Téma: Chladič

Zdravim, mám dotaz ohledně chladiče... Změní se účinnost chladiče pokud se např. nastříká barvou nebo je to jedno.?

Re: Chladič

Ano, zmeni. Zalezi na vlastnostech nastriku. Nanesena barva muze fungovat i jako izolace.

Re: Chladič

záleží od druhu nástreku, niekedy je to bagatelizovateľné

Web

Re: Chladič

Taky záleží na tom, jestli chladič slouží pro přirozené nebo nucené chlazení, na tvaru atd.

Web

Re: Chladič

ok... takže spíš se na nějaký nástřik vykašlat, než pak ryskovat upečení je tak.?

Re: Chladič

Ak sa ti nepáči šedý, tak ho eloxni, bude čierny wink

Web

Re: Chladič

tak nedá sa paušálne povedať áno nie, keď je ten chladič správne dimenzovaný, tak tenká vrstva farby či eleoxu je v pohode. niekedy.

Web

(upravil bhm1 27. 9. 2009 18:07)

Re: Chladič

asi to udělám úplně jinak, použiju menší chladič a nad něj dám ventilátor, akorát by jsem chtěl takový který ukazju na lopatkách teplotu, což jsem moc na netu nenašel... něco jako má Elektronix tady: http://audioweb.cz/uploads/2765_pz3.jpg Nevíte někdo o něčem takovém.?

Re: Chladič

kurniik hodně pěkná prácička až na ty plastové cinche big_smile a tu plastovou skříňku na výstup pro repro

Re: Chladič

Nástřik chladiče černou barvou /ne zas čtyři vrstvy!/ jeho vlastnosti až do určité, dosti vysoké teploty
VŮBEC NIJAK NEOVLIVNÍ. Hliník předá teplo barvě a barva okolnímu proudícímu vzduchu naprosto přesně, jako třeba u radiátorů ústředního topení. Nejvhodnější barva je co nejtmavší, ale uznávám, že u radiátorů to z estetického hlediska vždy nejde.
Kdyby to mělo tak velký vliv, asi by se radiátory nenatíraly a i ty ultramoderní hliníkové by nebyly nastříkané Komaxitem, ale byly by třeba přírodně eloxované.
Mimochodem elox je z funkčního hlediska totéž co barva - hliník předá teplo vrstvičce eloxu a ten pak okolnímu prostředí.
KURVA PŘEMEJŠLEJTE TROCHU!!!

Web

Re: Chladič

U přirozeného proudění vzduchu kolem svislých žeber 50/50 se myslím mění tenkým nástřikem na černo jeden z výpočtových koeficientů z 0,5 na 0,42.  Nic moc to není, ale každý kousek dobrý smile

Web

Re: Chladič

to je ten chladiž z GME? to kľudne nastriekaj, SPV100 to ani nezahreje

Web

(upravil bhm1 27. 9. 2009 22:33)

Re: Chladič

ne, tento je z elexu, a rozměry jsou následující 100x90x25... chci aby to uchladilo 3886-ku (40W do 4ohmů) přemýšlím, že za to pichnu ještě větrák...

Teď jsem se díval na gesu a je to přesně tohle: http://www.ges.cz/?page=index&or=so … ES06800498

A ještě mám dotaz, (mimo téma) jaký je rozdíl mezi ukazatelem nf. výkonu a ukazatelem vybuzení.? Díky

Re: Chladič

Já používal pro svý LaMa moduly chladiče ze starých procesorů Pentium II (těch do slotu), ty s vyššími žebry, pochopitelně jako pasivy, s demontovanými větráčky. Fungovalo to velmi dobře a bylo to zadarmo, pouze při dlouhém kotlení těsně pod limitaci začala zabírat vnitřní tepelná ochrana. Kdyby se to použilo i s větráčky, stačilo by to jistě 100%.

Rozdíl je v principu nulový. Vždy to měří / indikuje napětí. Indikátor výkonu je defakto podvod - předpokládá se, že zátěž (reprák) má rezistivní a konstantní impedanci. A nakalibruje se to třeba pro 4 ohmy (20V = 100W atd.).

Web

(upravil bhm1 28. 9. 2009 11:07)

Re: Chladič

ok, díky za zodpovězení první i druhé otázky, dám na ten chladič tedy ještě ventilátor... a ještě mám jeden dotaz, použiji pro své reprosoustavy tuto výhybku:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/2195_21.jpg
a chci se zeptat jaké použít trafo, aby mi na něm fungovala výhybka, ventilátor, diody a mohl jsem v případě potřeby ventilátor a diody vypnout... Díky

Re: Chladič

2x 15 V (nebo 2x 18 V) cca 5 W. Diody a ventilátor si dáš přes vypínač smile

Web

Re: Chladič

opamp - ještě dotaz pokud by jsem dal 6V ventilátor, mohl by jsem použít tohle? http://www.gme.cz/cz/index.php?product=610-878

(upravil Lojzek 28. 9. 2009 17:01)

Re: Chladič

bhm ta aktivní výhybka potřebuje 15V a po vyfiltrování 12V dostaneš cca 16.9V takže v pohodě smile akorát ten výkon možná nebude stačit na ventilátor  ledky... jian jesli cheš automatické zapnutí ventilátoru podle teploty tak jsem našel něco takového jednoduchého:
http://ulozto.cz/2685078/spinac-ventilatoru.pdf

(upravil bhm1 28. 9. 2009 19:02)

Re: Chladič

Nejde mi to stánout.. kdyby se to spínalo automaticky, bylo by to super, nároky na trafo jsou stejný nebo by se muselo dat silnější.? a ještě se tak dívám, ten trim se už neprodává, je místo toho nějaká adekvátní náhrada.?

EDIT: už to mám smile

(upravil Lojzek 28. 9. 2009 18:28)

Re: Chladič

bhm však ten obvod co jsem dal tak to je automatické spínání ventilátoru podle teploty... jenom si trimrem nastavíš teplotu spínání....  ten trimr může být jakýkoliv 50K PT6, když si budeš dělat svoje schéma tak tam můžeš použít i PT10 podle potřeby smile to trafo nevím... podle toho jaký má odběr ventilátor......  jinak k  jakému zesilovači to chceš mít? ono si můžeš vzít napájení i z oneho trafa ( záleží na napětí ) a nemusíš kupovat další trafíčko