Re: MUSIC 70: Dotazy...

U některých zesů opravdu začnou problémy s oscilacemi až po zatažení celkové ZV, a je to i docela logické. Nezapomeňte taky na to, že výstupák má rozptylové indukčnosti a mez stability ovlivňuje i zátěž. Jestli někdo znáte toho experta, co kdysi předělával Mono 130 do provedení kytarových hlav, tomu se podařilo spáchat díky dodělané prezenci naprosto čistě chodící zesy do odporů a laditelné oscilátory indukční zátěže - ještě štěstí, že 10-30kHz kytarákům moc nevadí, jenom se trochu pečou cívky :-/.
Proto po všech hokuspokusech s úpravou zpětných vazeb doporučuji ověřit stabilitu do zátěží, simulující repro, a doporučuji to ověřit v rozsahu nepřizpůsobení 50-200%Zjm. Pak je šance, že to bude stabilní

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran … e/EL34.pdf


--EDIT--
Vymazal jsem celou "plodnou" diskuzi s PB0305 na téma "co je a co nejní třída B". Sendyho link na pěkný datasheet EL34 zde nechávám jako memento smile
--opamp--

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Tak jsem to připojil k osciloskopu a je mi hodně smutno. Nedostanu z toho víc než 18 kHz pro -3dB (ani v UL ani v originálním push-pullu). Ani když snížím zpětnovazební kond na 150 pF.

Stabilní to v rámci možností se 150 pF je. Bez kondíku už pochopitelně moc ne smile

DF asi 10 (PP, 100 Hz, 8 ohm).

Web

(upravil dawsoo 24. 4. 2010 23:18)

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Kdo neměl aspoň chvíli řádnej stereo lampáč je prd hifař!! Nejlepší zvukově jsou JJ Electronic E34L v UL režimu Ondráši smile) je to podobný mazlení jako gramec kotoučák a pod... musí se pořád udržovat a měnit flašky... prostě klasická záležitost nostalgie a pohodička... mě flašky neva když jsou dobře udělaný... má to taky něco do sebe

PS: U Flašek je 99% o trafech... music má trafa poplatný době... proto jen těch 18khz zkus něco lepšího poslechnout třeba Jadis,Audiomat, JJ electronic,Klimo, KR Research, a pod...

Není co dodávat...

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Asi to bude tou EF86kou. Musím sehnat novou.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Neměl by někdo zájem za nějaký úplatek zrepasovat jednu Music 70 smile ??Kouká na mě doma a je nějaká smutná a já na to bohužel nemám čas sad .V případě zájmu pište na email silverdj@email.cz .Díky .

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Možná ještě napiš odkud jsi, kolik chceš zainvestovat a v jakým stavu to je smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

sinclair napsal:

Jen si ten DF poctivě změřte.
Má to totiž separátní zpětnovazební vinutí na výstupáku, ze kterého se bere napětí v protifázi pro celkovou nfb koncového stupně /je to zatažený až do katody EF86/.
Výběrem z EF806S se dá u samotného konce dosáhnout odstupu až -90dB.
Hraje to tak dobře proto, že jsou to za Á lampy, za Bé to není nikde zbytečně zatlučený a za Cé výstupák má šířku pásma 300kHz.
Germaniovo-křemíková směsice na předku šumí skutečně zdatně, resp. šumí nejvíc směšovací zesilovač, který má z těch modulů největší zisk. I ten se dá upravit aby nešuměl, takže může zůstat celý předek, vstupy MGF, TUNER a ECHO jdou přímo na korekční zesilovač, tam nemá co šumět.
Mikrofonní vstupy a vstup PHONO šumí pochopitelně také, protože jsou otevřené - jakmile je zatížíte 200 ohm cívkou dynamického mikrofonu, je z velké části po šumu.

Prosím vás, jak se dá upravit ten tranzistorový preamp, aby nešuměl? Předem díky za odpovědi.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Honzo K.
Dokonci leach a korekce do basoveho komba, Music 70, si nech, jako pracovni zesilovac.
Music 70, je charakteristicky svym zvukem a projevem, prave proto, ze je to Music 70. Take je charakteristicky svym sumem.
Marshall, nebo VOX a dalsi, maji take svuj charakteristicky projev, typ od typu, kus od kusu, jen znacka nejak lety, se stala legendou. Kdyby na Music 70, hral Jimy Hendrix, tak se dodnes asi vyrabi, nebo kopiruje.
Je to zesik, ktery vzniknul jako vsechno ve sve dobe, pro potrebu trhu, stejne tak jako vsechno dnes, ale za jinych podminek a na soucastkove zakladne, ktera se rychle vyvijela a Ge trandaky pomalu byli ve vybehu a nekde se museli uplacirovat. Mohli cely zesilovac udelat klidne na elektronkach, nebo na kremiku, byl li by tenkrat dostupny. Je to zesilovac, ktery mel siroke pouziti, pro ruzne aplikace a jako modul, nejen pro kytarove a klavesove aplikace, ale take jako ozvucovaci zesilovac, pro mensi akce a td..
Prace odsumovani toho zesiku, je pro elektroniky ezoteriky a pri teto cinnosti, pouziji take mnoho zaklinadel a slov sprostych, castokrat obsahujici pohlavni organy a lehke zeny.
Vysledkem bude nekolik variaci.
Bude to jiny zesilovac v krabici Musik 70, nebo to bude v krabici Music 70 konec a trafo, ktere bude mit jine vstupy a korekce. V pripade velike snahy, to bude uprava mnoha nastavovacich bodu a hledani v suplicich, jinych Ge trandaku a otazka je, zdali je dnes cas, aby se stim nekdo zabyval.
Jinak si myslim, ze clovek jako ty, chce li se stat ezoterikem elektronikem, mas sanci, aby si to dotahl dal, nemusis li dnes vydelavat na chleba a neplatis li najem zatim, mas jednu vyhodu, tou je cas a nadseni.
Pokud by to ten Musik 70 neprezil, nebo vyhrezle organy odval cas a vyhodil si to, nic se nedeje, je to cesta jak pochopit nektere procesy a systemy, kde neni nekdy moznost se k tomu dostat jinak, nez destrukci.
Za tuto radu nedekuj. Je z praxe.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Správně nastavený music 70 má odstup rušivých napětí asi 78 dB bez nějakého extra výběru komponent. Momentálně mám dva kusy M70 po důkladné revizi. Při hlasitostech stažených na minimum a korekcích v neutrální poloze ze vzdálenosti 1 m od reproduktoru (98 dB/W) již není slyšet, zda je zesilovač vůbec zapnutý. V provozu mám pro baskytaru přidány basy asi +8 dB. Tehdy přibude nepatrný brum indukovaný na vstupu směšovacího zesilovače (pomůže stínění desky), tedy nikoliv šum.
Podmínkou je ovšem správně nastavený úrovňový diagram, především 550 mV pro plný výkon na trimru R501 - s nímž děcka rady otáčejí. Vhodné je také na místo T81 vybrat tranzistor s malým šumem. A ještě poznámka, v přímo vázané dvojici tranzistorů Ge tranzistor na druhé pozici už nijak výrazně nezhoršuje šumové vlastnosti takového páru.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

wimshurst
Jen abych to uvedl na pravou míru, neptal jsem se na odšumění M70 kvůli base. Na zesilovači LEACH pracuji jak jen mám čas, zrovna ještě před malou chvílí jsem montoval hliníkové profily. Věc se má takhle, M70 používá kamarádka na kytaru, nemá ještě kombo - stavěl jsem jí multiefekt, který je připojen právě do jednoho z kytarových vstupů M70. Dneska jsem náhodou projížděl audioweb a narazil jsem na tuto diskuzi a zaujal mě příspěvek Sinclaira - že se dá šumu v M70 zbavit i při neodpojení předzesilovače, tak mě to jen tak zajímalo big_smile

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Prosím vás můžu mít na výstupu 2 repráky, z nichž jeden bude na 8ohmovém výstupu a druhý na 16ohmovém?