(upravil Hazys 2. 11. 2014 16:54)

Re: Země a stínění

Jsi prostě hloupej a ani to co sem namaloval, neumíš pochopit. A než aby ses zamyslel nad podstatou věci, vybleješ radši kopu pičovin na mou přezdívku. Když dojdou argumenty, vždycky se vytáhne přezdívka. Víš, pro mě je to přesně signálem, že ti došly argumenty a mám pravdu. Hm? wink

Trochu ti to usnadním (i když ani ne tak kvůli tobě, spíš pro ostatní): Do jakékoliv smyčkové cesty obvodu se indukuje napětí Ui = dFí/dt. Čím větší plocha smyčky, tím větší napětí, přímou úměrou.  Kdybys měl signálovou cestu uzavřenou na koaxiálu, bude ta plocha naprosto minimální a možnost indukce brumu také minimální.
Někteří zde (že sagitariusi) motají dohromady jabka a hrušky, on totiž brum může být jednak indukovaný, druhak vznikající úbytkem napětí na vodiči, díky procházejícímu velkému proudu. V případě, co sem namaloval, se řeší brum indukovaný.

(upravil BV 2. 11. 2014 17:28)

Re: Země a stínění

Ako asi tienenie (oplet kábla) zmenší indukované napätie z elmag. poľa trafa?? To sú teórie hodné pána F..A  aj tak tam je smyčka tým zemným "signálovým" vodičom nesymetrického prepojenia. Paralelné zapojenie tienenenia zmenší impedanciu  a  tým aj úbytok na zemnom prepojení.
Rozmýšal by som nad tým, na čo je dobré ťahať  z každej dosky zem na zdroj  a tak vytvárať smyčku (obrázok v príspevku 19)...

(upravil Hazys 2. 11. 2014 17:44)

Re: Země a stínění

Indukované napětí ve smyčce závisí na její ploše. Tečka.  Když bude plocha malá, bude indukovanýho brumu málo.  Ještě někdo další, kdo propadl z teorie elektromagnetického pole?

http://i58.tinypic.com/2cia4w7.jpg

http://i59.tinypic.com/30ddl76.jpg

(upravil BV 2. 11. 2014 18:02)

Re: Země a stínění

Rozmýšal by som nad tým, na čo je dobré ťahať  z každej dosky zem na zdroj  a tak vytvárať smyčku

Však sú spojené cez signálovú zem a prípadne aj oplet kábla...A niekto verí tomu, že do vnútorných vodičov v tienenom kábli sa nič z mag. poľa trafa nebude indukovať, že oplet to odtieni?

Ještě někdo další, kdo propadl z teorie elektromagnetického pole?

smile
A ešte jedna vec, aj ten generátor nakreslený "v lufte" je niekde pripojený na "zem", minimálne cez kapacity jeho zdroja proti sieti. Celé je to trochu zložitejšie,
http://www.bennettprescott.com/download … torial.pdf

(upravil Hazys 2. 11. 2014 18:06)

Re: Země a stínění

Připadáš mi taky nějaký krapet natvrdlý. Napsal sem někde, že do koaxiálu se nebude indukovat nic? Dokážeš pochopit rozdíl mezi slovem MINIMÁLNÍ a NIC?

Generátor v luftě je nakreslený zcela záměrně, aby se tu některým paličatým jedincům trochu rozsvítilo.

Kapacity sem nemotej, proti tomi sagitariovu výmyslu jsou nepodstatné.

(upravil BV 2. 11. 2014 18:11)

Re: Země a stínění

Kto nakreslil ten obrázok v príspevku 19, ja??? Načo je tam ten spoj z každej dosky na zdroj? Aby bola tá plocha závitu väčšia??

Připadáš mi.... natvrdlý.

A nikde som nepodporil názor, že tienenie má byť zapojené len na jednej strane, to je blbosť. Končím..

(upravil Hazys 2. 11. 2014 18:27)

Re: Země a stínění

Ano, natvrdlý, protože jsem pouze znázornil sagitariův výmysl. Takže znova:

Sagitarius napsal:

Namaluj si na papír zesilovač a v něm všechny desky a zdroje. Pak nakresli stínění a země tak, aby netvořily smyčky. Takto je to nejjednodušší pro přehlednost, když to máš na očích. Napsal jsi ten dotaz trošku nepochopitelně. V podstatě platí zásada, že stínění se na propojích zapojuje vždy na začátku kabelu (ve směru signálu) a na konci se nezapojuje. Od desek pak natáhneš zemní kablíky na společnej bod (tím zajistíš, že země budou propojený, ale bez smyček a v jednom bodě). Ten společný bod by měl být blízko spojení filtračních kondů. Když si to nakreslíš (třeba odlišnou barvou) tak krásně uvidíš, že země máš rozvedený hvězdicově, a nikde ti netvoří uzavřené smyčky.

Takže sem si to asi vymyslel já. Hlavně se běžte všichni urazit a hoďte to na mě, že já sem takovou krávovinu vymyslel. Jedinej, kdo by tu tak měl končit, sem já.

Re: Země a stínění

Tak, pánové, a teď si vezměte, že idiot, jako já se chce k něčemu dobrat, a čemu teď věřit...

(upravil Pech. 2. 11. 2014 21:42)

Re: Země a stínění

Jsem na tom podobně... doposud jsem vesele tahal signály stíněnou dvoulinkou a GND jsem hnal stíněním, podle toho co jsem zde vyčetl jsem nabyl dojmu, že to je blbě, ale už jsem se nedozvěděl, jak je to tedy správě.... Konkrétní příklad užití jsem posílal ve skice na předchozí straně....

Děkuji za podněty.

Re: Země a stínění

Já ti to povím takhle, udělej si to jak uznáš za vhodné. Sagitarius tady popsal, jak to 40 let dělá, takže to nutně musí být pravda, nějakej mladej spratek jako já mu do toho přece nebude kecat, on je tady ten profík.
Pak sem přijde nějakej BV, kterej aby nebyl pozadu ze mě tady dělá blbce, jako že jsem snad sagitariovo zapojení vymyslel já.
Jinak řečeno, vždycky si tu vymyslíte nebo vycucáte z prstu sebevětší píčovinu, jen abych já vypadal jako ten blbec a zbytek se zametl pod koberec.  Ale to je vaše volba, je to zde veřejné demokratické forum, vy si to zapojte podle něčeho podloženého 40 lety praxe (asi jako Sinclairovy plovoucí pracovní body), já si to budu zapojovat podle toho, co jsem schopen fyzikálně odůvodnit. Nazdar.

Re: Země a stínění

Hanysi,napíšeš nám tu jak zapojuješ země ty?

Re: Země a stínění

Hazys: sústredil si sa z nejakého dôvodu čisto na indukciu do slučky, common impedance coupling taktne ignoruješ (vrátane kresbičiek, kde máš každý modul zhovievavo napájaný zo samostatného zdroja bez spoločnej zeme). Ak raz máš ako východisko sadu spoločne napájaných modulov a zem rozvedenú do hviezdy, môže byť prizemňovanie tienenia len na jednej strane zmysluplné.

(upravil Hazys 2. 11. 2014 22:21)

Re: Země a stínění

Ne, nenapíšu. A pokud jsi aspoň trochu inteligentní, už sem tu namaloval několik obrázků, jak to má ideálně vypadat, i jsem napsal proč a v čem je ten rozdíl.

Ale klidně použij viz #19, je to lety ověřené, funguje to.


Rozpojené stínění na malé části proudové smyčky nemá význam žádný.

//Common impedance coupling tady? Asi nevím, co tím myslíš.
http://i62.tinypic.com/2qdn2o4.jpg

Re: Země a stínění

Stále kreslíš idealizované galvanicky oddelené napájania jednotlivých modulov... Keď ich nakreslíš so spoločným zdrojom, začni uvažovať, kadiaľ potečú zemné prúdy. Cez tie signálové tienenia by tiecť nemali, ani by signálové tienenia nemali tvoriť zemné slučky so zemou napájania.

(upravil Hazys 2. 11. 2014 22:42)

Re: Země a stínění

A? Oddělíš napájecí větve vzájemně nějakou impedancí tak, aby impedancí zemí tekl pokud možno jen stejnosměrný, nikoliv hrubě zvlněný napájecí proud. Neříkej mi, že na tohle nepřijdeš.

Proč myslíš, že třeba složitější preampy a řetězce zpracování signálu mají napájení jednotlivých stupňů mezi sebou oddělené aspoň nějakými odpory? Zřejmě aby se zamezilo nějakýmu tomu VF neklidu na těch zemních spojích, že...

Ale jestli mě jen zkoušíš, tak ti radím, najdi si něco užitečnýho na práci, nebo to udělám já a nebudete mít do koho rýpat :-P


Krom toho, držím se původní Pechovy otázky, kdy má u obou propojovaných bloků napájecí zdroje oddělené.

Re: Země a stínění

No veď skús to pre ilustráciu nakresliť pre 2 moduly a spoločný zdroj.

Re: Země a stínění

Nakresli si to sám, lenochu, já už kreslil dost.

Re: Země a stínění

Tam, kde common impedance coupling nie je významný faktor (reťazec galv. oddelených komponentov/modulov) nie je veľmi čo riešiť. Iná vec je, ak treba hľadať kompromis pri asym. prepájaní tam, kde nejaká spoločná zem je - viac modulov a spoločný zdroj; viac komponentov v tr.I a pod.

(upravil zdenek00 3. 11. 2014 17:10)

Re: Země a stínění

No, nerad se pletu do vaší vysoce odborné debaty, ale já za několik desítek let taky nemám dobré zkušenosti s vytváření smyček v zařízení. Desky jsou na paprscích od bodu silové napájecí země a při zapojování signálových cest jejich stínění taky připojuji zásadně jen na začátku - pokud jsem dříve zapojoval oba konce stínění, bývaly někdy problémy s malým, ale neodstranitelným brumem a přemísťování signálového kablíku (teoretická změna plochy smyčky) nemělo naprosto žádný vliv. Odpojením druhého konce stínění byl  problém jednoznačně vyřešen.

Re: Země a stínění

Zkusme to na konkrétním příkladu, mně by to moc pomohlo, ale věřím, že i spoustě jiným, kteří začínáme.
Sehnal jsem oživené desky DPA 110 a umisťuju je do rackové skříně ze staré rozhl. ústředny AUA 4944.

http://s15.postimg.cc/bapwlcex3/100_5220.jpg

http://s1.postimg.cc/bgfwh1f63/100_5226.jpg

Měl by to být kytarový zesilovač, ale i na zpěv a někdy i na hi-fi. Pro větší univerzálnost a možnost využít někdy jen konce chci vyvést PRE-OUT ven na panel a propojit to s PA venkem.
No, právě laboruju nad tím, jak to vše propojit, abych se vyhnul zemním smyčkám.
Přikládám nákres komponentů a kdyby se někomu chtělo to správně popropojovat, byl bych moc vděčný a tahle debata, která má trochu sklony k hádkám by získala konkrétní rozměr.
Předem moc děkuji.

http://s12.postimg.cc/4aev5pnop/Scan_blok_schema_110.jpg