Re: AUJ 637

to si rozjel ve zdroji s těma starýma elitama nebo si tam dal nový??? máš osciloskop na změření???

Re: AUJ 637

vyzkoušený s těma starejma stylem pokus - omyl  , oscil nemám

Web

Re: AUJ 637

Ono je to poznat i bez škopku na výkonu zesilovače - po vykuchání výstupáku a všech zbytečností -pokud jsou všecky 4 elyty v pořádku/ to musí dávat do 4 ohm nezkreslených 130W. Pakliže je to méně, zvuk je blátivý a jsou to ty starší modely s TC937a, dost pravděpodobně bude jeden v každé šíně v prdeli.
Lze se tomu vyhnout instalací 4ks TE925 4.700uF/63V, to jsou kondy na věky, neuhnívají a drží kapacitu.
A nezapomeňte, že mínusový /GND/ drát k repráku má jít přesně ze středu společných pólů filtračních kondů, je třeba to propojit šikovně pocínovaným a vysvlečeným instalačním 2,5 mm2 drátem. Ten původní totiž musíte stejně rozštípat na kusy, abyste ty staré kondy vůbec dostali ven.
Mě akorát zaráží, že se tím někdo ještě zabývá...

Web

Re: AUJ 637

Tim myslíš překopat AUJ na normal konec??? no někde začít musim smile

Někde jsem četl, že ty auj nejsou tak rychlý, že nedokážou přenést vyšší frekvence (cca od 18kHz) co je na tom pravdy???

Re: AUJ 637

A co čekáš od zesilovače, původně určeného pro místní rozhlas, ty chytráku???
Máš-li tak holou prdel, že nejsi schopnej si na domácí poslouchání postavit dvojmodul s LM3886, tak už teda nevím...

Web

(upravil EsoRimmer 24. 4. 2010 16:33)

Re: AUJ 637

Proboha já se jen zeptal... Mám to stejnak určený pro boxy do max. 1500Hz, kdybych chtěl něco na doma, tak si postavim něco od LM nebo něco malýho tranzistorovýho s jednim párem koncáků.

Jinak díky za rady, ikdyž už si o mě asi nemyslíš nic dobrýho, TE925 4.700uF/63V tam dám určitě. Až to dodělám (to bude až po maturitě), tak udělám pár fotek a hodim to sem aby si měl co kritizovat wink

(upravil sinclair 25. 4. 2010 7:09)

Re: AUJ 637

No pokud to tam nainstaluješ tak, jak to bylo původně, tak bych neměl nic poznat...jinak upozorňuju, že takto překopané AUJ637 se MUSÍ provozovat v poloze naštorc, jinak se upečou.

Jinak - můžu vzít ještě jednu AUJ637 /mám jich asi 40/, překuchat, vykuchat a případně doplnit a zpřesnit svoje poznámky v článku o úpravě AUJ637 na normální konec. Bude-li zájem.

Web

Re: AUJ 637

Leoši, přimlouval bych se za úpravu a doplnění toho článku. Na kuchání se vykašli, to nikomu nic nepřinese, zato když budou sopláci kurvit vlastnoručně od popelnic dovezený bloky, třeba jim něco v palicích zůstane. O urychlování jsme se před časem bavili, já to teda nikde nešířím (ačkoli jsem se spíš ujišťoval, jestli na to jdu dobře), ale ono je to jako s těma ruskejma stavebnicema -- není to ke koukání, ale didaktickej účel to splňuje. Novejch Blekotů bych se nebál, takovej, co udrží v ruce pájku a je podobně křivej je tu co vím jen jeden a ten je navíc podělanej strachy.

EsoRimmer -- zkus popřemejšlet, co vlastně dělá rychlost přeběhu takovou, jaká je a kam do toho koncáku je potřeba šáhnout, aby se to zvedlo. Jako odraz doporučuju schéma AZK220, což je obvodově defacto totéž, hraje to taky jak z prdele, ale líp se v tom člověk orientuje. A samozřejmě potřebuješ patřičný vybavení --  labák +-40V, škopek (i nějakou koninu z Tipy za tři litry) a sinusovej a obdélníkovej generátor. Když to zkurvíš, aspoň se bude o čem bavit. smile

Re: AUJ 637

Když to zkurvim, tak aspoň nebudu nadávat, že sem za to dal tolik prachů a zničil jsem to big_smile (stálo to pár kaček)

Budu to mít ve vodorovný poloze, ale budu na to foukat dvěma vrtulkama, vytvoří se něco jako tunelovej chladič, to by se snad pak upíct nemělo ne... Každopádně to pak připojim na umělou zátěž 4R a budu měřit teplotu chladiče. Pokud se to nebude moc hřát udělám tam i nějakej PWM regulátor ať to nejede naplno pořád smile

O slow rate vim, že vyjadřuje maximální dosažitelnou změnu velikosti napětí za mikrosekundu nebo jinou časovou jednotku a že nepřímovyjadřuje výkonnovou šířku pásma, ale čím je dána už bohužel nevím sad dyštak mě prosím nakopněte.

Taky jsem zjistil že bych to měl předělat na minimálně 30V/us lépe asi tak 50V/us.

-Generátor mám takovej složenej: sinus to má tenhle http://www.belza.cz/measure/nfgen.htm a obdelník je z AR -> PE 2/1996.
-Zdroj budu dělat +- 30V 2A --> snad to bude stačit.
-Osciloskop mám taky dělanej doma -> jednokanálovej, 1MHz (neni to moc rychlý, ale nějakym účelům to poslouží).
-Umělou zátěž mám 4R vynutou drátem 2mm čtvereční, takže to nějakej ten výkon taky snese.

Co ještě budu potřebovat???

Re: AUJ 637

Co třeba se zamyslet nad tím, jak funguje nabíjení kondíku z proudově omezenýho zdroje?

Web

Re: AUJ 637

Ochrannej štít a montérkovou kombinézu podšitou molitanem. smile

Re: AUJ 637

A pod sebou igelit, až se posereš strachy u těch 50V/us...:-)
Ondro konec AUJ je kompenzovanej jinak, tam není na výstupu rozkmitu pověšenej kýbl. Zabržděný je to kondem z výstupu rozkmitu do invertu prvního diferenčáku a sám první diferenčák je zpomalenej RC členem, je s tím úžasná jebačka, ale jde to, Zbyněk potvrdí.

Web

Re: AUJ 637

Aha. Tak to věřím že to je jebačka.

Web

(upravil Gavin Milarrr 25. 4. 2010 17:19)

Re: AUJ 637

Jo, chce to na pozici RC členu vnějšího diferáku a tý keramiky (C5) narvat do desky pájecí špičky, třeba ty ze starejch televizorů, a zkoušet a zkoušet... ale na proudově jištěným labáku, jinak jakákoli neopatrnost znamená konec. Plus samozřejmě rychlej trand do rozkmitu. A trochu rychlejší budiče. A vůbec, jestli to děláš s úmyslem postavit si bleskově rychlej zes, vykašli se na to a postav si třeba Leache (a je to tady). Z tohohle monstra vydoluješ MAXIMÁLNĚ 20V/uS, a to ještě s velkým kusem štěstí a kdo ví, jestli ten zes nebude na hraně stability a třeba při trochu zvýšený teplotě neshoří.

(upravil EsoRimmer 25. 4. 2010 21:01)

Re: AUJ 637

No tak do toho se pouštět nebudu, už jsem psal že to bude pro nízkokmitočtový bedny, takže v tom problém moc nevidím. Díky vám za vzácné rady, teď už se s tim nějak poperu a esteticky vyšperkuju, aby to nějak vypadalo smile

(upravil sinclair 27. 4. 2010 13:16)

Re: AUJ 637

Tak co, už to hraje jak má?

Zbyňku, AZK220 má topologicky úplně jiný desky, hlavně je tam korektněji tažená zem a spousta věcí je tam jinak, takže s AZK220 se dá čarovat až na 30V/us při 400W výkonu, který lze zajistit výměnou původního síťového trafa za výkonnější a s poněkud vyšším napětím. Ten zesilovač má tak bohaté pasivní chlazení, že normální hudební signál s výkonem i přes 400W v pohodě uchladí.
Sám jsem jeden exemplář AZK220 předělával, konečná fáze byla 450W na kanál při buzení obou kanálů, lepší odstup /to měl na svědomí ten EI trafák/ a pokud se ještě MAA501 ve vstupní desce přehodí za NE5534, nemá to chybu a je z toho v podstatě hifi koncák. Znamená to ale spoustu mrdačky, desku po desce projít, vyletovat budiče i rozkmit a změřit jejich závěr, zkontrolovat na závěr všechny KD503 a vyměnit filtráky za TE925 6G8/63V.
Pak už zbývalo jen vyměnit ohavné a skoro nesvítící ledky v indikátoru, zmenšit pracovní impedance ve vstupní desce, šikovně natočit symetrizační vajíčka na nejlepší odstup, dozadu vpálit dva Speakony a bylo hotovo.
Dělal jsem to pro kamaráda, normálně na kšeft to dělat nejde, to je pro normálního bělocha nezaplatitelný/hlavně ten čas, materiálu vcelku minimum, když nepočítám ten 1500VA toroid/.

Web

Re: AUJ 637

Jasně, já mu jen doporučoval schéma od AZK220, protože je přehlednější než ta strašná čmáranice z dokumentace k rozhlasovejm stojanům. A jestli se nepletu, tak Rimmerovi šlo o rychlost, ne o výkon. Co se výkonu týče, zvednul bych každopádně proud diferáků a rozkmitu, tím se to dostane do lineárnější oblasti. Trafo a kýble jsou samozřejmost.

Tím natočením vajíček myslíš prostorovou orientaci? BTW. kdysi jsi mi dva kousky 1:1 nebo 1:1 a kousek sliboval smile

Re: AUJ 637

Až se zas někdy stavíš, dám ti je. Nesnáším balení a posílání mrňavých balíčků...

Web

Re: AUJ 637

hmm,ešte jedna AUJ637 by sa mi zišla.mám len dve... z toho jednu neúplnú...

Web

Re: AUJ 637

Ještě nehraje, sehnal jsem si nový kondy TE925 4.700uF/63V, ale jsou dlouho skladované -> takže naformovat.
Udělám to podle tohodle návodu http://www.aldax.cz/index.php?tab=3& … show=elyty (shodou okolností tvůj). Stačí mi ale napětí max 60V, takže bych měl asi přepočítat odpor R5 podle max. napětí a taky max. výstupního proudu, který by měl být max 15mA. Taky bych mohl použít i tranzistory na nižší napětí, že...

Měl bys nějakou radu, nebo něco, na co bych si měl dát pozor??? Ještě sem elity neresuscitoval (premiéra big_smile )