Re: auj 637 - problemy

To se dá těžko říct, impedance komplexní zátěže se mění s frekvencí. Ve stojanech pracoval do indukční zátěže, ss odpor primáru výstupního trafa jsem nikdy neměřil, ale můžu to zkusit. Obecně by to nemělo dělat problémy, otázkou je, jestli v některém bodě charakteristiky reproduktoru neklesá jeho impedance pod 1 ohm. Potom už by to mohlo být kritické.

(upravil lakatospejslos 29. 6. 2012 14:36)

Re: auj 637 - problemy

Pravě to jsem si nebyl jistý trafo jsem tež neměřil.Ale zase na druhou stranu podle návodu sinclaira jdou spojit do můstku a pak to dáva 380w/4ohm takže pak jedenou oba do 2ohmů nebo se pletu?ale je nutné upravit proudové jištění jak jsem se dočet v jednom tématu.
díky za rady

Re: auj 637 - problemy

Zdravím tak jsem to proměřil kolem vnitřního diferáku a žádnou chybu jsem tam nenašel ta keramika jak jsi psal tak byla v originále 33p tak jsem jí vyměnil za stejnou hodnotu a je po zakmitávání ale problém s dřívější limitací kladné větve zustavá.Už jsem skoušel vyměnit i ty kc 809 - 810 a pořad to samé nenapadá vás co by to ještě mohlo zpusobovat?A dělá to pouze zatížené bez zateže ne.díky za rady

(upravil Gavin Milarrr 2. 7. 2012 10:01)

Re: auj 637 - problemy

Jednak tam v originálu bylo VŽDYCKY 68p, leda by to zrovna montoval nějakej učeň nebo bába v pátek odpoledne půlkou zadnice na koštěti Podstatný je ho vyměnit za typ na vyšší napětí, v originále to bylo jen 40V. Jestli to limituje při zátěži, je chyba v budičích nebo v koncových trandech. Chtělo by to proudový ohmmetr a změřit budiče, jestli nejsou nakopnuté.

Re: auj 637 - problemy

Taky jsem se divil ale bylo tam opravdu 33p a vypadalo to originál.Takže skusím vyměnit budiče za jíné protože změřit je nemůžu proudový ohmetr nemám pouze klasiku rucičkovej měřák a na ten se tvářej v pořadku.a když to nepomůže tak jiné konce napadlo mě to jestli to nemuže dělat malá beta bud budiču nebo konců ale raději jsem se zeptal.mnohokrát děkuju za rady

Re: auj 637 - problemy

Hlavně nikomu něříkej, že jsem ti já poradil něco vyměňovat. Změř odpory kolem budičů a podívej se na ochranu větve, ve které to limituje. Tam bude nejspíš chyba.

Re: auj 637 - problemy

Ted ti asi uplně nerozumím proč to nemám říkat? vdyt mi radíš spíš měřění než vyměnu součástek? odpory změřím.V ochraně to nejspíš nebude měřěním to tak nevypadalo tak jsem tomu KF507 pro jistotu odletoval bazi a pořád to samé mám spíš pocit že konce už nejsou originál byly letované ale přisuzoval jsem to opravá studených spojů.Moc si važím tvých rad a ještě jednou děkuju

Re: auj 637 - problemy

Odpoj kolektor toho tranzistoru, to je pracovní elektroda.

Re: auj 637 - problemy

Tak jsem odpojil kolektor toho tranzistoru a pořád to sámé.Ještě skusím odpory kolem budičů a pak už vážně nevím co stim.ale moc díky za rady

(upravil sinclair 11. 7. 2012 21:49)

Re: auj 637 - problemy

Do Boucerotu patří metaloxidový odpor TR224 2R2/2W v sérii s kondenzátorem TC206 220n/250V. V každém případě kompenzační kondenzátor 68pF u rozkmitové KD338 musí mít tuto, nebo o malinko větší hodnotu /třeba 82-100pF/ a NUTNĚ musí být na napětí 250 nebo lépe 500V.
V každém případě správně nastavený a nekmitající modul má mít odběr kolem 80mA /měřeno na pojistce/, případně kolem 50mA měřeno na odporu 0,18R.Pokud to má odběr zásadně vyšší a nejde to trimrem kliďáku shodit, je tam chyba, kterou je potřeba najít měřákama a ne lamentováním "pomoc mně to nejde".
Pokud jste AUJčka našli někde ve sběrném dvoře, tak je někdo z nějakého zásadního důvodu vyhodil, aniž by se obtěžoval opravou. Například já mám ze servisních důvodů těchto AUJ637 asi třicet, takže pokud jedu někam na servis, kde mám nahlášeny dva rámy AUC4120, beru je s sebou všecky, na místě pouze přeházím vadné za dobré /dobré mám všechny přednastaveny na vstup 1,55V/, takže paralelní chod pouze vyzkouším, inkasuju příslušnou částku za výměnný způsob, celé ještě jednou vyzkouším, zda to dává plný výkon a jede se domů. Doma, až je čas, tak se vadné moduly zrepasují, aby byly připraveny na další výměnu někde jinde.
Ani já zde nechci šířit úpravy proudových ochran a podporovat tak výrobu těchto bastlů. Naštěstí je proudovka v AUJčku natolik složitá, že laik bez osciloskopu podobnou úpravu nezvládne.
Kupte si slušný zesilovače a nestavte takové bastly, je to ostuda s něčím takovým někam přijít.

Jsem z nemocnice doma, trochu se zase dám do kupy a začnu rozesílat opravené věci, které u mě kdo má.

Web

(upravil Gavin Milarrr 12. 7. 2012 10:56)

Re: auj 637 - problemy

Leoši, ono mu to snad už nekmitá, jen limituje zápornou půlvlnu moc brzo. Hádal jsem na protizkratovku, ale prej ji odpojil a dělá to to samý. Tak bych viděl chybu v budiči nebo v koncákách, když jsou prej už od nějakýho mouly vyměňovaný. Chtělo by to proměřit budič proudovým ohmmetrem, což je jako adaptér k multimetru věc na čtvrt hodiny bastlení.

Nebo jsem jen blbej a nepochopil jsem, co tím chce tazatel naznačit... a věšteckou kouli taky nemám. Kromě tebou uváděných závad jsem se párkrát setkal s nefunkčním trimrem regulace kliďáku a taky s trhlinkama kolem KD337 v proudovým zdroji rozkmitu, ale to jen u ručně pájenejch desek. Asi to dali do rukou nějakejm soplům z učňáku.

Re: auj 637 - problemy

Zdravím je to jak piše Gavin Milarr limituje mi kladná půlvna moc brzo.Kmitání jsem odstranil výměnou toho kondenzátoru a klidoví proud jde normálně nastavit takže trimr bude v pořádku. Je mi jasné že je to rozhlasový zesilovač takže s parametry nic moc dřív jsem už dva dělal a chodily bez problémů doplněny o ss ochranu indikátor limitace a teplotního řízení otaček ventilátorů.To sáme jsem dodělal u tohodle.Napajecí elity jsem vyměněny za 4 průmyslové 10G/63V které jsem naformoval a změřil a jsou naprosto v pořádku.Není to zesilovač pro mě ale pro kamaráda na doma k subwoferu.Jen mě trápí ta limitace takže to dá malý výkon.A určitě bych si to na hraní nikam nebral na to mám originální pa zesilovače.Kde by se nechalo najít to zapojení ta ten proudový ohmmetr? Už jsem ho hledal ale nikde jsem nic nenašel díky za rady

Re: auj 637 - problemy

Nehledej na tom nic divnýho. Proudovej ohmmetr měří proud tekoucí mezi svorkama při známém napětí. Při dostatečném proudu báze se začne tranzistor otevírat. Pokud to odpovídá katalogu, je všechno v pořádku. Pokud ne, je tranzistor nakopnutý nebo vadný z výroby a je potřeba jej vyměnit.

Re: auj 637 - problemy

Zdravím,

dostal sa mi do ruky tento koniec, najprv som si povedal, že z toho vykuchám všetko použiteľné a ostatné ide do šrotu, ale potom som si spomenul, že sa niečo takéto dá prerobiť na "normálny" koniec, čo by sa mi celkom hodilo ako pohon "subwoofra" na chlastačky.  Tak som si vyhľadal článok od sinclaira. Všetko som upravil podľa toho návodu. ALE... podľa všetkého to kmitá jak hovado, podľa vštkého preto, lebo osciloskop nemám, ale odpor R42 je horúci, odber z každej vetvi je cca 3,5A a za pár sekúnd je chladič horúci, a keď pripojím multimeter na  výstup, tak sa úplne zblázni (objavia sa 3 desatinné bodky, display chaoticky preblikáva)
Tak som googlil a skúsil som už všetko, čo sa tu o tom písalo. t.j. Vymenil som všetky kondenzátory (elity, aj keramiky okrem c7 a C8, tie som však premeral). Kondenzátory na pozíciách C5, C6 a C11 som  skúšal aj vyššie kapacity.   Premeral som všetky odpory. Diódovým testom som premeral všetky tranzistory (podozrivé som aj vybral),
pri 1A som premeral KD503-ky. Premeral som všetky diódy. Celú dosku som prepájkoval, čo i len trošku podozrivé spoje som komplet odsal a naniesol novú pájku.
Teraz už fakt neviem ako ďalej, najradšej by som sa na to vysral, ale už v tom mám kopu času a popravde už to začínam brať „osobne“ (určite to poznáte).

Jediné čo ma napadá, že som (možno) nie celkom pochopil túto vetu „z desky odpory R45,R44,R11,R12 a R10 vyměnit za 470R“ je to myslené tak, že R45,R44,R11,R12 VYHODIŤ a R10 vymeniť za 470R, alebo všetky vymeniť za 470R (čo s mi teda nezdá)?
Nič iné ma už nenapadá, nejaké nápady???

Re: auj 637 - problemy

Hrál jsem si s tímto zesilovačem o prázdninách. Všechny 4 kanály byli vadný, v každým kanálu byl vadnej alespoň jeden KD 503 nebo rozsypaný izolační podložky pod KD503. Doporučuju z preventivních důvodů všechny KD503 vypájet a dát tam slídový podložky. U jednoho kanálu byl ještě velký ofsset, pomohla výměna dvojtýho KC na vstupu, jak píše SINCLAIR, mimochodem ten návod je srozumitelný. I kdyby jsi něco řešil, tak upravené zapojení podle mého zjištění odpovídá zesilovači AZK220. Osciloskop nemam, ale za tímto účelem jsem si udělal sondu ke zvukovce a pomocí staženýho software se tím dá z nouze taky něco naměřit, limitace na 1 k úplně krásně, ale od cca 6 k už to má problémy.

Re: auj 637 - problemy

no na tie podlozky som myslel aj ja, ale neviem ci by to mohlo kvoli nim kmitat (skrat medzi chladicom a puzdrami nie je)
A nekrtizoval som navod v zmysle ze je nezrozumitelny, len som sa spytal ci som tuto vetu ja osobne spravne pochopil (topiaci sa aj slamky chyta).  Mohol si rovno napisat ako to teda ma byt miesto toho aby si ma poucoval wink  Ale OK... kuknem tu 220tku. A ten ""osciloskop"" mam aj ja ale s nim asi nezistim ci mi to kmita nad 20khz

Re: auj 637 - problemy

Mam strach z toho, že kdybych Ti napsal, jak to tam má být, svým způsobem bych Tě taky poučoval a to přece nemáš rád smile
Ne, nebudu tě srát, prostě už to nemám v hlavě.

V té dokumentaci od AZK 220 je i schema s hodnotama napětí v různých bodech. No něco schnilýho tam bejt musí. Dám Ti jednu radu, ale to se Tě zase dotkne...... měřit, měřit, měřit a míň psát. Druhá možnost je ten kovošrok.

Re: auj 637 - problemy

No asi ťa naštvem, ale už mi nič iné ako písať neostáva big_smile
No ale teraz vážne, všetko čo bolo v mojich silách, schopnostiach a možnostiach som už premeral. S tou schémou na azk220 si mi trošku pomohol (sú tam tie napätia), ale zas pri zapnutom zosilňovači toho moc nenameriam, lebo  kým by som dačo nameral, tak  by sa pravdepodobne upiekol (tlačí sa do toho cca 250W ). A predpokladám, že ani v jednom bode by som nenameral to čo tam má byť.
Ale teraz ako tak rozmýšľam, môže mať taký brutálny odber (3,5A z každej vetvi) "len" preto, že to kmitá? Alebo to kmitá preto, lebo je niekde skrat (napr. preráža izolácia pod 503kami smile )?  Lebo keď tak logicky uvažujem, tak ak by čo i len 10% toho výkonu stratilo na tom odpore v boucherote, tak by nebol iba "veľmi horúci" ale za sekundu by zhorel. Ale asi sú tieto moje úvahy asi pekné bludy čo? Žiaľ elektronikou sa neživím, a venujem sa jej v iba ak má trochu voľného času (ktorého mám čím ďalej tým menej), tak ma nekameňujte smile

(upravil lemra79 4. 11. 2012 21:45)

Re: auj 637 - problemy

tak si dej do primáru cca 100 w žárovku, budeš mít víc času na měření.

Pokud máš "klidovej proud" všema koncákama 3,5 A, na výstupu bude 0V a přes to to bude žrát. Ten výkon Ti jde do chladiče a těch drátovejch odporů. Moc zkušeností asi nemáš, co? Běž s tím za někym, nebo ten kovošrot.

Máš kompletně vykopanou tu ochranu proti SS napětí?

Re: auj 637 - problemy

Ja ti neviem človeče, síce, tak ako predpokladáš, s opravou zosilňovačom moc skúseností nemám, ale v elektronike sa točím už nejakých 20 rokov (aj keď len ako hobby). No ale dovolil by som tvrdiť, že zo žiarovkou na primári zrejme veľa nenameriam, keď to žere cez 200W, t.j. tak-či-tak mi tie hodnoty nebudú sedieť nikde...
A popravde, nemám sa s kým poradiť - vlastne v obci kde bývam (cca 6000 obyvateľov) chodia ľudia za mnou ak chcú dať dačo dokopy... je to smutné, ale je to tak... zaoberať sa s niečím, kde si človek zašpiní ruky sa dnes už nikomu nechce... nikto (normálny) v mojom okolí nie je, kto by sa vážnejšie zaoberal elektronikou... načo aj, veď ako koníček stačí krčma, v lepšom prípade CS, FB a pod...   holt taká doba... ale to už odbáčam...

Ochranu som síce celú neodstránil, ale mám odstránené relé, tranzistor VT6, a keď už som si nevedel rady, tak som odštikal všetko čo išlo k tej ochrane. Pri pohľade na schému sa mi zdá, že už by to tým pádom malo byť odstavené. Ale možno sa mýlim... No nič... už je to aj tak iba také tliachanie... dnes už nič nevyriešim, skúsim sa na to pozrieť  neskôr s čistou hlavou... Zatiaľ ti ďakujem za rady. A pokiaľ ťa niečo napadne, kľudne píš.