(upravil reeb 12. 12. 2010 17:13)

Re: DPA 222

DPA222 - kdysi prodávalo DPAudio- mramorový čelní panel

DPA222SE  - jfety na vstupu

DPA222MKII - nedávno mírně upravená DPS, změněny kompenzace

http://www.dpaudio.cz/letak-dpa-z-roku-1997.html

Web

Re: DPA 222

Konečně jsem majitelem stavebnice a mám trochu problém. Jedná se o uloženku z roku 2007 a v návodu PD píše o špatné pájitelnosti zlaté masky, pokud není čerstvá. S deskami s nepájivou maskou nemám žadné zkušenosti a tak se radši zeptám jako trotl, čím ji ošetřit, aby se letovala jako nová a aby jí to neublížilo. Být to můj tišťák, umeju ho pískem na nádobí a přetřu kalafunou v lihu, ale to je tady nepoužitelné a pokus-ničit nechci. Možná by stačila tvrdá guma, ale co s prokovy? Líh, toulen, aceton?

Web

Re: DPA 222

A je zlato opravdu zkorodované? Pokud to někdo neochmatával je dost možné že když použiješ dobrý cín nebude problém...

Web

Re: DPA 222

Desky vypadají jak nové. Jen jsem nechtěl zjistit problém, až budu mít pár součástek zaletovaných. Snad si o svátcích urvu nějak čas vrhnu se na to.

Web

Re: DPA 222

Myslím že když budeš pájet Stannolem, půjde to dobře.

Web

Re: DPA 222

Stannol doma asi nemám, myslím, že to je nějaká česká olovnatá pájka se stříbrem. To zjistím až doma.
Může mi prosím tě dát odkaz na tu konkrétní dobrou pájku?

Web

Re: DPA 222

CRYSTAL 505, v e-shopu: www.ezk.cz

Re: DPA 222

Používám Fluitin 1532 nebo klasiku z Kovohutí.Stanol jsem zkoušel(HS10) a leze z toto divnej smrádek a mímu nosu se to nelíbilo.Ten crystal je taky hodně dobrej.

Re: DPA 222

Takže doma mám pájku 1mm z Kovohutí Příbram a složení je Sn62,5Pb36Ag1,5 a tavidlo MTL408. Z odkazy dík.

Web

(upravil reeb 16. 12. 2010 18:56)

Re: DPA 222

ajoo už to vidim

408 je dobré tavidlo

Web

Re: DPA 222

Pb = Plumbum = olovo smile

Re: DPA 222

A zlato odkedy koroduje? lol

(upravil kazzatel 16. 12. 2010 22:07)

Re: DPA 222

Vodjakživa...pouč se trochu... http://www.eurochem.cz/polavolt/anorg/s … u/remy.htm

Re: DPA 222

Čakal som, že príde nejaká reakcia a zvažoval slovo korózia, ktoré má samozrejme širší význam... Predpokladal som ale, že s doskami sa patrične zaobchádza a vplyv, lepšie povedané nevplyv bežného prostredia je jedným z dôvodov prečo sa zlato používa. Nie som chemik a rád sa nechám poučiť. Ak by ste mali chuť bližšie vysvetliť prečo sa staršie zlato horšie pájkuje, určite to viacerí oceníme.

Re: DPA 222

Ona totiž ke zhoršený pájitelnosti stačí už mikrovrstva, kterou ani okem nevidíš...není to samozřejmě fatální, ale rozdíl je zaznamenatlný...co to chemicky je, nevím...

Re: DPA 222

Ďakujem za praktickú radu. Myslel som, že zlato je natoľko inertné (aj keď je otázne či ide o chemickú zmenu), že týmto sa nemusím zaoberať.

Re: DPA 222

Zlato samo o sobě nekoroduje, ale pokrývá se vrstvou kovů, kterými je znečištěné.I když teoritickz za plošném spoji uděláme pokovení 100% čístým zlatem, tak vlivem difuze dojde k prostupu kovu , který pokovujeme a který je znečištěn i jinými kovy a po čase se na povrchu zlata vytvoří tenká vrsta.Například při pozlacování stříbra je tento jev velmi silný, vlivem toho,že zlato difunduje do stříbra a ve výsledku se to chová spíše jako stříbro samotné.

(upravil sinclair 17. 12. 2010 5:04)

Re: DPA 222

Kup si obyčejnou "dvoubarevnou" mazací školní gumu Koh-i-Noor a přegumuj celou desku tím tmavým koncem gumy. Po opatrném přegumování je třeba desku umýt trichloretylénem, který odstraní zbytky gumy a např. výborně odstraňuje oxidy z postříbřených a pozlacených částí. Zkusit by se dalo i ultrazvukové očištění v některé hodinářské opravně, mají tam ultrazvukové čističky, většinou s náplní trichloretylenu nebo perchloretylenu.
Myslím, že s prokovy a celkovým "zoxidováním" to nebude tak horké - ale poslechni mě a Frantu a kup si v EZK čtvrtkilové /250g/ balení Crystalu 505. To je cín se speciálním tavidlem, které je právě na takové oxidy pěkný ras, chytá to fantasticky a krásně to protéká i prokovy. Nedávno jsem také pájel poněkud starší desky DPA222 a s Crystalem nebyl vůbec žádný problém. Problémy nejsou při použití Crystalu ani s bezolovnatými vývody některých součástek, na které Crystal chytá jako by se nechumelilo.
Fluitin 1532 je obstojný cín, nicméně rozhodně ne tak dobrý, jako Crystal 505. Mimochodem Crystal 505 je asi jediný cín, se kterým jdou bez problému pájet i niklované součásti /cinche, niklované vývody konektorů apod.
Cena Crystalu 505 není zrovna nízká, ovšem vzhledem k jeho vlastnostem se bohatě vyplatí. Od doby, co používám Crystal, jsem nepoužil žádné tavidlo z řady MTL ani kalafunu/tu jsem už dávno vyhodil/, protože to prostě není zapotřebí.

Pavle, mohl bys prosím do některého z dalších příspěvků vložit úpravy kompenzací, platné pro Mk.II ? Nikde to komplexně zveřejněno nebylo.

Web

Re: DPA 222

Díky. Zkusím se po chemii pozeptat v drogérii, snad budou mít aspoň isopropylalkohol. Na webu jsem našel litrovku trichlorethylenu za 380 i 150, stačí ta menší čistota?

V prvních Aldaxích sadách ještě drát na tlumivku nebyl, že?

Web

(upravil sinclair 17. 12. 2010 16:38)

Re: DPA 222

Ne, myslím, že jsme je tam nedávali. Samozřejmě k čištění stačí běžná čistota, jaká se dodává v 200L sudech za těch 150Kč. Kup si to, je to naprosto univerzální rozpouštědlo všech tavidel a vynikající odmašťovač, jen pozor na některé plastové díly /konektory, Waga, trimry/, trichloretylén je může naleptávat. Při čištění je nejlépe držet desku kolmo a ještě mírně předkloněnou, aby trichloretylen nezatekl kam nemá. Ta investice 150Kč se bohatě vyplatí.
Myslím, že firma Dr. Kulich ho má ještě o něco levnější.

Web