(upravil opamp 12. 1. 2010 9:59)

Téma: MUSIC 70: Dotazy...

Stal jsem se šťastným majitelem zachovalé lampové legendy. Na vlastní ruce a záda jsem se přesvědčil, že je to opravdu poctivý stroj (táhnout to pěšky, MHD a vlakem byl pěkný zážitek).

Dotaz1: Nejdřív to hrálo jak z prdele, na vině byly nestejné kliďáky koncových lamp. Jednou teklo cca předepsaných 30mA, druhou ani ne 10mA. Tak jsem ji přišťavil trimrem a hraje to dobře (velmi dobře).
Znamená to, že ona druhá lampa má slabší emisi a pomalu se loučí, nebo se o to zatím nemusím starat?

Dotaz2: V Kottkovi se píše, že koncový stupeň pracuje ve třídě B. Ale kliďák 30mA při 500V na anodě je přece klidový výkon 15W na každé lampě, tak sakra jaký béčko? Spíš se mi to jeví jako dost otevřená AB třída. nebo je to u lamp jinak?

Dotaz3: Dost to šumí, dokonce je šum dominantní i nad brumem. Předpokládám, že za to může ta tranzistorová předzesilovací havěť, kterou lze bez újmy "bypassovat" a budit přímo koncový zesilovač (vstup lampy E1). Je to tak?

No a pak bych rád pobořil mýtus "damping factor rulezz" jak se teď píše. Dle technických údajů to má "Vzestup výstupního napětí při odlehčení max. 20%", počítám-li dobře, je to DF > 5. Přesto nepociťuju žádné "rozblití" basů... Snad jen při max. vybuzení lítají membrány v Shanech o něco víc než při buzení z DPA.

Dotaz4: Proč to subjektivně hraje tak dobře? Proč se to jeví tak "transparentní" a "detailní" jako JFETový DPA223, když to má snad 100x větší THD? smile

Díky za odpovědi!

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

1. musíš chca nechca ten krám trochu opravit. Vyměň všechny hovňáky na desce lampového budiče a ty dva svitky na desce s trimrama k lampám. Trimry u lamp vyměň rovnou taky, vleze tam velká česká keramika.
Dobré je opucovat nožky malých lamp a prostříkat jejich paktky kontoxem.

2. Berme to jako AB.

3. ona trochu šumí i ta EF86, má to dost velké zesílení. Ano, celý předek se dá odpojit a jako vstup použít ten trimr na desce konce, bacha na interní země.

4. DF raději změř, ale kolem 5 - to už je dost velká hodnota, SE bez NFB mají asi mnohem méně :-/

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Díky Sendy!

A proč krám? A neměl bys na prodej druhej takovej krám?

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

hmmm.ja ked som sa hral s M70 tak som tiez vyhodil preamplifier ,vymenil kondenzatory,elyty a uhnite odpory.vymenil tu hnusnu zoxidovanu kabelaz a hra to fakt super,ziaden sum, brum ani nic a grady to ma ako svina... je to sice ku gitare ale aj tak,krmi to 4x 12" vintage 30  (tusim ze su to oni) pred tym je mesa bogie studio preamp a hra to vazne perfektne wink

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Keď som bol mladý a blbý tak som napísal článok http://www.repromania.net/teorie/oprava … sic-70.php Určite sú tam nepresnosti a omyly tak treba brať s rezervou.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Díky, a proč "blbý"? Pěkně jsi to napsal.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Mám trošku podobný problém jako opamp - mám jeden MUSIC 70 a jeden MUSIC 130 a taky mi nejdou do páru hmm

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Jen si ten DF poctivě změřte.
Má to totiž separátní zpětnovazební vinutí na výstupáku, ze kterého se bere napětí v protifázi pro celkovou nfb koncového stupně /je to zatažený až do katody EF86/.
Výběrem z EF806S se dá u samotného konce dosáhnout odstupu až -90dB.
Hraje to tak dobře proto, že jsou to za Á lampy, za Bé to není nikde zbytečně zatlučený a za Cé výstupák má šířku pásma 300kHz.
Germaniovo-křemíková směsice na předku šumí skutečně zdatně, resp. šumí nejvíc směšovací zesilovač, který má z těch modulů největší zisk. I ten se dá upravit aby nešuměl, takže může zůstat celý předek, vstupy MGF, TUNER a ECHO jdou přímo na korekční zesilovač, tam nemá co šumět.
Mikrofonní vstupy a vstup PHONO šumí pochopitelně také, protože jsou otevřené - jakmile je zatížíte 200 ohm cívkou dynamického mikrofonu, je z velké části po šumu.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

feliz navidad, a za kolik bys tu sedmdesátku případně pustil?

Leoši díky, teda 90 dB to je vskutku hozená rukavice smile Odpojím tedy ten předek, který k PC opravdu nepotřebuju, a budu si hrát smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Já ji pustit nechci, jen jsem si tak povzdechl...

(upravil Benazi 24. 1. 2010 17:24)

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Zas to tak nechválte,je to kytarový zesák,proto i ten šum,dost tvrdý spodek znehodnotí bedny, v hudbě nic moc.Fakt jen na basskytaru ve spojení s aro 835 tam se ukáže kvalita ,respektive rozdíl mezi klasikou a lampama.V hudbě jsem porovnával  music 130 levá bedna+ pravá leach není co řešit,ale v prospěch leach.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Opravdu není co řešit, u mě doma zatím music70 vede smile Teda vede DPA223, ale tahle potvora umí hodně podobnej zvuk. Zejména po odpreparování preampu smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Benazi není to kytarový zesák, to, že má dva jackový vstupy z něj ještě kytarový zesilovač nedělá.

Je to univerzál stejně jako MUSIC130, který má naprosto stejnou koncepci, jen o 50W větší výkon a dva mikrofonní vstupy navíc.
První vznikla M130, je to takový volný pajc Dynacord Gigant 200, vrábelští se nechali inspirovat na Beatových festivalech 1967 a 1968, ostatně první vzhledové varianty M130 vypadaly jak Dynacord smile Teprve později se začala vyrábět M70 pro ty, kdo nepotřebovali tak silný a těžký zesilovač, jako je M130.
Koncový stupeň, který je použitý v M70, M130 a např. i v AUJ620 navrhl ing. Jurkovič, který později přešel do Tesly Elektroakustiky Bratislava.
Dementní soplivci předělávají konce těchto zesilovačů na konce typu Marshall a Fender a pohrdají elektronkou ECC85, přitom tato lampička je pro buzení koncových elektronek daleko vhodnější, než cokoli jiného /snad kromě méně běžných ECC81/.
Důvodů, proč Jim Marshall ECC85 nepoužívá, je víc. V první řadě je to kolize při záměně s ECC83 /ECC85 má žhavení jen 6,3V/, druhý důvod je nutnost dalšího žhavicího vinutí na trafu /=cena/a třetí důvod podmínka jednotného osazení.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Ahoj Opampe , koukám,že tě ten lampáč nakopnul. K tomu nastavení klidového proudu, který jsi na jedné lampě musel přidat. Kolik máš nyní na té lampě předpětí? Pokud je podobné jako u té druhé, mělo by to býti ještě dobré. Myslim, že něco přes -30V.
Zrovna s trafákama ze 70ky jsem si dost pohrál. Jako nej se mi jeví , udělat symetrický vstup ,ten předzesílit třeba tou ecc85 (nebo i jinou) a rovnou do koncovejch EL34. Ta 86 při dnešních napětích z předzesilovačů , napájených obvykle +-15V ,je zbytečná.

Web

(upravil opamp 13. 1. 2010 11:27)

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Zrovna se chci zeptat, zda si ten konec nechá líbit zatažení zpětné vazby pro nižší vstupní citlivost. 550 mV pro plné vybuzení je opravdu zbytečný přepych (a to už je vstupní trimr "stažen" čili skutečná citlivost je asi kolem 200mV).

Jo na to předpětí mrknu, díky.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Leoši díky moc!

Fakt se ty balvany musej měnit? Mně se tak líbí, vypadají festovně, s tou zelenou zálivkou kolem vývodů smile

Jo, ten trimr, se kterým jsem hýbal, je teď cca v půlce, tak to je ještě naděje na nějakou životnost lampiček, hurá smile

Jak to myslíš s tím dělicím poměrem? Tipoval jsem že se ten odpor v katodě má spíš zvětšit, aby klesl gain. Musím mrknout do schématu jak jsi to myslel.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Tady nejde moc o polohu trimru... Stav flašek spíš poznáš tím, že zesilovač trochu impedančně přetížíš, osciloskopem se podíváš na úbytky na Rk a pustíš do toho nějaký sinus, a vidíš, jakou mají zhruba emisní schopnost... zkoušet krátce.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

taky jsem si v mládí hrál s M130, úpravy jsou nutnost, jsou jednoduchý, jediný riziko představuje Ua=500V smile Moje poznatky : basy-na pohon subu to není, ale s ARO835 ve velké bedně-sedneš na zadek ; detailnost výšek taky nic moc... nějaký tam jsou, ALE hlavně : dynamika a šťavnatost zvuku s bezproblémovými středy - tohle už musíš srovnávat s hóódně dobrým tranzistorákem. Pokud si na to zvykneš, budeš mít se solid-state ampy problém smile ani bájné nejlepší fetové čs.ampy  nemají takovou "šťávu".
Záleží na tom, co ve zvuku preferuješ. Pokud hledáš "krystalické detailní výšky" a jinak ti nevadí, že to v podstatě nehraje a je to plochý - vrať se k pevné struktuře smile
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/312_vta100_enface.jpg
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/312_vta100_detachfront_panel.jpg

(upravil opamp 15. 1. 2010 15:38)

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Tak jo, zase máš Leoši pravdu, trimry bude nutno vyměnit, neb trochu vandruje nastavený kliďák (do plusu i do minusu) smile

Koďany musím koupit.

Koukal jsem, že ten výstupák má na primáru snad odbočky či co (zatím jsem to nijak neměřil) - nebyl původně počítanej na ultralineár? A nešlo by to překopat?

kal - nemyslím, že ty vejšky jsou na tom až tak zle smile Jinak jsi to myslím vystihnul moc přesně - subjektivně to je charakterem zvuku tak nějak na úrovni vymazlenýho DPA223... (jasně, u M70 slyším vyšší zkreslení, ale skoro nevadí). Doufám, že si to někdo nepřebere jako kritiku DPA223 - tak to vůbec nebylo myšleno! Kromě Dudka jsem doma ještě nic tak "muzikálního a detailního" neměl.

Ještě k tý emisi - nejde to nějak bez škopku? Mám ho jen v práci a ten zes má nějakých 15 kg smile
Napadlo mě (velmi krátce) šlusnout mřížku na katodu a změřit katodovej proud... ale to by mohla bejt pro ty elky taky konečná, že? Omlouvám se, jsem lampově takřka nevzdělán a představuju si to jako takovej trochu jinej JFET smile smile smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Když to stihneš šlusnout a změřit za pár desítek us, tak se nic možná nestane smile

Web