(upravil CZJKP1 9. 7. 2013 14:47)

Re: ESR Měřič

Rozumím, tak až přijdeš domů dej vědět a přidej obrázky a napiš ceny.



Hippo007, já se Ti v tom Německém projektu nějak nevyznám.

Které DPS jsou oficiální (toho projektu) a který ostatních uživatelů. Nebo tam přispívají všichni a neřeší se oficiální neoficiální? Toto http://www.mikrocontroller.net/attachme … ematic.png má umět měřit všechno? (R, C, L, ESR, tranzistory) zdá se mě tam moc málo součástek, oproti té SMD verzi co se nabízí na aukro, ebayi.. Docela se mi ta rev 1,7 líbí.. http://www.mikrocontroller.net/attachme … onents.png

Naproti tomu tato se mi moc nelíbí, a zdá se mě že je tam toho mnohem víc, ale schémata jsem neporovnával

http://www.mikrocontroller.net/svnbrows … re/Markus/

Nakonec by mě stačil hotový DPS a naprogramovaný MEGA s posledním FW a  displej a já si zbylé součástky objednám ze Semic Trade, protože k obchodům typu Ges a GM jsem získal z jistých případů jistou nedůvěru, a kde jisté součástky berou je mi záhadou. Zato v SEMICC mají značkové odpory 0,6W (VISHAY) a elektrolyty (NIPPON)

Re: ESR Měřič

Oficiální poslední verzi zapojení máš v anglickém popisu v souboru ttester.pdf nebo německy v ttester.pdf.

Re: ESR Měřič

Roger, ale to je o tom to povídání, myslím, kde je opiciální poslední verze PCB

Re: ESR Měřič

Mám tři kompletní sady součástek měřiče ESR + jedenu sadu součástek bez DPS. Je to kompetní měřič včetně krabičky a zdroje ±5VDC. Dělal jsem ho podle Jirky - tímto mu chci poděkovat. Je autorem návrhu DPS napájecího zdroje. Udělal jsem jich několik pro kámoše a znamý. Jeden po sestavení. Tester polovodičů mám zatím postavený na kontaktním poli. Testoval jsem vliv měřicích rezistorů a napěťových referencí na výsledky měření. Za dobu, co si tady s tím hraju se dvakrát změnilo zapojení i software. Co je nového sleduji zde a hlavně tady. Těchto testerů mám dvě sady součástek. V těchto sadách jsou některé součástky navíc (podle aktuálního zapojení), DPS jsou nanic musím udělat nové. Jinak, přesně jak psal výše Hippo007 - od číňanů nekupovat. Používají nejlevnější šrot. Ze zapojení dokonce vypouštějí krystaly(které se na Ebay dají koupit za 1,-Kč), jako měřicí rezistory používají normální 1% - mají být 0,1% a jako napěťové reference zcela určitě ne LM4040 0,1%. Sady součástek jsou moje přebytky, chtěl jsem je prodat na Aukru.

Re: ESR Měřič

Mám tu ESR metr co se stavil zde na foru a je mi k prdu, protože jsem zjistil že měří dost orientačně. A po tom co jsem koupil agilenta už leží jenom v koutě, takže kdybys měl zájem..

Re: ESR Měřič

Soulius, za kolik jsi schopný dodat stavebnici toho co testuje R, C, L + diody + tranzistory, tedy tu, z německého fora.

Ano, v některé verzi jsou navíc tranzistory, ty jsou tam asi na automatické vypnutí. Některé ho nemají, některé ho nemají.

Myslím že poslední revize PCB je 1.7 (od tom666) bez automatického vypnutí.
Pak zajímavý a trošku starší návrh je V10.04.2013 ten je asi s automatickým vypínáním, a na kolik se vlastní zapojení měřáku liší od toho nejnovějšího to nevím..

Hlavně tam každý den přibývají schémata, ráno tam nebylo nic, dneska někdo přidal PCB. Jinak některé PCB mě nepřipadají zajímavé, buďto jsou osazeny SMD což zásadně nechci, nebo oboustranně (což bych možná překousl, v případě že bych DPS nemusel vyrábět já) a pak některé, které jsou nevhodně rozložené a osazené..

poslední FW je v EN 1.08K..
Nebo SK 1.05K starší..

A ty ve tvé sadě máš měřící rezistory 0,1%, kdyť se u nás nedají sehnat.

Re: ESR Měřič

Bigdrobek, uvidíme, zatím mam nabídku od soulius a kdyžtak se ozvu

Re: ESR Měřič

Prd se v tom vyznáš. SW je multilanguage, jazyk si volíš při vytváření souborů pro flashnutí Atmegy, takže 1.08 je taky v češtině.
Myslím, že žádná oficiální DPS není. Na fórum dávají někteří uživatelé své návrhy, je možno zakoupit z Německa jakousi sadu DPS + součéstky (ne od autora projektu).

(upravil Soulius 9. 7. 2013 21:13)

Re: ESR Měřič

DPS si uděláš sám, nebo ji chceš taky. Jakou nap. referenci? Dost velké rozdíly v ceně LM336Z-2.5(0,8%) 7,-Kč, LM4040AIZ-2.5(0,1%) cca 10x více. SW poslední (zatím 1.08) zkompilovat ti to můžu jak budeš chtít - projdi si manuál. Např. někdo chce používat tester s nabíjecími akumulátory - je možné nastavit jiný limit pro zobrazení vybitého akumulátoru atd. Link dával Hippo. Jinak z té češtiny bych se moc neradoval, je tam víceméně nanic. Pouze na začátku měřič vypíše: Probiha mereni a dále Zadna, neznama vadna soucaska, toť vše. Ještě jsem zapoměl - rezistory mám samožřejmě  0,1%, koupit se dají např. u tebou oblíbených GM. Např.

Re: ESR Měřič

To máš pravdu, že se v tom prd vyznám, když jsem v životě v ruce AVR ani PIC nedržel, natož abych do nich tahal nějaké FW, s tímto vždy otravuju jiné smile.

Děkuji za info ale. Čekám až co napíše Soulius.

Jaká je tak tolerance měření ESR? Ptám se, že všichni nadáváte na přesnost. Myslím, že když jde jen o roztřídění na kondy které jsou dobré a které špatné tak není zas tak důležitá, ale samozřejmě čím vyšší tím lépe!

Re: ESR Měřič

Nejde o nepřesnost měření kterou si myslíš. Jde hlavně u některých měření o špatně zvolenou metodu, tím pádem něják nakoplá součástka může na měřáku ukazovat uplně jinou kondici než ve skutečnosti má.

Re: ESR Měřič

BigDrobek, tak to jo. Já tu měl takový měřič ze dvěma ledkami, když svítí červená tak je to KO a když zelená tak je to OK beztak sem ho jedinkrát nepoužil, protože jsem mu nevěřil, že to měří OK big_smile..

Re: ESR Měřič

Soulius, díky Ti za informaci. Určitě to budu optimalizovat na nejlepší přesnost takže LM4040.

DPS bys mi mohl nabídnout jen to, co máš, anebo bys nechal udělat poslední revizi?

Nabíjet z AKU to nebudu, ale nevím z čeho. 9V baterka se na to jeví dle mě dost slabá, na to jaký má odběr podsvícení displeje smile. Takže buď stabilizovaný zdroj a ze sítě přes transformátor, anebo by to chtělo alespoň dvě ploché do serie

Na závěr ještě nevím jakou revizi zhotovit, určitě něco od ,,tom 666" jeho návrhy vypadají nejrozumněji. Jen nevím, co tam píše, protože cizí jazyky neovládám, a tak ani nevím, co se změnilo v posledních revizí a proč upustil od automatického vypínání. Každopádně mam uložené na ploše dvě revize jedna je ta poslední 1.7 a potom v10.4.2013. Bohužel nedokážu posoudit, která varianta bude vhodnější. Ale ta starší má ještě BCčka na vstupu, nejspíše na automatické vypínání, ale nevím jistě, jestli je to na to, ale myslím, že ano, když jde tlačítko do báze jednoho z nich.
Pak otázka čím se liší samotné zapojení měřící části, a který z návrhů bude vhodnější, dokáže mi někdo doporučit??


1.7 - ta asi nemá automatické vypínání

Schéma http://www.mikrocontroller.net/attachme … ematic.png
Osazení http://www.mikrocontroller.net/attachme … onents.png
Osazení 2 http://www.mikrocontroller.net/attachme … onents.png
Osazení 3 http://www.mikrocontroller.net/attachme … onents.png
DPS1 http://www.mikrocontroller.net/attachme … ts/001.png
DPS2 http://www.mikrocontroller.net/attachme … ts/001.png
DPS3 http://www.mikrocontroller.net/attachme … ts/001.png
Výsledek (starší rev) http://www.mikrocontroller.net/attachme … 174726.jpg

A verze starší V.10.4.2013 - ta asi má automatické vypínání

Schéma http://www.mikrocontroller.net/attachme … Schema.gif
Osazeni http://www.mikrocontroller.net/attachme … denie_.gif
Osazení 2 http://www.mikrocontroller.net/attachme … adenie.gif
DPS http://www.mikrocontroller.net/attachme … sitove.png
Výsledek http://www.mikrocontroller.net/attachme … 123932.jpg
Výsledek 2 http://www.mikrocontroller.net/attachme … 124026.jpg

(upravil Soulius 14. 7. 2013 18:03)

Re: ESR Měřič

Aktuálnímu schéma odpovídá SCT1.7. Jednu desku mám hotovou. Je asi nejlepší co je zatím k mání. Pro mě má ale jednu chybu, není na ní ISP konektor. To znamená pří aktualizaci sw sundat displej, vyjmout procesor z patice a teprve aktualizovat. Jinak DPS si dělám sám - včetně nepájivé masky. Viz ty, které jsem ti fotil. Nemám-li soubory z Eagle jsou bez masky, jako tato, alespoň je celá postříbřená. Přiznám se - jsem líný navrhovat desky a ani mě to moc nebaví. Zatím čekám neobjeví-li se něco s ISP konektorem, když ne budu se do toho muset pustit sám. Pokusím se to tedy shrnout - DPS SCT1.7, defaultní sw 1.08cz a k té nap. referenci: při testování jsem nezjistil žádné rozdíly mezi LM4040AIZ-2,5, LM336Z-2,5 a dokonce ani TL431, tak se rozhodni sám.

Re: ESR Měřič

Asi to tom666 napájí z externího zdroje, proto nemá aut. vypínání.
Na občasné měření, když máš zapojení dle pdf návodu od autora, stačí 9V baterka - já ji mám v testeru 1/2 roku a pořád měří (má 8,5V).

První DPS je OK, jen jí chybí aut. vypínání.
V druhé DPS je zbytečná tlumivka + nedostatečná filtrace napájecího napětí (chybí elektrolyty okolo stabilizátoru).

Re: ESR Měřič

OK, takže bude zájem o tu 1.7 jen mi řekni na kolik to vše vyjde.

Napěťová reference LM4040. SW 1,08 a dej tam i tu bídnou češtinu prosím tě.

Ty měřící odpory tam máš dané 0,1% ???? Kde jsi je prosím tě sháněl. Já je do Actidampu nesehnal, proto dodnes není hotovej...

(upravil Soulius 2. 8. 2013 12:47)

Re: ESR Měřič

Ještě tedy k tomu zapojení od toma666 - na JP3 se připojí zdroj (např. alkalická devítka), na JP2 spínač a na JP1 tlačítko (s aretací nebo bez, jak kdo chce) procesor testeru se rozeběhne po uzemění vývodu 13. MCP1702 se používá z důvodu nízké spotřeby a taky proto, že ke stabilizací napětí potřebuje o 0,65V výšší napětí než je výstupní a 7805 2V. Ještě jedna skutečnost - flash ATMegy168 je narvaná skoro do plnejch (asi 95%) přidá-li K.H. Kübbeler nějakou další funkci, tak se to tam asi nevleze a bude třeba přejít na ATMegu328. Jinak je i levnější.
Na rezistory jsem ti dával link, takže ještě jednou 680R a 470k. Věci od Dudka taky můzu. Jdu spát zítra to snad dorazíme.

(upravil CZJKP1 9. 7. 2013 23:53)

Re: ESR Měřič

Rozumím.

Ty na to tedy máš všechny součástky nebo bys je objednával z obchodu napřed k sobě, a pak celou sadu posílal mě.

Pokud vše nemáš, tak by mě stačily jen ty aktivní náležitosti a displej a DPS a zbylé součástky si zajdu koupit do místních obchodů, jinak je mě to vcelku jedno. Ale osobně mam ve zvyku vybírat součástky od kvalitních výrobců. Vishay, Nippon, RDE, ESO, WIMA atp.. Nepřekousnu některé čínské výrobce a některé čínské názvy.

Jinak 0,1% mají být úplně všechny odpory nebo jen těch 6ks.

Re: ESR Měřič

Zdravím pánové,

může mi prosím někdo zkompilovat FW pro desku v. 1.7 co tu dával CZJKP1 pro ATMegu 328 a LM336Z? Budu navrhovat desku, ale to kompilování je pro mě španělská vesnice... Byl bych velice vděčný, možná pak budu mít nějakou desku navíc.

(upravil Hippo007 10. 7. 2013 8:46)

Re: ESR Měřič

Nahraješ si to sám?

EDIT: jestli budeš napájet tester z 9V baterie, doplň si na DPS obvod spínání s T1-T3 dle návodu Karl-Henz Kübbelera, kapitola 2.1, obrázek 2.1. Nemusíš pak mít vypínač baterie, testování spustíš tlačítkem a po nastavené době se tester sám vypne. Ve vypnutém stavu má přístroj odběr 0,000nic.