Téma: 2xTDA2005 v mustku

Predevcirem sem si udelal MUSTKOVY zesak s timhle IO. Stavel jsem primo stereo - tedy dva kanaly na jedne desce vedle sebe. Desku pro kazdy kanal sem udelal presne podle datasheetu (nekde sem na netu cetl sinclairuv komentar, ze prekopavat desku k temlhe IO se moc nevyplaci). No presto mam mensi problem: kazdy kanal SAMOSTATNE zesiluje naprosto korektne, ale jakmile zapojim oba kanaly ZAROVEN, tak zacne v reproduktorech jaksi "skrcet". Pripada mi, ze jakmile je jeden konec "v klidu" a ma pouze klidovy odber tak je vse ok a problem nastane kdyz si berou "stavu" oba konce zaroven. Tenhle problem nastane, at pouziju jakykoliv zdroj nebo repro. Nevite nekdo, kde by mohl byt problem? Mohou byt oba konce napajene ze stejne vetve (zdroje), aniz by se ovlivnovali?


jeste neco... nez nekdo zacne rypat ze tda jsou k nicemu atd., tak:
- dostal sem je darem
- zesik prijde do dilny = nejde tady o extra kvalitu smile

Re: 2xTDA2005 v mustku

Obě křídla máš na stejném chladiči, bez izolačních podložek a ukostřené? Veď napájení od zdroje dvěma samostatnými dráty, nikoliv "od jednoho k druhému", jak se to často dělá.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Oba integrace mam od chladice izolovane a draty mam jak rikas - ke kazdemu konci zvlast, tak nevim sad

Re: 2xTDA2005 v mustku

Chladící křídlo musíš propojis s GND....pak to poběží jak má.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

aha, on to tak myslel asi i sinclair, ne? Ja sem si zvykl vsechno radsi izolovat. Zitra to vyzkousim. Ale nerekl bych, ze to vyresi muj problem - sem ted nahlidl do datasheetu a je tam psany, ze chladici kridlo je spojeny s 6. vystupem IO - tzn obe kridla by uz tak mely byt propojeny a ukostreny dpskou... No uvidime smile

Re: 2xTDA2005 v mustku

Udělals podle datasheetu, ale kurva které zapojení? Hned ten první můstek-test and application? Jestli jo, tak ke kondenzátoru 0,1uF, co blokuje + napájení připoj ještě paralelně elyt nejméně 220uF, lépe 470-1.000uF/25V. Na každou desku jeden. A bude klid jak v hrobě.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Tak chladici kridelka jsou propojeny navzajem i se zemi (vzdycky tomu tak bylo), ale i tak sem pro sichr oddelal slidovky. Bez vysledku sad.

Jojo sinclaire, delal sem tu variantu jak rikas t(R)est and application xD. Pripojil jsem tam dodatecne ty kondiky jaks rekl. Vyzkousel jsem 470uF, 1000uF a nakonec i 4m7. Bohuzel taky bez vysledku. Doufam teda, ze jsem pochopil, co mam nahrazovat. Pro jistotu sem hodim schema a fosnu aby bylo jednodussi se o tom bavit..

http://img525.imageshack.us/img525/3576/schemasc8.th.jpg http://img247.imageshack.us/img247/2121/boardqf8.th.jpg

No takze sem pripojoval elyty paralelne (samozrejme s ohledem na polaritu) k C3. Pripojoval sem spravne? Myslis, ze mam nedostatecou filtraci ve zdroji? Nebo procs myslel ze ten kondik pomuze?

(upravil sinclair 26. 6. 2007 17:05)

Re: 2xTDA2005 v mustku

Ano, k C3. Ten dodatečný kondenzátor tam není kvůli filtraci, ale kvůli snížení vnitřního odporu a zablokování jakoby "zásobníkem", nebo "vyrovnávací nádrží", aby při změnách napětí na jednom IO se změny napětí na zdroji nepřenášely na druhý IO. Pokud to nepomohlo, tak potom nevím. Z čeho to napájíš? Potřebuje to nejméně 2,5-3A na jeden IO..
Kde jsi vzal ty 2005?

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

dobre si ho tam pripojil wink

Re: 2xTDA2005 v mustku

Zdroju sem vyzkousel vic vcetne starsiho vf pc zdroje, ale na kazdym zdroju to dela stejnej bordel. Ted to mam pripojeny na zdroj.. 60W El trafo s 12V sekundarem... tzn pkud dobre pocitam tak 5A by to melo dat... Filtrace by mela byt taky dostatecna - 2x4m7/63V. Jinak jsem se pokousel zmerit proudovy odber:
- kdyz hraje jeden kanal (nezalezi na tom do ktereho repro pripojim) tak si to bere pri plynulym zesilovani od cca 250mA az do 1A
- kdyz jsou zapojeny oba kanaly tak to bere 400mA az 1,5A

Vic jsem to nevytacel protoze pak uz to nedavaji bedny (postarsi typ, 4Ohm, made in NDR xD.. ale tema by to taky byt nemelo - zkousel jsem pripojit i jiny bedny). Kazdopadne jak sem to tak meril tak sem pozoroval ze to "skrceni" se prekvapive zeslabuje se zesilovanim hudby. A na "plny kule" sem to tam neregistroval, coz mi nejde do hlavy sad Jeste k tomu skrceni... spatne se to popisuje.. ale neni tam permanentne, ale vetsinou kdyz do toho bubenik poradne mlaskne. Kazdopadne na plny kule to celej den poslouchat nejde sad.

Fakt nevite co s tim? Nemuzou se nejak ovlivnovat vstupy/vystupy signalu kdyz sou kabliky bliz u sebe?

Re: 2xTDA2005 v mustku

zesík z TDA2005 sem kdysi stavěl podle amara - někdy v roce 1999, byl to jednodeskový stereo (2x TDA2005) narychlo sem to frknul do dřevěný krabičky abych měl nějaký audio ve starým autě na volkmena. Fungovalo to na plrvní zapojení a měl sem to v autě 3 měsíce než sem tam koupil autorádio.
Já sem měl obvody zvlášť - tj. jak ty - odizolované.
viz foto: http://leteckaposta.cz/944831837

Re: 2xTDA2005 v mustku

Z čeho to budíš? Nemáš propojené země vstupů? Protože země zapojení jsou už jednou spojeny-přes zdroj. Pokud vstupní signál vedeš např. stíněnou dvoulinkou, tak u zdroje signálu musíš jednu zem odpojit a nechat ji připojenou jen na straně vstupu, na desce.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Nedávno jsem se právě se dvěma těmito moduly bavil. Mrkni se v "ostatní elektronice" na téma "Bedýnky k mp3". Neměl jsem s tím sebemenší problém. Udivuje mě, že s tak jednoduchými a blbovzdornými IO někdo problémy mít může smile

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Moje 2xTDA2005 na EZK modulu šumí a snad i kmitá jako prase, ani jsem to nějak neřešil, mám to jen jako zesilovač pro nouzové použití, když mi odejdou MBAčka... (snad neodejdou, proBoha!) smile

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Jako tohle nechápu..proč by to mělo šumět?

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Nevim.. napájení mám tažený samostatně (ne od jednoho ke druhému), země signálu jsou obě připojený do společnýho zemnícího bodu na plošňáku, chladič je připojený izolovaně, filtrační kapacity 2x2200uF/25V a k nim paralelně 100n keramiky, napájení z olověného aku 12V/7Ah tlustými reprokabely, mám pocit, že jsem udělal (kromě výměny integráčů) snad všechno, co jsem udělat mohl.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Šumí to, když je na vstupu připojeno co?

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Šumí to vždycky, ať už je vstup ve vzduchu, nebo uzemněnej přes odpor nebo přes kus drátu, nebo je k tomu připojený mp3 přehrávač, elektrická kytara nebo výstup ze zvukovky...
(skoro si začínám říkat, jestli je v pohodě ten šváb..)

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

To je neuvěřitelný. Mně se nijak nepodařilo ty šváby přinutit ani šumět, ani kmitat. Jsou to šváby pro autorádia, blbubzdorný proti všemu a jediné, co je na nich atypické, je jejich značná vstupní citlivost, která je ale daná zapojením, zesílení těchhle IO by nemělo klesnout pod 25dB, přestože jsem zkoušel i méně.
Zkratuj vstup a pokud to přestane šumět, je to rukama. Pokud nepřestane, je to šmejdový šváb.

Web

Re: 2xTDA2005 v mustku

Pred 8 rokmi som tiež staval zosik s TDA 2005. Mal som ten isty problem chyba bola
v IO. Kupil som nové IO v inej predajni a no problém.
PS. Postav radšej niečo lepšie s LM3886 a pod.