace stavu baterie je přímo primitivní - jeden tranzistor, dvojitá ledka a čtyři odpory. Není ideální, prostě jsem tam prásknul pár odporů a díky tomu zelená při 3,4V a níž pohasne a svítí jen červená (která slabě svítí i při vyšších napětích, ale zelená ji přesvítí). Mno co, účel to plní smile Malá ochutnávka je tady: http://thedust.rajce.idnes.cz/MC34063/#verze2.jpg
Nabíjení asi teda implantovat nebudu, nebo tam při nejhoršim hodim šínskou verzi pro nabíjení Li-ion (jeden tranzistor a TL431), ale to abych snad ani nezveřejňoval.. big_smile

Taky jsem zběžně koukal na krabičky. Dokáže někdo k tomuhle sehnat výkres s rozměrama? Zákázková krabka by byla dokonalá, ale třeba by to pasovalo:
http://www.ges.cz/cz/km-51-GES07203721.html
http://www.ges.cz/cz/km-33-a-GES07203910.html

OPRAVA: Upraveno schema, samozřejmě že na -5V výstupu byl opačně zakreslenej kondík. Nevim, na co sem myslel.. smile

Re: ESR Měřič

http://krabicky.cz/katalog/katalog.pdf

Jsou tam alespoň vnější rozměry a trošku je vidět dovnitř.
Vypadá to, že oni jsou přímo výrobci, tak třeba by mohli výkres zaslat na požádání. Jinak vlastně nevím, jak chtějí ty krabičky prodávat, když člověk v podstatě neví co kupuje.

Re: ESR Měřič

Katchabba, výrobce je v PL, ale je s nima domluvený a je jediný prodejce, kerý je schopen dodat celý jejich sortimnent...

Web

Re: ESR Měřič

Dnes jsem odeslal balíčky těmto lidem:
Tonda
skrus
Hairman
jpaseka

Re: ESR Měřič

Teď když to vidim sestavený, tak je mi jasný, že ty dvě krabky, co jsem našel, vyhovovat nebudou.

Jinak ten 1k odpor, co zbyde z děliče kontrastu (mám tam 2k7), se může klidně použít na podsvícení:
http://thedust.rajce.idnes.cz/nastenka/#C-ESR_2.jpg

Re: ESR Měřič

Super,to ještě vyzkouším,když to vidím,ten 1,5mA asi fakt stačí na podsvícení...:)

Re: ESR Měřič

Balík dnes dorazil. Taky chybí 1N4007, ale to už je to nejmenší. Pokud zítra dorazí nová páječka, tak se na to vrhnu a přes víkend bych to nějak dal dohromady.

S krabičkama to asi bude ještě trochu problém. Prošel jsem už pár obchodů a všude mají to stejný škaredý, nebo malý . Ta KM51 je jediná pěkná, ale je bohužel malá. Vnitřní rozměry jsou 126x70x40 a deska má 108x73.

Rixi, chtěl bych ti poděkovat za skvěle odvedenou práci a za to všechno chystání sad součástek a tak podobně.

(upravil IvaW 25. 2. 2012 0:42)

Re: ESR Měřič

Tak už mi to taky žije. Ještě podsvícení a přišroubovat ten displej.
Ještě jednou díky za přípravu.

Už mi to měří...

Web