(upravil MaBat 8. 10. 2009 13:06)

Re: Projekt á la PLUTO

Jen se zeptám ještě trochu OT - to by byl vážně větší zájem o ten (pasivní) dipol s 2x15"? Neměl bych vůbec nic proti, ale nevěřím tomu. Ty bedny budou -až na spodek, kterej se tady dá ale kdykoli přidat- hrát jinak velmi podobně...

-- dal jsem do prvního příspěvku první seriozní variantu osazení.

Re: Projekt á la PLUTO

Co se sortimentu trubek týká doporučuju katalog Kanalizační systémy SN4-SN16 na pipelife.cz. (oranžový KG, materiál PVC). Problém je s malými profily, protože potrubí HT (šedivé) je vyrobeno z PP a je tím pádem neslepitelné, což vám může dost ztížit použití. Novodurové PVC trubky se jaksi vytrácejí z nabídky českých obchodů.

Re: Projekt á la PLUTO

MethMan-pp se nelepí ale svařuje, slepit se dá ovšem taky , jen se tomu musí trošku pomoct, protože PP  je na povrchu neustále takovej mastnej, takže buď trošku okysličit horní vrstvu plamenem nebo použít celkem drahou soupravu na stříkání plastových  části automobilů. NOvoodur je sice PVC ale je zde nejistý průměr a slabá síla stěny. Firma POWER PLASTCS sro se zabívá  prodejem silnostěnného PVC do průměru 400 mm jo a začínají na 10 mm. Doufám , že tenhle průměrovej sortiment ti bude stačit, je to v klasických řadách po 4 nebo 5 metrech. A pokud by se ti to chtělo , tak zajdi na nejbližší bazenářskou firmu a tam ti zbytky  dají chlapy za flašku , možná ti to i slepí.

(upravil MaBat 9. 10. 2009 9:26)

Re: Projekt á la PLUTO

Osobně mám od začátku k tý realizaci z trubek trochu nedůvěru (člověk se bojí toho, co nezná smile ) - nic nebrání tomu splácat úplně obyčejnou krabici z MDF - jen hahoře se to udělá trochu tlustší a zaoblí okolo repráku (může se to pak natřít/nalakovat). U výškáče bude jen dobře, když se do tý roury (která někam dál vede) nedá, ale udělá se na něj jen malá "koule" (klidně z MDF - bude to trochu pracný, no), která se kusem tenký trubky/drátů připevní ke spodku... Taková je moje představa. Jde o omezení difrakcí okolo těch měničů (když už).

Jinak, dám ještě dohromady tu trochu dražší (a citlivější) variantu a k tomu ještě i něco krapet složitějšího, a sice bednu vnitřně rozdělenou na pásmovou propust a malou středbasovou část, mám to v hlavě už delší dobu - zvnějšku by nebylo poznat nic, a mj. by se snížila výchylka "horního" středobasu - to by bylo asi maximum, které se z toho dá bez subu vyždímat, při zachování účelu a všech těch výhod, který to má.

Jádrem je každopádně ta konfigurace středy-vejšky, na který to celý stojí, zbytek jsou jen takový tanečky okolo.

(upravil MaBat 14. 10. 2009 8:58)

Re: Projekt á la PLUTO

Neměli byste někdo doma nějakou tu 2" potvoru? Visatony snadno objednám, ale na tohle bych musel čekat do příštího Holandska. Postavím ten prototyp.

OT: Pokud všechno dopadne, přemýšlím o třípásmu 12"+12"+12" smile Dá se -v jistym smyslu- říct opaku tohodle. To by se pak děly věci....

(upravil MaBat 16. 10. 2009 10:03)

Re: Projekt á la PLUTO

Z několika e-mailových dotazů se dovtipuji, že hodně lidí asi pořád vůbec netuší, co se konstrukcí, jako je Pluto, sleduje, a v čem by tedy měly být její přednosti, oproti běžně vypadající budce. Ještě jednou se to tedy pokusím nějak vysvětlit (už je to tu různě útržkovitě po spoustě vláknech):

Velká většina lidí-profesionálů v oboru ví, resp. k tomu postupně dochází, že základní podmínkou pro kvalitní reprodukci (takovou, jakou ji z domova známe) je vyrovnaná směrovost, tj. aby bedna měla pokud možno stejnou frekvenční charakteristiku (co nerovnější, nejhladší samu o sobě, přirozeně) v co nejširším rozpětí úhlů od osy, zjednodušeně řečeno. Důvodem je to, že při poslechu v místnosti (jakkoli upravené) jde o "malé" prostředí s mnoha odrazy, které zásadním způsobem ovlivnují to, co slyšíme (mozek vyhodnocuje), a které mají velký dopad na to, jak vnímáme barvu zvuku, lokalizaci fiktivních zdrojů, dojem "prostoru", aj. Ideálem je pak tedy to, čemu se říká konstantní směrovost. Ač v reálu prakticky nedosažitelná, existují různé způsoby, jak se jí (přinejmenším v dostatečně širokém frekvenčním pásmu) přiblížit: zvukovody (dobré a dostatečně veliké), dipoly a všesměrové zdroje.

Pluto je příkladem posledně jmenovaného a dosahuje velmi vyrovnané směrovosti do několika kilohertz (což není úplně málo). Pomáhá tomu dostatečně nízko dělený basák ve spolupráci s "ozvučnicí", která neomezuje vyzařování vyšších frekvencí do přední hemisféry tak, jak tomu je u klasicé krabice, kde jsou reproduktory na čelní stěně, a která jinak funguje jako velmi mizernej zvukovod (což je důvod, proč srovnatelného výsledku nikdy nedosáhnete s "obvyklou" bednou - dokud ji neuděláte buď velmi širokou tak, aby ta čelní deska "zabírala" od dostatečně nízkých frekvencí, nebo naopak co nejužší a zaoblenou tak, aby se tam ty repráky, které musí být v tom případě dostatečně malé, akorát vešly. To už je ale citelnej kompromis.).

Lze debatovat o tom, se kterým z jmenovaných přístupů se dá dosáhnout lepších výsledků (zvukovod, tj. úzká směrovost / dipol / všesměrová bedna), ty debaty probíhají, ale ten základní princip je už nezpochybnitelný. Zatím, se zdá, vedou zvukovody.



Další věcí je chování místnosti na nízkých frekvencích, ale o tom už tu jsou taky romány. Stačí si to jen dát všechno dohromady a ušetřit ve finále nějakej ten peníz (pokud někdo není takovej magor, aby si postavil postupně každou z těch tří možností, jako já..)


-- Úplně mi uniklo, že nějaký slušně vypadající 2" nabízí nově i Monacor (SPX-2...TB). Takže to je jistě také možnost.

(upravil MaBat 16. 10. 2009 10:08)

Re: Projekt á la PLUTO

Varianta Monacor: SPH-176 + SPX-20TB


.. teď to dávám k ledu, než se mi sejdou doma nějaký repráky.

(upravil Jarous 16. 10. 2009 18:22)

Re: Projekt á la PLUTO

Že bych to tady rozseknul a postavil bednýnky do ložnice, mám tam problém s umístěním dipólu, tohle by se mi docela líbilo a samo že v pasivu smile

(upravil MaBat 19. 10. 2009 9:12)

Re: Projekt á la PLUTO

Jak, do ložnice?? Tohle má být bedna pro kvalitní, seriozní, soustředěný domácí poslech, ne na background music při š.... big_smile wink

(upravil Jarous 19. 10. 2009 16:00)

Re: Projekt á la PLUTO

Vždyť já taky seriózně poslouchám večer před spaním na mojí druhé sestavičce, mně to láká, moc se mi to líbí, je to oproti dipólu skladný a ladný smile Jdu do verze Monacor SPH-176 + SPX-20TB, středobasy mám už delší dobu doma, nemusím je kupovat a za litra mám dva SPX-20TB, není co řešit.
Mně se líbí tohle pojetí (jen jiná barva):
http://img27.imageshack.us/img27/8645/speakeronbeachtall5324.th.jpg
Jen nevím jestli basreflex - šlo by to rozhodně níž, Linkwitz ho tam měl, ale píše, že lépe je uzavřená.

(upravil MaBat 19. 10. 2009 16:18)

Re: Projekt á la PLUTO

Jo tak to je povedený, ale spíš tak do koupelny smile

Takže SPH-176 bude OK? Chtěl jsem vytipovat něco dostupnýho, co udělá do těch max. 30 - 35 litrů v BR nejlepší službu - je to tak objem, kterej se tam ještě přijatelně vejde, má-li to zůstat malý (o zbytek pásma toho repráku až tak nejde, do toho 1 kHz to bude všechno asi hodně podobný). Nemám v 6,5" přehled, není to můj oblíbenej rozměr smile Pokud se SPX-20TB osvědčí, jen dobře.


Uzavřená je tady IMO ideální pro doplnění o suby, samotná uzavřená 6,5" podle mě bude stačit jen velmi málo lidem. Na basreflex to musí být hlavně širší, podle mě, jinak nevím, jak tam ten nátrubek kloudně realizovat.

(upravil Jarous 19. 10. 2009 16:20)

Re: Projekt á la PLUTO

Já měl SPH-176 původně do dipólu, ale šel tam 8" Audax, co jsem měl v rezervě. Ten Monacor je dobrej reprák a stačí mu i menší objem než 35L. V BR nebo CC klíďo mezi 10-20L. BR nevycházel až tak špatně, dá se použít i zahnutej.

Re: Projekt á la PLUTO

Já vím, že stačí... zkoušel jsem si to - podle jejich dat to vypadá použitelně. Nj, zahnutej, ...

(upravil Jarous 19. 10. 2009 16:26)

Re: Projekt á la PLUTO

A nedával bych ho (bassreflex) dospodu je to už moc daleko od repráku jako takovýho, bude se to pak chovat spíš jako TML, než BR...

Re: Projekt á la PLUTO

Toho bych se zas já nebál. Výška basový části bude do 80 cm, laděno někde pod 40Hz... To nemá šanci.

Re: Projekt á la PLUTO

Jak jsi uvažoval to uchycený "výškáče" já mám představu nějaký svařený ocelový roury, která by šla až z podstavce, nebo to hodit na naohýbanou kulatinu se závitama na konci, aby se dala našroubovat část - koule s reproduktorem.

(upravil MaBat 19. 10. 2009 19:21)

Re: Projekt á la PLUTO

Tři ohnutý dutý hliníkový trubky z horní části ozvučnice basáku napíchnutý nafest do koule výškáče. To musí stačit, nic nikam šroubovat počítam nebudu... Ohnout to jde v ruce a drží to dobře smile Stačí tenký, jednou z nich se přivedou dráty k vějšce. Nemusí to odolat zemětřesení.... Jen to chce mít na to oko a cit.

Já ani kdybych chtěl, tak doma neudělám nic sofistikovanějšího... takže tak.

Pak je samozřejmě varianta přichytit tu "kouli" zezadu prostým držákem vyřezaným z kusu desky, kterej se dole (na zadní horní straně ozvučnice) třeba přišroubuje - osobně nebudu nic tahat až na zem, přijde mi to zbytečný. To taky musí dostačovat víc, než dobře.

Re: Projekt á la PLUTO

Tak mám vymyšleno, připevněno bude podobně jako u Fontany od Visatonu.  http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege … index.html BR se mi do podlahy nelíbí, zatím vítězí varianta do boku. Teda čekal jsem Marceli o to větší zájem...

Re: Projekt á la PLUTO

Jsem zvědavej hlavně na tu vejšku od Monacoru, takhle vypadá celkem slibně, snad bude použitelná.

Slyšel jsi to, chybí "renomé" smile

(upravil Jarous 20. 10. 2009 20:49)

Re: Projekt á la PLUTO

Vejška bude dobrá je to Tangboš a ty jsou gut smile Víš co, já na renomé zvysoka... Tady je vidět hlavně lenost prostudovat si vyzkoumané, ověřené a trochu o tom přemejšlet. Halt je Linkwitz v Čechách a HiFi asi zakázaný autor. Dej tomu čas, ono to přijde.