Re: Meranie frekvencky nad 30cm vzdialenost
Taky jsem měřil s HolmImpulsem. Chvilku mi trvalo než jsem ho zvládnul, ale pak OK. Na obr je měření výškáče z levných bedýnek... Je vidět vliv Gate a jak i malý odraz celou odezvu rozháže - viz hnědá čára...
http://zuki.hw.sweb.cz/dokumenty/Repracky/PCvyska2P.png
Nejdřív jsem myslel, že kůli té díře na 5kHz to bude nepoužitelné, nakonec z toho vyšly i s rozumně složitou vyhybkou super malý 2P k PC (14x22x13cm). Hrají tak, že se člověku nechce věřit jak
Jsou ode mě vzdáleny 60cm a mezi sebou mají 90cm. Přesto by se člověk (se zavázanýma očima) vsadil, že "kapela hraje před ním"...
Technické provedení měření mám takhle: U Checkovy kapsle = AL trubička s mikrákem (cca D0,8cm x 20cm-délky) je předzesík s dvojitým opěrákem. Mám dojem, že je v patici na audio nic moc TLC272 se ziskem asi tak 20x ( nevím už přesně) a 1/2 IO zesiluje a na jeho výstupu je odpor 220R-470R (aby nezakmitával od kapacitní složky propojovacího kabelu). Druhá část IO dělá spolu se zenerkou a jejím "DC RC filtrem" napájení mikr. kapsle (tzn. aby to zbytečně nešumělo a nezesilovalo 50Hz atd. indukovaných z okolí do kabelu) . Pak je 10m stíněného kablíku po kterém se to i napájí a na konci je krabička kde je konektor napájení (12VDC z malého adapteru) a konektory k PC... Na "krmení repráků" používám mono zesík s tranzistorama - sch je vlastní návrh a je jen pro měření s cca 20W sin Out. Odstup cca 95dB neb tam lehce prolejzá brum ze zdroje, na měření mi to ale stačí... Hlasitostí zesíku kompenzuji vzdálenost mikráku tak, abych nepřebudil vstup ...