Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 9)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Malý lampáček s nízkým zkreslením

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 175]

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Podle toho co jsem našel na německé Wikipedii tak norma, nemá konkrétní požadavky na výkon zesilovače (DIN 45500 respektive  EN 61305).

(upravil hranatybraska 12. 1. 2012 14:29)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

smile

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

min. 10W mono a 2* 6W pro stereo dle fousaté DIN 45500.:cool:

(upravil hranatybraska 12. 1. 2012 16:44)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

A při jaký citlivosti repro? Výkon sám o sobě je informace naprd.

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

S reproduktory a jejich citlivostí to nemá nic společného, bavíme se tu o zesilovačích a výkonu zesilovačů jako takovém, jestli ty vaše 3W sráče jsou ještě hifi, nebo nejsou. Já tvrdím, že ne, protože 3W zesilovač zaženete do limitace při tak malé hlasitosti, že to není k poslouchání. Prastará norma DIN a její tvůrci nepochybně dobře věděli, proč stanovují výkony zesilovačů tak, jak jak byly. Soustavy si k tomu připojte jaké chcete, pochopitelně čím citlivější, tím lepší.

Web

(upravil hranatybraska 12. 1. 2012 18:35)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Sinclire nečteš příspěvky, přečti si můj příspěvek #57. Tvůj poslední příspěvek je v rozporu s tím, co píšu v #57. Pokud tě to co píšu překvapilo, nečetl jsi ho.

Opakuju na co mít doma 40W sráče, který bude hrát ve špičkách 1W?
Proč 1W?
Přečti si #57.

Citlivost reproňů do toho kecá a hodně. 30W zesik s 85dB citlivejma bednama zaženeš do limitace při stejný hlasitosti jako 3W s bednama s citlivostí 95db.

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

DIN je poměrně měkká ve smyslu zkreslení , odstupu i kmitočtového rozsahu . Soudobé mašiny ji s přehledem splňují a překračují . Požadavek minimálního výkonu lze chápat jako rezervu na přemodulovatelnost a schopnost bez zkreslení zpracovat špičky signálu . U komprimovaných signálů se žádné špičky nekonají , nekoná se ani kvalitní signál , dynamika - jeden z hlavních atributů hudby jde do p....e .

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Nu a když zesilovač měřím na svojí zvukovce ze který hraju signálem 0dB na výstupu, tedy maximálním signálem, co zvukovka dá, a zesilovač není přebuzený, tak nebude přebuzený ani při jakékoliv dynamické špičce. To chci celou dobu říct.
Naposled jsem poslouchal Vlastu Redla a Hradišťan - CD z roku 1992, to má ještě dynamiku.

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Pokud zapojíš takovýto zesik do beden s citlivostí 95 dB, tak se pochopitelně ve většině případů jedná o vědomou rezignaci na pokus o věrnou reprodukci, protože se nemůžeš a asi ani nechceš přiblížit původní úrovni hlasitosti.

(upravil hranatybraska 13. 1. 2012 10:40)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Oki, pokud je Hifi poslouchání v hlasitosti blížící se původní hlasitosti, zajdu si raději na živák.

Jo, nechci to poslouchat nahlas, ale chci, aby to i přesto bylo čistý a nezkreslený a byl znát prostor nahrávky. Proto stavím takovýhle malý výkony. To všichni HiFisti posloucháte při hlasitostěch blížících se akustickému tlaku 90-100dB? yikes

PB0305: A když zapojíš 30W zesilovač do beden 85dB tak jo? Taky ne.
Potřeboval bys tak 100-200W a citlivost kolem 100dB.. Vo co de doktore?

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Je to zbytečné přesvědčování..holt někdo potřebuje na tichý večerní poslech, kdy už celá rodina spí, minimálně 300W sinusových, jiným evidentně stačí pár watíků smile

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Psal o tom už velmi dávno Pavel Dudek, že 100W zesilovač limituje už při velmi nízkém výkonu a ty tady stavíš jakéhosi zjeba s výkonem 2-4W, tak při jaké hlasitosti asi budeš poslouchat nezkresleně? Meleš tady jednu píčovinu přes druhou a abys mohl poslouchat nezkresleně, potřeboval bys reprosoustavy s citlivostí nejméně 100dB, možná i více.
Zesilovač AZK101 má výkon 10W, má velice kvalitní konec, ale když se AZK101 používal jako odposlechový zesilovač u rozhlasu po drátě, byla k tomu bedna s impedancí 15 ohm a osazení ARO931, ARE532 a 2x ARV261, celé to mělo citlivost okolo 100dB, osobně jsem to při likvidaci DR na místní poště odvážel a rozebíral, krásná AZK101 mi bohudíky zůstala. A to měl ten zesilovač 10W /možná víc, protože pošta stojí těsně vedle trafostanice/. A Vy se tady bavíte o zesilovači s výkonem 2-4W. Máte aspoň bedny s citlivostí okolo 95-98dB, nebo lepší? To, že v elektronkových radiopřijímačích jsou třeba EL84 s výkonem 4W při 10% zkreslení je úplně jedno, to je víceméně jakoby nouzové řešení, od výkonu cca 2W už se to stejně nedá poslouchat, protože těch deset proent dneska nemají ani zvukové aparatury kolotočů....

Web

(upravil hranatybraska 13. 1. 2012 12:39)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Nemelu píčoviny, protože když měřím zvukovkou při úrovni 0dB a nelimituju, tak nemůžu limitovat ani při jakékoli nahrávce a dynamické špičce. Protože jakákoliv špička jakkoliv veliká bude mít max velikost 0dB. Víc prostě ze zvukové karty nevyleze a ani technicky vylízt nemůže. (*) Mám řetezec seštelovanej tak, že mi to prostě nelimituje.
Dynamické špičky se prostě přehrají BEZ ZKRESLENÍ. Proč? Protože zesilovač nelimituje. Oki?
Při měření při těch 0dB na výstupu zvukovky mám zkreslení 0,2%, výstupní výkon 1,5W.
Bežnej signál se pohybuje tak o 20-15dB pod tím.
Naprosto mě to pro poslech přes den a večer stačí.
Žádný zkreslení 10% se NEDĚJE.


* pozn.:
(Zvuková karta má 32bitů převodník a při těch 0dB jede ten převodník naplno, má tedy obsazených všech 32bitů jedničkami. Nemůže už přidat. To by musel mít 33bitů a to nemá.) Navíc se většina nahrávek nepohybuje se signálem až úplně do 0dB (s vyjímkou dnešních loudnesswar nahrávek).

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

No vzdyt se shodneme.

Zesilovac 100W, repro impedance 6R / citlivost 85dB.

A 5W, repro 16R / 101dB.

SPL v poslechovem miste na srovnatelne urovni. S existenci zesilovacu s mensim vykonem nez 10W nemam problem. Nac ta silna slova.

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Podle katalogu ta ECL86 má (bez NFB)  při 4 W 10% zkreslení. Sám asi dobře víš, že zeslivač by měl pokud možno mít malé zkreslení i bez celkové NFB, jinak se to ve zvuku zpravidla nějak projeví i když naměřené zkreslení po utáhnutí NFB je malé.

(upravil hranatybraska 13. 1. 2012 13:49)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

PB0305:
http://hranatybraska.ic.cz/lampac/L-bez … mitaci.jpg

Web

(upravil Digiting 13. 1. 2012 14:15)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Při malém výkonu zesilovače bez limitace, pokud se posluchač přenese přes malou věrnost v dynamice a amplitudě, lze mít, podle mého názoru, stejně hodnotný a transcendentní zážitek z hudby, jako při řekněme zesilovači s rezervou 2 x 100 W. Netřeba se zde přít o dvě v podstatě disjunktní kvality - nelze je porovnat. "Věrný poslech" i co do dynamiky (o ostatním nemluvě) přináší jiné kvality a jiné emotivní a estetické hodnoty, než tichý poslech umravněný nízkým zkreslením. Pokud navíc při poslechu z digitálního zdroje jede převodník naplno (co do bitové hloubky), a případné řízení úrovně probíhá analogově či prostě není třeba, ani v dynamickém rozlišení nenastane abraze zvuku - ve srovnání s digitálním ztlumením - jinak pochopitelně ano. Proto bych se přimlouval za konstatování, že zdejší zdánlivé protistrany si v ničem neodporují, jen opět, jakož již v mnoha zdejších diskuzích, jen různě akcentují.
Sám poslouchám zdaleka nejvíce na dvou různých tranzistorových pětadvacetiwattových "Áčkách", ale když to lze a je nálada, úplně stejně, někdy více, jindy méně, si dovedu užít "randál" 2 x 50 W s rezervou na 2 x 110 W stejně jako tichý noční poslech 2x2 W či méně, a dokonce to někdy přepnu jen na širokopásmo, abych si užil také něco jiného. Prostě těch oblíbených způsobů poslechu je mnoho, a to by se každému mělo (nebo mohlo) vejít do hlavy, když ne do srdce.

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

velky bobo napsal:

Ono je to trochu komplikované. Podle mé zkušenosti nemusí být limitace vůbec slyšet, i když je dost hluboká, pokud se jedná o limitaci krátkodobých špiček. Toho se ostatně využívá při masteringu, i když tam zpravidla nejde o limitaci v běžném slova smyslu, tj. tvrdé ořezání aneb clipping. Na slyšitelnost clippingu má velký vliv chování zesilovače v okolí limitace. Pokud jde o čisté oříznutí, nemusí to vadit, často se ale stává, že po návratu z limitace (někdy i před ní) se objeví nějaký fujtajbl - zákmit apod., a to je pak slyšet jako praskání. V tomto smyslu platí - ano, mezi zesilovači mohou být z hlediska slyšitelnosti limitace rozdíly.

Pokud jde o ohrožení reproduktorů, kdysi jsem se tím tak trochu zabýval, neb se jeden čas tvrdilo, že limitace způsobuje vznik vyšších harmonických a tím pádem ohrožuje výškáče. Zdá se, že to je jen část pravdy - pokud nahrávka bez limitace obsahuje hodně výšek, tak limitací spíše ubudou, pokud jich má málo, tak přibudou. Dobrý příklad pro experimentování je bílý šum. Ten má ploché spektrum a pokud se zlimituje úplně natvrdo, tj. na (téměř) čisté obdélníky, jeho spektrum se vůbec nezmění - zůstává stále ploché. Změní se ovšem jeho amplitudová distribuce a to už na repráky vliv má. Např. poměr mezi špičkovou a efektivní hodnotou u bílého šumu v pásmu 3 kHz až 20 kHz je cca 8 dB. Pokud se ten šum předem zlimituje, je ten poměr už jen cca 4 dB, jinak řečeno, při stejné špičkové hodnotě dostává výškáč o 4 dB větší trvalý příkon. Ještě jinak řečeno, pokud se signál s velkým obsahem výšek silně zlimituje např. v předzesilovači, nemusí to u některých typů signálu být příliš nápadné (třebas metal a pod., kde to je zkreslené už v nahrávce), pak při buzení koncového stupně těsně pod limitaci je výsledný dlouhodobý výkon podstatně větší. A celkem při tom nezáleží, zdali je to limitace tvrdá, měkká nebo cokoliv mezi. Takže v zájmu životnosti reproduktorů (hlavně samozřejmě výškáčů) je lepší se limitaci vyhnout.

Web

(upravil hranatybraska 13. 1. 2012 14:41)

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Však stále dokola píšu, že to nelimituje. roll

Web

Re: Malý lampáček s nízkým zkreslením

Ale i kdyby to limitovalo nemusí to být bůhvíjak slyšitelné..

Web

Příspěvky [61 až 80 z 175]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Malý lampáček s nízkým zkreslením

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£