Re: DPA 222

Ohledně odporů Ti teď neporadím, nemám u sebe schéma.

Kdes bral ty sety? Aldax?

Web

Re: DPA 222

Ano sety jsou od Aldaxu zřejmně z poslední várky. Dík za ochotu,s těmi odpory až budeš mít schema a čas.

(upravil PMA 1. 12. 2010 18:54)

Re: DPA 222

Milí pánové, keramika 82pF nemusí být vůbec OK!!!
Jako příklad uvádím 82p/500V viz
http://www.gme.cz/cz/ck-82p-500v-p120-025.html
Je to vyrobené ze značně nelineárního dielektrika a v kompenzacích kvalitního zesilovače nemá co dělat.
Je potřeba hledat keramiku 82p s dielektrikem NPO/COG.

Re: DPA 222

V gme jsem to naštěstí nekupoval,koupil jsem u f.Buček keramiku s tmavě hnědým silným pruhem ten lepší typ co tam měl.Co se týče dielektrika tak jsem se neinformoval.
Zůstáva ale otázka že jsem si zaplatil koplet sady a dokupuji součástky.

(upravil PMA 1. 12. 2010 19:42)

Re: DPA 222

To je ale informace naprosto o ničem. Vhodný typ je třeba toto:

http://parts.digikey.com/1/parts-datash … -datasheet

http://passivecomponents.shoppingmalldo … bag-of-10/

Jeden je SMD, druhý THT. Určitě se najde i dodavatel v ČR.

Re: DPA 222

dík za info,ty své si ověřím dle dodavatele. Ale co potom ty ostatní keramiky v sadě. To si to potom člověk může poschánět sám. V ČR není zas takový problém koupit kvalitní kondiky,už jsem je kupoval do staršího NADU

Re: DPA 222

NP0 se běžně dělá do 68p, ale někteý firmy mají řadu až do 120p...holt géemko, věrno svý tradici " s kvalitou nám vyližte...", upřednostňuje dodavatele typu Huang Chuj...

(upravil sinclair 5. 12. 2010 13:34)

Re: DPA 222

Já beru kondy až do 100pF/500V z hmoty NPO v Ecomu, nad 100p už se dají sehnat ty tlustší fóliáky WIMA, teď nevím, jestli je to FKS či FKC, kdyžtak mě opravte.
Ani v Actidampu Mk.IV. jsem nezpozoroval žádný rozdíl ve zvuku, pokud se použily na místech přepínatelných kapacitních zátěží keramické kondenzátory /ony 500V z Ecomu/, nebo fóliáky. Netřeba to tak dramatizovat.
Ty 500V keramiky z Ecomu jsou fakt dobré, používáme je všude a nikdy s nimi nebyl sebemenší problém. Hlávko je duší bastlíř a ví, co bere na sklad.

Web

Re: DPA 222

kazzatel napsal:

géemko upřednostňuje dodavatele typu Huang Chuj...

Kdyby alespoň CHUJ big_smile. Taky jsem se tam jednou ptal na značku... "Značku už Vám dneska nikdo nikde nezaručí! Akorát některý bécéčka dodává Philips, zbytek vozíme z Číny"

(upravil marda 8. 12. 2010 10:37)

Re: DPA 222

NPX/Philips a Onsemi na typické BC556 už kašle. Ukončeno. Tak se to tahá z Číny. Nevím co za výrobce dodává EZK, ale vypadá to jako Philips, stříbrná jako podklad a černé písmo, ale PH už chybí.
V Číně otevřelo fabriku i STM a BD911/912 už na sobě mají kód CHN. Ble.

http://audioweb.cz/uploads/thumbs/1179_bc546b.jpg

Re: DPA 222

Nic ve zlým, ale proč by čínské BD91x od STM měly být špatné?

Web

Re: DPA 222

Zdravím Vás. potrebujem sa opýtať na pár vecí. Nedávno som si objednal tranzistory BF469 a 470  majú na sebe napísané CDIL na ktoré sa hodne nadáva na fórach že sú to čínske šmejdy. Mám tomu rozumieť tak, že parametre sa môžu veľmi výrazne líšiť? Ďalej GME vraj predáva tiež šmejdy ktoré vybuchujú.
A este do tretice. Je meranie HFe tranzistorov na digitálnom multimetri zbytočná funkcia? ja osobne meriam tranzistory iba tak a ešte nikdy sa mi nestalo aby to vďaka takémuto meraniu nefungovalo. Jeden známy mi stále hovorí že takouto funkciou nezistím či je tranzistor dobrý alebo nie. Ďakujem za objasnenie.

Re: DPA 222

To je moc otázek najednou smile

1. I tranzistor CDIL nějak funguje a dokonce i nějak zesiluje. Problém je v tom, že se v blízkosti mezních parametrů (Uce, Ic apod) už může chovat spíš jako zábavná pyrotechnika než jako polovodič.

2. Multimetrem zjistíš pouze zesilovací činitel při maličkém proudu kolektoru. Jak víme, právě na proudu kolektoru je zesilovací činitel silně závislý a např. tranzistor, který má při 2 A betu (zesilovací činitel) kolem 100, může při 5 A mít pouhých 10.

3. Proto je ideální měřit tranzistor v tom pracovním bodě, ve kterém bude pracovat v dané aplikaci. To se s multimetrovým měřením shoduje snad pouze u tranzistorů pro vstupní diferák.

4. Při nákupu tranzistoru od seriozního výrobce se dá datasheetovým údajům věřit a měření není nutné.

5. V tomto konkrétním případě bych doporučil tranzistory TESLA KF469 / KF470. Kvalitní Ti dodá třeba sinclair, pokud jich ještě má dost a bude k tomu ochoten.

Web

Re: DPA 222

jen se opatrně připomínám co se týče hodnoty odporu R125 v DPA222,mám se řídit co je v dokumentaci (2k2), nebo co dodal ALDAX? Dík

Re: DPA 222

R 125 má být 2k2...

Re: DPA 222

opamp napsal:

tranzistor CDIL

Danhard napsal:

Je to regulérní indická sračka.
Pokud mají nějaké odchylky v chování, tak vždy jen k horšímu.
Je to asi jako s bulharskými tranzistory za dob RVHP
Zkušenosti - asi v 5 případech, kdy se mě dostaly ve výrobě do zařízení, tak musely ven. Špatné chování při malých napětích, nadlimitní tolerance zesílení, špatný průběh proud. zesílení, výstřelový šum ...

Web

(upravil sinclair 9. 12. 2010 11:58)

Re: DPA 222

Ano, mohu potvrdit z dávno minulých zkušeností, že CDIL jsou hnus fialový, vhodný tak akorát na nenáročné bastlení na nepájivém poli, kde nezáleží na tom, zda něco odejde, málo zesiluje, šumí apod.
Vtipné je od CDIL to, že se v mnoha případech chopili /asi těžko licenční/ výroby polovodičů, jejichž výrobu mateřský výrobce už dávno ukončil. Vypadá to jako lákavá šance sehnat od nich polovodiče do staršího porouchaného přístroje, ale chyba lávky - ty výrobky se opravdu chovají naprosto nepředvídatelně, velmi často ani nesplňují základní katalogové údaje originálního typu, velmi dobře je to např. poznat na tranzistorech 2N3440/2N5416 a mnohých dalších. Naposledy jsem si tak hezky natloukl držku s CDIL a tranzistory 2SB649/2SD669.
Pozor na Lhotského, TME a Tipu, tyhle tři firmy jsou doslova zaplavené plagiáty od CDIL nebo KEC, prakticky se tam až na dražší výjimky nedá koupit značkový polovodič. Lhotský kdysi obchodoval seriózně a občas dokázal sehnat i to, co nedokázali sehnat ani v AME nebo NEDISu.
Čas od roku 1998 běžel neúprosně a pan Lhotský si zřejmě řekl, že už by ten svůj první milión mohl teda vydělat, tak začal nakupovat sračky a nonamy.
Naposledy jsem u něj objednával v roce 2009 nějaké komplementární "japonské" budicí tranzistory - po dvaceti kusech. Každá vodivost přišla od jiného výrobce a NPN typ byl dokonce namíchán od tří výrobců. Nemilosrdně jsem mu to vrátil a doporučuju to každému, třeba i v GME nebo GESu - jen tak je možná donutíme, aby přestali prodávat sračky a nakupovali normální použitelný materiál.
Nakupujte v Ecomu, Semic Trade, ve větších množstvích v Rystonu, ve Farnellu, RS Components a dalších slušných firmách, které nemají zapotřebí si kurvit renomé prodejem šmejdů.

Mimochodem, nevíte někdo, co je za výrobce s logem E v kolečku ?

Web

(upravil Hordek 28. 6. 2014 12:13)

Re: DPA 222

.

Re: DPA 222

A ja som sa potešil že sa mi tie BFka podarilo zohnať a nakoniec sa budem ešte báť či mi  zosilňovač neexploduje. Včera som mal možnosť porovnať moju DPA440 a a nejakú VX400 a môžem povedať že rozdiel bol obrovský. Aj keď som dal VX400 hlasnejšie DPA bolo aj tak lepšie počuť. VX400 hlas zastretý a DPA krásne počuť ako jednotlive nástroje hrajú. A to mám iba doma robené Bedne. A to som veľmi zvedavý ako Bude hrať DPA222 keď ju dokončím

Re: DPA 222

Pár BFiek mi doma zostalo, pozriem sa po nich a môžem ti ich poslať.