Re: Fotogalerie reprosoustav

dawsoo napsal:

Dlouho tu nic nebylo tak přidám co se líbí mě = tyhle klasiky

SF Electa Amator II (kombinace custom 18W8545+Dynaudio Esotar T-330D mkII)
https://hifi-inside.com/images/phocagallery/speakers/sonus-faber/electa-amator-ii-0a-sonus-faber.jpg



Buď zdráv Dejve, při prohlížení Tvých příspěvků na předchozí stránce se mi spustila nostalgie, díky. Ale jako taky pamětníka mě praštila do očí chybka, nevím co přesně je za výškáč v těch Electa Amator II, nějaká poměrně malá kalotka, ale Dynaudio Esotar T-330D mkII to není, ten vypadá hodně jinak a byl v původních Amatorech, které vlastnil shodou okolností jeden známý. Byl jsem je u něj kolem roku 2000 několikrát obdivovat. Co si pamatuju, tak proti mým tehdejším Dynaudio Contour 1,3 mkII pokulhávaly na středech, ale zase měly znatelně dospělejší spodek…. Ale už tenkrát to byly vlastně staré bedny, začaly se vyrábět už někdy v 1987.



http://listeninn.com/Pictures-Used/Used-Speakers/Sonus-Faber-Electa-Amator-3rd-2.jpg

Web

(upravil dawsoo 14. 4. 2022 11:16)

Re: Fotogalerie reprosoustav

N.A. Ahoj Pavle,máš pravdu oboje je dynaudio ta t-330 byly v jiném modelu (zmátla mě ta velká příruba) v tom co sjem psolal já to byla asi D21 nějaká spešl výběrová verze (podobná jakost řada Esotec s jiným faceplate která normálně nešla koupit).Seas ani Scan Speak či Vifa to nebyly 100%.

V té době se nám líbily myslím podobné budky z regálovek se mi líbily a uvízli mi něčím v paměti kdysi např tyto:

Dynaudio Contour 1.3
Dynaudio Contour 1.1
SF Electra Amator
SF Concerto
ProAC Response one SC
Jmlab PS 5.1
B&W CDM1
Vecteur Premiere
Xavian Solista

lol

v těch tvých contourech byla nahoře D-28AF a nebo D-260?

Není co dodávat...

(upravil N.A. 29. 4. 2022 20:20)

Re: Fotogalerie reprosoustav

V 1,3mk II je D260.

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

Neznám, ale vzhledově pěkný
https://www.facebook.com/groups/1196954 … 723322076/

(upravil Mručík Džungarský 19. 6. 2023 17:20)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Kocour:
Pioneer S-EX1 jsou ukrutný průser. Jsou tam jiné měniče, než v TAD a zvukově je to úplně špatně. Nemá to vůbec basy, sloupovka je jen tak suše pleská náznakově jako extrémně malý regál.. Uječené středy, ostré nižší výšky, rozmazaný prostor, jakoby dvakrát mono... Nebude tam asi největší problém v ose (i když zdvih na 7-12k něco udělá), možná špatné směrovky. Měl jsem je doma a cokoliv vedle nich je úplně zesměšnilo, i celkem levné bedny. Nedalo se to po 10 minutách vůbec poslouchat. Po vyjmutí měničů je vidět extrémně tlusté stěny z MDF, lepené z několika vrstev, kdy pro dva basáky zbývá jen velmi úzký "tunel" vnitřního objemu, kde ani nebylo žádné tlumení. Bassreflex co si vzpomínám, hluboký tak na délku prstu. Překvapilo mě, že Atkinson ve Stereophile naměřili naladění cca na 35 Hz, pocitově se to chovalo, jako kdyby ta bedna pod 80 už vůbec nic nehrála. Očekávání z nich byla tehdy velká, ale bohužel skutek utek.
S odstupem času si vzpomínám, že jsem u jedné soustavy měnil horní koaxiál za nový, protože někdo promáčkl ochranné sítko i s kalotou. A ta kalota byla zmuchlaná, jako kdyby byla z extrémně tenkého hliníku, nebo spíš pokovené plastové fólie. Žádná díra, žádná prasklina, jen zkrabacený materiál, při píchání páratkem to nešlo nijak propíchnout, podobně jako nějakou pokovenou plastikovou fólii. Předpokládám že beryllium by se při silném promáčknutí spíš rozpraskalo na střípky, nebo nějak roztrhlo.. Nevím.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Fotogalerie reprosoustav

To jsou mi teda věci Mručíku yikes
Jsi si jistý, že to nebyly nějaké fake pioneery, nebo že jim někdo něco neudělal ? Měl jsi je od novoty ? V originálech jsou repráky TAD a nic z toho, co popisuješ jaxi nemohu potvrdit, právě naopak.

(upravil Mručík Džungarský 19. 6. 2023 18:18)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Rix:
Fake opravdu ne, byly z oficiální distribuce. Nově vybalené z krabic. Cca 17 let nazpět. Regály stály něco kolem 160 asi - sloupy nějak přes 300, 350.. už přesně nevím. Zkoušel jsem i ty stojanovky, to bylo v zásadě stejné, jen to nemělo basy už opravdu vůbec. Měniče vypadaly po vzhledové stránce moderně a pěkně, to ano (provedením to vypadalo jako ty nejvyšší Morely v karbonu, ten koaxiál zase to co dělá dnes Seas například). Ale nemělo to basy, ječelo to jako když se tahá kočka za ocas. Basy sice rychlé a čisté, ale vůbec to nešlo dolů. Jen takový náznak. Ani týden vrnění sínusama a hnědým šumem nic moc nezlepšil. Závěsy basáků byly při mírném tlaku pocitově neobvykle tvrdé, spíš skoro jako střeďáky a při hraní basovějších nahrávek byla výchylka velmi malá. A basů taky zoufale málo. Čelní stěna byla enormně silná, možná se nepletu, když řeknu, že ten bassreflex nebyla ani žádná trubka, ale byl vyfrézovaný přímo do čelní stěny a její síla - byla hloubka bassreflexu. A moc se mi nelíbilo, že při té síle čela byly otvory pro koax a basáky ve formě hlubokého tunelu, bez rozšíření směrem do bedny. Uvnitř nebyl ani gram vatelínu, jen ty poslepované mdf a zaschlé tekoucí kapky lepidla.
Našel jsem řez tou bednou. Tak beru zpět, že tam nebyl žádný vatelin, ale když se podíváš na basovou sekci, je tam úplné prd. Proto se mi to tehdy jevilo pohledem do díry, jako úplně prázdný prostor. A jak je to černé, není tak dobře vidět síla stěn, ale ty stěny byly opravdu masivní a vnitřní objem mi tehdy přišel žalostně malý, pro dva osmipalcové basy.

https://i.postimg.cc/JhS0x8VS/pioneers1excutaway.jpg

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Fotogalerie reprosoustav

Jsem zvědavej až se naučej a začnou číňáci dělat i bedny. Dacy už umí, zesáky zdá se že také už jsou první vlaštovky,já jim určitě fandim, už jen proto aby ty zmrdský poměry, který hi-fi ve smyslu high fidelity už dobrejch 30 let včetně těch všech návazných "recenzních katalogů" které tvoří legendy a pohádky okolo (typickej mainstream se vším všudy) ve skutečnosti zabíjej.

Chcípnou jen a jen na svou drzost a dnes již i těžký neumětelství a amaterismus. Proto vcelku věřím Mručíkovi,on s těma věcma, nevim jak dnes, ale dřív přímo dělal. Obecně dnes nová produkce čehokoliv mimo Asii, je doslova otřesná a plná předraženejch vyhypovanejch sraček ke kterejm se "malomocní" a zoufalí hifisti nadále modlí. big_smile  Ano jistě najde se i kvalita, ale ta je jak jehla v kupce sena a také těžce nezaplatitelná. Zrovna dneska jsem se chvilku díval na net co bych někomu kdo se mě ptal co koupit mohl doporučit a byl jsem zděšen alá Mirka lol

Není co dodávat...

Re: Fotogalerie reprosoustav

TAD jsem slyšel před lety na výstavě v Mnichově, předpokládal jsem, že to bude jen o fous větší a o hodně dražší hrůza, jako ty Pioneery. Ale bylo to něco naprosto jiného. Slyšel jsem je ve výstavním salónu a ne tak dlouho, ale tehdy jsem byl překvapený, že to má všechno to, co Pioneery neměly. Basy, klidný a vyrovnaný zvuk, vše pěkné (až na tu cenu, ta se mi moc nelíbila).

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil dawsoo 19. 6. 2023 18:18)

Re: Fotogalerie reprosoustav

TAD bývala jedna z velmi mála značek kterou jsem respektoval bez výhrad. Měli jako jedni z mála zvládnutou technologii Be repráků a tvrdých membrán obecně které rušivě nezvonily. Oproti leštěnkám typu Vivid,Bévé Nautilus a podobných šíleností za miliony, uplně nejhorší byly bedny módně ale nekompetentně osazený německými accutony,kde v drtivé většině s nezvládnutými vyhýbkami a kompenzačními filtry to byl očistec u toho vydržet dýl než pár minut... čekal jsem že se to za dobu co jsem na hifi cral, někam posunulo a ono z toho co jsem mohl zatím vidět-slyšet spíš naopak,šlo to ještě víc do qvrdele. big_smile

viz třeba toto za půl mega+ s autoreprákama s rámečkem lol
https://www.ubsound.com/wp-content/uploads/2023/04/ubsound-M75_satin_black_loudspeakers.jpg

Není co dodávat...

(upravil Kocour 19. 6. 2023 18:22)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Ty S1EX byly cenove rozumny bedny ve sve dobe.
Menice mely logo TAD, Pioneer corp, a cislo modelu.
Basy moc hodnotit nemuzu, hrali jsme celkem kratce, relativne potichu az normalne, v asi 20m2 mistnosti, ale to co jsem slysel byl slusny cisty nezahuhlany citelny zvuk, lehci vzdusny pocit, hezka jiskra nahore. Urcite jiny zvuk nez Scan Speak napriklad. Velmi dobra elektronika k tomu. Ten clovek zase slysel moje Ellipsa, takze jsme si tak nejak mohli porovnat dojmy. Proti napriklad BW 802D2 (ne ze by to byla reference, ale ciste pro porovnani s neci mznamejsim, a cenove tam nekde okolo) celkove lepe sladeny dohromady, spojitejsi. Z komercnich beden za mne ta povedenejsi, rozhodne. V naproste vetsine slycham mozna vice basu, ale spatnych, odtrzenych, zpomalenych, nafouklych, atd. a to je pro mne horsi nez mene ale dobrych vykreslenych basu. Radeji tedy z bedny lehci pocit, coz mi nevadi, nez hutny otravny nafoukly stejnobas.

Mruciku, na jakem zeleze jsi to tehdy poustel ty? Dovedu si predstavit ze v pripade techto beden to bude urcujici pro celkovy dojem. Nehodnotil jsem bedny samotne, coz vlastne jde jen ve znamych podminkach na znamem zeleze, ale celkovy dojem ze sestavy.

Jinak ano, bedna zbytecne tezka, ale tak co uz,ze, ale vyhybky kvalitativne bida, jak materialem tak vyhotovenim.

Za temi pioneer i TAD byl asi stejny clovek, nebo minimalne za temi menici.

ruzne DIY repro

Web

Re: Fotogalerie reprosoustav

Kocoureg:
Tehdy to bylo také ve 20m prostoru, myslím že akusticky velmi použitelném, bez větších problémů. Zesíky byly DPA 222, 386, 380 SSE + 111/114. Ty fetové verze byly mírnější a teplejší ve středech, s kulatějším basem, ale výšky to kapku třískalo. Bipolár měl perfektní bas, ale málo. Vršek reálnější.
Pak jsem tam měl Marantz Legendary (monobloky, předek + SACD) - a to k tomu nešlo už vůbec - vysoké Marantzy jsou na vyšších středech a výškách takové barevně rozjasněné, bylo to už moc agilní. Ještě jsem to testoval s Denony řady S10, bylo to klidnější, ale maličko nudné, nemělo to moc detail a živost.
Jako zdroj signálu byl buď SACD Marantz SA-7S1, nebo upravený převodník Audio Alchemy DDE 3.0, ten se mi tehdy líbil moc.
Kabely Andrew Heliax.
Jestli to hrálo naprd proto, že si to nesedlo se železem... Tak jediné, co mě snad napadá, že by s tím mohlo trochu jít dohromady, je nějaký slušný Parasound, nebo prostě něco klidnějšího a neutrálnějšího. Nevím. Laboroval jsem i s umístěním a natočením, pořád to bylo ostré a bez basů. Jiné bedny se chovaly o mnoho lépe. Z komerčních beden tam tehdy byly pro srovnání nějaké Cabasse a Focal, ani jedny nejsou můj šálek kávy, ale dopadly opravdu mnohem lépe. Ve všech ohledech, hlavně v basech - a v zobrazení prostoru. Staré Leedh Flirt a dokonce i nešťastné Leedh Psyché - celkové hrály fakt lépe. Nejvíce se všem z kamarádů líbily Dynaudio Controur 1.3 SE. Tak jsme to tenkrát vnímali.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil Kocour 19. 6. 2023 19:04)

Re: Fotogalerie reprosoustav

hmm hmm tezko tedy rict. Prave Cabasse Focal ani Leedth neznam, takze nemuzu moc prirovnat. Ale u nektereho zmineneho zeleza si dovedu predstavit ze to "svitilo" uz moc a neprijemne. Ja to slysel na ackovych monoblocich Pass X100.2, tim cislem si nejsem jisty. Ty to mozna vsechno uklidnily tak akorat.

ruzne DIY repro

Web

(upravil Mručík Džungarský 19. 6. 2023 19:35)

Re: Fotogalerie reprosoustav

No to asi jo, Pásy jsou teploučké, plné medu a švestkové marmelády. Ještě jsem ty Pioneery poslouchal na nejvyšším AV zesilovači Pioneer VSA-AX10ai - a to bylo asi vůbec nejhorší, to nestojí ani za zmínku. Ploché, bez basů, ukřičené, velmi zkreslené.
Oficiálně byly ty soustavy pak ve showroomu, který měl na prodejně vchod přepažený ozdobným lanem na háček, aby tam běžně nikdo nevstupoval. Jen s obsluhou. Chodilo se tam opravdu jen s vážnějšími zájemci, většinou na domluvený čas. Někdo tu výšku s tím sítkem u toho koaxu brutálně promáčkl, proto jsem to měnil. Člověk by si řekl - asi nějaké dítě, ale na tu prodejnu nikdy rodiče s dětmi nechodili a děti samotné olizovaly obvykle jen sklo z venku a dovnitř se neodvážily. A do poslechovky se chodilo jen s obsluhou. Jsem přesvědčený, že to udělal nějaký dospělák, který v nestřeženém okamžiku cíleně podlezl lano, hupsnul dovnitř, aplikoval chvat mocným palcem proti bezbranné kalotě a pak zase odešel. Jinak si to nedovedu vysvětlit.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Fotogalerie reprosoustav

Mručíku, mě jedna možnost napadla, ta kalota spáchala harakiri z té krytiky cos těm bednám nadělil big_smile

Web

(upravil Mručík Džungarský 19. 6. 2023 22:46)

Re: Fotogalerie reprosoustav

To asi jen v případě, že by se pár nocí zmítala opilá po barech, cítila se hodně zneuznaná a z jejího kruhu blízkých by se nenašel nikdo, kdo by jí řekl "neber si to tak, máš na víc, on je přece úplně blbej".
Pak snad ano. Ale očíčko jsem jí uzdravil.

Jako pokud to tu má někdo doma tak mu to nechci hejtit. Ale tehdy to byla hodně divná zkušenost.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil Kocour 20. 6. 2023 10:43)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Kazdy posloucha jine aspekty zvuku, vnima to jinak. Ja si uz mockrat vsiml, lidi co chodi k nam do hifipracovny, at uz ciste nahodou prilezitostne nebo uz vicekrat, co a jak hodnoti a komentuji, ceho si na zvuku vsimaji.
Ja to rozlisuju do dvou rovin, hodne posloucham, jestli tam neni technicky problem, at uz sfazovani, vybiravost na zanry (toto prave prisuzuju nejakemu problemu), vyraznejsi prepalenost vysek ci basu, nebo kelimkovity zvuk, ci zrejma zahuhlanost a absence detailu, a nejakym zpusobem deformovany prostor - zde si vsimam jestli neco nevycniva, protoze bedny s velmi zajimavym prostorem maji casto technicky problem, nebo je umele pridany (vyskace dozadu atd). A pak se divam na celkovy dojem a pocit, a drobnejsi nevyvazenost uz nijak nekomentuju, to je na vkusu jak designera tak posluchace. A vetsinou to takto i rikam, rozdelene. S1EX jsou z te druhe kategorie.
Celkove sussi podani a prostor jsou casto dane vyssimi rady vyhybek, hodne jsem si toho vsiml u EllipsA LR4 vs LR2. Ja zustal u LR4, ale verim ze LR2 by nekoho oslovilo, nicmene pro me hodne rozutekle po mistnosti. Tohle bude pripad i tech S1EX co se prostoru tyka, ono je to vse usazene vice v bednach. Ne ve smyslu ze by clovek identifikoval zvuk z beden, jen to nelita vsude kolem.

Ad kratky natrubek, on ma na dva osmipalce relaticne maly prumer, a kdyz je jeden na dva basaky, tak vychazi kratky, tzn tohle zde nemusi nijak vybocovat z normalnich ladeni. Ty basaky nebudou zadne pumpy vyzadujici ladeni nizko.

A jeste dodam, ze k bednam, ktere by se mi libily bez vyhrad, se teprve propracovavam. Z komerce nemam naposlouchano moc, ale co by se mi libilo bych asi nezaplatil.
Nejblize idealu bylo dawssovo Opus Magnum, a me EllipsA. Na ideal bych ty 12" chtel dva.

ruzne DIY repro

Web

(upravil dawsoo 20. 6. 2023 11:04)

Re: Fotogalerie reprosoustav

No ty pioneery jsem neslyšel nicméně podle popisu vás obou si myslím že tam možná ani nebude rozpor.... jak si pamatuju Mručíka a jeho preference,tak to není rozhodně ten typ milující "buzerantona zvuk" spíš naopak má rád vysekanej a přesnej zvuk,ale byl to netopejr citlivej na nevyváženost a v řadě věcí jsme se i hodně shodli,ale posun tam trochu byl ale na stranu kde by se mu pioneery měly spíš líbit .... Viz třeba triangle bedny,co sme znali oba , pro mě na vejškách a vyšších středech skoro už utrpení a jemu to vcelku nevadilo,nebo ladění velkých SS-1 ,takže z toho usuzuju že je ještě posunutej více do analytična než já (považuju z hlediska preferencí lidí co znám se za příznivce tzv zlatýho řezu mezi relaxovaností a analýzou).Pokud to bylo u tebe Petře přes Passe, tak tady je asi i vysvětlení rozdílných pocitů z poslechu,neb je to věc bez celkový ZV s vyšším výstupním odporem a tudíž se povolí Qtot celku (zes repro vyhýbka bedna) a zvuk není tak uškrcenej jako u klasický koncepce se silnou NFB a nízkou výst impedancí která to totálně zatluče že jsou basáky jak šutr.

A co si budem povídat japonci bedny nikdy moc neuměli tak aby se líbily i jinde ,maj jiný šikmější ušiska a vnímání zvuku. Další aspekt je kdy to člověk slyšel,já třeba mam v paměti pár beden za který bych jako mladej dal duši a dneska bych si o ně asi neopřel ani elektrokolo big_smile

Není co dodávat...

(upravil Kocour 20. 6. 2023 11:16)

Re: Fotogalerie reprosoustav

dawsoo

Souhlas se vsim, a hlavne to tucny, proste se nam ten sluch a preference vyviji. Relaxovanost vs analyticnost (zde myslim az spise Accuton chladnost prazdnost tvrdost kratkost) a tvrdost, to je tezky tema, samotnymu mi to trosku lita. Casto me oslovy ta vysekanost, ale po par delsich poslesich to zacne byt unavujici, moc tvrde na usi, obzvlast pri vyssi hlasitosti. Po 2h soustredeneho poslechu slysim jinak nez na zacatku.

ruzne DIY repro

Web

(upravil Mručík Džungarský 20. 6. 2023 11:13)

Re: Fotogalerie reprosoustav

Já jen doufám, že nejsme s Kocourem vepři, to bych ani nechtěl, ani bych si to nedovolil.
A ano, mohla to být třeba bedna, která potřebovala úplně jiný zesilovač, než jaké jsem měl kdysi k dispozici.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.