Re: Xover

no asi vyriesene:D, skoda ze to nenaviaže na tu jednu od basaku, bolo by to prehliadnejsie, ale inak je to celkom ok, ak to bude este zvladat polarne tak to bude eno nuno.

(upravil MaBat 4. 2. 2010 15:01)

Re: Xover

Zajímají mě vaše výsledky i mezivýsledky, nebojte se pochlubit smile V týhle fázi jsem rád za každou odezvu.

Re: Xover

Takze prvy pokus, ARN188+HRT 60nieconieco (dexon)+WG300, 6dB vyhybka +zrovnanie impedancie a kompenzacia jedneho hrbu na 5000Hz. Trosku zdlhave s tym zadavanim uzlov (preto len 6dB vyhybka) a potreba mat schemu pred sebou, ale inac fajnovost smile. Diki MaBat za namahu, je to velmi pekny softik.

http://s4.postimg.cc/6xzks81tl/1627_arnhrt.jpg

(upravil MaBat 4. 2. 2010 15:29)

Re: Xover

Dík. Akorát máš zbytečně roztažený měřítka u NetResponse a Impedance. To sis takhle změnil v konfiguráku, nebo už to tak bylo (nemělo by)?

Koukám taky, že jsi tady pro všechny směrovky basáku jen zmnožil osovou cháru. Nebo se pletu?

Re: Xover

Ano to meritko som roztiahol zamerne, skuska funkcnosti:). A tie smerovky som zmnozil ako vravis, nemam ich totiz namerane. Cele to bol len taky pokus, ze ako sa stym pracuje, ta vyhybka tam celkovo neje velmi ok, napr. 6dB je pre ten vyskac dost na hranici, alebo skor uz pod harnicou. Ta vyhybka je viac menej nefunkcna.

Mal by som par postrehov pre uzivatelske vylepsenie:
- chcelo by to uchovavat zadane prikazy, da sa pouzit Ctrl-c,v ale napr kolieskom na mysi alebo smerovou sipkou hore, by to mohlo byt rychlejsie
- osobytne nastavenei frek. rozsahu pre jednotlive charky, predsa len u impedancie je dobre vidiet aj pod 100Hz a u amplitudovej zase zbytocne, ked meranie je ok cca od 200Hz
- nastavit konfiguracny subor niekde v okne  programu, tak ako to je, je to trochu neohrabane
- zapinanie/vypinanie jednotlivych smeroviek

S Xover sa da pracovat aj tak ako momentalne je, ale bolo by to trochu viac user friendly:)

Re: Xover

Verze 1.0.1

- opraveny některé chyby
- přidána možnost zobrazit jen vybranou sadu směrovek v horizontále i vertikále
- zprovozněny polární mapy výsledných frekvenčních charakteristik

http://leteckaposta.cz/713306717

http://s4.postimg.cc/n4hipgb3t/148_xo1012.jpg http://s4.postimg.cc/9mamd5yyh/148_xo1011.jpg

Re: Xover

Chce to ještě schéma, parametrizovat základní blokové prvky a optimalizace podle zadaných cílů. Pak bude mít smysl zahodit ten LSPCad.

Web

Re: Xover

Optimalizace je imho neproveditelný úkol, ale možná má Marcel netušené magické programátorské schopnosti. LSPCad optimalizace je prakticky k ničemu. Sám musíš rozhodnout co má smysl rovnat a co ne.

Re: Xover

"Optimalizace" alá LSPCad bohatě stačí. Ona je sice jednoduchá, ale funguje docela také. Lépe řečeno, musí jí to člověk tak nějak předpřipravit. Tedy vědět, co je kde potřeba a přibližně to i nastavit. Pak nechat doladit, postupně nahrazovat hodnoty skutečnými, vyřazovat je z optimalizace a znova optimalizovat...
Jenom to šetří čas.

Web

Re: Xover

Je to hezký, škoda že jsem to nerozchodil (na vině bude dost lenost to pochopit).

Vacs je pěkný zobrazovač: http://www.randteam.de/Vacs/Vacs-Screen … rPlot.html

(upravil MaBat 10. 2. 2010 10:25)

Re: Xover

S Vacsem už by to bylo takový přes ruku. Se samotným zobrazením tolik práce není, nejvíc času zabere už jen dodělat tam tu editaci schématu - jelikož jsem si při rozmýšlení o dalších funkcích uvědomil některé dost podstatné výhody takovýho řešení, postupně na tom ve volných chvílích dělám, ale je to práce jak na kostele.

Jednoduchou "optimalizaci" jako má LspCAD, tak jak ji popisuje check, si dokážu představit - a to i jen v jednom zvoleném směru, stejně jako optimalizaci nějak definovaný "výkonový" charakteristiky (to už LspCAD neumí, protože nemá ta data), nebo i jen přenosu samotnýho měniče,  a to vše i na předem zadaný množině možných hodnot součástek. Dokážu si představit i to, že to v jistých chvílích dokáže člověku znalému ušetřit pár minut. Ale to jen až někdy opravdu nebudu mít co na práci, přínos užitek/práce s tím je taky malej, IMHO ještě menší, než u tý editace schémat.

Apropos, při vytváření schémat doporučuju číslovat uzly po 10, snáz/intuitivněji se tam pak něco vkládá.

Jinak jsem taky zjistil, že program s názverm "Xover" už existuje. Má někdo tip, jak to jinak pojmenovat? Mě napadá už jen "Loudspeaker Crossover Simulator" http://img.xchat.centrum.cz/images/x4/sm/49/149.gif

- antonio, jak, nerozchodil?

Re: Xover

check napsal:

"Optimalizace" alá LSPCad bohatě stačí. Ona je sice jednoduchá, ale funguje docela také. Lépe řečeno, musí jí to člověk tak nějak předpřipravit. Tedy vědět, co je kde potřeba a přibližně to i nastavit. Pak nechat doladit, postupně nahrazovat hodnoty skutečnými, vyřazovat je z optimalizace a znova optimalizovat...
Jenom to šetří čas.

Mě nejvíc času zabere první návrh topologie a neustálé přiřazování jednotlivých směrovek k výhybce, ukládání snapshotů a pak zpátky na změny topologie výhybky tak aby tam nebyly zbytečné věci a zase aby tam byly věci, které jsou opravdu potřeba. Optimalizace hodnot je pak lepší dělat ručně protože vysvětlit optimalizátoru, že "takhle křivý na 20st a trochu jinak na 60st a přitom nechat ten hup o 500hz výš, protože se mi to zdá být takhle nejlepší kompromis" je pro mě nepředstavitelný smile

Re: Xover

Však topologii jasně musí určit uživatel. Myslím, že začínající uživatele naučí na ty křivky koukat a účinně využívat minimálního množství součástek.
Mě taky hledání optimální topologie zabere nejvíc času, zbytek už je vlastně brnkačka. Jenže, když má člověk ve výhybce 20 prvků jedno číslo nestandartnější než druhé, tak dostat to na konkrétní hodnoty vyvolené řady také chvíli trvá.
Však je to až poslední věc, se kterou si Mabat bude hrát...

Web

Re: Xover

Je dobré mať k dispozícii simuláciu smeroviek, ale zostane len simuláciou. Akonáhle sa to zmeria naostro, sú tam oproti reálu dosť veľké odchylky.  Jednoduchšie mi príde navrhovať to, resp. korigovať návrh podľa merania v rozličných vyžarovacích uhloch.  Ináč MaBat, klobúk dole.

(upravil MaBat 10. 2. 2010 21:26)

Re: Xover

To ale není simulace směrovek. Je to simulace výsledného akustického přenosu reprosoustavy naráz pro všechny úhly, pro které jsou k dispozici naměřené frekvenční charakteristiky jednotlivých měničů.

"Jednoduchšie mi príde navrhovať to, resp. korigovať návrh podľa merania v rozličných vyžarovacích uhloch" - vždyť přeně tohle to dělá. S tím, že najednou pracuješ se vším, co máš naměřené, tj. tak, jak to např. LspCAD neumožňuje a práce s tím je jinak zdlouhavá (nevím jak verze 6). Usnadnění téhle fáze návrhu byla hlavní motivací.


Znovu odkaz na příručku (k první verzi): http://leteckaposta.cz/301084125

Zapomněl jsem napsat, že v 1.0.1 přibyl příkaz .pol, např. ".pol D1", který mění polaritu měniče (to, jakou právě má, je vidět ve výpisu aktuálního obvodu).

Re: Xover

Ve verzi 1.0.1 je potřeba nastavit v xover.cfg položku OptimizeCircuit=no. Je tam chyba, nepočítá to dobře, když je to yes. Teď už to nebudu opravovat zvlášť, brzy bude úplně nová verze.

Re: Xover

http://s4.postimg.cc/4peyrn9kp/148_cs_shot.jpg

Jde to, ale pomalu.

(upravil MaBat 28. 2. 2010 20:58)

Re: Xover

http://s4.postimg.cc/nj0ron7sp/148_xover200.jpg

Tak tu mám konečně něco pro první odvážlivce.
Snad je to dostatečně intuitivní, návod asi hned tak nebude:

- prvky se do obvodu přidávají buď z toolbaru, nebo (některé jen) z menu přes pravé tlačítko myši
- spoje se kreslí levým tlačítkem myši při stisknutém Ctrl
- s přemísťovaným/nově vkládaným prvkem lze otáčet stiskem pravého talčítka myši, popř. mezerníkem
- editaci stávajících prvků lze vyvolat dvojklikem na nich (minimálně se tak musí zadat impedance a cháry měničů)
- prvky se vybírají tažením obdélníku myší / kliknutím na nich (ev. s klávesou Shift)
- aktuálně zvolené prvky lze odstranit klávesou Delete
- soubory s fr.charakteristikami musí mít v názvu bezprostředně před tečkou, oddělující příponu, číselnou hodnotu, vyjadřující úhel od osy, např. basak_0.frd, basak_30.frd, nebo vyskaV-20.txt Je to jediný požadavek na jejich pojmenování.
- program počítá jen ty výsledné fr.cháry, pro které jsou k dispozici měření pro každý definovaný reprák, tj. pro které jsou číselné hodnoty z předchozího bodu shodné (!)

Doporučuju vyzkoušet funkci "Tweak" (po výběru nějaké množiny prvků) - jde o real-time sledování kompletních výsledků za "plynulého" ručního hýbání s hodnotami zvolených prvků a slouží k manuálnímu dolaďování a zkoušení, co s čím co dělá smile

Schémata by měla jít nakreslit opravdu libovolná, je možné dělat i seriové výhybky, všemožné kombinace měničů, apod. Musí to jen dávat elektricky smysl (jinak se zobrazí "NETWORK INACTIVE" a zůstane to tak, dokud to neopravíte). Možná si jen budete muset poprvé nastavit odpovídající měřítko na ose SPL, aby bylo něco vidět (dál už si to pamatuje).

Program zatím není plně imunní vůči idiotsky zadaným hodnotám a jiným uživatelským prohřeškům. Když se všechno dělá tak, jak má, funguje to. "Stock filters" jsou tam jen narychlo naflákaný, důkladněji jsem to nekontroloval, stejně to slouží jen k rychlým výchozím hodnotám.

Dejte vědět, jak jste dopadli. Další užitečné funkce budou následovat, i když už nejspíš ne takhle volně ke stažení (jsou v tom desítky hodin práce a už se to pomalu začíná blížit něčemu použitelnému).


http://leteckaposta.cz/834966435

(upravil Jurawood 28. 2. 2010 23:09)

Re: Xover

Čus, když přepneš na polar map a nejsou v pořádku data tak už tě to nepustí zpět do charek.
No a samotný měniče si zapamatovaly vždy jen jeden soubor, když sem jich načetl 5, zavřel znovu otvřel tak zůstává jen ta poslední

(upravil MaBat 1. 3. 2010 8:20)

Re: Xover

Něco děláš asi špatně smile Kdyžtak to ulož a pošli mi ten .xvr soubor.