Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 6)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Tak ještě jednou - měření

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 108]

Re: Tak ještě jednou - měření

Kdyz das v Limpu nahore v liste kalibraci "CAL" a v kalibraci pak to prvni tlacitko "generate" musis videt dole oba vstupni bargrafy vyplnene aspon do -20dB.

(upravil Power of Bass 16. 2. 2010 14:27)

Re: Tak ještě jednou - měření

po hodinach prepinani,ladeni... porad ale nemuzu zkalibrovat levy a pravy kanal,dela si to co chce..apon uz to neni 60,ale cca 6dB...
konecne mi to ale jednou hodilo i krivku jak by asi mela vypadat.. jde o ARN 226..ikdyz ta Fs je nejak moooc vysoko...

http://s4.postimg.cc/sra5oe9mh/2132_imp_arn_226.jpg

mereno v uzavřence cca 25l...

(upravil Hippo007 16. 2. 2010 14:53)

Re: Tak ještě jednou - měření

děláš chybu v tom, že při kalibraci musí být zkratovaný odpor 27 Ohm. Já mám vypínač paralelně k tomuto odporu, který při kalibraci spínám. Nezapomeň po kalibraci odzkratovat.
Po kalibraci si zkus změřit nějakej kond nebo cívku a mrkni na fázi. Pokud se bude fáze blížit +90° nebo -90° a nebude překmitávat z +90 do -90, mělo by být zkalibrováno dobře.

(upravil Power of Bass 16. 2. 2010 16:02)

Re: Tak ještě jednou - měření

supr,dik, staci rict,ze je to tak jednoduche big_smile takze zkalibrovno, poprve 0,01dB ,poduhe 0,04..nevim proc se to zas rozjelo a ikdyz mam Julču musel sem u kalibrovat znova.. porad me ale zarazi proc mi to nemeri od nuly (resp 4 ohm) a ta Fs 70hz.. udelalo mi to i u druheho 226 se dvema magnety ,2cikovy hertz ES 300 sem nezmeril.

http://s4.postimg.cc/j5bzuct2x/2132_226_imp.jpg

Re: Tak ještě jednou - měření

70Hz: nevhodné vzorkování, respektive zadané v programu je v rozporu se zvukovkou.

Re: Tak ještě jednou - měření

Keď má ten reprák v uzavrenke.... Tak tých 70Hz je OK. Celá impedančka je ale posunutá hore, mala by mať minimá stále okolo 4ohm... Niečo je tam furt chybne.

Web

(upravil Hippo007 17. 2. 2010 10:19)

Re: Tak ještě jednou - měření

Máš správně v nastavení Limpu zadanou hodnotu odporu 15-39 Ohm?  ... zadej skutečnou hodnotu použitého odporu.
Já měřím repro signálem ze zvukovky bez vloženého zesilovače a výsledky vypadají věrohodně, když měřím R, C nebo L a kontroluji výsledky na jiném měřáku, naměřené hodnoty se shodují:

http://s4.postimg.cc/jqogqbxrt/4290_impedance_mereni.jpg

Reproduktor připojuju krokodýlkama připájenýma na koncích kablíků.

Re: Tak ještě jednou - měření

Princíp merania Limpu je veľmi jednoduchý. Porovnáva úbytky napätia voči presne zadefinovanému odporu. Na toto meranie sa používajú dva vstupy. Jeden meria napätie z toho pevného odporu, ten druhý meria napätia na meranom objekte. Na to aby si dostal presne definované výsledky musíš mať presne vybalancované citlivosti oboch vstupov. Pokiaľ som to ale robil metódou uvedenou v Arte, vždy mi vychádzali nejaké rozdiely. Preto na kalibráciu používam presne zmeraný odpor. Aj tento má impedanciu čiastočne frekvenčne závislú, takže na kalibráciu používam jeho impedanciu zmeranú pri 1 kHz. Keď si takto zapojím prípravok a nakalibrujem citlivosť vstupov (na absolútnej citlivosti nezáleží, pri meraní nesmie byť vstup zvukovky prebudený), tak meriam veľmi presne. To sa dá overiť aj meraním indukčností a kapacít pomocou Arty, v reáli sú odchylky menšie ako 1 % pri porovnaní s laboratórnym merákom. Ešte chcem upozorniť na to, že meranie TS parametrov sa dobre realizuje najmä u meničov "strednej veľkosti". Pri meničoch z hmotnejšou membránou a teda väčšieho priemeru sa vyskytujú rozličné nepredvídateľné okolnosti a aj vyhodnotenie takýchto meraní si vyžaduje určitú skúsenosť.  Power off bass, niekedy môže byť problém aj vo zvukovke, prípadne nezmysly v meraní môže spôsobovať prienik nežiadúcich napätí na vstupy. Na diaľku sa to dá ťažko určiť.

(upravil Power of Bass 18. 2. 2010 19:15)

Re: Tak ještě jednou - měření

Godz- mam tam i ty zenerky, a kartu jak uz jsem psal ESi Julii...
ad nevhodne vzorkovani (Tonda) - kdyz by mi neslouhlasila "frekvence zvukovky" s Limpem,haze to error (nemuze dekodovat nebo tak neco..česky mi to piše..)
Hippo, nejsem blby (ne tak uplne) 33ohm,jetse přemeřeno multimetrem (33,5)
poté co jsem malem prodelal infarkt že jsem oddelal jeden LineIn (nesel tam signal-nebyl zapojeny cinch-navic byl predtim vykratovany, kdyz jsem stim ted laboroval big_smile - samozrejme musim prehazovat kabelaz když chci merit nebo poslouchat hudbu..)
a schvalne,kde si myslite že byla chyba... pitomec jsem oba kanaly uzemnil pres spolecky rezistor (1k) a myslel si ze to nema vliv big_smile
prikladam nove merenni arn-116, konecne je pocatek tam kde ma!
..jen ten rezonancni peak je nejak divne roztazeny (Fs 116tky ma byt dle vyrobce 65hz)
http://s4.postimg.cc/lwqo7827t/2132_arn116.jpg

měřeno v cca 3-4l vytlumeno molitanem s jehlanky po stenach
http://s4.postimg.cc/6cjagos3d/2132_arn_116_2.jpg
2.pokus, opet dana kalibrace a teprve pote mereno zaujal mne ten hrbek pred 2k,ktery je kousek niz i v chaře od vyrobce, i to jaky ma vliv na fazi,zjevně zpusobene jeho konstrukcí smile
nekde bude ale porad nejaka chybka.. tohle mi udelala 226tka (s pridanym magnetem-tedy z 03 udelana 07)
http://s4.postimg.cc/lipc7mi49/2132_226_2mag.jpg
Fs je na 30Hz,ale neni ten peak nejaky malo "peakovity" ?! a opet je videt ta rezonance na 85Hz,ktera je mnohem vyraznejsi,a podle me jasne zdeformovala i tu krivku 116tky, nevite co to muze byt? pri tomhle mření se prece neprojevuje mistnost nebo beda,ne.. (tedy mluvimli o osazeni do uzavřenky) ?

http://s4.postimg.cc/veqf79nw9/2132_8137.jpg
8" Usher -mimo bednu- (free air na posteli) ,peak je sice porad nejaky nizky,ale konecne snad vypada ta krivka jak by mela (tak je to tou bednou?!)

Re: Tak ještě jednou - měření

Ano je to tou bednou, a v pripade toho 3 obrazku dobre vidis, ze nemas utesnenu bednu, namiesto jedneho piku mas dva ako v BR bedni (alebo ta 226 je v BR bedni?).

Re: Tak ještě jednou - měření

Ta rezonance pod 2kHz je u ARN 116 "normalni". Viz měření na mém webu, má tam peaky i ve zkreslení. Tu bednu snad nemáš vůbec utěsněnou, buď ti rezonuje stěna nebo ti někdy chybí šroubek, zkrátka ta máš "bassreflex".

Web

(upravil vacropoli 19. 2. 2010 15:57)

Re: Tak ještě jednou - měření

zdravím páni používam LSPLab.. a nejako mi nechce do grafu charakteristiky zahrnúť ekvalizáciu checkofonu... teda či to je zaškrnuté (Use mic comp.) alebo nie.. meria to rovnako... som dačo posral ja? alebo Lab?
____
EDIT: Does anybody know where is the problem? smile

(upravil Power of Bass 26. 2. 2010 17:45)

Re: Tak ještě jednou - měření

me to v labu ani nenabizi vyber souboru pro mikrofon (jen ty co jsou tam standarte)..i pocet samplu generatoru je omezen jen na 8k pts. (zvukovku mam v hardware nactenou) ..
pak mam tedy jeste dotaz s jakymi daty vlastne má smysl pracovat.. mimo bednu nameřím Fs cca 40Hz, v bedne 70.. (logicky bych bral data repra merene ve skutecne bedne) ,ale jak je mozny takovy rozdil? kable jsou použite jedny a tytéž. předtím měřeno step sinem, nyni šumem (v bende i mimo,nejsou rozdily mezi zpusoby mereni,krom času)

http://s4.postimg.cc/rovds41fd/2132_226_z.jpg

Re: Tak ještě jednou - měření

Power of Bass: pockej rozdil ve Fs v bedne nebo mimo neni chyba mereni! Tak to ma byt, to je fyzika!

Re: Tak ještě jednou - měření

Power of Bass: Máš pocit, že v bedně je nekonečné množství vzduchu?

(upravil Power of Bass 26. 2. 2010 22:00)

Re: Tak ještě jednou - měření

no tak to se potom omlouvám za svou nebetyčnou neznalost ! ,prostě mě to zarazilo a nebyl jsem si absolutně jisty jestli neztracim čas měřením nesmyslů....
ještě mě překvapilo přeměření 2x sph102kep v serii a testovaci/"zahořovací" kartonove krabici (repra nejak nebasují takže žadne "pumpování"  stěn se nekoná big_smile)  - tak jako u ARN 226 vzrostla Fs z cca 35-40Hz(v souladu s daty z Valmezu) na 70Hz, tak tem monacorům jsem naměřil cca 80Hz co je ještě o 15Hz meně než uvádí web monacoru.
Já vím ,že objevuji Ameriku... big_smile  ale když člověk neví,tak jak ma čuchat jeslti je to přirozený vliv fyzikalních zakonů,nebo kravina-chyba měření smile
- očividne jsem to chytil za špatny konec a ted sem akorat za pitomce.. sad

(upravil check 26. 2. 2010 23:24)

Re: Tak ještě jednou - měření

Kalibrační charka: Program od programu musíte změnit koncovku souboru. Pro ARTU .mic, pro LAB .dat. Pak natáhnout do programu, použít a raději program restartovat (alespoň myslím, že ve starších verzích LABu to bylo potřeba zrestartovat). Nepoužívat starý LAB, ale pouze poslední verzi z www.lsp-lab.com . Ve starších jsou řádné prů***y. LAB je příjemnější v tom (alespoň ta poslední verze), že kalibrační křivku aplikuje už do impulsky; Arta bohužel až při generování fr. charakteristiky, takže pokud používáte víc mikrofonů, je potřeba si k impulskám poznamenat, která byla sejmuta kterým.

Power of Bass: Než začneš vůbec něco měřit, tak si o reproduktorech něco přečti. Trochu jsi mě překvapil, že stoupne Frez v omezeném objemu by chtělo vědět.

Web

Re: Tak ještě jednou - měření

1. proc mi Lab tvrdi že "none input available" ? (ikdyz je v line-inu strceny mikrak, zatim zkoušim bez preampu)
   -nastaveni urovne vstupu take nelze, hlasi "none"..
2. Checku, to je ta kapsle tak neuveritelne rovna? ja jen jestli to apson spravne nacetlo ten kalibracni soubor...
3. pouze 8k sample generatoru? 3pts/oct. , proč?

http://s4.postimg.cc/gf79awlrt/2132_lsp.jpg

Já vím,že byhc měl mnohem více čist, než se pak hloupě ptát, ale bohužel nemám tu trpělivost ,obrazně řečeno- přečíst knihu o desitkach stran abyhc se pak dověděl jen že "objem vzduchu v bedně ma vliv na impedanci repraku " smile

Re: Tak ještě jednou - měření

Mikrofon potřebuje napájení, bez něj fungovat nebude. Tzn. ho píchneš do mikrofonního vstupu nebo si postavíš preamp za jedno pivo. Kalibrační soubor ti to načetlo správně, mikrofony jsou 40Hz-3kHz proto nemá cenu ukládat do kalibrace artefakty měření. Pravděpodobně budou rovné až někam ke 20Hz, to ale nemám jak ověřit. Nahoře nějak extrémně rovné nejsou, už mám zase o něco lepší.
LAB ti dává omezené možnosti nastavení protože nemáš plnou verzi.
Hmm... Dokud si něco nepřečteš, já už ti radit nebudu.

Web

Re: Tak ještě jednou - měření

Tú plnú verziu, i keď áno vieme o tom všetci svoje.... ak máš záujem tak pošli email. Ja ti ju pošlem smile .
Check... môžem si postaviť aj vlastný preamp však? to OPA sa mi nechce zháňať a akurát mám po ruke 5532ku

Příspěvky [41 až 60 z 108]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Tak ještě jednou - měření

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£