(upravil MaBat 21. 10. 2009 11:56)

Re: Projekt á la PLUTO

Poslední dotaz do pléna: Byl by někdo ochoten vyrobit prototyp té spodní ozvučnice podle dodaného plánku? Úplně obyčejnej kvádr s dírou nahoře a dole, jednu dvě výztuhy, bez povrchové úpravy - ideálně z MDF (cca 25x25x80cm, 2 kusy). Detaily už si dodělám, materiál i práci zaplatím (nebo se měřící/výhybkovou prací na jiných budkách odměním), hodně by mi to pomohlo. Kdyžtak do mailu.

Re: Projekt á la PLUTO

MaBat: Máš mail

Re: Projekt á la PLUTO

lexx napsal:

MaBate, je vůbec spodivem,že se Ti chce do toho projektu pouštět,protože to tady nikdo neocení. Ale mě se líbí a tak Tě podpořím.Dnešní mladí,místo toho, aby se vrhli do projektu a tím se něčemu naučili,tak jen hledí kdy to zveřejníš,kolik je to bude stát-nejlépe zadarmo a nakonec Tě stejně naserou stupidními dotazy,které neberou konce.  Já osobně též se věnuji svým projektům a stavbě reprosoustav a zesilovačů,ale  většinou na komerční bázi a tak své projekty a výrobky veřejně nezveřejňuji. Stojí mě to dost peněz a času a tak nemám zájem,aby na projektu,který  mi zabral měsíce práce ,mi potom nějaký snopl  říkal proč je to tak a tekhle je to lepší atd... Já jsem svojí potřebu podělit se s někým o mé vědomosti vyřešil tak,že zadarmo vyučuji elektroakustice místní vesnické nadšence. Nadále už budu s tebou komunikovat jen přes e-mail.

Naprosto přesně strefeno, nemám, co bych dodal. I já jsem měl ještě před rokem spoustu elánu a chuti udělat něco pro druhé, ale už mě to přešlo. Nechtěně jsem si totiž otestoval lidi, chodící na tohle fórum, stažením projektu BA.
Reakce, které od některých lidí následovaly jsou vskutku nezapomenutelné a potvrdilo se mi, že drtivá většina mě má v píči jako člověka nebo autora projektu /jenž do toho nasypal nemálo času a peněz/, ale vysloveně jen jako prostředek k dosažení nějakého cíle, pokud možno zadarmo.
I tohle je jedna z tváří internetové anonymity.

Web

Re: Projekt á la PLUTO

MaBat- myslel jsem , že to chceš dát do trubky., možná jsem nějakej příspěvek přeskočil. Pokud by jsi chtěl dělat něco jako tu Fontanelu od Visáčů, tak klidně i ten osmihran bych zvládl, na soustruhu mám 4-paknovku , MDF  budu muset koupit, takže to bude cena pro tebe, práce jev poho, stejně jsou dlouhý zimní večery

(upravil MaBat 23. 10. 2009 8:16)

Re: Projekt á la PLUTO

Děkuju všem, co se ozvali, za nabídky - nakonec to je tak, že toho budu dělat víc, takže sdělám celou MDF desku (což byla hlavní komplikace), tudíž tohle si teď udělám sám, bude to nejjednodušší. Kontakty mám, třeba je využiju příště, až budu potřebovat udělat něco na profi úrovni. Zatím díky.

Jinak, nemá IMHO jiný, než designově-estetický důvod dělat to jako osmihran, nebo něco takovýho (možná má tak max. menší povrch na stejnej objem). Fontana a Fontanela jinak není podle mě štastný řešení. Docela by mě to měření zajímalo. Nemá to někdo doma?

Teď to bude nějakej ten týden trvat. Do tý doby se určitě pochlubí Jarda smile


-- Jak by vypadalo třípásmo:
http://s4.postimg.cc/7jn627i2h/148_sop.jpg

Peerless HDS-205 + Peerless HDS-134 + Monacor SPX-20TB, 35-40 l BR
Cena za základní materiál okolo 10 tis. kč za pár.

Re: Projekt á la PLUTO

MaBat- fontána není šťastný řešení , ale rozhodně je netradiční,  projekt s hliníkovými Peerless a papírovým širokáčem mi přijde značně nevyvážený, to širokopásmo  nebude hliníkáčům rovnoceným partnerem a dělení předpokládám kolem 2000 v zájmu směrovosti kde máš nejvic informací. Co tento Tangband DT-25TB?? Cenový rozdíl 500 Kč na páru

(upravil MaBat 23. 10. 2009 9:16)

Re: Projekt á la PLUTO

Strmější dělení těsně pod 1 kHz. Nevyvážený, nebude partnerem, proč? Navrhni klidně jinej střed - není to tady až tak kritická součást tý bedny, tohle by aspon ladilo vzhledově (okolo čehož bych pak očekával větší připomínky, kdyby se tam dalo něco jinýho, ale fakticky tomu nic nebrání a je možný tam dát prakticky cokoliv v týhle kategorii).

Nevím, jak je to s dostupností TB, ten "Monacor" bude něco hodně podobnýho. Nejde až tak o repráky, ale o to, jak se použijou - právě bedny jako Pluto jsou toho důkazem.

DT-25TB je tady ovšem už nevyhovující.

(upravil Jarous 23. 10. 2009 9:26)

Re: Projekt á la PLUTO

Hliník se odstěhoval do Humpolce smile Já bych tam ten hliník necpal, tobě se chce Marceli krotit ty peaky nahoře - budou se muset stahovat, naroste součástkově výhybka. Jinak ten navrhovaný Monacor je gut, cena ještě automaticky neznamená, že je to šitóz. Souhlas: DT-25TB určo nevyhovuje.

(upravil MaBat 23. 10. 2009 10:29)

Re: Projekt á la PLUTO

Jde o to, že nová HDS-205 vypadá velice dobře jako basák pro tuhle věc. To je celej důvod, proč hliník. Nebojím se toho, nemyslím, že s tím bude až tolik práce navíc - dělí se nízko, píky jsou vysoko a nějaký "subharmonický" mi můžou být víte kde... smile

Máš Jarouši tip na stejně dobrej, pro většinu lidí ještě zaplatitelnej 8" basák do těch 35-40l? Hledal, nenašel... (jasně, že kdyby to nebyl hliník, tím líp) Musí se to holt celý vejít pod ten vejškáč, růst ta bedna může jen dole do šířky. Pokud tedy třípásmo.

-- A upozorňuju zlatoušce, že slyšitelnost píků těch membrán se netestuje se samotným reprákem, ale až v komplet sestavě, s celým navazujícím pásmem nad tím.

Jinak nějakej objem by se dal nahnat tak, že by se to udělalo z jednoho kusu:
http://s4.postimg.cc/rfj5hqz3t/148_sop3.jpg

Není až tak důvod mít ten basák pod tím vodorovně, mohl by s klidem být na přední stěně, i když mě osobně už se to takhle moc nezamlouvá.

Re: Projekt á la PLUTO

Na 8" mám tip Monacor SPH-8TB cena 1600,-/ks ..., otázka je, co je zaplatitelné a co už ne. O TVM zde nebudu vůbec uvažovat, za pár stovek navíc mám absolutně odlišnou a mnohem lepší kvalitu.

(upravil MaBat 26. 10. 2009 9:41)

Re: Projekt á la PLUTO

Berte to třípásmo jako takovej intermezzo vrtoch, kterej předkládám pro případ, kdyby někoho třeba zaujal.

Nebál bych se v tomhle případě ale toho hliníku a klidně bych použil ten 6,5" do dvoupásma, s přihmouřením oka možná i tu 8" (to by se ale muselo to "širokopásmo" ukázat jako opravdu dobrý)... Je to v tomhle směru značně robustní koncepce. Nicméně dokud bude k dostání ještě stará HDS řada, není důvod ji nepoužít...

Stejně jako je možný použít do dvoupásma SB Acoustics SB17NRXC35-8 za 1900kč/kus, novej Scan-Speak za 1500,- kdyby někdo chtěl, nebo nějaký Seas, je to celkem fuk a stačí říct smile

Re: Projekt á la PLUTO

2" prďolové jsou doma, pokud to někoho zajímá, tak Monacor SPX-20TB = TangBand W2-748SG http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w2-748sg.htm Na RAW testu zvukově moc příjemný. Myslím, že místo velký kaloty dobrá volba.

Re: Projekt á la PLUTO

Našel jsem nějaká měření na německém webu, měřeno nějak v desce a nevypadá to vůbec špatně. Já je čekám zítra. S tou koulí bude trochu práce, ale stojí to za to.

Re: Projekt á la PLUTO

MaBat-střihni na mail , jak by ta koule měla vypadat , zatopím v dílně , stoupnu k soustruhu a uvidíme , alespoň na prototyp, taky mi písni , z čeho by jsi ji ten pár chtěl udělat, budeš experimentovat s materiály, třeba polyamid MDF, překližka??

(upravil MaBat 6. 11. 2009 19:49)

Re: Projekt á la PLUTO

OK, když jinak nedáš smile Ono, když říkám "koule", myslím tím v podstatě cokoliv dostatečně zaoblené, hlavně ze strany membrány. Novodurová trubka se zaobleným špuntem pro upevnění měniče a nějakou "násadou" z druhé strany, kterou se to připevní k bedně, v pohodě vyhoví. Něco už mám nakresleno, s vidinou možností CNC (možná). Ale půjde to i růčo... Pošlu.

Jde jen o to vytěžit maximum z něčeho jednoduchého (evnt. udělat něco na pohled hezkého - to ale už není moje priorita, už kvůli tomu, že to je čistě subjektivní).

-- Tangbandy jsou doma, z datasheetu jsem nepochopil, jestli jsou vzadu otevřený - nejsou.

(upravil check 6. 11. 2009 20:22)

Re: Projekt á la PLUTO

Jak by mohly bejt otevřený vzádu? Kde by byl potom magnet smile? Ukaž to měření z německýho webu prosímtě.

Web

(upravil Jarous 7. 11. 2009 11:08)

Re: Projekt á la PLUTO

Nevím co se teď řeší
http://img690.imageshack.us/img690/3765/dsc06938.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/8784/dsc06939.th.jpghttp://img134.imageshack.us/img134/8387/dsc06937.th.jpg

(upravil MaBat 7. 11. 2009 13:42)

Re: Projekt á la PLUTO

Nic se neresi smile

Uz nevim, kde to mereni bylo, nasel jsem ho v podstate nahodou. Kazdopadne se da rict, ze vysledek tady bude plne odpovidat pouzity "ozvucnici", sam reprak zadny zvlastni problemy podle me nema (rezonance). Svoje mereni sem pak dam, az bude prvni seriozni ozvucnice. Jinak moje oba kousky jsou prakticky stejny.

(upravil Jarous 8. 11. 2009 16:38)

Re: Projekt á la PLUTO

Co se týká použití 8", vychází v takhle malým objemu (do 20litrů, laděný kolem 45Hz) celkem pěkně Monacor SPH-225C o kterým jsem si jistej, že bude dobrej. Pak si myslím, že subů netřeba a splní to naprosto požadavek na pěkný obývákový stereo.

(upravil MaBat 18. 11. 2009 20:26)

Re: Projekt á la PLUTO

http://s4.postimg.cc/lho69uqm1/148_pkoule.jpg

Zatím jen experiment, průměr 12cm. Konečná forma bude cca 13cm, ale jelikož už nemám odlévací hmotu a dodací lhůty jsou delší, udělal jsem to zatím z toho, co mám doma a jinak (pracněji). Budu schopen vyrobit koule z odlévané "keramiky" v několika barvách, s již instalovaným měničem (případně dodávané spárované), s nějakou přípravou pro upevnění, kterou bych si musel ještě rozmyslet.