Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 17 z 72)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprobedny pro megalomany

  Stránky: ««« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 72 »»»

RSS

Příspěvky [321 až 340 z 1,421]

(upravil MaBat 23. 12. 2011 10:37)

Re: Reprobedny pro megalomany

S nátrubkem vzadu:
http://s4.postimg.cc/qsb20qng9/148_rpm_bb.jpg

Vzdálenosti od zadní stěny bych se nebál - tam podle mě bohatě stačí 15 - 20cm, aniž by se to víc hnulo.

Je samozřejmě možné udělat ten nátrubek o něco výš a pod to dát ještě terminál(y), aby se kabely nemusely táhnout přes tu díru, což taky dobře nevypadá:
http://s4.postimg.cc/69g5vo9ix/148_rpm_bb_t.jpg

Ten hranolek tam být nemusí, ale vypadá to líp.
Vertikálně bych ovšem tu štěrbinu rozdělil na dvě, tj. zhruba doprostřed nátrubku bych dal svislou přepážku.

Další případné detaily už si jistě promyslíte, zase by to ale chtělo vymyslet tak, aby to bylo možné (stačí jednorázově) zkusmo prodloužit v rámci finálního nastavení rezonance. Tj. vyjít z něčeho kratšího a mít připravené "nástavce", které se tam dají zkusmo vsunout a nakonec zalepit. Dírou pro basák je tam přístup docela dobrý a pokud to bude vertikálně rozdělené, nebudou vadit ani přepážky v těch místech.

- Do podlahy na tom není moc co vymýšlet - viz např. ty odkazované plánky Revelu, tam je výhoda v tom, že se to dá dobře zaoblit.
Snad jen tolik, že výška mezery nad podlahou by potom měla být aspoň taková, aby součin výšky mezery a obvodu nátrubku dal jeho plochu (odhadem 4 - 5 cm by mělo stačit).

Re: Reprobedny pro megalomany

Vy jste nakonec u toho 3 pásma zrusili rámeček na repra, nebo je dávate jenom hlouběji a jdete do mezikruží - průměr repra, šířka přes pěnu ? Nebo něco přichytíte magnety?

Web

(upravil MaBat 23. 12. 2011 11:17)

Re: Reprobedny pro megalomany

ZDENEK1 napsal:

Jsem taky pro basreflex do podlahy tak jsme dva .:)

Snad jsi se nakonec nepřidal k ostatním s konstrukcí bedny? Už jsem se těšil na ten odlévaný kámen...


Jinak, chápu, že jsem do toho zase vnesl trochu zmatku - jen jsem se ptal, na základě pohledu na ty vizualizace čelních desek smile

A aby toho nebylo málo - další možností by bylo umístit dvě roury shora bedny v její zadní části. To už by pak mohly být úplně klasické kruhové nátrubky, vsunované zvenku a tedy do délky lehce variabilní.

Pokud by se nenašel vhodný prefabrikát, jistí to, jak už jsem psal, odpadní roura s MDF koncovkou(ami) - přes širší z nich by se nátrubek zalepil, menší by byla uvnitř jen jako zaoblení. Vytvářelo by to tak celistvý povrch:

http://s4.postimg.cc/dj19v075l/148_br_konc.jpg

Nemyslím, že by cena za takové nátrubky výrazněji převýšila cenu za rozměrově srovnatelné hotové, avšak kvalitou jistě horší, viz např. http://www.ahifi.cz/helix-br-100-competition.html
Přiznám se ale, že "průzkum trhu" u velkých nátrubků jsem nedělal, pokud víte o lepších a levnějších, tím líp.

(upravil Hajtek 23. 12. 2011 11:46)

Re: Reprobedny pro megalomany

Pokud se nepletu, tak ten návrh, kterej se momentálně zpracovává je bez krycích rámečků. Ty by ale šli samozřejmě dodělat, což bych i uvítal.

Takhle nějak by to mohlo vypadat
Výška 200mm, průměr 160mm
http://s4.postimg.cc/bzalh1oah/2083_rpm_podlaha.jpg

případně použít místo jednoho bassreflexu dva menší (kvůli výztuhám)
http://s4.postimg.cc/cdbxgn8e1/2083_rpm_podlaha1.jpg
Výška 200mm, průměr těch cca 110mm.

Re: Reprobedny pro megalomany

Ne ne ,odlévat se bude, stavba forem probíhá pomalu ale jistě.
Všechen potřebný materiál je již doma.Jen ta čelní deska ta mi ještě dělá  starosti ( vzhled).

(upravil MaBat 23. 12. 2011 16:27)

Re: Reprobedny pro megalomany

Dva menší zcela jistě. Každý o vnitřním průměru aspoň 11 cm. (Mluvím teď o té kvádrové ozvučnici - třeba ZDENEK1 tam dva nejspíš nedá a bude tam vzadu dole mít jen jeden o průměru okolo 16cm - u něj by tam šla udělat i jen svislá příčka, "kapsa" tam, kde se spojují boční stěny).
Při těch 130 literch by každý vycházel cca 20 - 25cm do délky.

Každopádně se snažte dát ta vnitřní vyústění pokud možno co nejdál od basáku. Pokud se vejdou vedle sebe, tak klidně až do té zadní části. Blízkost vnitřních stěn nevadí, prostě se to pak naladí in situ.


- Takhle to tedy vypadá, když se to udělá jako čistý kvádr a zaoblí se hrany (asi nejbližší komerční příbuzný - myslím, že 18" + 12" + ta hrůza). Má to taky jistě něco do sebe. Pro sebe bych to nakonec asi udělal podobně. Ten menší sokl tomu taky pomůže. Ale dost možná, že tomuhle jen hodně pomáhá ten lak. (Fotky staženy z webu.)

http://s4.postimg.cc/vacw9gmk9/148_daniel_hertz1.jpg http://s4.postimg.cc/t72h1smrd/148_daniel_hertz2.jpg http://s4.postimg.cc/6wem1tph5/148_daniel_hertz3.jpg

(upravil Hajtek 25. 12. 2011 12:31)

Re: Reprobedny pro megalomany

Tak vzdálenost od stěn ke kraji bassreflexů by byla 40mm a od basáku 190mm (průměr 120mm)

http://s4.postimg.cc/r6ql1eg55/2083_rpm_bassreflex.jpg

Bude stačit zespodu zaoblení cca 10mm? (ala #323) Ten bych mohl udělat rovnou na frézce, ale větší bych asi dělal ručně.
Jinak tloušťka MDF je 30mm

Re: Reprobedny pro megalomany

Kdyby to bylo čistě na mě, zkusil bych ještě poptat frézování těhle koncovek, řekněme na 110mm odpadní rouru:
http://s4.postimg.cc/yau79det5/148_rpm_br.jpg

Mohly by být obě stejné - vnitřní konec by se nasadil zevnitř, beztak se to musí zkusmo udělat.
Čím větší zaoblení, tím líp. Když to bude 10mm, taky se svět nezboří, maximálně to bude prdět o něco dřív...
Menší zaoblení se dá asi vynahradit jejich větším počtem, resp. celkovým průřezem.

30mm na stěny bedny už mi přijde skoro zbytečné, osobně bych dal 25 a spíš se snažil pracovat na kvalitních výztuhách. Budeš to takhle mít ještě mnohem těžší, než je nutný.

Re: Reprobedny pro megalomany

Odpadní roura by měla být spíše 125mm. Když odečteš šířku stěny, tak se dostaneš na nějakých cca 118-112mm (podle šířky stěny).
Pokud by vyšla výroba těch MDF koncovek nějak rozumě, tak bych si to asi nechal udělat. Jinak bych je vyrobil doma se zaoblením těch 10mm, případně bych to ručně ještě o něco zvětšil.
Poptám se Jirky a rozhodnu se podle ceny..

Já tu MDF měl za zvýhodněnou cenu od známého, tak jsem ji vzal. Že to bude o něco těžší mě zase tolik nevadí. Rozdíl oproti 25mm je na desce 2800x2070mm asi 16kg, takže je výsledku to vychází na cca 6-7kg na bednu a to tak hrozný zase není.

(upravil MaBat 25. 12. 2011 16:49)

Re: Reprobedny pro megalomany

125 může samozřejmě být.

Nebo prostě takhle z desky, to už je opravdu na každém:

http://s4.postimg.cc/snxubwcah/148_rpm_br_bb.jpg

Třeba následovně to vymysleli u Genelecu:
http://s4.postimg.cc/s0yh2zygp/148_br_gnlc.jpg

Re: Reprobedny pro megalomany

"#329 " to už by šlo vyrobit jednoduše na soustruhu.

(upravil marcin 25. 12. 2011 21:29)

Re: Reprobedny pro megalomany

Tá hrôza o ktorej Marcel hovorí, vyzerá predpokladám asi takto: http://www.stereophile.com/content/jbl- … asurements
A moja skúsenosť, z ktorej si neberte príklad:

http://s4.postimg.cc/5seevrnzt/1329_modif.jpg

To len pre predstavu, čo dokáže zvukovod a jeho geometria.

Re: Reprobedny pro megalomany

Anglicky mluvící tomu říkají horn honk, tj. typický, nepříjemný zvuk horny. Nic takového tady nehrozí (stále doufám, že se povede ta pěna).

Bude-li zájem o ty basreflexové nátrubky, resp. jejich koncovky, předpokládám, že se chlapi ozvou, resp. nějak si to zorganizují. Má to svoje výhody, stejně jako to štěrbinové řešení. To už je ale vážně na každém, do toho nemám důvod víc zasahovat - chce-li někdo sokl, kolečka a může to mít do podlahy, prosím, stejně tak dozadu, dopředu... čistě věc preference a možností.

Re: Reprobedny pro megalomany

Poptával jsem cenu těch nátrubků, tak uvidíme..

Ten první obrázek z #331 je asi to nejjednodušší jak to udělat, což mě ale nevyhovuje z důvodu umístění "hrotů", nebo prostě čehokoli, co mě bednu zvedne o těch cca 5cm. Je to otevřený, pokud by byla cena těch nátrubků moc vysoká (vyšší, než je moje představa), tak bych si to udělal doma rovnou do spodní desky..

(upravil MaBat 26. 12. 2011 16:55)

Re: Reprobedny pro megalomany

Co vadí na zvýšení o 5cm? Ty bys jinak tu bednu, tak jak je, postavil rovnou na zem?

Je mi to opravdu jedno, není důvod to jakkoli předepisovat, všechno to bude fungovat podobně - za dodržení základních požadavků, které už jsem zmiňoval. V pásmu do 50 - 60 Hz, kde se bude basreflex ještě uplatňovat, mají na výsledek mnohem větší vliv další věci, které konstrukcí ozvučnice stejně neovlivníme.

Pokud byste se ještě dohodli na vyústění nátrubku(ů) do podlahy, tj. došli k výšce, o kterou se bude muset bedna zvednout (cca těch 5 - 10cm), není samozřejmě problém posunout celé umístění všeho na té čelní desce o to níž, "stačí" se na tom dohodnout...

Re: Reprobedny pro megalomany

No tak to až tak jednoduché není. Jelikož jsou tam tvary pro basák, tak to budu muset kreslit celé znovu. Pokud chcete laborovat s různými tvary a polohami, tak se potom připravte na jinou cenu, než která by byla při malé sérii stejných dílů. Pokud to budete chtít, co kus to originál. M.B.

(upravil MaBat 27. 12. 2011 11:09)

Re: Reprobedny pro megalomany

Pravda, to mi nedošlo. Hlavně ale není vůbec potřeba s něčím hýbat, desky můžou klidně zůstat tak, jak jsou.

Očekávám, že pokud se budou desky dělat, bude to jednotná podoba. Nevidím do vaší komunikace ohledně toho a nerad bych vnášel další komplikace, ale bylo by případně alespoň možné na přání tam nedělat tu díru pro basreflex? Tím by se mohla (doufám jednoduše) pokrýt poptávka po všech možných variantách.

Jestli se někomu zalíbil nápad těch nátrubků, viz #329, dostal se mi příslib ceny okolo 400 Kč za pár koncovek na jeden, tj. s konečnou cenou bezpečně do 500 Kč za opravdu solidní kus. Je to cena za strojní frézování, cenu za soustružení neznám. Štěrbinová varianta jen z další desky je samozřejmě v podstatě zadarmo, ale hůř se s tím dělá, záleží na vás.

Taky se nic dramatického nestane, když bude to zaoblení jen na vnějším konci, ale je to pořád cca tisíc Kč jen za nátrubky pro dvě bedny, přitom asi zbytečně - kdo má horní frézku, snadno si něco takového udělá do stěny bedny rovnou a zaoblí v rámci možností. Stejně by se tam musel ten protikus frézovat.

(upravil MaBat 28. 12. 2011 22:40)

Re: Reprobedny pro megalomany

Jelikož už se začínají řešit konkrétní stavební a organizační věci a mailem je to se všemi navzájem trochu krkolomný, asi je čas přesunout se s tím stranou, abychom měli všichni snadný přehled. Prosím tedy všechny jakkoli zúčastněné (někteří už tam jsou), aby se zaregistrovali tady a pokračovali v řešení dílčích věcí tam - je tam k tomu zřízená zvláštní neveřejná sekce, kterou hned neuvidíte, a kam Vám po registraci zřídím přístup - jen prosím o stejná přihlašovací jména, jako máte tady. Forma internetového fora je na tyhle věci myslím nejvhodnější, jelikož se dá strukturovat, je rychlý přehled o všech příspěvcích a tam na to bude klid.

Tady můžem pokračovat se zveřejňováním pokroků a úspěchů, pokud to někoho zajímá, a pokud nějaké budou.

(upravil MaBat 28. 12. 2011 23:04)

Re: Reprobedny pro megalomany

Vyhlašuji tímto soutěž o nejvhodnější název pro ty reprobedny.
Je už záhodno tomu začít nějak říkat, resp. bylo to vhodný už od začátku - snažil jsem se, ale nic kloudnýho mě zatím nenapadlo. Megalomani taky asi všichni nebudou...

Připomínám, že se staví dva typy - velké třípásmo a menší dvouapůlpásmo, ale vzhledem k tomu, že to druhé staví pouze rotr, je možný, že si to bude chtít pojmenovat sám.

Můžete psát sem nebo mně na mail, je to jedno, vítěz dostane podepsanou fotku prototypů  http://img.xchat.centrum.cz/images/x4/sm/73/173.gif

Re: Reprobedny pro megalomany

Tak já začnu.
Co třeba MegaBat 3 yikes

Příspěvky [321 až 340 z 1,421]

  Stránky: ««« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 72 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprobedny pro megalomany

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£