Re: Actidamp

Teď je to pro mě pochopitlené. Děkuji za vysvětlení.

Re: Actidamp

Inovovaná verze Mk2 oživena  smile

https://i.postimg.cc/67gHQVgv/2214901.jpg

Web

(upravil orl433726 22. 6. 2015 16:46)

Re: Actidamp

Mám

Re: Actidamp

ahoj, najde se dobrá duše, co zašle nastavení dip přepínaču (kapacita MM, ohm MC) pro actidapm mk4. Děkuji. 63berta@centrum.cz

Re: Actidamp

to přece závisí na použité vložce - pro MM kapacita dle typu a přívodních kabelů, pro MC slušný výrobce zatěžovací impedanci u vložky udává... Pro jakou vložku to má být? Jak je dlouhý kabel mezi gramofonem a preampem? A jaký typ, pokud to není zcela běžná stíněná dvoulinka?

Web

(upravil DJ_Rix 25. 3. 2016 19:17)

Re: Actidamp

Stejně nevím na co v těch AD ale i jiných je nacpaná kapacita od 100 až po 470p, tedy celkově je možno nastavit až 1,1nF a s tím už by se snad žádný výšky ani z té přenosky nedostaly.... Osobně jsem zastáncem názoru, že dostatečnou kapacitu má už kabeláž v ramínku, přívodní kabel od gramce k preampu a vstup preampu, ty paralelní kapacity bych nechal úplně vyplý. I velice slušnej cinch kabel má při 50cm kapacitu skoro 100p.

Re: Actidamp

Je trřeba upřesnit kterou verzi Actidampu, už je jich několik..nejlíp foto DPS.

Web

(upravil pzwak 26. 3. 2016 13:45)

Re: Actidamp

Rixi, dovolím si s tebou nesouhlasit. Vliv zatěžovací kapacity je popsaný hezky tady, při určitém (500pF) zvětšení zatěžovací kapacity dochází naopak k nárustu kolem 15kHz. Při optimální kapacitě se charakteristika srovná. Ortofon např. uvádí optimální zatěžovací kapacitu pro základní řadu OM5 200-600pF... U MC je tomu jinak, tam se doporučuje díky nízké impedanci mnohem vyšší hodnoty kapacity, ale její vliv není tak výrazný jako hodnota zatěžovacího odporu.

PS. Jak píše reeb, je potřeba zahrnout i vstupní kapacitu preampu, která nemusí být zanedbatelná. S kapacitou přívodního kabelu máš Rixi samozřejmě pravdu, ale i tady hodně záleží na typu a délce.

Web

Re: Actidamp

Všechno kolem kapacitního přizpůsobení je popsáno už v samotným úvodním článku - přečtěte si ho znova a případně si nechte někým rozumným vysvětlit...tyhle věčný kecy mě už serou, za pětadvacet let furt nic nepochopili...

Re: Actidamp

Ten článek samozřejmě znám a zrovna paralelní kapacita v něm nijak rozebírána není, řeší se tam hlavně paralelní rezistor a jeho termický šum.
Když se podívám třeba do dokumentace k mojí přenosce, podle výrobce je optimální zátěž 47k a kapacita 400-500p, zároveň ale hned další věta hlásá, že zatěžovací impedance může být až 100k a kapacita snížena až na 100p bez slyšitelného vlivu na přenos.

pzwak: Díky za ty odkazy, vypadá to zajímavě, musím zkusit ještě u sebe s tou kapacitou pohnout.

Re: Actidamp

Měl jsem v šuplíku rozestavěné moduly MKIII. Po snad 10ti letech jsem je dokončil. Vstup párované 2SK170, ostatní osazení víceméně dle popisu v AR, BC177(9), KC507(9), kap. násobič KFY, operáky NE5534AP, 5534P (EZK) a na závěr MAB356 nebo MAC156.
Gramec nemám, tak že zkoušen jen škopek, 1khz vypadá ok. Ale nejdou mě dle popisu srovnat ofsety.
R40 víceméně nereaguje, ofset na výstupu OZ1 je stále kolem 2mV (výstup OZ4 se taky nemění). Když trimrem točím má snahu se změnit, ale vždy se vrátí na tuto hodnotu. R39 funguje ok, výstup OZ2 dostanu pod 0,1mV.
Chovají se mě tak oba moduly. Chybu jsem nenašel. O chybějícím spoji na některých DPS vím, kdysi se řešilo. Desku mám od kohouta a je v tomto směru ok.   
Zkoušel jsem MAB i MAC, oba se chovali stejně. Potom bez trimru MAE411 (LF411 mám jen pájené) , v tomto osazení mají oba výstupy OZ1 a OZ2 cca. 1mV. Zkoušeno na stole na lab. zdroji. Dělám něco špatně, řešit, neřešit?

https://img37.rajce.idnes.cz/d3701/18/18192/18192642_55521bab4bd24653b08c841baeb70027/images/actidampmkIII.jpg?ver=0

Re: Actidamp

1mV mi přijde jako OK. To je dobrý výsledek. Ale má-li jít tím R40 (předpokládám, že je to trimr, né pevný odpor) nastavit, tak mě zaráží, proč se tak neděje. Já bych to asi neřešil. Uvidíš co poradí ostatní, co tento Actidamp stavěli. Já stavěl jen trojku ale na nových deskách od Petra Vojty a čtverku z AR.

(upravil lemra79 29. 12. 2022 19:21)

Re: Actidamp

kompenzovani ofsetu jsem tu resil v prispevku c. 73, netvrdim, ze je to tvuj pripad. za chvilku to bude 10 let, ty koky.

edit: koukam, ze uz tenkrat byli mistni odbornici prijemny jak predel. uz vam to vratili bozi mlejny?

Re: Actidamp

1-2mV jsou v pohode, neresil bych.. (to uz mnohdy i levne multimetry meri nesmysly).

Web

Re: Actidamp

Pánové díky za postřehy, řešit to teda nebudu. S těmi MAE411 a bez trimrů to vypadá ok. Zkoušel jsem i OP07, nevím nakolik jsou zde vhodné, řešilo se jinde že do serva jdou. Mám jich mraky, z nějakých měřících desek z 90tých let, i když použité, byli v paticích, budou to 100% origoše. Chová se to víceméně stejně jako ty MAE. Zvuk nezkusím, jak jsem psal nemám gramofon, a už ho ani kupovat nebudu..
Čas letí, tento actidamp jsem si začal stavět zhruba před deseti lety, tenkrát jsem gramec kupovat chtěl, no sešlo z toho. Dnes už jedu vše z NTB + USB DAC.
Tak že ty moduly hodím asi sem do bazaru, ale nechtěl bych je posílat dál polofunkční..

Re: Actidamp

Zdravím. Rozhodl jsem se, že si postavím Actidamp Mk3. Původní záměr byl trochu upravit a zmenšit původní mono desky. Ale šlo to hezky, tak se mi na jednu desku vešly oba kanály. Tady je malá ochutnávka:
https://postimg.cc/gnJqgsmx
Je tam samozřejmě pár změn. Přidal jsem vypínatelný Subsonic filtr. IO3+IO4 a IO1+Subsonic filtr jsou dvojité OZ. A vypustil jsem kapacitní násobiče. Ale mám pár otázek.
2SK170 už neseženu. Mám pár kousků 2SK117 a PN4393. Ještě jde koupit PN4392 a KS4393. Ale KS má proti PN přehozené nožky D a S.
Opravdu jde u těchto JFETŮ nebo dokonce u všech přehodit vývody D a S ?
A který z těch JFETŮ co jsem napsal je v tomhle zapojení lepší?

(upravil orhore 22. 1. 2023 16:34)

Re: Actidamp

Nechceš k té pěkně navržené desce doplnit i stabilizátory napětí + násobiče? 2SK170 by mohl mít reeb a nebo zde: https://www.customworks.cz/toshiba-2sj742sk170

Re: Actidamp

Jako 500? Ten člověk snad upad z jahody na znak. Notabene je to pár obou vodivostí. To je Yry-mu k prdu, potřebuje pouze jednu vodivost a to 2sk170.

Notabene Yry, co se ti nelíbí na této verzi - https://postlmg.cc/sBmJzgBL . Autor Petr Vojta (Tubamusic) je to také upravená verze oproti původní AC 3.

Re: Actidamp

Holt je taká doba, tyto časy jsou už pryč, dnes postavit kvalitní zesilovač tě vyjde jen materiál na 25 hadrů,, spousta stráveného času, a jsme někde na 40 litrech,a to je jen konec, a kde je zbytek.

(upravil mechanik 22. 1. 2023 21:43)

Re: Actidamp

Benazi, to je aj tým že oproti socializmu ľudom stúpli na to DIY nároky. Každý chce prekovené 2 vrstvové farebné dosky. Na boku masívny eloxovaný chladič a minimálne krabicu od MODU. Keby sa to osadilo z bežných súčiastok čo sa niekde válali, dosky sa urobili fotocestou a krabica sa urobila z nejakych hliníkových plechov čo sa niekde válali plus najjemnejší hliníkový profil spájaný z 3 kusov bolo by to stále lacné. Mnoho ľudí to tak robí dodnes. Ale bohužial dizajn a často aj zvuk tomu bude odpovedať.

Tie LEDky čo má Xhibit na doskách hore som ako 11 ročný vytahoval tušim z nejakych prastarých televízorov tesla tipujem zo začiatku 80s. Alebo to mohla byť iná elektronika od tesly. Uplne si pamätám ako nevýrazne svietili smile Ale možno majú aspoň nízky šum. Len ma to tak napadlo. Nostalgia.