Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » vykonove tranzistory

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [20]

Téma: vykonove tranzistory

Zdarec vsem..

chtěl bych se zeptat..
u zesilovače jsem na jednom kanalu spalil tranzistory KD4348
vim, ze sehnat se daji bud starsi nebo nahrasky, ale nevim jestli
nebude problem kdyz nebudou sparovane nebo to neni potreba?
konkretne se jedna o teslu AZK 220..
budu rad za kazdou radu nebo info jak ho dat zase do kupy..
dik moc radek..

Re: vykonove tranzistory

spokojne tam daj MJ15003ky, malokedy to nasledne treba prekompenzovavat. tie parovat vobec nemusis, a este k tomu, pošetriš aj budiace tranzistory:-)

Web

Re: vykonove tranzistory

Do AZK220 původně patří KD503, zřejmě už byl opravovaný.
KD4348 je možno nahradit již zmíněnými KD503 /netřeba nijak vybírat ani párovat/, popřípadě lze použít i KD3773 nebo z novějších běžně prodávaných MJ15003, ovšem koupené nejlépe v EZK, nebo u spolehlivého obchodníka.

Není ovšem vyloučeno, že při použití MJ15003, nebo i KD3773 /příp. 2N3773 ONSemi/ nebude potřeba mírně pohnout s kompenzacemi-stalo se mi to už několikrár, naposled u aparátu DISCOMIX 8-480, kde konce po montáži MJček měly tendenci zakmitávat. 

Joži, budiče moc nepošetří, MJčka nemají např. při 8A ani zdaleka takovou betu, jako mají KD503...nicméně ten pár KD337/338 si toho nechá poměrně dost líbit

Web

Re: vykonove tranzistory

No zjistil jsem ze to neni primo AZK220 ale jeho kopie kde byly zrejme pouzity tyhle tranzistory, protoze zesik nema stitek ani oznaceni hledal jsem ve schematech a tahle tesla je v podstane stejna..
ted sem koupil nahrasky tranzistoru jsou to ty MJ... ale po vymene se zacne na tom kanalu zhavit odporovej drat a po chvilce se spali sitova pojistka..
pripadne mi to jakoby byly prorazeny budici tranzistory..otevrely se naplno a ten konec to proste neutahne, ale protoze ty MJcka jsou na vyssi proud nez KD tak to snesou..
nevim no kazdopadne diky za ochotu

Re: vykonove tranzistory

No a stáhl jsi nejdřív trimrem kliďák?

Web

Re: vykonove tranzistory

opamp napsal:

No a stáhl jsi nejdřív trimrem kliďák?

nestáhl protoze sem to nevedel..myslis ze problem muze byt i tady?
dikec

Re: vykonove tranzistory

Je velká šance, že jiný trandy mají i jiný prahový napětí.

Web

Re: vykonove tranzistory

Každopádne vymeniť trandy a rovno to vraziť do siete je blbosť. Daj do prívodu stovku žiarovku, obmedzí prúd a nič neodpáliš, aj keď budeš točiť trimrami do aleluja...

Web

(upravil sinclair 18. 9. 2009 17:03)

Re: vykonove tranzistory

No v každým případě se momentálně vrátnej z nemocnice pustil do operace slepýho střeva...
My teď už jen můžeme zkusit zabránit ještě větším škodám. Je ale bezpečně jistý, že jestliže některý emitorový odpor, vinutý odporovým drátem okolo 0,8-1mm začne svítit do tmavě ruda, tak příslušným obvodem neteče nikoli ampér či dva, ale okolo desítky, možná i více, takže blbě nastavený klidový proud bych zcela vyloučil.
Je tam prostě naplno otevřený něco, co otevřeno být nemá, nemusí to být zrovna některý budicí tranzistor, ale například i prošvihlej rozkmiťák, pakliže se jedná o zapojení, podobné či shodné s AZK220.

Funr-e, měl bys to raději svěřit někomu, kdo umí s multimetrem v ruce identifikovat vadné přechody a má alespoň rámcové tušení, co dělá. V opačném případě to bude stát fůůru peněz a výsledek bude buď nulový, nebo spíše záporný /škody/, v každém případě ale neúměrný těm investicím do tranzistorů.

Web

(upravil Bobeš1 14. 10. 2009 0:32)

Re: vykonove tranzistory

Zdravím. "Našel"  jsem 2 ks tranzistorů 1DI300Z-100. Znáte je někdo? Co je použít do zesilovače subwooferu? Díky za odpověď. Má to zajímavé parametry: 1000V, 300 A trvale- 1ms 600 A, 2000W, zesílení min. 100. Izolované pouzdro-montáž bez podložky. Je to takový trojitý Darlington vč. ochranných diod. Saturační napětí při 300 A - 2.8 V. Jeden kus váží 460 g.

Re: vykonove tranzistory

Na hovno. Na řízení motoru možná dobrý, ale na audio nikoliv.

Web

Re: vykonove tranzistory

Čekal jsem slušnější odpověď a nějaké zdůvodnění. Jsou pomalé? Ani na subwoofer? Proč? Takže jedině laboratorní zdroj? Ten by mohl být slušný. Jiné využití není?

Re: vykonove tranzistory

Darlingtony obecně bývají velmi pomalé /mimo audio typů SanKen/, kór trojnásobný darlington. To je už podle dovolených napětí, saturačního napětí vysloveně spínací typ, kde není třeba zavádět a udržovat nějaké klidové proudy. Trojnásobný darlington je to hlavně proto, aby taková kráva šla řídit poměrně malým proudem např. přímo z řídícího MCU ve frekvenčním měniči.
V zesilovači by takový tranzistor byl hodně ztěžka použitelný už jen pro vysoké prahové napětí a velmi problematickou stabilizaci klidových proudů. Ta dělá občas problémy i u obyčejných "dvojnásobných" darlingtonů, osobně si neumím představit, jak by se chovalo tohle.
Chápu, že to vypadá lákavě, ale nic z toho nebude. Viděl jsem už různé pokusy o využití vysokonapěťových tranzistorů v zesilovačích a prakticky vždy to dopadlo blbě, jak už jsem napsal, jsou to vesměs spínací typy a dynamickému režimu v zesilovači jen těžko odolávají.
Jako příklad si vem například tranzistor 2N6277. Na první pohled pohádkové parametry a zdálo by se, že tím půjde málem i svařovat. Ouha-při testování odešly ve 150W zesilovači...

Web

Re: vykonove tranzistory

V katalogovém listu píšou "Excellent Safe Operating Area".  spín. čas max. 2.5 mikrosec. při proudu 300 A. Co teda s nimi?

Re: vykonove tranzistory

Nic. Jsou k ničemu.

Web

Re: vykonove tranzistory

zdravím všechny a mám dotaz na sinclaira, nemohu nikde sehnat schéma na Discomix 8-480, dá se použít jako předloha třeba schéma konce od AZK220 ?
http://www.radiojournal.cz/schemata/AZK220.pdf

jak hodně je to rozdílné? jsou tam zásadní rozdíly, nebo je to jen v detailech?

děkuji,
Vladinsen

Re: vykonove tranzistory

Všechny tyhle Tesla konce jsou na jedno kopyto.

Web

Re: vykonove tranzistory

Discomix 8-480 AZK195 nemáte někdo doma to origo schéma ?

Re: vykonove tranzistory

Na discomix bych schéma taky bral, jeden původní taky mám.

EZK jde taky do háje, prodali mi MJE s logem GM.

Re: vykonove tranzistory

A co KD366/367B?

Příspěvky [20]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » vykonove tranzistory

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£