Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 9)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Malý lampáček s nízkým zkreslením

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 9 »»»

RSS

Příspěvky [101 až 120 z 175]

(upravil hranatybraska 19. 1. 2012 8:25)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Mno po zralé úvaze a za předpokladu, že Sinclair měřil střední(2W) a maximální výkon(100W) se musím Sinclira zastat, protože uvedený poměr výkonů odpovídá rozdílu dynamiky 17dB. Což je ještě celkem slušná hodnota. Ikdyž teď poslední dobou u nových nosičů ten rozdíl dynamik nebude ani náhodou takhle velký, páč současná Loudnesswar to stlačila na 5-1dB, což osobně neposlouchám. Ale bude stačit, když si pustíte rádio..
Takže to Sinclirovi věřím.

Ale to nemění nic na tom, že poslouchám bez limitace, jak jsem to tu už několikrát psal. Když použiju Sinclairův poměr výkonů - tj. 50x (16.99dB), tak dojdu k tomuhle závěru. Vypadá to, že mi poměr 30mW-1,5W pro večerní poslech bohatě stačí. smile

Jenom bych tě Sinclaire rád poprosil, jak jsi měřil ty dva výkony? Je můj předpoklad správný?

Abysme tu nazčali včelařit s výkonama jako pan F.. smile

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

... v příspěvcích nerelativizuji autory, nýbrž argumenty - co se zastávání týče.
Mně šlo o to, zda se můžeme nějak sjednotit na metodě, jinak budeme každý psát o něčem jiném, a nelze se pak dobrat závěru. Onen indikátor limitace je nějaká konkrétní konstrukce, např. z AR, PE, KTE, apod.? Ne-li, a nemůžeme-li jej použít v našich měřeních rovněž, a neznáme-li jeho přenos, je debata beze smyslu.

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Asi se jedná o zapojení z http://www.mako.webz.cz/DPA.pdf  str.19

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Fčely radši nechte na pokoji, nebo dotyčný s kuklou sem vlítne a máme o zase na měsíc o školení postaráno smile
Chtěl jsem to tehdy realizovat i s DPA440, jenže objednavatel tlačil , tak nezbyl čas.
Mimochodem-u 15W elektronkového zesilovače, pokud limitace nastane někse i 300-400mW, tak to je dost slušný výkon i na den. Jde spíš o to, že u elektronkového Ačka s výkonem cca 3W a ještě k tomu navíc bez nfb naskočí limitace dejme tomu u 30-50mW, což je sakra dost málo i na večerní tichý poslech.
Nejspíš proto Vás tlačím do ABčka s výkonem o řád větším. Je to už velice dávno, co jsem vyrobil fakt subtilní kombíčko na zkoušení večer a doma, předek byl kompletně Plexi 1959 a místo konce jsem použil dvě EL95 i s výstupákem, vytažené z nějakého skopčáckého rádia. Výkon kolem 6W, osmipalcový Celestion a celé to stálo za hovno, majitel když tomu chtěl trochu vrznout, lítaly pojistky a to ho ani rodiče nestihli zjebat, že hraje nahlas...

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Jenže u AB je to ošklivé přechodové zkreslení..proto jsou tu lidi odvázaní z A zesilovačů byt malých výkonů. Ty to třeba neoceníš..jiní ano

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Tak, tak. Kazdemu co jeho jest.

Sam mam postavene ako EL84 SE tak aj PP, osobne sa mi viacej paci PP, ale aj to SE ma nieco do seba....

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Ale celý problém - alespoň pro mě - vězí v ohavném zkreslení už od pár miliwattů u těch áček.Zkreslení u áčka narůstá skoro lineárně přesto, že je zavedena nfb ze sekundáru až do předzesilovače, tak, jako to má třeba 805A Filharmonie, byť je koncový stupeň monofonní a dvojčinný.Asi se shodneme všichni na tom, 805A Filharmonie má fantastický  zvuk/alespon pro mě/. Zvuk má fantastický ale jen dotud, dokud nanastoupí zkreslení koncového stupně typu A, které lineárně stoupá až k sedmi procentům/to jsem naměřil já, to není z Kottka/, přičemž koncové elektronky byly nové, spárované a koncový stupeň nastavený. Tož tak nejak.

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

... tato defenzivnější argumentace se mně čte lépe, než předešlé krucifixy. Měl jsem ale dojem, že podstatou Vašich hlavních námitek proti "malému lampáčku" byla limitace, a teď zčista píšete o zvolna narůstajícím zkreslení ...
Za sebe bych v celé věci neviděl naprosto žádný problém - spíše si jen tak laškovně navzájem lehce vnucujeme subjektivní pohledy na věc, což je nejen přípustné, ale i žádoucí.

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Klidně sem nějaká měření Leošu dej, Hranatemubraškovi to ani nelimituje ani nezkresluje- při jeho poslechu..

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Jen hledím, kolik placu jste zaplkali...
Zkuste někdo odbastlit a potestovat koncáček který měla některá luxusní elektronková gramorádia, jako třeba 1118A. Je to na pohled obyčejné zapojení s ECL86, které při podrobném průzkumu není až tak úplně obyčejné...
Případně polaborovat se zapojením, které zmiňuje Schade:
http://www.clarisonus.com/Archives/Tube … 0Tubes.pdf

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

1/ ... nezaplkali. Vyjasňují se stanoviska.
2/ To bych nejprve někde musel opatřit nové ECL86, jež bezvýsledně sháním takřka 14 let.

(upravil hranatybraska 21. 1. 2012 20:45)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Může se použít PCL86 či EL84 nebo jiná pentoda, či tetroda. Funguje to dokonce i s triodama (a výtečně smile ). Jasně, že tuhle místní zápornou zsv do katody lze použít i v pushpullu v AB či  A třídě (jak mimochodem doporučuje i Lukeš) a výsledek bude jistě fajný.

Bobobrod: Výtečný článek! Díky smile (Je to tak podrobný, až přemýšlím: nebyl to ve své době top secret material? smile )

Sinclair: Jj, věřím, že to AB hraje suprově, mě šlo o optimalizaci klasického jednočinného Ačka. Stále by mě zajímaly metody měření oněch dvou výkonů (100W a 2W).

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Čo ešte treba k tomu 100/2W dodať? Proste pustili skladbu s dynamikou cca 17dB (špičky vs. stredná hodnota) a vybudili DPA tak, aby indikátor limitácie (viď. ARA7/92 p.319) občas poblikoval. Napäťová úroveň špičiek zodpovedala sin. signálu s výkonom 100W, stredná hodnota výkonu za celú skladbu 2W (dá sa presne zmerať najlepšie softvérovo, oni ju zrejme odhadli zo škopku alebo z analógového nf V-metra).

(upravil hranatybraska 22. 1. 2012 0:24)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Tak dobře, už to nebudem rozmazávat smile

Udělal jsem ze zájmu měření THD lampáčku (už trochu jiného, budič 6N2P, konec velmi známá svazková tetroda zapojená v triodě+lokální zsv do katody), tak ho sem dávám.
Měřil jsem od výstupního výkonu 0,25W výše. Ohavny linearni narust zkresleni od par miliwattu se nedeje.
Jen bych podotkl, že tohoto průměrného výkonu při večerním poslechu nedosahuju ani náhodou.
logaritmická stupnice: http://hranatybraska.ic.cz/uschovna/thd_vs_P.png
lineární stupnice: http://hranatybraska.ic.cz/uschovna/thd_vs_P2.png

(Pro šťouraly - ano, kdybych si spíchl zesilovač s TDA2005, tak to bude hrát lépe, rozhodně lépe nahlas. Ale TDA holt není flaška. Co byste na nem chteli vymejslet,ze.)

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Uz nekolik let s velkym potesenim z poslechu hraju na SE lampac  s vykonem 2x2W,mam bedny citlivy 100dB a kvalitni zdroj hudebniho signalu....:-)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Už v roce 46 postavil nějakej Wiliamson konec, kterej měl 15W, chodil do sto kilohertz a zkreslení pod 0,1% s celým pásmu...a už za rok u nás vyšel stavební návod, dokonale propracovanej a udělatelnej s poválečnou součástkovou základnou....jenomže tehdá tu žili holt jiný borci, ne fušeři jako dnes....:lol:

(upravil hranatybraska 22. 1. 2012 11:09)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

No tak Wiliamsona si samozřejmě postavit můžu, ale rozhodl jsem se experimentovat s SE zapojením. Když budu stavět podle návodu, tak se nic nenaučím. Takhle čtu elektrotechnické učebnice a řešení problémů na něčem konkrétním mi přináší motivaci i konkrétní výsledky. Píšu sem, protože mám pocit, že někdo znalejší mi někdy může poradit, dále něco objasnit, (a co proto nemusím zdlouhavě hledat v knížkách) Navíc, divte se nebo ne, nemám kolem sebe v okolí žádného fachmana, který by tomuhle nějakým způsobem rozuměl. Narodil jsem se v roce 1986, takže lampový věk jsem nezažil.

Podle vašich reakcí soudím, že bych si měl experimentovat a učit jen tak pro sebe doma, nikoho s tím neotravovat, a až po čase se zdokonalím a postavím něco dobrýho, tak s tím vylézt i s protokolem o měření ze spektrálního analyzéru, dále s kompletní dokumentací na stavbu a pak to zvěřejnit. Poslední dobou z tohohle fóra nemám dobrý pocit, který z určité části souvisí i s tím co jsem napsal. Dobrá tedy, nebudu vás zatěžovat nějakými výsledky. Zda-li to oceníte nebo ne, to je už vaše věc.

Mimochodem mám doma ještě desky na vaše DPA223 (díky za ně), takže místo nějakýho Wiliamsona si budu stavět něco co má zkrelení ještě někde jinde a na co mám kompletní dokumentaci. Mám sehnané rychlé budiče a koncové tranzistory, i rychlé videotranzistory do rozkmitu, a párované jfety do diferáku taky. Bude tomu třeba upravit kompenzace, do toho se také s chutí pustím. Aby jste neřekl, že jen fušuju.

Nashledanou a ahoj, ať vám to hraje, ať už je to cokoliv!

Web

(upravil Digiting 22. 1. 2012 11:18)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

... k objevitelství, technickému průzkumnictví, a radosti ze hry náleží i vytrvalost a vůle vzdor vnějšímu škarohlídství, ironii, odrazování.  A radostné sdílení tvořivosti tak nějak patří k popisu člověčenství, tak jaképak otravování. Jen tak dál!
Psycho-sociální profily zdejších přispívatelů jsou za ta léta a hordy jejich všerůzně zbarvených poznámek, výkřiků, výtek, výronů hněvu či naopak afektivní chvály či sebechvály, již zřejmé. Každý čtenář zde má možnost si dotvářet komplexní obraz osobností zde více i méně exponovaných, s lhostejno jak a cokoliv příspěvky zastírajícími, či naopak otevřenými. A o mé schránce to platí rovněž.
Takže míním, že většina aktivně účastných fóra jde zákonitě s kůží na trh, k čemuž je třeba odvahy (jindy hlouposti) a budiž povzbuzeno to první.

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Jdeš dobrou, ale příliš zdlouhavou cestou, bráško...je-li návod dobře udělaný ( napsaný ) a výsledek zaručený, pak postavíš-li si něco podle něj, naučíš se víc než z učebnice...a teprv když to máš vlastní rukou omakaný a pochopil-li jsi vše, co autor mínil, pak teprve můžeš jít dál, když si myslíš, že to jde dotáhnout dál...budeš-li na vše přicházet sám, bude to stát desetkrát tolik a desetkrát déle trvat...

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Je ten návod z roku 47 ještě vůbec dohledatelný?

Web

Příspěvky [101 až 120 z 175]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 9 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Malý lampáček s nízkým zkreslením

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£