Re: Výroba a kreslení DPS

Vyrobeno v JLCPCB. Kvalitní práce za příznivou cenu. Kdybych to navrhoval jen pro sebe nebo pro zkušenější hochy, s vybavením, oboustranná deska by byla nabíledni. Avšak upotřebil bych z více důvodů i variantu ryze jednostrannou (co do mědi), pro úplné začátečníky s ruční odsávačkou a trafopáječkou, bez prokovů a bez padů na vrchní straně, již také proto, že je mám zvětšené oproti standardu v Eagle. Jednám o tom na základě referencí od jedinců, kteří údajně právě takové desky objednávali, s výrobcem desek. Ale konec pracovní doby = konec chatu, takže na pokračování se vyspinkáme. Případně pojedu chatovat na chatu či chalupařit (nebo chalupovat?) na chalupu a tam si v chlupu promyslím, zda ještě pustím chlup.

Re: Výroba a kreslení DPS

nebo si to nech vyrobit na  plosnaky.cz, a potisk nějak alternativně, zkoušel jsem nepájivou masku a osvit přes dvě folie potištěný z laserové tiskárny a dalo se to použít jak jako nepájivá maska, tak jako potisk. Ale to už můžeš komplet dělat celý doma...
Číňani postupně zdražují, za nějakou dobu se možná začnou vyplácet nějaký alternativní metody výroby DPS...

Re: Výroba a kreslení DPS

Zrovna dnes jsem u pana Hájka osobně byl a opět jsem se jemně dotazoval, zda kdy desky s potiskem.
Naštěstí spřízněného výrobce jednostranných desek s potiskem svrchu v ČR mám.
U JLCPCB jsem chtěl hlavně vyzkoušet něco nového (pro série po 10 až 50 kusech), ověřit kvalitu, dobu, platbu, serióznost, podporu, atd. Doma již desky dělat nechci, v tom množství, ve kterém to potřebuji by to bylo neúnosné. I prototypy dělávám třeba po 4 až 6 kusech, nemluvě o počtu desek pro žáky.
JLCPCB ale musím vysoce pochválit za trpělivost, kterou se mnou v chatu měli. Zda jsem všemu porozuměl správně, se dozvím v další dodávce. Zatím to vypadá tak, že kdo chce od nich jednostrannou desku s mědí jen dole, s potiskem jen nahoře a bez prokovených a plátovaných děr, z výrobních souborů tvořených jlcpcb_2_layer_v72.cam, to nemá šanci v náhledu na jejich webu (při objednávání) vidět korektně. Můj požadavek pro ně byl patrně poněkud neobvyklý, moje angličtina nejspíše také, a v chatu se občas objeví perlící překlepy (včetně mých), zkratky (jejich), otázky nerozeznatelné od oznámení, atd.
Díky.

Re: Výroba a kreslení DPS

Jednostranné DPS od JLCPCB úspěšně zde https://www.technickykrouzek.cz/fotoweb … 108-tk.png

Re: Výroba a kreslení DPS

Digiting napsal:

V učebně bez odsávání par si nemůže 12 žáků najednou pustit na šestihodinovou praxi pájecí stanici....

Chápu objektivní potíže. Děláš nesmírně užitečnou práci, když se těm klukům věnuješ. Ale prosím, vysvětli jim alespoň v teoretické rovině, že jakmile budou mít možnost (prostorovou, hygienickou, finanční...) používat mikropájku, ať ty trafopájky nahází do popelnice. To je fakticky zvěrstvo sad

Re: Výroba a kreslení DPS

tak do popelnice to házet nemusí, občas se to hodí když chceš něco pájet v místě kam je špatnej přístup oběma rukama - samozřejmě nemám na mysli SMD smile

každopádně na pájení plošňáků je mikropájka the best-off

Re: Výroba a kreslení DPS

to digiting: je to aspoň výrazně levnější než kompletní oboustranka? Co se musí udělat při zadávání, aby to takhle vyrobili?

Re: Výroba a kreslení DPS

Ako platite na jlcpcb cez paypal alebo priamo kartou cez ich branu? dnes som skusal paypal ako velakrat v minulosti a nejak mi to nechce fungovat asi nieco museli zmenit alebo co, tak ma zajima aku mate skusenost s platenim do ciny kartou cez ich branu big_smile

Re: Výroba a kreslení DPS

vždy jsem platil paypalem, naposledy v listopadu. Jestli něco změnili, nevím

Re: Výroba a kreslení DPS

Já kartou, taky v pohodě.

(upravil Wili 18. 2. 2022 0:13)

Re: Výroba a kreslení DPS

Kaed, priamo cez ich platobnu branu? a vse v pohode? ok skusim, vzdyt je tam tak ci tak double verif tak snad cinan kartu neukradne big_smile

Re: Výroba a kreslení DPS

Velmi bych si rozmylsel, dát číňanovi do systému kartu. Mám kolem sebe několik známých, kterým se vytratily z účtu peníze, aliexpress a spol., problém nebyl, že někdo z aliexpresu ukradl údaje ke kartě, ale prolomili mu účet na ali a pak si pozměnili údaje a naobjednali na jeho kartu.
Na takových webech platím výhradně paypalem a ještě mám na paypalu dvoufázové potvrzení přes mobil.

Re: Výroba a kreslení DPS

kolega to řeší tak, že má na podobné rizikové platby separé účet tuším u Fio, kam si přepošle jen tolik, kolik potřebuje na zaplacení a platí to tam odtud. Jinak souhlas s Rixem, že údaje o kartě od svého hlavního účtu bych si taky rozmyslel dávat někam do čajny

Re: Výroba a kreslení DPS

Platím kartou, ale údaje o kartě nenechávám uložit.

Re: Výroba a kreslení DPS

A co si myslíš, že co je jednou na internetu, je věc veřejná... Já si zase nastavuju limity na platby na internetu, když je potřebuju, jinak tam mám 200Kč na blbiny. Ona je to ochrana i přede mnou samotným smile

Re: Výroba a kreslení DPS

Některé banky umožňují vygenerovat jednorázovou kartu. To je pro tento případ ideální.

Re: Výroba a kreslení DPS

Používáte někdo pro výrobu PCB fotocestou modrou nažehlovací fólii z ebay? Bojuju s bublinkami mezi mědí a fólii. Nemáte někdo recept jak fólii položit bez nebo alespoň s minimem bublinek? Nechci se vracet k fixu na to jsou výsledky příliš dobré. Tedy když se zadaří.

(upravil jardag69 12. 3. 2022 23:29)

Re: Výroba a kreslení DPS

podobně jako se dava folie na okna? je tam nějaky finta s mydlovou, jarovou nebo podobnou vodou a potom se to nějak postupně vytlačí ven.

https://youtu.be/P09Zz9M_27Q

https://youtu.be/_gAPCdocJZA

Re: Výroba a kreslení DPS

Díky moc za tip, určitě to takhle nějak zkusím.

(upravil wimshurst 13. 3. 2022 19:40)

Re: Výroba a kreslení DPS

Pokud to chcete delat opravdu kvalitne, tak mam par poznamek.
Na umyvani a vlhceni, pouzivejte vodu demineralizovanou, osmotickou, nebo destilovanou.
Po uschnuti, se neudelaji fleky, ktere maji na svedomi mineraly.
Jako saponat, pouzivejte radeji jak jar, pur a pod, technicky saponat, kdysi se prodaval pripravek fomapon, dnes od ilford ILFOTOL , nebo fotonal od fomy.
O co jde..
Lepici folie, ma jako lepici podklad gelovity material, ktery se muze v nekterych mycich pripravcich a saponatech nabobtnat a nebo smyvat, rozpoustet. Smaceci saponaty jako fomapon, ilfotol, fotonal, nenabobtnavaji zelatinu a gelovite slozky lepicich folii.
Ja sice plosne spoje nevyrabim fotocestou pres folie, ale folie pouzivam na leptani nerezu, kdyz neni mozne gravirovat laserem.

Priprava cuprextitu, nebo jakehokoli nosice Cu folie, treba PTFE kompozit, nebo jinych typu, je take dulezita.
Ja pouzivam krome cifu, na oplach odmastovac eternal.
Cu se tak dukladne odmasti a kdyz ji treba lakuju fotolakem, tak to dokonale prilne.
stejne tak nerez.

Vodu osmotickou si naberu z domaci RO, ale jeste hned na zasobniku, takze neprochazi pres uhlikovy a postkalcifikacni filtr.
Mam dvojitou baterii na vydej vody v kuchyni, na vareni a kafe, nebo na ucely technicke, pouzivam zasadne osmotickou vodu bez dlasi fitrace.
Je to vynikajici voda pro umyvani cehokoli, ponevac nenechava smouhy a zaschle kapicky.
(je hladova a je to vyborne rozpoustedlo)

https://fotomaterial.sk/en/fotochemia-i … ilmov.html
https://fotomaterial.sk/en/fotochemia-i … 50-ml.html

................
p.s.
Mam otazku, nezkousel nekdo vyrabet plosne spoje, pomoci laseru?
Rezaci laser reze, ani po snizeni vykonu na uplne minimum, to neni pouzitelne, ani v rezimu gravirovani.
(stary robotron, neni na toto vhodny)
napadla me takova prasarna, koupit levny gravirovaci LED laser, pomoci neho delat osvit, nebo nalakovat desku, nejakym lehce spalitelnym lakem, predpokladam ze nitrolak by tomuto ucelu vyhovel asi nejlepe.
Mozna akryl, nevim..
Takto si "vypalit" mista, ktere se pak odleptaji.
Byla by to v dnesni dobe moderni cesta, jak vyrobit doma docela rychle plosne spoje, bez nutnosti prenosu toneru samolepkou, nebo fotocestou.
Pravdepodobne osvit svetlocitliveho laku, nebo folie laserem je neschudna cesta, tam je hodne rozptylu svetla a asi by to nevyslo nejlepe.
....
dalsi otazka je, pouziva nekdo jeste na opravy prokovu nytky?
Kdysi sem jich mel spoustu, i 1mm venkovniho prumeru.
dneska si je musim vyabet pracne skracovanim lisovacich spicek na kabely.
Pouzivam toto zejmena pro mechanicky i tepelne namahane spoje a vyvody, plosnych spoju, nekdy jako merici body.
Zejmena tam, kde se osazuje na desku trafo, vetsi rele, nebo pripojuji vyvody hrubsi.
delal sem tak vyhybku do repraku.
je to ale strasne pracne to skracovani, mam na to pripravek, ale nakratit 30 ks nytku a pak je jeste naklepat do desky, je otrocka prace.

Zdar!