(upravil MaBat 27. 12. 2010 11:57)

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Nemůžu to zrovna teď dopodrobna zkoumat, ale jediná věc - pozor na zadávání hodnot prvků v Xoveru, někde máš desetinné tečky, jinde čárky. Už jsem se setkal s tím, že jedno z toho nefunguje - pro jistotu bych to prověřil.

Ty hodnoty je zatím třeba zadávat tak, aby tvořily platné číslo, jinak tam taky asi může skončit nula a nemusíš si toho všimnout.

- No tak jistě, tím odporem jsi celkovou impedanci "linearizoval", ovšem i snížil (je paralelně k repru) a část výkonu jsi odvedl do něj, proto taky ten pokles v SPL.

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Tak sem si to celé pročetl a nejlépe to napsal Dawsoo.Mě šlo konkrétně o rezonance mechanické-hrby na začátku.Tam se používá RLC.Bohužel i tak v návrhu vychází šílené C v řádech stovek u.

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Doporučuju obvodová řešení navrhovat a zkoumat v LspCadu - je tam pěkný optimalizátor, který ti ušetří 95% času návrhu a neznalému i ukáže co se dá s daným počtem součástek vytvořit. Chce to ale vědět, co dělám (jak vypadají impeadnce součástek, členů a co to udělá dohromady) a umět připravit schéma simulátoru.
V zásadě dokud ti impedance nevadí, tak ji kompenzovat nemusíš. Rezonance basáku začne vadit u 8" s plně kompenzovaný bafflestepem nebo 10" a větších. Udělá se ti kombo hrb nad a díra pod rezonancí. C ve  stovkách uF se nevyhneš, ale stačí bipoláry (do menších beden stačí Monacor - ceny mají v párech).

Web

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Tak jsem v tom teď ležel,a mám pocit že rezonanci nechám plavat.Protože je z tím takovej opruz,že mi to za to nestojí.Pokud píše check že se to má řešit od osmičky tak je to v poho.Tohle je 6,5.

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Ukaž přenosy filtrů (gain v Xoveru) s nastaveným 30dB rozsahem.

Web

(upravil Anti 28. 12. 2010 8:33)

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

http://s4.postimg.cc/jpmxq7qd5/2764_gain3.jpg

Na ten jsem se už taky díval.Nelíbí se mi ža se ten střed natahuje.

(upravil check 28. 12. 2010 15:26)

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Na indukčnost 1,5mH a kapacitu 30uF opravdu nepotřebuješ rezonanci u basáku kompenzovat. Kdybys tam měl alespoň 6mH a 39uF tak se o tom může začít uvažovat - udělá se s normálním reprákem hrb alespoň +-1dB. U větších repro (větší hodnoty součástek) se dělá zvlnění třeba taky +-3dB a to už chce kompenzovat. Ty máš jenom +-0,5dB. Pokud se ti zdá Q dolní propusti vysoké, tak část kapacity převeď do RC článku (to je vlastně kompenzace indukčnosti).
Přidal bych strmost basáku. Na to jak vypadá celková impedance se nejdřív vykašli, akorát sleduj, aby ti nelezla někde výrazně pod jmenovitou hodnotu.
Nevím co to je za repráky, ale přijde mi, že máš charky podivně vyhlazené - datasheetové? Nemáš tam žádnou komenzaci bafflestepu - zbytečně vytahuješ středy a vejšky.

Web

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Je to z HI exportováno s malým rozlišením.Jinak se snažím poctivě měřit.
Díky za objasnění.

(upravil skrus 9. 5. 2011 16:41)

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

možná jsem ostuda, ale snažím se teď proniknout do tajů kompenzace indukčnosti kmitačky (pomocí sériového RC členu paralelně k repru). Zkouším to v simulačním programu PSpice.

Dle všeho je potřeba dosáhnout takového výkonu na kompenzačním kondenzátoru, aby se tvarem i amplitudou shodoval s výkonem na indukčnosti cívky? myslím si, že tato to funguje, kdyžtak mě prosím opravte.

Jedná se o smyšlenou výhybku..

http://img695.imageshack.us/img695/9953/zulc.jpg

Uploaded with ImageShack.us

žlutá-> výkon na indukčnosti
růžová-> výkon na kondenzátoru


ostatní jsou celková impedance a napoětí jednotlivých pásem..

nevím , jak jinak v PSpice zobrazit jalový výkon:(

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

Ahoj,

mám jeden dotaz k tématu výhybek a impedancí. Mám tří-pásmovou výhybku 4 Ohm a zesik min. 4 Ohm na kanál. Potřeboval bych poradit jaké repro mohu do výhybky zapojit abych nepřekročil min. hranici zesiku. Je to 4 Ohm na pásmo? Nebo se tam musí dát víc. K výhybce krom dělící frekvence (500Hz/5KHz) nic jiného nevím.

Poraďte prosím. Dík moc

(upravil marcin 21. 5. 2011 10:11)

Re: Jak je to s kompenzaci impedance

To je tak všeobecná otázka, že ti na ňu nikto nedá presnú odpoveď. V prvom rade sa nevyberajú meniče k výhybke, ale výhybka sa ladí ku konkrétnym meničom. Deličky sú nevhodne zvolené, prakticky pre akúkoľvek kombináciu meničov. Teoreticky by si mal pre túto výhybku použiť 4 ohmové reproduktory, ale minimum impedancie môže klesnúť aj na 2 ohm, záleží od výberu basáku/ov. Nepíšeš nič o zosilňovači, ktorý ak je dobre skonštruovaný, tak by s takouto impedanciou nemal mať problém. Predpokladám ale, že pôjde o nejakú lacnú spotrebku, ktorej by viac svedčali 8 ohm reprosústavy.

Ak by si zistil hodnoty indukčností a kapacít vo výhybke, nie je problém nasimulovať si priebeh impedancie pre konkrétny basák v LspCad a prípadne riešiť kompenzáciu impedancie.