(upravil check 18. 1. 2010 22:14)

Téma: Absolutní akustický tlak

Řekněme, že mám údaj o citlviosti mikrofonu+preampu z kalibrace pistonfonem ve tvaru mV/Pa (94dB). Co s tím ale dál?
Jistěže napsat do kalibračního souboru, jenže není způsob, jak zjistit vliv nastavení vstupní úrovně zvukovky.
Teda myslel jsem si, že když při harmonické frekvenci známého napětí ze známého tlaku doštaluju měření spektráku na správnou hodnotu, tak to pak stejně pojede i v měření impulsky. Ale v LSPLabu to takhle nějak nefunguje.

Web

Re: Absolutní akustický tlak

Nechápu dotaz. Co ti brání vzít nf generátor, nastavit příslušné napětí (nebo jakékoliv) a ověřit citlivost vstupu zvukovky ?

Web

(upravil check 19. 1. 2010 11:47)

Re: Absolutní akustický tlak

No, právěže mi to takhle nechce fungovat.
Vezmu pistonfon, píchnu do něj mic. Zapnu LSPLab a v něm spektrák, kde přepnu na robrazení SPL. V souboru kalibrace dostavím údaj citlivosti tak, aby měřená hodnota odpovídala 124dB. Jdu měřit reprák a vychází mi citlivost asi o 6dB větší než by měla (Ne, vzdáleností od repra to není).
Skoro mi to přijde, jako kdyby měl spektrák SPL o 6dB nižší než normální měření.

Web

Re: Absolutní akustický tlak

Jakože to tak bude, vychází mi to takhle krásně. V nastavení hlasitosti je totiž graf do +6dB, ve spektráku do 0dB, tak se to posunuje smile.

Web

(upravil check 14. 2. 2010 19:25)

Re: Absolutní akustický tlak

Sága pokračuje.
Tak nějak jsem si zvyknul na kalibrovanej tlak. Chystám se měřit pásek, tak si před sondu druhého kanálu (dualchannel) prdnu 15uF svitek a hle, SPL se v LspLABu hnula velmi výrazně. Přitom v Astě vše funguje v pořádku - tvar signálu na měření při dvojkanálu nemá vliv.
Následně jsem si ještě v LABu hrál a zjistil, že SPL je při dvojkanálovém měření závislá na tvaru signálu úplně. Stačí když si v menu překliknete mezi white/pink MLS a hne se to asi o 2,5dB. Pro mnou vygenerované signály byl rozdíl ještě větší.
Sbohem LspLABe smile.

Web