Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 12)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 2.1

  Stránky: 1 2 3 ... 12 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 227]

(upravil Bystrouš 15. 1. 2011 15:55)

Téma: Zesilovač 2.1

Asi jste si všimli že, už tu dlouho mám inzerát na trafo pro LMka a to proto, že mám doma rozdělanou krabici a dvě LaMy. Pořát se ale nebyl rozhodnutý, jak krabici využiji, jaké koncáky atd, prostě to leží ve vzduchu. Ted už jsem se snad rozhodl a to tak že z něj postavím kompaktní jednotku pro slušný poslech u PC v pokoji. Každopádně je to projekt na dlouho, budu stavět po malých částech, protože zároveň s tím chci začít pletky s PA, všechno bude závislé na financích a na času který budu mít při škole. Tím bych tady chtěl nejdřív nějak rozvinout nápad a přijímat vaše připomínky, rady atd. počínaje zapojením, konstukcí a konektrory konče, než to dám do kupy. Nehodlám z toho dělat HighEnd, taže jistým spůsobem holoprdelník. Teď k tomu co mám v hlavě. Chci z toho mít zesilovač pro dva 2p satelity a 1 sub. Satelity budou živit LaMy, ty už jsou hotové, první otázka je čím živit sub? Přemýšlím o LM4780 v můstku, nebo nějaký tranzistorový konec, ale musím vycházet z toho že hlavní napájení bude cca 2x21 AC pro ty LaMy. Možnost je i použití další LaMy pro sub, ale té bych se raději vyhnul.
Jako výhybku bych použil tu samou kterou hodlá použít bhm1(tím mi vlastně vnuknul nápad) http://audioweb.cz/uploads/2195_21.jpg
Nebo nějakou podobnou, která by obsahovala i ladění mezní frekvence, jestli na nějakou narazím v amáru.
Jak ale vyřešit hlavní ovládání hlasitosti? Tady dole jsem načmáral dvě možnosti:
Dát jen jeden hlavní potenciometr před výhybku, nebo dát zvlášť sub a zvlášť dvoupásma. (V tom vidím výhodu nastavení basů podle momentální potřeby). Nebo Jeden hlavní a na desce koncáku pro sub nastavit trimrem určitý "náskok" zesílení.
Při použití korekcí by tento problém mohli řešit jen korekce? Mám pořát pocit, že když budou všechy pásma ovládané jedním potenciometrem, bude tam vždy nějaký nedostatek nebo přebytek některého pásma (basů/středovrchu).

Možnosti zapojení a foto rozdělané krabice:
http://s4.postimg.cc/shd96712x/1178_navrh_blok_sch.jpg http://s4.postimg.cc/qa90i9vsp/1178_dsc00497.jpg http://s4.postimg.cc/lpmu3cc3d/1178_dsc00498.jpg

(fotky za tmy z mobilu)
Snad jste z tohohle zběsilého článku pochopili můj nápad a nějak se k tomu vyjádříte, budu rád za každý příspěvek. Další moje dotazy a nápady nechám na příště. Díky

edit: Nové fotky ze stavby na str. 9.

Re: Zesilovač 2.1

Vždyť se ti tam krásně vejde 6ch smile Subovej zesík by k tomu stačilo (něco jako) SPV100, ale ten bych dal separé přímo do budky, klasika.

(upravil Bystrouš 29. 9. 2009 22:52)

Re: Zesilovač 2.1

Jasně že můžu udělat krabici plnou LMek smile jeden nápad byl 4x60w, ale k čemu... celý kino taky nevyužiju, na filmy koukám občas. Chci to kuli hudbě. Chci právě opak aby všechno bylo v tomhle a já k tomu jen připojil repro.
Tak teprv teď sejm si přečetl popis k tý výhybce uui  a zjistil že obsahuje trimr pro nastavení zesílení basového výstupu, tím by se měli vyřešit moje o tázky.

Re: Zesilovač 2.1

Potenciometer by si si mal dať priamo pred LM aby ti stále nezosilňoval šum z výhybky. Do tej subwooferovej časti by sa hodil ešte subsonic.
Ono ak to budeš mať k PC tak na poháňanie subwoofera kľudne stačí LM v mostíku, na každý chladič dáš jeden pár LM-iek a hotov smile ešte dorob jednosmernú ochranu a bude to good smile

Re: Zesilovač 2.1

Výše zmíněná výhybka bude pořeba upravit, protože dělení je zbytečně vysoko a průběh charakteristiky taky není optimální. Dále pak není nutné osazovat OZ4 a jeho ZV. Zesílení se dá nastavit R6, ale bude to pak "na pevno". Stejně jako výstupní RC členy jsou spíš na škodu, pokud následnující stupeň je stejnosměrně oddělen.
Poták by bylo optimální dát až před samotný koncový zesilovač, ale nevím jak to budeš řešit když budeš mít 3 konce /potřebuješ poták se třemi dráhami/.

Web

Re: Zesilovač 2.1

K těm potenciometrům, jak jsem psal, bud dám dva zvlášť pro sub/satelity a nebo jeden před výhybku. Další možnost by bylo ho objednat v Esu(3 dráhy). Myslim ale, že bude lepší mít dva zvlášť pro přesnější nastavení. Ano to pevné dělění na 100Hz není ideální, pohodlnější by bylo přeladitelné(Teď lituju, že jsem prodal Juniora).
Jako konec pro sub by ještě mohl přijít v úvahu zes ze sousedního threadu (Zes pro holoprdelníky). Kde bych ale musel srazit napájení z hlavního trafa. Nebo poslední varianta, nechat si namotat trafo s několika vinutímy podle požadavků koncáků, to bych ale bral jako poslední možnost.

(upravil bhm1 12. 10. 2009 21:50)

Re: Zesilovač 2.1

Bystrouš - ta výhybka už je hotová a celé je to už v porovozu, jediná nevýhoda mi příjde umístění cinchů, jsou moc u sebe a tak nemohu připojit pořádné cinche, ale jen nějaké za 20kč...:( Jinak zvuk je paráda, z práce LM-ka jsem velice mile překvapen a potom co jsem pořídil ještě novou zvukovou kartu se celá sestava posunula úplně do jiné dimenze. Pokud bude zájem, mohu opnout nějaké fotky. Sub mám teď hotov asi z 90%, až bude celý, rád by jsem to dal do projetků. Sice už to není moc k tématu, ale co už.

Re: Zesilovač 2.1

Jestli máš možnost tak se pochlub. Já tam cinche asi dávat nebudu a desku si kdyžtak překreslím.  Ve výstupních konektorech eště nemám jasno. Nejspíš šroubovací svorky, protože jsou univerzální.

Re: Zesilovač 2.1

Pokud to budeš překreslovat tak rozděl země-signál/napájecí a spojíš je až u koncáku. Přidat můžeš i subsonic a ty propustě udělat 3. řádu, alespoň.

Web

Re: Zesilovač 2.1

K tej výhybce, napadá mě možnost nedělat takovouhle výhybku, ale udělat jen výhybku klasicky pro sub, jako např junior. Tak bych si mohl udělat přeladitelnou propust pro sub který by podporoval spodní kmitočty v satelitech. Ale nebylo by lepší udělat i pro satelity subsonic? 2. nebo 3. řádu např 20Hz (konce jsou LaMy)?  Kdybych chtěl udělat tu přeladitelnou propust pro sub, nevím jak vyřešit přelazení všech 4 odporů najednou při zachování tohohle schéma http://www.linkwitzlab.com/filters.htm#3 ? Nebo jakou frekvenci by jste doporučili pro pevné dělení jako je to ve výhybce z amára kde jsou spodní kmitočty úplně oddělené?

Re: Zesilovač 2.1

Pokud to stavíš tak říkajíc od píky, proč chceš přeladitelnou výhybku ? Dělící kmitočet na pevno, podle satelitů. 12db je málo. Udělej 24db. Zapojení dle malůvky č.1.V bloku "výhybka" :subsonik, pak rozdělení rozdělení na satelity(horní propust) a sub(dolní propust). Jestli se bude spodní mezní kmitočet satelitu blízko dělící frekvenci, bylo by lepší místo horní propusti korigovat přenos satelitu. Na to lze použít "linkwitz transform". Pro BR bednu dvakrát, pro uzavřenku jednou + jednou horní propust. Všechno se to dá hezky nasimulovat v LSP cadu.

Re: Zesilovač 2.1

Moc nechápu tu poslední větu. Já ještě nemám jasno v tom co bude za satelity a co za sub. Určitě to nebude žádná špička. Proto bych to chtěl udělat co nejvíc univerzální, proto to přeladění dolní propusti pro sub

Re: Zesilovač 2.1

Jestli nevíš co budeš mít za satelity a za sub, tak neosazuj RC kombinace určující dělící kmitočet.
Na začátek bych se oprostil od diskuze na téma vlivu  reálné místnosti, popřípadě slyšitelnosti fáze na nízkých kmitočtech. Je to pohled pouze ze strany filtrů, předpokládá se umístění subu ve stejné vzdálenosti.
V praxi i jednoduché řešení může uspokojivě fungovat, díky místnosti, vzdálenosti od posluchače, psychoakustice(ucho,mozek). Samozřejmě ideální řešení jsou plnohodnotné bedny.

A teď k těm filtrům.
Popis následujících obrázků - TF5 je subsonik, butterworth 4.řád, 20hz. TF4 - satelit, br, mezní kmitočet 60hz, laděno narovinu.  TF3 - subík, br, mezní kmitočet 30hz, laděno narovno. Těch 0.5 je u TF3 typo, mělo být 0.54, moc to ale nezmění.

Příklad první - satelit tak jak je, u subwoferu dolní propust 4.řád LR, 120hz. S butterworthem to není o nic lepší, fázovací článek to nezachrání...
http://s4.postimg.cc/5u9cbtzg9/91_klasika.jpg

Příklad druhý - u subwoferu dolní propust 4.řád LR, 120hz. Satelity horní propust 4.řád LR, 120hz.
http://s4.postimg.cc/r56wg3hkp/91_lepsi.jpg

Tak co se stane když nemá satelit mezní kmitočet 60hz, ale 80hz.
http://s4.postimg.cc/dpjvqn92x/91_lepsi_prekvapko.jpg

Ani jedno není úplně 100procentní. Bohužel následující povídání je bez obrázku z LSP. LSP neumí sám od sebe fázovací článek 2. řádu.
Problém je rozdílném spodním kmitočtu satelitu a beden. Čím blíž si budou, tím lépe bude druhá varianta sedět. Řešením je použít linkwitz transform:
http://s4.postimg.cc/cojn1is3d/91_korekce2rad.jpg

Tím se posune spodní mezní kmitočet satelitu na děličku satelit/sub. Fázový "přírustek" spodního mezního kmitočtu subu (TF3) se zkoriguje fázovacím článkem 2.řádu.
Jestli z nějakého důvodu potřebuješ laditelnou mezní frekvenci, koukni se na state variable. Můžeš měnit kmitočet horní i dolní propusti naráz. Ale myslím že to je zbytečné. Jestli by jsi se v tom ale chtěl šťourat, napiš.
Tak doufám že jsem to tu moc nevyasfaltoval  :|.

Re: Zesilovač 2.1

Přeladíš to jednou připadně 2x změnou pár součástek. Zbytečně bych si s tím nekomplikoval život, ale s tím, že by to mělo být univerzální souhlasím. Pokud chceš mám tu něco hodně podobného v rozpracované formě, takže pokud budeš chtít můžu ti to poslat. Jedná se o soubory z eaglu.

Web

Re: Zesilovač 2.1

Díky wwsly, zkusím to sám a kdyžtak se ozvu. Na ty subsoniky 24db L-R potřebuju 2 oz pro jeden kanál, bude mít nějakej vliv když použiju TL074 nebo 2x NE5532? To samí pro propustě. Když použiji 24dB všude budu vlastně potřebovat potřebovat (pokud to dobře chápu) 11 x oz, to je docela peklo big_smile . Ano jednodušší asi bude na místo odporů určující kmitočet dát patici a zkoušet.
Klone díky za docela obsáhlej příspěvek, řek bych že až moc profi smile z těch výsledných průběhů se mi nejvíce zamlouvá druhý.

Re: Zesilovač 2.1

Bystrouši, myslím, že ti stačí i mín OZ. Je třeba to dobře rozvrhnout.

Web

Re: Zesilovač 2.1

subsonic L+R kanál 4OZ, horní propustě L+R kanál 4OZ, 1x součtouvej OZ a 2OZ Dolní propust vše 24dB podle schématu z příspěvku 10. Nebo by stačilo některý z nich udělat 2. řádu?

(upravil wwsly 18. 10. 2009 20:55)

Re: Zesilovač 2.1

Asi jo, já to nepočítal. Ale když použiješ duální OZ, tak těch pouzder máš skoro půlku smile . HP a DP můžou bejt 3. řádu a na to ti vystačí 1OZ/propust. Subsonic udělej 4. řádu.

Web

Re: Zesilovač 2.1

smile Proto jsem se v č.15 ptal jestli je lepší použít TL074 se 4xOZ nebo radši NE5532 kde je po dvou OZ. z Hlediska  vlastností?

(upravil wwsly 18. 10. 2009 21:16)

Re: Zesilovač 2.1

Osobně bych quattro nepoužíval kvůli přeslechům. TL08X je pro audio nevhodná. Z duálů zkus třeba LM833 nebo to NE553X. A než se do toho pustíš zkus si sehnat OZ v elektronice od Punčoháře. Najdeš tam základy, ale i praktické věci.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 227]

  Stránky: 1 2 3 ... 12 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač 2.1

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£