Téma: pls poraďte horn na BMS 4524

pozdravujem
použite v bytových podmienkach spolu s beta8 pasívne delenie pod 2k
ďakujem vopred za Vaše tipy prípadne skúsenosti

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Ačkoliv ti neodpovím přesně na otázku, tak vezmi do úvahy následující. Betu 8 nejde tahat až ke 2kHz. Důvodem je rezonance kraje membrány okolo 1kHz. V pásmu pod tím jsou ještě dvě další o jejichž důvodu se lze teď jen dohadovat. Na 2kHz bude membrána v totálním chaosu. Relativně komplexnější informace o Betě najdeš na http://www.prodance.cz/protokoly/Beta8+tlc5.final.pdf
I pro bytové podmínky a pro prakticky jakoukoliv hornu je tedy 4524 příliš malý driver na to, aby se dal korektně spojit s Betou8 - on to pravděpodobně compession driver ani není, protože jestli to dobře chápu, tak má Sd<=vyústění.
Jsem pro rozumně levné řešení, ale pokud to nemá sloužit jako kvalitativně nenáročná aplikace (SR, garáž, opilecká párty atd...) je to už IMO moc ohlodaný.

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Ahoj, vďaka za vysvetlenie. Súhlasím, že by bolo dobré "tetu betu" deliť čo najnižšie. Nevieš o nejakom drivery, ktorý by to zvládol? Okrem možnosti dobrého naviazania prosím zohľadni aj ekonomickú stránku (driver + horn) a ešte aj veľkosť. Nemôžem si dovoliť MaBatovu 12-tku sad(

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Tak si dovol levnější a horší řešení. Psal jsem jen svůj názor, klidně si to postav. Měření driverů na různých hornách na netu jsou mraky, stačí si vybrat.
Nerozumím postupu vyberu si 2 nějaký reproduktory podívám se do stropu, stanovím si DF a postavím z toho bednu. Díval jsi se na ten odkaz? Sděluje ti to něco? Sám si musíš stanovit co chceš a co pro to budeš moci obětovat. Levný malý a skvělý neexistuje.

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Aby si ma správne pochopil, nejdem do toho za každú cenu, nechám si poradiť. Cením si Tvoju ochotu sa k danej veci vyjadriť. Ak by si mi poradil nejaké riešenie, ktoré by som vedel aplikovať, budem veľmi rád.
Ešte k tej bete, ostala mi z pôvodne zamýšlaného konceptu, z ktorého zišlo a chcel by som ju použiť s nejakým driverom. Na prodance som už dávnejšie preliezol všetky možné kombinácie (s betou ich tam moc nie je) a ako už tu niekto spomínal, sú stavané na iné použitie ako chcem ja.

(upravil MethMan 10. 12. 2009 2:23)

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Chápu. Navrhuju následující postup, který by mohl být nakonec zajímavý pro obě strany.
Vycházel bych z následujících předpokladů. 1) použití Bety8 a celkově finančně minimálně náročné řešení, 2) pokud možno co nejlepší konstantní směrovost dosažitelná velikostí měničů, 3) slušná citlivost a menší velikost.
ad. 1) Budeš muset připustit nectnosti bety nad 800Hz do pracovního pásma a možná se je pokusit nějak zmírnit.  Výběr v CD a hornách bude pochopitelně omezený. Velikostí by horna měla být stejná/větší než Beta. Osobně bych byl z důvodu 2) třeba pro A9090. Někde se mi dokonce 2 válí. Je to short-throw difrakční horna, ale za malé peníze není moc na výběr, respektive je to z bláta do louže. Pár lidmi (H. Mašín a spol.) je považována za vhodnou pro tuhle aplikaci. Lze samozřejmě zvolit jinou. Pošli mi e-mail, pošlu ti kompletní sadu měření A9090+DE250 (*.pir) pro představu o chování A9090. S jinými drivery to bude zhruba  stejné. Bude tam i "hemisférická výkonová charakteristika"(detaily zpracování si nepamatuju, ale lze si ji napočítat znovu) a directivity file.
Směrová charakteristika A9090: (Nechápu proč to ARTA normalizuje na osu. Dost to snižuje vypovídací hodnotu)

http://s4.postimg.cc/58aeq25a1/172_a9dr.jpg

Z CDriverů přicházejí do úvahy asi jen DE12, D220Ti a PSD2002 v ceně lehce přes 1kKč. DE10 i 4524 by byly s odřenejma ušima a taky by se mohlo stát, že se ukážou být nepoužitelný.
Myslím, že by z toho šlo uplácat bednu, šmrnclou PAsoundem, ale ne nutně blbou. Pokud se nezabije kvůli dolnímu rozsahu a bude mít slušně navrženou výhybku bude mít i nemalé přednosti. Velmi slušný průběh směrovosti od 1,5 kHz, citlivost okolo 94dB, malá velikost, na doma dostatečná zatížitelnost a přijatelná cena.
Ok, je to na tobě jak do toho vstoupíš.

edit: k tvému předchozímu příspěvku - ten odkaz jsem ti dával proto, aby jsi viděl jak se chová beta až ke 3-4KHz. Jinak ta bedna je samozřejmě neštěstí, ale má vysoko DF, a proto je vidět Beta relativně čistě ve směrových charakteristikách.

(upravil MaBat 11. 12. 2009 12:12)

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

OT: ... "Nechápu proč to ARTA normalizuje na osu. Dost to snižuje vypovídací hodnotu"

Nezkoušel jsem to a nevím, jak stará, ale nová verze má volbu "0 deg -> 0 dB", což bych hádal na volbu normalizace. Jinak nová se, zdá se, umí vykreslit i kontury/"vrstevnice" (né, že by to až tak k něčemu navíc bylo, ale je to pěkný. Ještě jsem to nezkoušel, na to ještě dojde...) -  http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/image … nogram.gif

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

ver 1.6. přeinstaloval jsem starou 1.3.
To umožňovala i stará, ale vypnutím se - alespoň u mě - nic nezmění. Ani u kontur ani u mapy. "0 deg -> 0 dB" mi fungovalo (možná i teď funguje) u klasických 1/3okt. polárních "mráčků".

(upravil MaBat 12. 12. 2009 0:11)

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

-- tak to funguje, je třeba odškrnout "Normalize to zero degree" v "Directivity data definition" dialogu.

http://s4.postimg.cc/cr896nynt/148_spx20tb_d1.jpg http://s4.postimg.cc/rolblf1a1/148_spx20tb_d2.jpg

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Jo už to jde - problém byl v tom, že jsem se snažil upravit stávající directivity file. Při novém načtení to je bez problémů.

Gandola - jak pokračuješ?

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

zohnal som DE12, ale iba použité so spálenými cievkami. Nové kusy sa v Prodance totiž nedajú do feb 2010 kúpiť, lebo  zásielky, ktoré prídu, sú údajne aj tak vybukované. Tak mi aspoň dodajú nové kmitky a samozrejme horny. Potom sa ozvem.

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

4524 je naprosto v klidu driver a na domaci podminky zcela v klidu, oproi te bete je vyrazne citlivejsi a da se delit dost nizko, nemel jsem v jedne spalenej aktivni yamaze problem s delicim kmitoctem kolem 1600 Hz, pouzil jsem megatoni waveguide a zvuk cele bedny je ok, rozhodne o tridu lepsi nez s puvodnim osazenim ...

jinak nevim kde se vzal myt o rezonaci bety na 1 kHz, v mereni (nevyhlazenem) z prodance nic takoveho neni

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

V měření na prodance - i vyhlazeném to je vidět - viz odkaz v příspěvku 2. Nebo jak si vysvětluješ snížení směrovosti na 1K?
Jak nazýváš ve svém nemýtickém jazyce aberace ve výkonové charakteristice?

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

ta beta je v prvnim grafu (nevyhlazenem) od nejakych 150 Hz do 3 kHz v ose mereni v rozsahu +-2,,5Db, ja tam opravdu nevidim zadnej podstatnej peak na 1 KHz. to ze se hubertovi nepovedla nejak dramaticky ani jedna z variant vyhybky (nekonzistentni smerovost v oblasti delicicho kmitoctu) je jina vec

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Oba mluvíme o něčem trochu jiném. Ty mluvíš o "podstatným peaku", tj. v podstatě o chaotickém pohybu membrány a o tom co vidí i slepej. Ale já popisuji stav 1. koncentrické rezonance (módu, chceš-li), kdy okraj membrány se závěsem se pohybuje vůči středu s fázovým posunem. Proto jsem se tě ptal jak si vysvětluješ snížení směrovosti okolo 1K, a proto jsem dával odkaz na bednu s betou, kde je vysoko dělící frekvence.
Z toho co se děje na ose se nedá usuzovat prakticky nic, protože bez pohledu na výkonové rozložení a náhlé změny v chování jednotlivých amplitudových charakteristik nelze určit důvod proč jednotlivé odchylky existují a jestli jde o interference nebo rezonance.

(upravil hanzs 13. 1. 2010 16:46)

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Methman: ale to ze smerovky na 1kHz padnou v rozsahu 0 - 90 stupnu o cca 7dB (jako ma ta Beta) je u repro takoveho prumeru celkem normalni ne? Myslim, ze tadyten Seas (napriklad) je na tom podobne http://www.seas.no/images/stories/excel … asheet.pdf

(upravil MaBat 13. 1. 2010 17:23)

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Špatně jsi to pochopil, hanzsi. Nejde o narůstající směrovost jako takovou, ale o nepravidelnosti na ní. Různými rezonancemi membrány (spolu se závěsem) se mění vyzařovací plocha, resp. prostorové rozložení amplitud a fází jejích kmitajících částí, což přirozeně ovlivní i směrovost na dané frekvenci. Obecně čím vyšší frekvence, tím větší chaos. První taková rezonance, o které mluví MethMan, je primárně to, co omezuje použitelnost reprduktoru směrem nahoru. Pak už to je velmi rychle jen horší a horší (to, čemu se říká breakup)...

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

MaBat: Asi chapu co chces rict - ale kdyz se podivam na to pdf s tou Betou, smerovky na strane 4, tak v rozsahu 0-60 stupnu, mi v oblasti kolem 1kHz prijdou ty smerovky v pohode, ze s postupnym poklesem kopiruji osovou charku. Pak az smerovky 70,80,90 stupnu jsou dost divoky. Jenze ty uz vyrobci obvykle neudavaji, tak to neni s cim porovnat.

Jinak pravda na CSD na cca 1kHz, 1.8kHz a 3kHz nejake rezonance jsou, ale pomerne rychle utlumene.

(upravil MaBat 13. 1. 2010 22:00)

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Taky chápu co chceš říct. Má se to tak, že tohle je ještě tak místo, kde se dá reproduktor provozovat. Co se týče té Bety, také se mi tedy nezdá samotná rezonance na 1kHz jako tragická, ani tam nevidím zřetelnou "aberaci ve výkonové charakteristice" - jde o to, že dál už je ten reprák potřeba co nejdřív utnout (obecně - to platí pro jakejkoli, tj. s touhle rezonancí se dá případně ještě něco dělat - velmi praděpodobně nebude první (nerezonuje jen membrána samotná), ale měla by být pokud možno poslední). Třeba to ještě MethMan doobjasní. Takhle to chápu já, jako indikaci použitelnosti (která je ovšem vidět až z takovéhle sady směrovek).

Re: pls poraďte horn na BMS 4524

Ano v podstatě je to tak. Jde o rozlišení dvou jevů - rezonance a akustické interference (difrakce, baffle step a směrovost), které se projevují třemi různými způsoby. K jejich roztřídění je potřebné polární měření nejméně ve dvou rovinách. Nejjednodušší na poznání jsou ty rezonance, které se projeví peakem zhruba Q a amplitudy ve všech naměřených charakteristikách (například spideru, vzduchu v mag. systému, v ozvučnici aj.). Mají nesměrovou charakteristiku, protože ovlivňují chování celé membrány. Na druhou stranu je to jev, který může být ekvalizován a beze zbytku napraven, protože tato odchylka má jen jediný rozměr - amplitudu. Interference se projevují v polárách proměnlivou amplitudou. Bohužel podobně se projevují i "směrové" rezonance, kdy se membrána nepohybuje jako píst a proto se v různých směrech mění její amplituda. K rozlišení je potřeba vidět chování v další, optimálně kolmé, rovině. Směrová rezonance by si měla zachovat stejné "rozložení", protože reproduktor je axisymetrický a bedna většinou ne. Problém je, že to je (s výjimkou BS) neekvalizovatelné, protože se jedná o prostorový problém. Nejběžnější stav ovšem je, že se interference a směrové rezonance překrývají, superponují a dělají rozluštění a následně volbu konstrukčního kompromisu velmi složitou.
Máme-li se bavit konkrétně o tom, čím přesně jsou způsobeny vlnky na cca na 800Hz, na 1100Hz a dále je to IMO z důvodu, který jsem napsal. Má to charakteristické chování 1. rezonančního módu - snížení postupně rostoucí směrovosti následované jejím rychlým nárůstem. Ruku do ohně, ale za to dát nemohu, protože je k dispozici relativně malý vzorek v nízkém rozlišení. Zpravidla to tak ovšem je.
Celá věc je o tom, že bez podrobných polárních měření alespoň 0-90° a ve dvou rovinách jsou jakékoliv návrhy reprosoustav jen střelba naslepo. Následkem toho se návrh "dolaďuje" na základě poslechu, osobních preferencí, a k tomu to je ovlivněno umístěním RS a vlivy místnosti.