(upravil zdenek00 3. 11. 2014 15:44)

Re: Země a stínění

Obávám se, že takhle pár větami vám nikdo neobjasní konstrukční zásady při stavbě zesilovačů, zvlášť když se jedná o zpracovávané úrovně v řádech milivoltů. Zase tak složité to není, ale je to myslím nad rámec fóra. Podle mě je nejjednodušší půjčit nebo koupit si nějakou publikaci, kde je to podrobně probráno a vysvětleno.

(upravil reeb 3. 11. 2014 15:53)

Re: Země a stínění

Dobrá je třeba

http://www.amazon.com/Grounds-Grounding … 0471660086

smile

něco lze i vygůglit..

http://www.jensen-transformers.com/an/g … eminar.pdf

http://www.rane.com/pdf/ranenotes/Groun … evices.pdf

Web

Re: Země a stínění

Hazys napsal:

Ne, nenapíšu. A pokud jsi aspoň trochu inteligentní, už sem tu namaloval několik obrázků, jak to má ideálně vypadat, i jsem napsal proč a v čem je ten rozdíl.

Ale klidně použij viz #19, je to lety ověřené, funguje to.


Rozpojené stínění na malé části proudové smyčky nemá význam žádný.

//Common impedance coupling tady? Asi nevím, co tím myslíš.
http://i62.tinypic.com/2qdn2o4.jpg

Odpovím za BV, ne, že by to už nezkoušel, ale nějak nebyl vyslyšen. To stínění nemá vůbec žádný vliv na magnetickou složku rušení až do minimálně megaherz, takže pro audio má stínění efekt pouze z hlediska elektrické složky. Vlastně jediný důvod proč propojovat stínění na obou stranách je propojení zemí jednotlivých částí. Kreslení nějakých malých a velkých smyček s ohledem na stínění fakt nemá smysl, když tam to stínění pro magnetickou složku vlastně stejně není.

Já toto raději tedy dělám tak, že země propojím nějakým krátkým káblíkem velkého průřezu někde bokem (do 20kHz dominuje DC impedance s přehledem) a stínění pak připojuju jen na jedné straně. Až do několika megaherz je stejně účinné jenom potlačení zdrojů rušení (nebo diferenciální vedení signálů)...dá se to udělat třeba feromagnetickými přepážkami nebo tlustými neferomagnetickými apod...

Re: Země a stínění

Hazys napsal:

Jsi prostě hloupej a ani to co sem namaloval, neumíš pochopit. A než aby ses zamyslel nad podstatou věci, vybleješ radši kopu pičovin ....

A s kým jako takovýmto způsobem mluvíš ? Děláš ze sebe ředitele Zeměkoule a zatím jsi jen sprostý hovado s chováním řeznickýho psa. Cos tady ty kdy komu poradil? Nic. Jen furt vrtáš do názorů druhých a dáváš všem kolem najevo, jaký jsou blbci a ty prezident vesmíru.

Web

(upravil zaplrom 3. 11. 2014 19:00)

Re: Země a stínění

Zdenek00-No, úplný laik nejsem, vyučený mechanik elektronik, ale bohužel čtvrt století mimo obor. Nadšení mi nechybí, jen je snad zapotřebí trocha trpělivosti od vás.
Reeb- díky za odkazy, ale jsem poslední generace, která maturovala z ruštiny.
Než začnu zapojovat, rád bych předešel zemním smyčkám.
Vkládám tedy nějaké návrhy a prosím, kdyžtak mě opravte. Napěťová vedení bych vedl zkroucenými vodiči průřez 2,5mm. k reprosvorkám 4mm a signálová stíněným asi 0,5mm.
První návrh, co kdybych ten spotřebič udělal v třídě ochrany 2, trafa od tronic by na to měly vyhovovat podle značky na štítku. Stínění bych pak připojil všude. Jen nevím kde na kostru.

http://s28.postimg.cc/crdonx8c9/blok_schema_110_vydratovani.jpg

Druhý návrh - vše do jednoho bodu na kostru. Nevím, jestli tam může jít i stínění vstupů.

http://s9.postimg.cc/45z36prbf/scan_blok_sch_110_zemeni_do_1_bodu.jpg

Prosím, škrtejte, malujte, opravujte smile

Re: Země a stínění

Reeb: díky za odkazy, objevil na stránkách RANE prima materiál o propojování přístrojů nf: http://www.rane.com/pdf/ranenotes/Sound … ection.pdf

(upravil zdenek00 4. 11. 2014 10:20)

Re: Země a stínění

Ten zesilovač bych se v žádném případě nesnažil nacpat do izolační třídy II. Jednak všechny trafa, co jsem pro tuto třídu viděl, byly v plastovém krytu nebo na samostatné plastové konstrukci (prvky musí mít dvojitou nebo zesílenou izolaci) a navíc zařízení nesmí mít ochrannou svorku. Nevím ani, jestli jsou běžné síťové prvky jako panelové zásuvky nebo vypínače konstruovány s dvojitou izolací. Navíc celá konstrukce by nesměla být uzemněná - nevidím v tom žádný přínos.
Vnitřní propoje jsou v zásadě popsány v příspěvku 10, tento zemní bod se pak připojí v jednom bodu na kostru. Podle mé zkušenosti je někdy s tímto bodem připojení nutné trochu laborovat, je potřeba najít místo, kde se nebude projevovat žádný brum. Případně, pokud je už spojení na kostru jinak (třeba přes kovové kryty konektorů) už třeba nepřipojovat vůbec. Místa uzemňování a trasy rozvodů jsou podle různé konstrukce zařízení individuální, třeba už jen podle toho, kde jsou trafa, těžko to paušalizovat - je většinou prostě potřeba zkoušet a zkoušet. Zvláště u vás, pro vstupy na mikrofon s úrovní milivoltů. No, ono se ani profesionálním konstruktérům někdy úplně nezadaří a výsledkem je slabý brum i v hotových kupovaných zařízeních.
Jsou tady na fóru ale větší odborníci, určitě mě některý doplní nebo opraví.

Edit.: ty 4mm k reprosvorkám je snad už trochu moc, jde o délky nějakých 30, 40 cm.

Re: Země a stínění

Musím sa zastať sagitariusa. Pokial je na ďalšej doske zem už privedená tak sa konce nechávajú v lufte a nepripojuju sa. tým padom tienenie okolo živého kabla poslúži ale zemna slučka nevznikne. Ale pozor iné je ked sa ťahá trebars vstupný konektor Input signálu do prístroja. Vtedy samozrejme treba pripojiť aj tienenie o nulový potencial aby boli pristroje elektricky prepojene živým kablom a aj zemou.

(upravil BV 4. 11. 2014 13:05)

Re: Země a stínění

tým padom tienenie okolo živého kabla poslúži ale zemna slučka nevznikne.

Čomu poslúži ? Čo asi odtieni v kovovej krabici?? Ale zato sa vytvorí slučka s rádovo väčšou plochou cez signálový vodič (živý) a zeme dvoch stupňov dotiahnuté do nejakého "stredu" .Do tejto slučky sa krásne chytá rozpylové mag. pole z trafa, vyžarovanie z nabíjania elytov zdroja  a podobné. Zeme musia byť prepojené paralelne s  živým signálovým vodičom, aby plocha "závitu" bola čo najmenšia.

Re: Země a stínění

Tienenie poslúži voči elektrostatike voči elektromag. indukovaným poliam z trafa to neochrani nič. Ja tienenie v zosilňovačoch s kovovým šasi nepoužívam od r.1992 kedy to celkom dobre vo svojich člankoch DPA popisal Kazzatel. Vodiče len stačam. No naposledy som musel riešiť celodrevene šasi a tam už má tienenie zmysel. A jediným liekom bolo neuzemňovať konce medzi jednotlivími doskami inak sa tam objavoval brum.

Re: Země a stínění

Vrátil jsem se k článkům z AR 1992 od Kazzatele a zatím mi z toho vychází, že zkusím použít kroucené vodiče místo stíněných. Platí potom ale ještě to zemění všech jednotlivých desek do jednoho bodu do hvězdy? Nebude tím pádem zemění krouceným vodičem na obou stranách duplicitní?

Re: Země a stínění

To zemnění do hvězdy (do jednoho bodu) je takový základní nejjednodušší způsob, jak se vyhnout nechtěným smyčkám. Ty jinak můžou vzniknout, i když si to třeba ani neuvědomíte. Ono těch způsobů, jak uzemnění provést, je víc - u jedné konstrukce (tuner + nf zes) jsem třeba táhnul vnitřkem přístroje silný měděný drát, na konci jej připojil na kostru a na něho pak připojoval jednotlivé zemnicí body. Nevím, do jaké míry to bylo odborné, ale fungovalo to perfektně. Zkuste třeba ještě něco pohledat na netu nebo si půjčit nějakou knížku.

Re: Země a stínění

1) Do hvězdy můžeš dát (cca bez problémů) jen bloky s separátním napájením (každý blok své samostatné trafo apod...). Jakmile je společné např. +-15V, tak je s tím problém, neb na napájecích vodičích (a tím i na jejich gnd) je nějaký brum či napěťový úbytek při vybuzení ...  Na tvém obr. hvězdy si pospojoval všechny (vstupní i výstupní) gnd do jednoho bodu a např. uvnitř desek je na gnd nějaký signál, hlavně se to projeví na koncovém zesilovači, kde vstupní a výstupní gnd není to samé !!!  i když je to "jeden ten samý vodič či spoj". 

2) Není úplně triviální definovat ten společný bod.  Nejvíc se to projeví u napájení konce.  Musíš zajistit, že tím bodem neprotéká 50Hz od nabíjení filtračních kondů a netvoří se tam vyrovnávací proudy z napájení konce při zátěži, případně tam nevzniká nějaká vazba při vybuzení proudem přes gnd z výstupu konce... apod...   Není to nic složitého, ale spousta "začátečníků" dělá tyto chyby (při návrhu desek apod.) poměrně často. smile 

Takže čti a přemýšlej smile

Re: Země a stínění

Na tom obrázku společného bodu do hvězdy jsem propojil u koncáků jen gnd napájení a výstupů, dle schematu jsem viděl, že gnd vstupů není to samé. Ale stejně je to asi špatně, i tak to zřejmě tvoří smyčky, když tam mám všechny ty země.
No, ještě mě napadá, že bych ten zes. koncipoval jen jako koncový a symetrické vstupy na mikrofon a tak bych řešil malým mixem. Asi by mi to dost zjednodušilo celý problém. Jen mi přišlo škoda nepoužít ty preampy, když tam tak pěkně vešly, tahové potenciometry přehledně na panelu atd.
Každopádně moc díky za trpělivost a nápady smile