bych si myslel, že je to možnej scénář. před koncem je ještě další darlington. takže 2x BE přechod + konc tranzistor v sérii. KOncák pro jednoduchost vynecháme, řekněme, že teplotní vazba funguje jak má. Z datasheetu 2N5551(jinde jsem honem ty teplotní závislosti nenašel): změna Ube 25° - 70°C 0.65V na 0.55V při 1mA. Přechody jsou dva za sebou + koncáky a v druhé polovině zesilovače totéž.
Takže najednou máme Ube na čtyřech přechodech menší o 0.4V(0.6V s koncákama). Zesílení každýho tranzistoru se změní při této změně teploty cca ze 150 na 250. Pokud se nepletu, tak u darlingtonu se proudové zesílení následujícíh stupňů násobí, takže změna zesílení budiče je z 22500 na 62500. tj skoro trojnásobek. Proti tomuto jevu samozřejmě působí emitorový odpory u koncáků, kde změna napětí o výše uvedené 0,2V způsobí nárůst proudu o 1A(0.3V na 1.5A) na tranzistor, tj výkonovou ztrátu při 40V 40W (50W) - zvýšení proudovýho zesílení v emitorovým sledovači nebude mít na výstupní proud až takovej vliv. Mohla by zapůsobit i nadproudová ochrana, jestli funguje správně v rámci SOA použitejch tranzistorů... Podle datasheetu MJE15032 je výkonovýá ztráta 50W při 25°C, snižuje se o 0.4W na °C, takže při 70°C je to jenom 32W, a asi těch 40W nejde uchladit, protože Rth z čipu na poudro (a co na chladič, a z chladiče?) je 2.5°C/W, takže při 40W je teplota čipu 125°C... a to je víc než uvažovanejch 70°C a spirála se roztáčí. Ostatně darlingtony (nedejbože třístupňový) jsou na tyhle jevy choulostivý, to je dlouhodobě známá pravda, ať nikdo netvrdí, že ne. Rozdíl teplot budicích tranzistorů na 70°C jsem vzal jenom pro příklad, stejně jako 2n5551, aby mě někdo nechytal za slovíčko (nebo číslo), že tento jev je možný a dokonce asi pravděpodobnější než zničení konců kmitáním. Ještě v té úvaze není zahrnuta tepelná vazba na stabilizační tranzistor, kde prodleva může způsobit už výše popsanou destrukci koncovýho stupně. Jaký budou reálný podmínky si netroufnu s kalkulačkou ani odhadnout, chtělo by to komplexní simulaci. Samotnýho by mě to zajímalo.