Zdravím
Vždy mě lákalo tento zesilovač pořídit a teď se mi podařilo jeden koupit. Jenže ... je to asi už starší kousek, který je osazený starými teslackými kondenzátory. Údajně zesilovač normálně hrál, ovšem poslední 3 roky jen odpočíval. Zesilovač jsme odzkoušeli a vše se zdálo býti v pohodě. Jenže po pár minutách začalo být slyšet z beden slabé pískání. Dělalo to vždy až po zahřátí. Řekněme cca 2 minuty? A taky se mi zdálo, že zesilovač celkem topí, na to že hrál na malý výkon (běžný poslech). Řekl bych, že po cca. 10 minutách mohl mít tak 50°C? Nevím, třeba je to normální. Zkusil jsem mu trochu přidat, ale asi to nebyl dobrý nápad, poněvadž jsem si přes děrovaní v horním krytu všiml, že na modulu ochran blikala nějaká žlutá ledka. Nevěděl jsem co se děje, měl jsem obavy, tak jsem chtěl zesilovač vypnout. Už jsem to ale úplně nestihl. Ozvala se menší rána a objevilo se trochu kouře
Zrovna jsem se natahoval po vypínači na zadní straně, takže jsem skrze to děrování v horním krytu viděl zhruba místo odkud ten kouř vyšel. Mám pocit, že to šlo z malého kondíku na jednom z modulu ochran. Jinak vizuálně nevypadá, že by něco jiného umřelo. Ale to ještě následně prověřím.
Uvažuju, že bych nejdříve vyměnil všechny elektrolyty. Ono to stejně bylo v planu, poněvadž to, že tam jsou staré teslacké kondíky, jsem věděl už před koupí. Jenže trochu tápu v tom, jaké kondenzátory koupit. Resp. které řady jsou vhodné. Jak jsem se totiž tady dočetl, asi to není úplně jedno, co se tam dá. Jako filtrační bych použil Nichicon, řada LS. Může být? U toho zbytku si nejsem jistý. Další věc je, že deska je dělaná na axiální typy. Nevím, co se stane, když tam naroubuju klasické radiální. Jestli to kromě toho, že to bude asi blbě vypadat, nebude mít i vliv na kvalitu zvuku. Co jsem se díval, něco málo v axiální verzi dělá Vishay. Ale ...
A když se vrátím k tomu pískání ... to asi naznačuje kmitání, domnívám se správně?
Karel