Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Ostatní technika » Jak vybíráte tranzistory na šum?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 50]

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

OP27 ? O těch jsme kdysi mohli leda fantazírovat. Vzpomínám, jak kámoš kdesi na praxi ukořistil nějaký rozbitý detektor plynů (za bolševika cena dvou aut) a uvnitř byly takové divné odpory a kondíky a OP07 v keramice smile. Asi jako by dneska člověk našel vyhozené Nautily. Sehnat tenkrát k tomu údaje byl problém, k napájení jsme to připojovali se značně sevřeným zadkem.

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Sendy:
lol Nojoo já je pašoval z německa (tehdá jako nadějnej mladej socialistickej sportovec) pak po 90. roce už se daly koupit i tady za cca 200,- ks. Já občas se dostal k nějakejm deskám z průmyslovejch strojů a tam se daly vyletovat občas i origoše od PMI či AD... big_smile nojo už je to dlouho to je fakt...

Není co dodávat...

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Je možné použít místo BC550/560 tranzistory 2SA1015/2SC1815? A má to nějaký smysl?

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

len KC239F a 309F su nízkošumové ? alebo aj KC237 a 238
čo si myslíte o BC239C od Motoroly ? ma snimi niekto skusenosti ?

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Suffix značil tranzistory tříděné na šum už z výroby, proto to F - znak pro šumové číslo. Dále velmi zhruba řečeno ohledně třídění KC: Sedmičky měly největší závěr ruku v ruce s malou betou, osmička byla takový střed, devítka měla největší betu a závěr jako osmička.

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Škoda, že už nikdo nevyrábí BC413C-BC414C-BC415C. To byly kousky, zvláště ty originální od Siemense, dalo se s nimi dostat i pod F=1dB.
Naposled dělali BC413C Rumuni a dopadlo to s nimi jao se vším, co kdy svět Rumunsku svěřil...
Neměl jsem tolik času, ale testoval jsem i pár vysloveně spínacích trandů /KSY21, KSY62B apod/ a byl jsem mile překvapenej.
Špičkové kusy se daly najít v modulech snímacích zesilovačů řady B113-B116-CM130-CM160, ovšem vždy jen na prvním stupni a v celé mašině byly tedy jen dva. Cpali tam vybírané KC149C nebo KC239F.
Pavlík Dudků by o těchhle píčovinách mohl vědět víc.

Web

(upravil cyberspy 7. 1. 2010 14:42)

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

mam este jednu otázku asi je to hlupost ale mam plno KC509 a su tam niektoré ktoré majú pozlátené púzdro a iné nemajú, je vnich nejaký rozdiel ???

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Ano, v datu výroby smile

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Snažil jsem se na českém trhu najít prodejce schopného zajistit BC550/560 ON Semiconductor, ale nikdo není schopen u tranzistorů garantovat výrobce. A pokud ano, tak pouze CDIL. Doprčic to jsme to dopracovali tak daleko, že už se u nás nedá sehnat kvalitní materiál? Neříkejte mi, že všichni děláte z těch indických CDIL. Kde se dají sehnat fakt dobrý tranzistory ??????

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

EZK - s nimi by se dalo dohodnout,  zeptat se na výrobce, pošli jim mailem seznam polovodičů,  s dotazem na výrobce, s tím že preferuješ ON Semi, ...

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

V Semic Trade jsem kupoval tuším předloni Philips...

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

a závisí nejako šumové číslo od "hFE ?

(upravil sinclair 9. 1. 2010 19:07)

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Trachto, nesmíš nakupovat u GESu, v GMku a podobných bastlkšeftech. Tyhle dva óbrkšefty jsou vysloveně pro bastlíře a amatéry, je to ostatně poznat i podle sortimentu, profesionál si tam nemá co vybrat, resp. narazí na pajc, namontuje a pak jen řeší problémy a reklamace.

Drobná příhoda, co skoro nestojí za řeč, abych se s nimi natahoval o pár korun:
koupil jsem v GESu zalité transformátorky 230V/2x24V 5VA, protože je prostě jinde neměli skladem. Podotýkám, že šlo o značku INDEL, to jest poláci a z pěti traf měly dvě přerušený primár. Nebýt Plzeň tak daleko a nestát jedno to trafo sedmdesát korun, šel bych do prodejny a někomu ten trafáček zarazil do čela.... 

EZK má standardně bécéčka Philips, protože je sami používají a je logické, že by si srali do vlastních kalhot, kdyby nakupovali nějakej šmejd.
Naučte se už kurva nakupovat u solidních obchodníků a na tyhle bastlkšefty se vyserte. Dobrých obchodů už je v ČR plno - ECOM, SEMIC TRADE, dá se už mezi ně počítat i EZK, v SOSu jsem taky občas viděl pěkné zboží a člověk, který nezklame a vždy dodá to, co požadujete, je Martin Lhotský. Lhotský je schopen sehnat i japonské či malajské polovodiče, které jinde nenajdete. Je třeba mu ale zásadně volat, na maily nemá čas.
Je to všecko jenom o lenosti a lakotě - GES mám za rohem, tak co bych kdesi objednával a za draho, že.
Nejeden člověk už zjistil, že když si dá práci se stažením skladové xls databáze ECOMU, vybere si a objedná klasicky mailem, tak některé Nippony vycházejí dokonce ještě laciněji, než dneska šmejdovej Jamicon a Hitano.
Dobrá zpráva je, že od března v ECOMU poběží klasický eshop, takže soploši nebudou tak zmatení. smile

Trachto, já bych už CDIL nevzal do ruky - udělal jsem to jednou, celý konec 2x750W mi práskl do ksichtu a od té doby se tomu vyhýbám.

Blbý je, že vy všichni děláte v malém /jen Quart ve velkém/ a nemáte možnost registrace a nákupu v Rystonu. Ryston je totiž schopen a ochoten garantovat původ součástky na rozdíl od jiných firem, kde se dozvíte leda tak kolik je hodin. U Rystonu jsou jistý limity /např. u výkonových tranzistorů minimální odběr celá tyč, u malých TO126 je to 200ks a u TO92 je to 500ks/.
Proto jsou tyhle a podobné tranzistory v nabídce Aldaxu, protože je bereme ve velkém a můžeme si dovolit nabídnout i něco bokem. Všechny polovodiče v Aldaxu až na výjimky pocházejí z Rystonu a mají definovaný původ a výrobce. Časem se nabídka Aldaxu bude ještě rozšiřovat o některé zajímavé typy, např. MJL1302A/3281A, semtam nějaký japončík a přibýt by měly i některé zajímavé OZ.

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

EZK bere hodně věcí od nějákýho dodavatele z Polska a na něco jsou šíleně drazí, to co v EZK koupím za kilo v ecomu vychází třeba na 55 kč a jedná se o identickou věc navíc pokud člověk nebydlí přímo u prodejny, tak si někdy docela počká než mu balík dorazí. Pro mě zatím jednoznačně vyhrává ecom.

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Zaráží mě tedy ovšem jiná věc.
Dispre II - legendární projekt Pavla Macury jistě většinou dobře znáte. Desky na Dispre s zdroj k němu posílá pan Macura za odpovídající cenu i s dokumentací. No v seznamu součástek tam uvádí jako doporučené dodavalele právě GES a GM, včetně jejich katalogových čísel u jednotlivých součástek. Proč tedy Macura nedoporučí jiného distributora, když ti výše zmínění jsou tak špatní? A Macura, to už je nějaká kapacita.
  Ale přeci jenom, až já budu jednou Dispre stavět, pro jistotu si alespoň polovodiče objednám v Aldaxu.
Oni ty součástky to sice na čela napsaný nemají, jestli jsou to originály nebo pajcy, ale budeme Sinclairovi věřit wink

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

No Macura na to docela kašle, sám tam má třeba elyty Hitano (ale Low ESR) a obyč. Jamicony, a to i v jeho prodávaných modulech (né zrovna levných)... U polovodičů jde spíš o to, že to zapojeni postavil a ověřil na trandech z GM/GES a jak se v průběhu času ukázalo, tak se ty BC547/557 od různých dodavatelů dost liší v mezním kmitočtu a zapojení bylo nestabilní (preamp je dost rychlý). On ty BC za kačku bouchá kde-kdo... Proto doporučuje to na čem je to vyzkoušeno. Ale při nákupu v GES osobně maj někdy v kastlíku mix výrobců, včetně výrobce GM tak bacha big_smile.

Nákup materiálu je dobré dělat když se domluví víc kutilů v okolí a rozloží si tak poštovné..

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Já si nemůžu pomoct, ale musím to sem napsat. Vy jste s tím poštovným někdy jak prdlí. Když se rozhodnu něco stavět, tak přeci musím počítat s tím, že na to budu potředovat nějaké součástky, že je budu muset někde nakoupit, a že je budu muset nějak dopravit domu. Já mám například nejbližší prodejnu 17km, a když si spočtu kolik projedu benzínu abych si tam dojel, jak dlouho mi bude trvat než ometu a vyhrabu auto ze závěje, a že nakonec tam polovinu věcí stejně nemají a musí mi je objednat .....  To raději vypláznu nějaké to kilčo za poštovné, uvařím si kafe, a počkám si, až mi to PPLka přiveze až pod nos. Navíc náklady na stavbu alespoň trochu slušného zesilovače bych si tipnul kolem 3M (a to bez kastle), takže se v tom nějaké to poštovné vytratí. Navíc jak napsal Sinclair, najde se dost zásilkových obchodů, které svým zákazníkům rádi vyjdou vstříct, individuální přístup jim nedělá potíže, a seženou i "kulaté johansonky" big_smile a pošlou to všechno najednou. Tak proč jim za to nezaplatit.

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Další problém je v tom, že v GM a GESu mají pokaždé něco jiného, takže nějaká doporučení Pavla Macury jsou tak akorát k hovnu.  Nezřídka se stane, že polovina BCček je od jiného dodavatele, než druhá.
A nezlobte se na mě, ale konstrukce, která  je takto citlivá na výběr součástek je na hovno. Musí to bezproblémově fungovat se všemi, ať už to BCčko vyrobil Philips, ONS, ST nebo číňan. Postavit konstrukci na jednom dodavateli je naprostá píčovina a kdyby to tak dělal Pavel Dudek, tak mu ani jedno DPA nechodí, nebo blbě.

Web

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

Čo vlastne(aká veličina) sa Sinclair tým vašim udělátkom meria? Rád by som si niečo podobné postavil. Jedná sa o zbytkový prúd kolektoru? Rád by som si nejaký ten trandík "popočúval" smile

Re: Jak vybíráte tranzistory na šum?

To reeb & sinclair:
No tak možná že po těch letech vývoje je Dispre už tak vymazlenej, stabilní, že snese opravdu všechno, takže si Macura klidně může dovolit osadit to v Gesu nebo GM. Ostatně všem, kteří Dispre stavěli, a osadili součástkami dle dokumentace od Macury, chodí naprosto luxusně, a nemůžou si to vynachválit. Reebe ty snad Dispre máš, tak řekni čím si to osadil?

Příspěvky [21 až 40 z 50]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » Jak vybíráte tranzistory na šum?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£