Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 16 z 72)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprobedny pro megalomany

  Stránky: ««« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 72 »»»

RSS

Příspěvky [301 až 320 z 1,421]

(upravil MaBat 16. 11. 2011 21:07)

Re: Reprobedny pro megalomany

Myslel jsem, že jde hlavně o 10PS26 - ty už máš taky?

To měření impedance netřeba prožívat, dělal jsem to i proto, abych věděl, že jsou všechny OK. Postup nicméně časem napíšu. Určitě to, i kdyby jen pro kontrolu, není špatné mít.

Kdybych to chtěl dělat pořádně, musel bych si na to sestrojit zatlumenou trubici, ve které bych to změřil i akusticky, ale na to teď čas fakt nebyl.

Re: Reprobedny pro megalomany

Ano ty mám taky. Ty mají ještě nějaký kusy skladem, ale ty 15'' už nejsou.

Re: Reprobedny pro megalomany

Ahoj

Jak to bude s tlumením, budeme používat v bednách tlumící materiál ?

Re: Reprobedny pro megalomany

Pokud jde o objem pro basák, tak nejspíš ano, ta bedna už je uvnitř dost velká na to, aby se objevily rezonance v pásmu, které bude přenášet basák, čili něco tam být nejspíš bude muset. Takové stojáky se likvidují volným rozložením materiálu doprostřed vnitřního prostoru, např. omotané kolem příček, apod. Budou fungovat izolační vaty, mám dobré zkušenosti i s volně zvlněným geofilcem, ale to spíš na trochu vyšších frekvencích. Uvidí se po prvním změření. Nemělo by to být nic vyloženě kritického.

Objem pro střeďák bude každopádně vhodné z větší části něčím vycpat. Geofilc, vata, staré hadry, apod.

(upravil MaBat 27. 11. 2011 16:31)

Re: Reprobedny pro megalomany

Poznámka k povrchové úpravě:

Až budete provádět povrchovou úpravu zvukovodů, je třeba dbát na to, abyste příliš nezměnili průměr a tvar u hrdla, tj. nenananášeli tlusté vrstvy tmelu, atd. Stejně tak opatrně s brusným papírem. Pokud možno posledních pár centimetrů u hrdla provádějte jen tu nejzákladnější nutnou povrchovou úpravu a jen jemné dobroušení (u většiny kusů je to ke konci brané jemnějším krokem frézy). Pokud se nakonec podaří realizovat pěnové výplně, stejně to nebude vidět. Po montáži driveru se případné drobné nepřesnosti ještě doladí nepatrným množstvím modelíny nebo podobného materiálu, který bude možné v těch místech rozetřít a hladce tak dokončit napojení driveru, mezidesky a zvukovodu do jedné plochy.

Někteří už zvukovody máte, ostatní je mohou čekat během nejbližších dnů. Trvá mi to poněkud déle, než jsem doufal, za což se omlouvám a také tím odpovídám na e-maily.

Re: Reprobedny pro megalomany

Nějak to tu utichlo.
Už někdo z vás staví/má hotové ozvučnice? Já se k nim dostanu nejdřív po vánocích a to ještě závisí na výplatě a času.

(upravil rotr 6. 12. 2011 15:53)

Re: Reprobedny pro megalomany

hajtek :

pokud bude všechno OK, tak v pátek budu mít 2.5 pásma bez čelni desky a povrchovky. Návrh čelní desky od flycut(u) jsem přidal do galérie

Web

Re: Reprobedny pro megalomany

Tak porůznu se na tom pomalu dělá. Na čas to teď  utichne, než budou hotové první ozvučnice a pohne se to dál. Jestli se to pak znovu "rozproudí" těžko říct, nebude moc už důvod něco řešit, až na organizační detaily a bude se poslouchat smile

Zároveň se ještě omlouvám těm, kteří stále čekají na své zvukovody a případně i drivery. Zůstaly mi tu ještě tři balíky, které musím dobalit a odeslat. Pokusím se co nejrychleji, snad to zvládnu zítra.

(upravil rotr 22. 12. 2011 18:11)

Re: Reprobedny pro megalomany

Pánové poptával jsem pěnu do zvukovodu u Eurofoamu . Na 2 ks jsem chtěl 2x 270x270x100mm.
Přišla nabídka : Cena za 1 kus materiálu by byla 203,20 Kč s DPH + poštovné a balné 156 Kč. Teď čekám na odpověď, kolik by stál finální výrobek.

edit: přední stěna hotová

http://s19.postimg.cc/pbpaphblb/1520_fotografie0752.jpg http://s19.postimg.cc/h7h6kqp67/1520_osazene1.jpg

Web

(upravil MaBat 15. 12. 2011 16:54)

Re: Reprobedny pro megalomany

Možnost výroby pěnových výplní už mám taky rozjednanou. Jednalo by se o řezání drátem, uvidíme.

Lepší je to objednat ve větším a pak to rozřezat pro větší počet - vyjdou menší zbytky, jestli mě moje prostorová představivost neklame.

Re: Reprobedny pro megalomany

Prostorová představivost je v pořádku, mě šlo o hrubou představu, na 200 Kč budou úspory v desetikorunách.

Web

Re: Reprobedny pro megalomany

Z krychle o straně 20 cm jich uděláš 6 kusů, pokud to tak budeš umět nařezat, přinejmenším 4 kusy určitě. Počítat s rozměrem 27cm je zbytečný - nemůže to být víc jak 20, reálně tak 18.

(upravil MaBat 30. 12. 2011 21:43)

Re: Reprobedny pro megalomany

Jestli se někomu zdá to třípásmo moc velké, tady je srovnání s B&W Nautilus 801 (v půdorysu cca 50 x 65 cm).
Jsme prostorově ještě poměrně střídmí. Jim to zřejmě jde "katalogově" o něco níž, my budem mít navrch jinde smile
Váha okolo 100kg bude asi srovnatelná.

http://s4.postimg.cc/b27w6pgs9/148_2g2.jpg


Snad se její autoři nebudou zlobit, když tu ještě ukážu aktuální vizualizaci čelní desky:

http://s4.postimg.cc/y36kcv3uh/148_rpm_mb_1.jpg

Napadá mě k tomu - co to v těch horních rozích ještě zaoblit? Tak, aby se pořád dalo jednoduše navázat na kvádrové tělo bedny, ale bez té hrany. Při pohledu na obrázek 2,5pásma výše, kde už je to včetně zvukovodu, se mi tam ta hrana zdá taková navíc. Ale třeba jsem jediný, komu to tak přijde.

Mám na mysli tuhle hranu:
http://s4.postimg.cc/uxlymnl89/148_rpm_mb_1h.jpg

Možná by se ty vizualizace mohly spíš dělat už včetně zvukovodu, popř. rovnou i membrán měničů a té pěnové výplně.

Jinak s tím obdélníkovým nátrubkem jste -čistě esteticky- takhle vážně spokojeni? smile
Čistě teoreticky by se dal použít i kus odpadní roury z obou stran doplněný koncovkami s velkým zaoblením, vyfrézovanými z MDF. Taková roura by mohla ústit i do podlahy, pokud by se udělaly nohy, které by to držely kus nad nějakým podstavcem, ostatně tak jak to mají ty vzpomínané B&W, velké Revely (str. 25), apod. Takhle jsem to sice nakresil původně já jako alternativu ke dvěma kruhovým, ale u mě to bylo motivované hlavně maximální jednoduchostí výroby a nakonec i mého kreslení. Pokud byste ale měli chuť, jde to samozřejmě celé udělat libovolně složitě a esteticky asi i zajímavěji (nebo i jen dozadu)...

(upravil rotr 22. 12. 2011 9:35)

Re: Reprobedny pro megalomany

Jestli mysliš zaoblení hrany třeba tak, jak to má u svých beden mirulu tady :

http://audioweb.cz/uploads/30_04.jpg

tak to jsme taky zkoušeli, ale zase musíš zaoblit hranu bedny. Možná by tomu pomohlo to zaoblení, co je na těch tvých dílech.

Technická : repra přišroubovat vruty nebo šroub/matice - viz podobné téma na slovanetu ?

Web

Re: Reprobedny pro megalomany

Jo, myslel jsem tak, jak to mám tady:
http://s4.postimg.cc/izbo0njnd/148_omni_dily.jpg

A šlo by to asi zaoblit ještě víc. Zkrátka ta hrana tam být nemusí.
Jestli šrouby nebo solidní vruty - je to IMHO celkem jedno.

Re: Reprobedny pro megalomany

Osobně mám zaoblenou i spodní hranu a i hrany kolmé k přední desce. Všechno stejným poloměrem. Rohy zakulacené. Dá se to udělat s trochou šikovnosti rukou a od frézovaných hran to ani nepoznáte. Důvod je estetický. Ostré a kulaté hrany se mi nelíbily. Působí to na mě čistě a jednoduše. Podobně nedobře vypadají různé poloměry, které mám na surroundech - zepředu poloměr cca 25mm, ostatní sražené 6mm frézou.

(upravil MaBat 22. 12. 2011 10:27)

Re: Reprobedny pro megalomany

Mám to taky tak, ale od té chvíle už nejde zbytek bedny dýhovat, nebo přinejmenším ne jednoduše - což tedy nevím, jestli vůbec má někdo v úmyslu.

Zas pokud by byla celá bedna v jednom povrchu (jednotné povrchové úpravě), tak tam ty hrany nahoře budou plynule přecházet do těch kolmých na těle bedny, což by taky nemuselo půsovit rušivě. Chtělo by to vizualizaci celé bedny. Ale to už je čistě estetika a každého věc. Sám už teď nevím, jak bych to udělal, jsem v těhle věcech příšerně nerozhodnej. Bednu bych každopádně stříkal / lakoval a tu hranu bych asi udělal jen trochu víc "do ztracena", a ne úplně ostrou. Malý rádius jde dobře i ručně a trochu bych zaoblil i všechny ostatní hrany bedny.

Re: Reprobedny pro megalomany

Povídej mi o tom, jak to finálně zvenku upravit. Pořád řeším varianty - celé bílé lesklé nebo matné,/ čelo černé, zbytek bílý lesk/mat, čelo černé zadek dýha
Malé sražení hran tam bude.

Web

Re: Reprobedny pro megalomany

Upřímě ten bassreflex vepředu je trochu rušivej a ten do podlahy by vypadal přece jenom líp. Pokud by do toho šel ještě někdo se mnou, tak jsem pro bassreflex dole. Pokud ne, tak nemám nejmenší problém s obdélníkovým v čelní stěně (ty kulatý se mě moc nelíbí).

Jako povrchovku jsem původně plánoval kořenovici ořechu, ale pokud bych chtěl zaoblit i zbývající hrany bedny (což by nemuselo být z vizuálního hlediska na škodu), tak už by nastal problém s dýhováním. Celá bedna se mě moc šplíchat nechce, protože bych se asi nerozhodl jakou barvu vybrat.

(upravil ZDENEK1 23. 12. 2011 10:00)

Re: Reprobedny pro megalomany

Ahoj

Jsem taky pro basreflex do podlahy tak jsme dva .:)

Příspěvky [301 až 320 z 1,421]

  Stránky: ««« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 72 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Reprobedny pro megalomany

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£