Téma: tlampače ARS 456

Zdravím všechny ,od znameho jsem získal 2 ks těchto tlampačů.  Rád bych je použil jako středovýškovou sekci pro provoz bez 100V trafa, pro takové příležitostné ozvučování narozenin atd. Dle multimetru mají bez trafa 8 ohm < 7,1ohm> více viz http://reproduktory.tvm-valmez.cz/smero … p-170.html 

Provozoval bych je na zesilovači s výkonem cca 80-100W na kanál 4R . Jde mi o to, abych je tímto zesilovačem nevypálil, proto bych postavil výhybku, ale nevím s jakým dělícím kmitočtem?
Dále nevím, zda udavaný výkon je výkon v celé šířce pásma,či v oblasti od těch 350 Hz
Prosím poradte, jak upravit tyto tlampače pro výše uvedený provoz.
Osobně bych tedy spíchl výhybku 12dB/oct s děličkou kolem 700Hz. když bych bral, že příkon 15W je bez filtru.S tímto filtrem < 12dB, 700Hz> by měly udavaný výkon zesilovače urcite vydržet.

V zaveru dotazu jeste uvedu, že se mi nejedná o žadný vyrovnaný projev, sfázování s basákem atd, pouze se mi jedná o to, abych je nespálil a ozvučily co největší prostor.
Díky za připomínky!

Re: tlampače ARS 456

Jestli jseš koloťuk, mašinfíra nebo Standa Lokotka, vřele doporučuji. Budeš mít reálný zvuk svého pracoviště i na narozkách. Takové "pozorrnapááátéééékolejííííípráávěééépřijíždíííízryyychlenýýývláákodsoběslavýýýýý" se z toho line pěkně. Chce to taky doplnit aspoň o 2 vteřiny ozvěnu.

Web

Re: tlampače ARS 456

hmhm, je sice prauda, že je zabarvení zvuku krapet do nádražácka,ale jak byste to vyřesili s tou vyhybkou?:)

Re: tlampače ARS 456

Myslím, že nikdo tady se takovou myšlenkou co máš ty, ještě nezabýval, ale budiž. Než budu psát dál, jen bych chtěl říct, že z tlampače nedostaneš větší kmitočtový rozsah, než ze sluchátka pevného telefonu, ale to asi víš.
Nato, abys cca 60W / 8 Ohm zesilovačem neodpálil 15W reproduktor, bys měl postavit výhybku - pásmovou propust s dolním kmitočtem 700Hz a horním 750Hz, ale pak by se  to, co by lezlo z tlampače nedalo poslouchat.
Pokud chceš, aby se vinutí cívky reproduktoru nezahřívalo frekvencemi, které reproduktor nezvládá přednést, a vydrželo to připojení k tvému zesilovači s "trotlfest" ochranou před obsluhou, pak nastav dolní frekvenci propusti na 350Hz a horní na 3500Hz a před repro si ještě zapoj útlumový článek ze 2 rezistorů. Program na výpočet si stáhneš tady http://www.slunecnice.cz/sw/vypocet-rep … e-vyhybky/ , zvolíš trojpásmovou, vyplníš hodnoty, do útlumu si zadáš 12dB a dáš vypočítat. Ty odpory budou dosti topit, já bych na místě R1 dal palalelně dva 12 Ohm / 20W a na místě R2 jeden 2,7 Ohm / 20 W.
Druhá možnost, kterou bych si vybral já, pokud bych měl potřebu používat tento tlampač, je připojit ho napřímo k zesilovači a při zesilování poslouchat, jestli nezačíná zkreslovat. Pokud jo, tak jen trochu ubrat na hlasitosti. Tlampač má citlivost 102dB což je vysoká hodnota a na to, abys z něj dostal velkej kravál nebude potřeba na zesilovači moc otáčet volume doprava.

Re: tlampače ARS 456

Náhodou, podobnou blbost jsme zkoušeli asi tak před 25 lety. Tvrdit, že je to středovýškový systém je čirá fantazie.

Web

Re: tlampače ARS 456

Co dneska lidi ještě nevymyslí.
Ten výkon 15w,je bez filtru. Při citlivosti 102db ti bude stačit 5-6w sin. Těžko to sladíš dohromady. Navíc zvuk bude hodně zabarvený a ta montáž zvukovodu do bedny,bude složitá a vzhledem k velikosti ti nebudou sedět osové vzdálenosti repráků k použitým,dělicím kmitočtům. Ale, to je stéjně jedno,protože to celé je jeden velký nesmysl. Má rada- prodej to a kup si třeba levné Tvm - arx 150,jako střeďák.

Re: tlampače ARS 456

Zapoj si ty krámy bez trafa s nějakým kondíkem cca 20uF a zkus, jak se ti bude "reprodukce" líbit lol

Web

Re: tlampače ARS 456

Oops, špatně jsem si přečetl původní zadání a navrhl jsem jak provozovat jen samotné tlampače.
Jak tu píšou ostatní, použít tlampač jako součást bedny, pokud ti nejde jen o to, aby to "nějak řvalo" je nesmysl.
Nesladíš citlivost a budeš mít strašně zvlněnou charakteristiku končící pod 5kHz. Že je na tom zvuku něco divnýho pozná i 70-ti letej důchodce.

Re: tlampače ARS 456

před lety sme toto provozovali - tlampač na vejšky a patnáctipalec dole, pouštěli sme do toho signál z PC přes EQ, se kterym se hejbalo jako za války, ale nakonec se z toho dostal normální zvuk, na kterej by si na oslavě nikdo nestěžoval...

Re: tlampače ARS 456

To jste na té oslavě asi všichni řádně požívali lol. Nevšimnul si někdo fázové nekoherence mezi tím basákem a uřvaným telefonním sluchátkem s cca 120cm dlouhým zvukovodem (délka rozvinutého tvaru) ?

Web

Re: tlampače ARS 456

A což teprve utržený sluchátko...

Tlampač, ale bez zvukovodu, jsme zkoušeli před pár lety na nultém audiostmeláči smile krásně z toho zněl budík v DarkSideOfTheMoon, zbytek už za tolik nestál smile

Web

Re: tlampače ARS 456

panove, diky za připomínky..  je mi uplně, ale uplně jasný, že bude fr charka jak Vysoké Tatry, jde o to to jen vyzkoušet, zatím jsem zkoušel jeden samotný tlampač napřímo na zesilovači, se stáhnutými basy jak na zesu tak v ekvalizeru v PC .. jasně, zvuk byl opravdu nic moc < co se čistoty a věrnosti týče> .. jinak, ARSka by mely být přišroubované k párty bednám s monacorem sp 252C , jakýmsi piezem a výškou tesla.. tlampače by byly přišroubované zvrchu klasicky přes tu upínací konzoli, žádné zapouštění zvukovodů do beden by se nekonalo..
Slo mi jen o nějaký nástřel, abych při zkouškách tlampače zbytečně neodčudil, pokud se mi zvuk ve spojitosti s výše osazenými bednami nebude líbit, proste se na to vyprdnu a bude..:)

Re: tlampače ARS 456

Ondro, byl normálně se vukovodem smile hrálo to v pohodě. JAk sme to poslouchali před chalupou, tak to hrálo supr smile

Re: tlampače ARS 456

až bude čas, pořadne to vyzkouším v kombinaci s těma sloupama.. celkem me to zajímá, jak to bude hrát. Jinak sloupy by byly podpořené seleniem 15PW5 hnaným přes teslu disco 240 H ..  jako předzes je použit korekční předzesilovač z jakéhosi NDR zesilovače..  smile

Re: tlampače ARS 456

ale fakt to chce pokroutit EQ

Re: tlampače ARS 456

ted jsem tlapmač rozdělal, ted tu hraje pouze dreiver s cca 25 cm dlouhym zvukovodem. Musim rict, že se zvuk ohodně zlepšil, co se týká poslouchatelnosti:) citlivost bude asi na nižších frekvencích nižší,.. což mi neva.. . Pokud budu mit čas, co nejdriv vyzkoušim ve spojitosti se sloupama..

Re: tlampače ARS 456

Tu hornu tlampace jsme meli jeden cas jako stredovou hornovou bednu. Vnitrek pryc, vzadu zkraceno a pohaneno 10ti palcem. A fungovalo to dobre, bylo to i zmereny. Takze se z toho da udelat dobrej zvukovod pro 10ti palec .)