Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 6)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Tak ještě jednou - měření

  Stránky: 1 2 3 ... 6 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 108]

(upravil Paolo.n 17. 11. 2009 4:45)

Téma: Tak ještě jednou - měření

Tož už mám mikrofom vhodnej k měření, zkouším rozchodit LSPLab, ale přád mi z toho lezou nesmysly, tohle se mi teda fakt nezdá, že by byla frekvenčka bedny....

http://img121.imageshack.us/img121/2756/lsp01.th.png

Nevím kde je chyba, asi něco blbě propojený, ale z návodů, který jsem našel to nechápu, potřeboval bych to trochu vyjasnit, jak to udělat, abych měl taky ty křivky, co se tady objevují od lidí....... 

kterej výstup na kterej vstup?
kam multimetr, jestli na výstup ze zvukovky nebo až na bednu (za zesilovač)?
jestli výstup ze zvukovky rovnou do vstupu, nebo až výstup ze zesilovače?
Mám vůbec používat ten zesilovač, nebo to mám honit z výstupu zvukovky?

Co bych potřeboval změřit:
1. frekvenčky jednotlivejch měničů
2. TS parametry
3. impedančky
4. frekvenčku bedny
5. fázi

Moje zvukovka je SB Audigy 2ZS Platinum, ale jako zdroj signálu používám 2. USB zvukovku (DacMagic), a z Audigy používám vstupy (mikrofon, linku)

Co je ještě k tomu potřeba a jak to nastavit, aby mi z toho lezno něco smysluplnýho? Potřeboval bych poradit něco ve smyslu, jak si krok po kroku zkontrolovat, jestli mám všechno správně pozapojovaný, kam kterej signál musí doputovat a tak.

Re: Tak ještě jednou - měření

Mě třeba LspLAB uvízl v bodě, že can't create recording file... snažil jsem se sebevíc, pomůže tomu snad jedině format disku nebo výhrab z registrů. Zkoušel jsi jiné programy?

Na tu impedanci a TSp použij Artu-Limp: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15625
Na frekvenci HOLMImpulse: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15618

Třeba to pojede.

(upravil check 17. 11. 2009 13:59)

Re: Tak ještě jednou - měření

Paolo.n: Graf, který ukazuješ je invertovaná kalibrace - tzn to vypadá, jako kdyby jsi měl zapnutý monitoring v přehrávání vstupů - v ovládání hlasitosti windows. Tzn se ti nějak výstupní signál zvukovky dostává rovnou na vstup - na oba kanály. Nebo že by jsi používal mikrofonní vstup a měl zaškrtnutý dual channel measurement?
Nejdřív jasně řekni, co a jak máš propojeno.

antonio: Máš v registrech starý záznam o LSPLabu nainstalovaném v jiném umístění, než ze kterého ho pouštíš. V registrech musíš veškeré záznamy ohledně Grenander Software smazat a LAB znova nakrmit petrklíčem.

Web

Re: Tak ještě jednou - měření

Jo, mám ještě Artu, a tam to dává křivku, která by mohla bejt OK. Chtěl jsem ještě nějakej další soft, abych měl porovnání. v LSPlabu nejsem schopnej nastavit vstup na kterým mám napíchnutej mikrofon, prostě mi vůbec nedá možnost výběru, a tváří se jako by mikrofon neexistoval.
Holmi zkusím, to mi nějak uniklo, díky za tip.
Taky se mi zdá jako by to byla spíš inverzní charka mikrofonu. Mám Vistu a tam je ovládání zvuku tak příšerně udělaný, že je klidně možný, že mi tam něco někudy leze zpátky, ještě to prohlídnu.  Bohužel na notebooku s Win XP mi integrovaná zvukovka taky nebere mikrofon.

Re: Tak ještě jednou - měření

Takže používáš teda mikrofon přímo do mikrofonního vstupu? V tom případě musíš mít NEzaškrtnuto v LABu Dual channel FFT. Dojdeš tam takto: Measurement/Settings/ první karta Hardware / Soundcard calibration / Dual channel FFT. V Artě je defeultně NEzaškrtnuto, proto ti to tam funguje.

Web

(upravil paf 17. 11. 2009 14:32)

Re: Tak ještě jednou - měření

Jó Vista.....to jsem si taky užil než jsem uviděl nějakou čárku.
Jediný co mi zabralo je:
1) otevřít zvuková zařízení
2) nastavit je a nechat otevřené na pozadí! (povolit/zakázat mikrofon a nastavit parametry, vypnout efekty atd.)
3) teprve teď spustit LSP LAB a nastavit ho (při nastavování musím nastavovat v něm a i v bodu 2) současně
4) měřit

V Xp to jde ala Checkův návod normálně.
Ve Vistách jsem musel dát ještě faju na post proc. http://www.check.wz.cz/clanky_pokracova … e_post.png Adaptive Filter On PIR a v záložce Analyzer jsem musel nastavit AUTO (u start a size) jinak je u mě výsledek hromada klikiháků. Jednokanalově "měřím" (spíš laboruju - zatím)

Re: Tak ještě jednou - měření

Jo, tak Dualchannel už jsem vypínal a zase se tam vrátil a já si toho nevšim. Teď už z toho něco leze, ale pokaždý je ta křivka úplně jiná, nicméně zhruba to odpovídá tomu co naměří Arta.
Aha, teď jsem zjistil, že mi nedrží nastavení na záložkách Generator a Analyzer, vždycky to nastavím, zeptá se mě jestli to má uložit, tak to nechám uložit, ale při měření se tam tvrdošíjně vrací nějaký výchozí hodnoty (např. časový okno 50 ms a 3 vzorky na oktávu) a nedokážu ho přesvědčit, aby jel podle toho co mu tam nastavím já. Tenhle soft si prostě dělá co chce.....

Re: Tak ještě jednou - měření

obadva: Rozumíte tomu, co je impulsní charakteristika a proč z ní vybíráte jenom některá data? Mám totiž pocit, že máte v menu nastavenou nějakou hodnotu a necháváte automaticky generovat frekvenční charakteristiku.
Mě si to veškeré nastavení pamatuje. Asi to bude těma Vistama. Zkus ještě prostě změnit nastavní, program zavřít a znova ho otevřít.

Web

Re: Tak ještě jednou - měření

Mě to taky blblo, tak jsem to přeinstaloval a už to nastavení drželo.

Re: Tak ještě jednou - měření

Checku moje nastavení zůstává uloženo, ale pokudnezaškrknu to co jsem psal tak měřím nesmysly.
Osobně bych řekl že ten sw nechodí pod Vistama korektně. Mám sice nastavenou kompatibilitu, ale asi to nestačí.
V XP problém nebyl. Spíš mezi klávesnicí a židlí. HOLM šlape normálně, ale zase nevím jak do něj nacpat křivku mikrofonu. Kdyby jste mě někdo nakopli (tam ne) správným směrem...

Re: Tak ještě jednou - měření

Mě se taky zdá že to pod Vistama nechodí korektně udělám jedno měření, vypadá OK, udělám druhý stejný a vyleze nesmysl, atd....
Jinak to nastavení, už jsem ho přesvědčil, ale musel jsem sáhnout do presetů a zeditovat je, teď už to drží.

Tohle už je lepší, ne? Nemyslím průběh tý křivky (je to neodladěná bedna), ale to, že z toho konečně už (občas) něco vypadne.

http://img269.imageshack.us/img269/8716/lsp02.th.png

(upravil check 17. 11. 2009 17:00)

Re: Tak ještě jednou - měření

Ale chápete sakra, že s tím adaptivním filtrem a oknem roztáhlým přes víc než typických 5ms, tam máte vliv místnosti? Jenom je adaptivní filtr schopný vliv místnosti nad typických 500Hz odfiltrovat?
Měří se impulsní odezva, z ní se vybírá bezodrazová část a až z té se generuje frekvenční charakteristika. Takže mi spíš ukažte impulsku a jak z ní vybíráte tu bezodrazovou část.
Todle je ale všechno v tom mém článku!

Web

Re: Tak ještě jednou - měření

Já bych se teď na místnost zatím úplně vyprd, nejdřív to potřebuju rozchodit, a až to bude měřit stejnou bednu pořád stejně, tak bych se začal zabejvat vlivem místnosti. Potřebuju to odladit krok po kroku. Tohle to měří teď:

http://img695.imageshack.us/img695/8414/lsp04.th.png

Jedinej rozdíl je, že jsem mikrofon sundal z fotostativu, kde byl provizorně přigumičkovanej a vrazil ho do trubky kvůli odrazům o stativ. Ale že by to mělo na svědomí tohle, to teda nevím, nevím.

Všechno je nastavený podle návodu, na frekvenčce jsem to dal do druhýho peaku, ale je to divný. Neměla by tam bejt obrácená polarita?

Re: Tak ještě jednou - měření

Jo Checku je mi to jasný (s tím dlouhým oknem)
Ale jak říkám (netvrdím, že nedělám nic špatně) v těch Vistách je to při rozcházení dost k vzteku.
Třeba táhlo WAVE mám mrtvý. Prostě tam není. Pokud si nenechám otevřený zvuková zařízení, nepovolim mikrofon a nenastartuju LSPLAB až nakonec tak nefunguju. Konkretně při nastavení Level's mi pořád indikátor ukazuje signál i když postupně vše zeslabuju, mutnu, fyzicky odpojím, zeslabím i master volume atd.
Ve článku píšeš, že je třeba obrnit se trpělivostí, ale toto tě nenapadne ani ve snu.
Upgrade driveru nejde neboť výrobce vydal jeden a nazdar. Visty si dělají co chtějí a na XP mi zase výrobce drivery nevydal. Když si máš vyřešit takovou spoustu problémů a začneš se v tom topit tak lehce něco přehlédneš. Peru se s tím a nehodlám to vzdát. Věřím, že až bude preamp bude méně starostí a lepší výsledky.
Jinak třeba ve vlákně kde Frisko bojoval se svým měřením jsem pochytil víc věcí než bych čekal. Je jen škoda že podobných dredů není víc, ale to už jsem OT

Re: Tak ještě jednou - měření

No protoze nemate dvojkanalove mereni, tak LAB nevi jak dlouho leti zvuk z repra do micu - usekava zacatek impulzu - a to jeste nepravidelne. Postavte si ten dvojkanal - budete tak moci merit fazi korektne.

Paolo.n: Ne, v navodu se pise jasne o druhem impulsu, nikoliv o druhem peaku - to je podstatny rozdil. Kdybys odkryl to okno frekvencni charakteristiky, tak ti reknu kde presne. Takhle odhadem nastav 4ms.

Web

Re: Tak ještě jednou - měření

Aha, takže bez dvojkanálovýho měření se v LSPlabu nehnu. To je celkem podstatná informace. Dobrá, ubastlím preamp.
Na tý impulsce už pod tím druhým oknem nic není, ten signál jde do ztracena, samotný okno končí na 50 ms. Což bude možná tím, že v presetu mám nastavený okno na 4 ms. Když ho nechám na těch 50, tak se tam možná ten druhej impuls objeví, pak by se dalo vybrat ručně. To sekání začátku, to je možný, to mi vůbec nedošlo. Nejde tam nastavit nějaká prodleva, myslím že tam je nějakej warm up .... (teď tápu, tady v práci Lsplab nemám)

(upravil Paolo.n 22. 11. 2009 5:24)

Re: Tak ještě jednou - měření

Tak postavil jsem tu kouzelnou krabičku a taky preamp, ale u toho preampu jak píšeš o přepojení jednoho odporu místo na kapsli někam na druhej pól baterky, tak si nejsem jistej, tel Linkwitz používá nějakej podobnej elektertovej mokrofon, ne? Protože když to udělám takhle, tak mě to nezesiluje ten měřící, ale dynamickej jo.

EDIT: Aha, tak to vypadá že mám vadnej mikrofon, tak to bude asi možná celej problém.

Re: Tak ještě jednou - měření

http://check.wz.cz/clanky_pokracovani/fon/mic_amp_modified_by_check.jpg
takhle

Web

(upravil Johnyn 22. 11. 2009 13:48)

Re: Tak ještě jednou - měření

Tak jsem se konečně dostal k rozchození mikrofonu. Zatím jen jednokanál, ale s ubastleným preampem  http://www.linkwitzlab.com/images/photos/mic-amp.jpg  .
LSPlab si se 7mičkama nerozumí, HOLM naštěstí šlape. Ještě že máme ty Xpčka...
HOLMu jsem vnutil tu křivku k mikrofonu, co check postoval do dredu s mikrofonama. (A teď by mě zajímalo, jak moc je to špatně.) Udělal jsem dvě měření, jedno samotná výška, druhé celá bedna na krátkým oknu.
http://s4.postimg.cc/wk3eq29tl/19_holmi_neo3.jpg

zelená - výška s C 47uF v sérii
modrá - celá bedna
Měření výšky lze porovnat zde:  http://www.troelsgravesen.dk/W15_Neo3.htm

Re: Tak ještě jednou - měření

Já HOLM nepoužívám, tím ale neříkám, že je špatnej, jen nevím, jak to v něm přesně je. Udělej dvě loopback měření lineout/micin (přimo kabel jack/jack samec/samec), jednou bez kalibrace mikrofonu, podruhé S a ukaž.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 108]

  Stránky: 1 2 3 ... 6 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Tak ještě jednou - měření

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£