(upravil ricky0066 22. 3. 2011 23:06)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Kdyz jsem potak P1 yndal a propojil contacty tak to dela to samy

Taky bych si pral se tam na 15 minut stavit ale jsem v UK jinak bych tam uz asi byl smile

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Tak by se to po vyndání  P1 a spojení v žádném případě chovat nemělo.
Zkus ten vstupní zes zapojit bez regulace takhle. Mělo by se to chovat řádně - možná moc citlivě, pak ve druhém kroku zkus nahradit odpor za původní poťák.

https://i.postimg.cc/4K3VGH49/2102788.jpg

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Nemáš v háji tu univerzální desku, nebo ty operáky? To je celý nějaký zvláštní, ty výstupy nějak podivně stejnosměrně ujíždějí do hodnot pomalu větších než je signál. To zapojení je jednoduchý jak facka.

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Ricky, kurňa, kdyby jsi si dal tolik práce s pečlivým osazením součástek a pečlivou kontrolou, jako jsi si dal s fotodokumentací a měřením, tak by ti to už mělo fungovat. zkus rozběhat postupně jednu ledku po druhé. vytiskni si datasheety. kup si knížku o OZ, ať víš, jak fungují.

Některý nepájivý pole jsou fakt hnus, velebnosti. Zkus osadit operáky na jiné místo.

Web

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Ahoj

Ok tak TL2 byl v haji a ten za kterej jsem tam dal pote byl .. taky v haji. Resil jsem chvily jen zesileni signalu na jiny desce to se mi rozbehalo tak ze zesiluju 10*  ve 14:00 to spojim s filtrama. Jeste zkusim udelat i ten tvuj Otasi. Ty integrace jsem prehazoval stokrat uz jsem si udelal i obvod kde si je kontroluju. Stou deskou mate taky pravdu ale fakt jsem to chtel nejriv takhle na desce nez to zacnu skladat do krabicky. Vecer dam vedet jak jsem dopadl.

Diky vsem za pomoc
R:)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Ahoj vsichni

Uz to funguje problem byl v Op-ampech (ctyri po sobe byli spatny) zkousel jsem je pred zapojenim na jednoduchym obvodu na zesileni napeti coz fungovalo ale zbytek v nich nesel nevim jak a proc. Pak mi jeden strasi pan rekl at si na ty Op-ampy sahnu a jestli jsou horku tak jsou v ..... A bylo to tak mel jsem v obvodu dva spatny. Vsechno slape tak jak ma jak bude chvilka o weekendu tak sem jeste hodim fotku a finalni diagram.

Diky moc vsem a hlavne "Otasi diky"

R:)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Pánbůh zaplať (a to jsem ateista)! Ale musím uznat, že jsi bojovník, jen tak se nevzdáš. Budeš-li pečlivějším při vkládání součástek, ještě toho dost zajímavého postavíš.
Provedení vidím s vysoce svítivými LED, namířenými na strop. A diodu 1N4 bych nahradil čtyřdiodovým můstkem pro plné využití 20 mA na LED.

Zajímavé, že se mi ještě nestalo, abych odpálil operák při stavbě a prvním zapnutí, zato při experimentech a zkouškách alespoň deset, taková TLE 2142 nebo OPA 2134 v pytli "zabolí".
Jinak si dovedu představit čtyřkanálovou modifikaci a k tomu již můj osvědčený "digitalizér" (z mžourání na svítí-nesvítí, zabrání sepnutí všech světel najednou při prvním tónu a má "paměť" že jedna barva svítila naposledy a sníží její citlivost), to vše s jedním TL 074.

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Ahoj

To zni zajimave. Urcite pouziju TL074 az do budu davat na plosak a do krabicky ( samozrejme ze si tu desku na ktery jsme to udelali nacham a mozna si ji i zaramuju smile ). Docela bych rad vedel vic o tvem osvedcenem digitalizeru jestli to neni tajemstvi. Udelam to na ctyri pasma. Jak je nejlepe rozdelit ?? Ty tri jsem nakonec rozdelil na 0-200, 200-1000, 1 000-20 000.
Docela se na to tesim smile. Jeste jsem premyslel o tom ze kdyz uz pouzivam -+15V jako zdroj pro ty OZ-tka tak bych toho mohl vyuzit a rozsvecovat treba ctyri diody pro kazde pasmo. Mam ale pocit ze to ma zapotrebi veci jako "Virtualni zem" (virtual ground) a taky transistory. Zkusim o tom zjistit vic, ale zacnu s tema ctryrma pasmama.

Diky R:)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Panenko skákavá...nám na to zamlada stačily čtyři KT506, usměrňovač, něco svitků, něco odporů, tři trimry, malý transformátorek co kdo sehnal s převodem tak 1:10, síťový transformátorek cca 20V, barevné žárovičky na vánoční stromek a co to bylo parády smile
Když vidím, co se tu dnes páchá s fetovýma operákama, bere mě psotník smile
Potom, když už jsme byli odvážnější, tak se vypustil síťový trafáček, zůstal jenom usměrňovač z diod KY725 a zbytek stejný, akorát tyristory měly v anodách síťové 60W žárovky v parabolách ze Š100 smile
Aby to vůbec k něčemu vypadalo, musí mít použité filtry strmost nejméně 12dB/okt., jinak se barvy "prolepují" do sebe.
Absolutně nejlepší barevná hudba vyšla v AR 9/72, ovšem pro dnešní mladé je naprosto nemyslitelné něco takového postavit. Desku z posledního kusu, který jsem stavěl pro sebe a který už byl komplet osazen křemíkem, mám ještě někde doma. v dalším ročníku vyšla velice užitečná úprava toho přístroje, která umožňovala jednak nastavovat základní jas kanálů a jednak bez signálu barevnou hudbu použít jako stmívací jednotku a to naprosto bez rušení - v přístroji byl generátor pily, synchronizovaný se sítí, takže rušení minimální. To byl aspoň přístroj...tyhle hovínka jsou dobrý akorát tak na pokusy.

Web

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Ha ha ha ...

Nekde prece musim zacit ne ? Ale hezky taky si pamatuju tatu jak neco takovyho resil do kulturaku na discoteku ale to me byli tak ctyri roky smile Kdyz jsem se ho na to ptal (s odstupem casu) tak na me vybalil neco podobnyho jako 'sinclair' smile Ale hezky:) To co jsme tu davali dohromady bylo limitovano soucastkami ktere muzem pouzit. Ted bych chtel zkusit udelat neco podobneho ale na ctyri pasma. Melo by se to dat pripojit k notebooku tak ze by tam byl rovnou zdroj pro ty Op-ampy a samozrejme vstup a vystup na zvuk.

Diky R:)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Teď jsem si smazal příspěvek..
Ricky, Sinclair má obrovské zkušenosti, je profik, jeden z top mozků tohoto fóra.
Ale je fakt, že dnes už není rozumné to řešit s diskrétními součástkami, připadalo mi to nesprávné už před 15 lety. Tak jsem si s Tvou pomocí ověřil i tuhle cestu a myslím, že je správná.
Zasílám schémátko zaústění do více LEDek. Možností je mnohem víc.
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/878_img007.jpg
U varianty I je využita jen jedna půlvlna signálu. Při odporu, omezujícím proud na 20 mA (1k) to svítí jen polovinu času - vlastně 10 mA. Usměrnění - varianta II jsem zbastlil dle své hlavy, doufám, že jsem nic nepokazil. Ta využije celých 20 mA, bude to více svítit.
Tranzistor NPN jakýkoliv (BC 548...). Může se zapojit třebas 10 LED (a změnit odpor v sérii).

(upravil ricky0066 27. 3. 2011 23:35)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Ahoj
Zejtra to zkusim zapojit ten mustek se ctryrma diodama. Nejmenuje se to Graetz bridge? Jinak vazim si kohokoliv kdo mi pomaha a radi jen jsem se pousmal nad tou podobou (vedomostni a practikou) u sinclaira s mym tatou smile ten studoval electrotechniku na slovensku a pak delal nejakej cas v tesle televize zrovna kdyz resil ty zarovky na disckarnu. Potesilo me to

Diky dam vedet jak to pujde

R:)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Jo, je to "grétz", jeden z několika dvoucestných usměrňovačů... A předtím jsi to napájel z čeho??? Otázka do pranice dnes je, zdali se vyplatí to stavět z jednotlivých diod, nebo koupit "kostku". Jenže dnes se dá trefit taková, která je dobrá tak do praku. 25A si nechá líbit jen 16A, má velký Ri a mizernou toleranci přetížitelnosti... Já, mám dojem, jsem použil 4xKY711, dobré kousky, leč zase je trošku namávější je sehnat než třeba P600, as ibych tam dal ty... Jsou levné a je tam rezerva. Tuším, že se dělají na 6A, pak jsou ještě rozlišeny písmeny, nejsilnější asi 25A (jsem zahlídl někde v GM, ale dával bych si tam majzla smile)

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Je to samozřejmě graetzův můstek. To, že to nedoporučuji koupit jako blok, je nejistota, jak bude makat při kmitočtech nad 10 kHz, bývají pomalé a mám pocit, že by to mohlo namáhat přechod BE opačným napětím. Principiálně lze čekat větší rychlost od můstků na malé zatížení. Tady je potřeba jen cca 2 mA, vhodné jsou už tady použité malé rychlé diody -  asi 1N4248.
Na usměrnění napájecího napětí ale používám graetz prakticky vždycky, provedení bývají izolovaná a dobře, mnohem snadněji, než jednotlivé diody, se instalují na chladič.

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Jenže ono to chce místo ledek alespoň nějaké žárovky, když už to má být využitelné... Operákem spínat tranzistor, kterým se spínají žárovy, nebo, pokud je odvážný(ale je začátečník, tak asi bych to ještě nedělal), optočlenem řídit triak ke každé žárovce napájené síťovým napětím... s tím už se dá něco dělat.. Nicméně se to dá udělat mnohem jednodušeji, než s operákama. Jak psal Leoš...

Re: Disco svetylka s pouzitim Tl071 opamps

Víš, mám za sebou 3 konstrukce barevné hudby s pár tranzistorama, triakem a kondíkama (1985 - 95). A potřeba trafa které by mělo přenést kmitočty do aspoň 10 kHz a velkých svitků, nebo i bipolárů mne nečinilo šťastným.
Poslední varianta v mém velkém světelném mixu (opět anachronismus pro rok 1995 - ještě bez procesorů) umožňovala ovládat v nule 4 x 3 kW.
Ale: Všechny tyto barevné hudby, včetně té s OZ, jsou principem mžourátka, které mohou sloužit na matnici ke změně barev, nebo jak jsem napsal, s vysoce svítivýma diodama měnit barvu stropu v podvečer. Jsou háklivé na teplotu spínacího prvku, když se triak rozehřál, měl tendenci častěji svítit a svou barvu preferovat.
Po použití třebas SSR nebo jiného spínacího prvku podle mého názoru výše postavený efekt příliš nezvýší schopnosti a užití o moc nezlepší.
Navíc při použití např. "kočičích očí" (diskoefekt 500 W) a startu písničky se sepnutí 4 ks žárovek o studeném odporu cca 13 ohmů stávalo konečnou spolupráce se 16 A jističem.
Celou záležitost jsem v tom 95. vyřešil jednoduchým zapojením s jediným TL 084 (už tenkrát tedy OZ), ten už si na kondících určitou dobu "zapamatoval", co nedávno svítilo a zpětnou vazbou rychle omezoval citlivost při prvním sepnutí na těch barvách, co byly až druhé. Na začátek skladby sepnuly tak dvě, jen výjimečně tři. Další vlastnost byla ta, že světlo ty kondíky i chvilku podržely, takže žádné mžourání, ale zapnuto - vypnuto, což se mi na diskotéky skvěle hodilo. Má dnes jen jedinou chybu - je na 24 V nesymetrických, ale je tam umělý střed, tak to bude překopatelné i při zachování plošáku. Ale to jen při případném zájmu.