Re: 2xTDA2005 v mustku

Tak panove problem vyresen, chci vam vsem podekovat za vase rady. A ted v cem byl ten problem. Kápnul na to sinclair hned s tim kondikem. Psal sem, ze pripojit elyt paralelne k C3 nepomohlo. No jo jenomze to sem celej ja - lemra líná - se mi to uz po ste nechtelo vytahovat z krabicky tak sem ten elyt pripichl pres dva kabliky s krokodylkama. No napodruhe - to sem byl uz pod parou XD sem se nasral a kondiky napalil rovnou zespodu na desku. Sice si nedokazu vysvetlit jakej je v tom pripojeni kondiku rozdil (snad sinclair by mohl smile), ale svete div se! zesak prede jak kotatko smile Musim rict, ze ses bourak sinclaire! Je taky neco co nevis? smile


2 dj-bobr neni mozny ze ten sum je zpusobenej vysokou citlivosti toho TDAcka? kdosi mi z prdele rikal, ze kdyz pouzijes hooodne dlouhej vstupni kabel, tak ten bude fungovat jako antena a celej zesilovac jako radio xD. Jinak ten sum by se mohl dat odstranit (pokud to neni vadnej IO) nebo zmirnit odporovym delicem. Zkus mrknout na http://www.kutil.borec.cz/zesak20w.html. Osobne si myslim ze 5W MBA810 (pokuds myslel tohle) je o dost horsi nez 2005ka, takze by bylo dobre si to dat do kupy smile

Re: 2xTDA2005 v mustku

Rozdíl v tom připojení toho elytu může, Pawlw, být třeba i půl ohmu, vlivem přechodového odporu v krokodýlech, pokovení krokodýlků, přívodních kablíkách a banánkách. A půl ohmu v sérii s takovým elytem je, jako by tam v této aplikaci nebyl. Jedině přímé připájení co nejblíže napájecím pinům švába. A mohlo by stačit možná i 220uF.

Při běžných aplikacích si dejte na vstup těch TDA2005 odporový dělič s útlumem 15-20dB, tu škodlivě vysokou vstupní citlivost je třeba značně snížit. Já jsem to vyřešil na tom schémátku tím, že jsem tam rovnou fláknul pasivní nízkoimpedanční korekce se základním útlumem cca 19dB.

Rovněž není vhodné regulovat hlasitost na vstupní úrovni TDAčka, tedy na napěťové úrovni okolo 15-30mV. Takto citlivé vstupy jsou totiž háklivé na indukci všeho možného svinstva, kór při vstupní impedanci TDAčka okolo 100kohm. Já jsem vstupní impedanci TDAčka uměle snížil tím 27kohm odporem, který zároveň -paradoxně- poněkud linearizuje průběh korekcí a omezuje jejich rozsah na únosnou míru.
Potenciometr hlasitosti zapojte až na vyšší úroveň signálu, tj. před odporový dělič, potenciometr ani dělič by neměly mít zbytečně vysoké hodnoty. Potenciometr optimálně 5k/G a dělič s celkovým odporem okolo 20kohm /např. podélně 15-18k a příčně 1k8-4k7/.
K příčnému odporu je vhodné paralelně připojit keramický kyblíček okolo 100-220p. Trimry na vstupu vhodné nejsou. Do jejich odporových drah s poměrně velkou plochou se zase indukuje bordel.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

chalani máte na to DPS ? potrebujem niečo maličké,to v datasheete je zbytočne veliké, budem robiť stereo ale potrebujem každý na samostatnej DPS

Re: 2xTDA2005 v mustku

Diky za osvetleni problemu sinclaire wink. Jenom dodam, ze mi tam stacilo dat i 100uF. Mensi hodnotu sem nezkousel, bo nebyla po ruce. Nakonec jsem tam nechal pro jistotu a pro pocit, ze jsem to zapojeni nijak neosidl, 470uF.

Bobisku, zkousel sis to z toho datasheetu treba vytisknout? Ono je to tam celkem zvetseny. Jinak jeden kanal mam na desticce 65x35mm. Pokud si dps kreslis sam fixem, tak to imho vyrazne zmensit nepujde. A prekopavat dps co je v datasheetu bych nedoporucoval. Snad se nebude sinclair zlobit, kdyz sem pastnu neco co psal na aldax foru:

"sinclair  2005-11-14 12:11:14

Phonic: blokovací elyty v napájení a elyt ve vazbě jsou jaké? Keramiky na 100V? To se ještě dělá? Je to na nich napsáno? Co se týče desky: je pravda, že uspořádání součástek na firemní desce je poněkud nešťastné, ale po drobných úpravách při zachování topologie spojů je dobře použitelná. Víš-u zesilovače, který je schopen dávat plný výkon i na dlouhých vlnách už není spoj jako spoj. Příklad za všecky: před pár lety jsem řešil potíže jednoho mladého džentlmena-s dvěma blbými TDA2005! Hoch si navrhl vlastní desku a to tak nešikovně, že ty IO prostě nešly žádným poslouchatelným způsobem uklidnit. Podezíral jsem nejprve IO, ale po jejich zkušebním vsazení do jiné desky/vykuchaný starý konec z autorádia/se chovaly naprosto perfektně. Takže desku vyhodil, namaloval novou podle jednoho staršího AR /tam to bylo ještě s NDR A2005/ a šlo to jak švýcary. Co z toho vyplývá? Pokud není dostatek zkušeností s návrhem desek, se zesilovači, nežádoucími vazbami a smyčkami v nich, použít u takovýchto aplikací raději doporučenou topologii, třebaže nám na celých 100% nevyhovuje. "

Re: 2xTDA2005 v mustku

Amen. smile

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

no DPS by som si navrhol aj sám, možno by aj fungovala smile ale som hrozne lenivý a myslím že nemá cenu vymýšľať vymyslené, preto sa pýtam smile

(upravil sinclair 28. 6. 2007 15:32)

Re: 2xTDA2005 v mustku

Dochází i k paradoxním opačným situacím.
MDA2020, které v Zetawattu 1420 kmitaly jak zdivočelé, až se z nich kouřilo, byly na mnou navržené desce jak beránci, dokonce si nechaly nastavit A=10.
MDA4290V, které kdekomu šuměly, syčely, pískaly a kmitaly u mě na slušné desce chodí jak víno-žádného lepšího "elektronicky-korekčně-analogového" švába jsem v ruce neměl. LM1036 je šunt.
Zcela naopak-zesilovače malých aktivních monitorů ARS651 /30L, 3P, zes 40W/ osazené z výroby KU607 se mi nepodařilo žádným, mně známým způsobem uklidnit /leda za cenu SR=4V/us, což už není zesilovač, ale spíš řízení servopohonu/. Po přeosazení KD607 se usmívaly snad i budiče, klídek, pohoda, 30V/us.
Moduly AKW216 /kinozesilovače/ s topologií kvazikomplementů z doby bronzové a osazené na konci KU605 to samý. Tam už jsem měl podezření i na šrouby M3 a pojistkový pouzdra smile, ale byly to ty KUčka. Po přeosazení jinými, částečně na linearitu vybranými páry se uklidnily a dokonce stoupl i značně výkon.
Z mých blábolů plyne tedy i drobné poučení, že řada Tesla KU60x a KUY12 /snad krom 611-612/ je pro nf použití lautr k hovnu. Pro sériové regulátory /v napájecích zdrojích/ jsou ideální už proto, že jsou TO3 a všude skoro zdarma, ne-li úplně.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Náhodou, z KUY12 jsem kdysi měl jednočinné Áčko pro dvě bedny rozhlasu po drátě se stovoltovým trafem, a taky to řvalo smile

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Dobytku smile

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

No sem rad, ze ses tu nahodou zminil o KUckach. Kamos si z nich /tusim KU607 a KU617/ chce stavet 50W (?) zes. Podle PE 8/2003 mam ten pocit. Jak ten rocnik dotaham tak to cislo PE kdyztak upresnim. Myslis ze je to shit? On na to ma pry vsechny soucastky "ze sufliku"...ma to cenu nebo mu to mam rozmluvit?

Re: 2xTDA2005 v mustku

Tušíš špatně. Kámoš dozajista vlastní nikoliv KU..., ale KD 607/617. Možná, že kdyby lépe prohlédl šuplík našel by i GC 511/521, to by byl zesáček.

Re: 2xTDA2005 v mustku

Aha. Tak sem to dotahal, ocheckoval a sou to fakt KDcka... Se stydim, ani cist uz neumim xD. Tys ten zes stavel? Kdyby ty GC nasel misto ceho je ma flaknout? Sem o nich vygooglil jen neco malo:
http://www.io.freehosting.cz/201.gif
http://www.io.freehosting.cz/202.gif

Re: 2xTDA2005 v mustku

Pawle na ty GC-ka zapomeň, to byl fór. Zesilovač se přece nestaví proto, že najdeš nějakou součástku v šuplíku.

(upravil Dingo 29. 6. 2007 14:55)

Re: 2xTDA2005 v mustku

GC511/521 někde mám smile a dokonce mám šasi i s elektronikou z tesláckýho kazeťáku - takova ta velká zgerba co měla pohon a zdroj řešený z motorku na 220V. Myslim, že to funguje ale krabice k tomu není, tak kdyby nějaký zběratel chtěl tento kus historického šrotu.......... smile
-
Zrovna tak můžu posloužit nějakýma digitronama z ruský kalkulačky a pak těma zobrazovačema co mají luminisenční displej.....

Jo a taky mám nějaké množství konektorů typu Canon (co sou vzadu na PC) samořezný na plochý kábly (od 9pin až po mysim 32pin samice i samec), tím můžu taktéž sloužit.... (jo kontakty sou zlacené)

Taky sem, když sem narazil na vyhozenou lampovou telku nebo rozsekaný radio, tak sem z toho vybral lampy a mám je v krabici........

Sou prostě věci o kterých vím, že je nebudu potřebovat, ale přesto je vezmu dom s tím, že třeba někdo do toho dělá jemu to udělá radost.

Prostě mám na chalupě velkou místnost a tam se najde věcí smile

Re: 2xTDA2005 v mustku

Kámoš má nakoupeno za par tisíc elektronky od znamých a z Aukra. Všechny prozkoušeny uloženy. a Neprodá ani jednu.
Má jich snad 1000 Kusů opravdu plnej pokoj. velké malé. I takové ty co se dávaly do vojenských přístrojů myslím že sou kovové atd.. Fakt blázen. A nechce nic prodat. Dneska na konci školy ukradl 2 rozhlasy, pár tlumivek big_smile a šel dom.

Re: 2xTDA2005 v mustku

Karlos: To starik ma MAYE stareho a k tomu ma elektronky vsechny na vymenu, a vetsinu 2x. Ma to i magicke oko. To je pohoda.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

No jo sberatelstvi cehokoli muze lehce prerust v uchylku xD. Teda nedovedu si predstavit co s tema elektronkama potom doma dela, treba je lesti, hladi a mazli se s nema.. nebo ho jednoduse uspokoujuje jejich pritomnost smile. To jo sem kdysi "kuchal" stary televize jenom abych si vybral zes s MBA810. Samozrejme sem byl tehdy malej jarda a trvalo mi delsi dobu nez sem si uvedomil ze sou (mi) k hovnu.

Jinak se omlouvam: georgi ten for sem hned nepochopil smile sem proste pres tyhle veci lama.

A co rikate na ten zes s tema KDckama? On kamos tvrdi ze nechce integrovany konec /pry stoji za hovno/, ze pry jedine STK a to je pro neho drahy a tady tyhle trandaky se mu doma vali. /mimochodem na IO nadava od doby kdy mu v moji pritomnosti vyletelo tda2030 z desky a sejmulo ho rovnou mezi oci smile))/

Re: 2xTDA2005 v mustku

nahodou 5,1 MBA big_smile

Re: 2xTDA2005 v mustku

proti gustu... smile)

Re: 2xTDA2005 v mustku

Jako fór dobrý.. Někde nějakej osel napsal, že "za pár let budou tranzistorové zesy smutnou minulostí". Ve sprosté a laciné spotřebce, na kterou se pisatel zřejmě soustřeďuje, zcela určitě.

Web