(upravil MaBat 9. 12. 2009 10:44)

Re: 12" OS zvukovody

Čas je do zítra do večera, visí to tu už víc jak měsíc... smile (Pak si to může kdokoliv koupit sám, kontakt dám, resp. tu je)

Můj způsob: WG se normálně přilepí do díry (se zapuštěním), driver se připevní tak, jak popsal MethMan, přes desku-mezikruží z MDF, která se přilepí k WG (já driver přitáhnu zezadu dalším MDF mezikružím). Samotná montáž měničů proběhne zezadu, tj. přes demontovatelnou zadní desku (šrouby). Nic až tak složitýho.

Kdyby bylo v bedně dost místa, asi by se dal i driver přichytit skrz díru basáku. WG se ale přilepit asi musí.

Nastříkat to určitě něčím půjde. Další věc je ta pěna, kterou si musí každý nějak opatřit (můžem se ev. domluvit - polyuretanová open cell struktura s vhodnou hustotou), patří tam a byla by škoda ji tam nedat, když už (další utlumení nežádoucích difrakcí a rezonancí - přímý zvuk se utlumí nejméně, vše, co jde delší cestou, víc). Podrobnosti lze dohledat na webu, je to patentované.

Re: 12" OS zvukovody

Osobně pěnu u dobře navrženého WG nepovažuji za zcela zásadní věc. S/bez je při běžné hlasitosti malý rozdíl. Osobně si jí tam ale jistě dám.
Před dvěma lety jsem telefonoval do Eurofoam TP, poslali mi nějaké vzorky, ale byly spíš tak 10ppi a stejně jsem je už zašantročil.

Re: 12" OS zvukovody

Objednávat nebudu, počkám si na výsledek, je v tom pro mne mnoho neznámých. Do aktivní EQ u basáku rozhodně nejdu, to není to, co potřebuji.

Re: 12" OS zvukovody

Mě by se to líbilo spolu s tak dvěma 8"nebo i 10" tohle už je pro mě moc velký, nevim no... citlivost ale velmi lákavá smile

(upravil MaBat 10. 12. 2009 12:07)

Re: 12" OS zvukovody

V podstatě nic nebrání použití s 10" basákem (bude se jen dělit o něco výš a taky je možné WG ještě trochu odfrézovat z okraje, má-li vyjít bedna o těch pár cm menší a ještě o něco přiblížit osy měničů). V každém případě platí, že větší je lepší. K 8" tu pak je A9090 za pětikilo (už dost kompromis tak jako tak - byť pořád ne špatnej).

- tady končí OS profil na poloměru cca 13 cm, pak je to už jen oblé vyústění, jehož poloměr lze (za citelného zhoršení vlastností) zmenšit, tj. odříznout a udělat ho v rámci zapuštění v desce, např. Pro 10" by mohlo mít ještě smysl ten WG takhle zmenšit (jinde takovej neseženete a za nižší cenu už vůbec ne), pro 8" je to IMHO už plýtvání (a z principu je jedno, kolik osmipalců to bude, mají-li být pod sebou). A nebo prostě nechat WG tak, jak je, ovšem pak už nevidím důvod nepoužít 12".

Re: 12" OS zvukovody

Budu to dělat právě s 10" jako částečně do zdi zapuštěný centr DK.

(upravil MaBat 15. 12. 2009 9:15)

Re: 12" OS zvukovody

Nakonec se tohle možná hodí pro 10" i víc. Osobně jsem na to dost zvědavej. Pro 12" by to asi mohlo být ještě o něco málo víc "natažený", s delší OS částí. Nevím, do jaký míry by měl v reálu vliv třeba ještě 1 cm do délky (a o něco menší průměr zaoblení)... Podle simulací to jsou malý rozdíly (AxiDriver). Mnohem víc patrně záleží na hrdlu - kolik budeme muset ještě přidávat z toho konusu (to zatím nevím).

Jinak podle simulací vychází díra v ose na 5 kHz (cca 8 dB), tak, jak se myslím očekává. +-7 deg a dál už je to rovný.

-- Dr.G to má u 12" o něco delší, s menším poloměrem vyústění, pro 15" mi zas přijde, že se to blíží (poměrem vůči basáku) spíš tomu, jak vypadá náš.

Re: 12" OS zvukovody

1cm - prakticky žádný. Lepší je větší zaoblení. Z náběhového konusu není dobré přidávat vůbec nic, protože to omezuje horní mezní frekvenci. V reálu bude propad menší než napovídá simulace, protože, zaoblení a kruh nebude tak ideálně přesný. Jestli to vůbec budu považovat za nutný chtěl bych využít "měkkosti" laminátu a otvor vyfrézovat trochu elipsovitý a jakost difrakce trochu rozmáznout. Jiný řešení je použití filetu z absorbčního materiálu na části vyústění.

Re: 12" OS zvukovody

Když už jsme v tom, jakou 12" bys tam ty dal? A dal bys jí tam, kdybys už neměl 10"?

Re: 12" OS zvukovody

TBX smile, tu mám doma taky, ale půjde do 55 litrovýho SW. Ostatní těžko říct, přemýšlel bych o Emi Definimax 12HO, možná u RCF by se něco našlo, ale LF12X400 se nedělají. P.D. nemají nic. Podíval bych se na Selenium 12WS600, WPU1209, když už bych měl šetřit. Možná WPU1207.

Re: 12" OS zvukovody

4" cívka? smile Některý z nich se mi ale zdají celkem hrbatý...(?)

Re: 12" OS zvukovody

Možná jo. To byl rychlej nástřel z hlavy. Sám si to přebereš líp.
4" - ani ne. Primárně bych šel po tuhý membráně a zkratovacích prstencích. Přecijen je 1K dost vysoko a spoustě 12" tam dochází dech a klesají a/nebo jim jde okraj a závěs do protifáze

(upravil MaBat 17. 12. 2009 14:43)

Re: 12" OS zvukovody

Jo, už jsem to našel smile

"5) Inductance modulation is a big issue when one takes the woofer as high as I do and I take this into consideration. Inductance modulation is the only loudspeaker distortion mechanism that is broadband and not displacement dependent - it happens with no displacement at all. If there is a nonlinearity in the loudspeaker that would be audible this is the one. Displacement distortion will always have a LF signal component and the upward spread of masking will thus tend to mask its effects. But a current distortion can happens with no masking signals at all."

a "You are missing the single biggest reason that I use the 12TBX100, it has a shorting ring."


Chtěl jsem na basáku ušetřit, ale asi teda budu spíš šetřit na basák.

Předpokládám, že zkratovací prstenec se na dálku pozná jen podle toho, že je to uvedený v datasheetu... Je jich teda jako šafránu a jsou vesměs (na můj vkus) příšerně drahý. Před tím jsem -zřejmě naivně- předpokládal, že 0,46 mH indukčnost cívky u DeltaLite-II je dosažena právě prstencem - tedy, že nějaký má, ale to je patrně omyl.

(upravil MethMan 17. 12. 2009 15:22)

Re: 12" OS zvukovody

Ano, nebývá obvyklé, aby ho PA drivery měly. Jen špičkové modely jím disponují. Výjimkou bude asi BMS. Ti používají prstence snad všude. Problémem není indukčnost samotná, ta jen shora omezí šířku pásma, ale jak píše nelinearity v železe. Nedávno jsem byl v jednom servisu a povídali jsme si servismanem. Byly tam hromady vyndaných membrán od jednoho anglického výrobce. A vůbec to nebylo od jednoho zvukaře. Prostě jim uhnily/uhořely přívody k cívkám. Velmi si pochvaloval RCF, protože 15X400 dělal jen jednou v životě. Byla to prej blbá práce, protože na trnu byl pěkně vysokej špalek mědi a špatně se to centrovalo.

Edit: S cenou se není moc čemu divit, je to další kousek přesné strojařiny na i beztak drahým reproduktoru. Na druhou stranu, dokážeš si představit co by si za takový 10kg reproduktor řekli hoši od tympánů?
Je ještě jeden způsob jak se obcházel tento druh nelinearity. Saturovat železo úplně a mít ještě v magnetu rezervu. V případě basových reproduktorů to bude silně neekonomické. Možná, že se to používá u CD. Sám ani nevím jestli se to účinností alespoň blíží k prstencům. S naším vybavením to stejně nebudeme umět změřit a vyhodnotit.
Další plus by v našem případě mohly být Nd magnety, protože ty jsou sami o sobě o dost vodivější než keramické. Demagnetizace vlivem teploty nás trápit opravdu nemusí.

(upravil MaBat 8. 1. 2010 13:19)

Re: 12" OS zvukovody

http://s4.postimg.cc/s9iq72o1l/148_wg2.jpg http://s4.postimg.cc/8p474ang9/148_wgs2.jpg http://s4.postimg.cc/4u0t1q4ah/148_wgs.jpg

Splácnout do elipsy to nepůjde asi vůbec, u vyústění je materiál tlustý 4mm a celé je to poměrně tvrdé. Vyšlo to evidentně nepatrně větší, což se do délky projeví odhaduju tak +5mm z konusu, možná i víc. Uvidím, až zbrousím zítra první. Zkusil bych to pak možná párkrát něčím prolít, mohlo by to stačit, aby to bylo akorát (čili žádný drama, ale dá se to i zlepšit).

Re: 12" OS zvukovody

Velký dík za zrealizování celý věci. Podle fotky to vypadá na bezchybný odlitek. Cena je vlastně velmi dobrá, když si jeden uvědomí jaký braky by si za to koupil v obchodě.

(upravil MaBat 2. 3. 2010 8:42)

Re: 12" OS zvukovody

Tohle je jzagajovo měření našeho WG, měl to s driverem STX, zatím jen volně položené na zemi a zřejmě už po nějaké aktivní korekci (detaily neznám). Svoje výsledky ještě nemám, ani je sem nejspíš dávat nebudu - tohle má být současně a hlavně propagace Xoveru: smile

http://s4.postimg.cc/wr2ng7ak9/148_untitled_2_copy.jpg

Re: 12" OS zvukovody

Pěkný CD. Ale něco je asi trochu špatně v hrdle a poláry 0-30 jsou moc slepený k sobě. Naštěstí jdou některý rezonance evidentně na vrub driveru. Těším se až na to najdu čas.

(upravil MaBat 2. 3. 2010 13:20)

Re: 12" OS zvukovody

Tak tak, je to opravdu první pokus a laborování, dokonce si myslím, že WG byl na tom driveru jen tak položenej...(možná bych to ukazovat ani neměl). Od finálního stavu a v ozvučnici očekávám ještě trochu jiný výsledek.

Směrovost se opravdu povedla. Tohle je měření "surového" (dolní rezonace dělá 4.7uF seriový kondenzátor s nezkompenzovanými impedančními peaky):
http://s19.postimg.cc/osp19lc33/148_oswg_resonance_directivity.jpg

OT - řezal jste někdy někdo odporovým drátem (polystyren, apod.)? Existuje něco, co drží tvar?

-- Tomáši, jak jsme se bavili o tvaru vlny na vstupu WG - nemůže to být IMHO rovina, jelikož výstup driveru je konus a v něm se, co vím, nemůže šířit rovinná vlna - tam už to musí být (v základu) kulové. Tj. driver nemá na výstupu rovinnou vlnu, ale už kulovou, na kterou by měl WG plynule navázat, což by mělo být u tohoto WG pro DE250 splněno.

-- Jinak jestli myslíš hrdlo jako samotnej WG, tak v jednom místě je to tam trošku "ostřejší", to jim drobet ujelo, ale jinak je to v pořádku, porovnával jsem to s přesnou šablonou a ač se to na první pohled nezdá, sedí to. Ten profil reálně (resp. ideálně) začíná až v místě, kde končí "toleranční" konus... okem to klame.

Re: 12" OS zvukovody

Měla by to být rovina, resp. phaseplug by na ní měl být navrhován. Koordinační systém OS je vlastně kruh a hyperbola (iirc). Kruh je vyústění driveru, resp. planární vlna tvaru vyústění a hyperbola je stěna WG. Ano, NENÍ to nejlepší rozdělení ani kdyby to byla opravdu ideální planární vlna. Proto ani OS WG neumožňuje propagaci zvukové vlny jen 1.módem a je třeba (od jistého kmitočtu závisle na sevřeném úhlu zvukovodu) množství módů vyšších řádů HOM. Ideálnější "tvar" vstupní vlny je uveden v Audio Transducers  a myslím, že je dokonce mírně kmitočtově závislý. Sníží, ale zcela neodstraní kontribuci HOM, protože vlnoplocha v OS není nikdy jednoparametrická. (narozdíl od ideálního driveru na trubce, nebo bodového zdroje v kuželu ad.)

Ony smotance mohou být způsobeny ledasčím včetně metody měření, interferencemi a průměrováním.