(upravil reeb 17. 8. 2009 19:53)

Re: Žárovky- už je to tady...

Solar založený na křemíku je nesmysl- jeho výroba spotřebuje víc energie než za svou životnost dodá smile Životnost není závratná, neřku-li o hnusení krajiny... je to stejná komerční bublina jako LED osvětlení ..

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

No to si piš že udělat takovej panel není levná záležitost, více méně se rovná pořižovací cena=cena elektriky kterou to vyprodukuje. Takže v konečné fázi jsi někde okolo 0 a to ještě v tom lepším případě.//Vlastně defakto to co řekl Reeb:-)

Re: Žárovky- už je to tady...

O LED by som sa velmi nebublinoval. Je to velmi efektivne osvetlenie, co sa tyka zivotnosti a spotreby  a vyvoj ide dalej. Kym pred 10rokmi boli biele LED max 3000mCd, teraz daju az 80000mCd a asi aj viac. S 5W LED sa da slusne svietit na urovni 40W ziarovky. Problem je zase spektrum, ale to je lepsie a prijemnejsie ako u lacnych ziariviek.

Zase svetelne spektrum nie je az taky pruser u kvalitnych ziariviek ako napr. Philips. S jednou svietime uz takmer 9 rokov a stale ma silny jas, velmi prijemne svetlo a je ekvivalentom 100W ziarovky, akurat sa rozsvecuje asi 1min doplna.

Musim suhlasit s tym, ze by som zakazal vyrobu smejdov ako plytvanie surovinami a vobec vsetkym alebo aspon zakaz predaja. Smejdne ziarivky maju hnusne svetlo, niektore aj blikaju, robia bordel do siete, skoro scernaju a klesa im jas, niekedy sa vobec nenastartuju. Okrem nizsej spotreby nemaju ziadnu z vyhod uspornych ziariviek voci ziarovkam a este su aj drahsie.


Velmi zaujimava vec je aj Philips Living Colors, co som si uz aj vyskusal, efektove naladove osvetlenie http://technabob.com/blog/wp-content/up … colors.jpg  Svieti to RGB farbami (s istym gamutom) alebo bielou, tiez to ma prijemne svetlo a silu asi 40W ziarovky. Je v tom tusim 5 RGB LED.

LED ma podla mna ovela vacsi potencial v domacnostiach ako ziarivkove osvetlenie.

Re: Žárovky- už je to tady...

Add solar- videl sem krásnou tabulku z důvěryhodných zdrojů kde byli přehledně rozepsány energetické náklady na získání křemíku, výrobu..atd. Na bázi křemíku je solar nesmysl. Jsou ve vývoji nějaké polymery, to má budoucnost..

KomarD-Jeay: Evidentně jsi podlehl mediální masáži. Fyzikální princip LED je znám, má naprosto hnusný a nepoužitelný spektrum které nemůže nahradit třeba žárovku..Svítivost nějaká je ale zkus ji změřit hodinu po zapnutí- s ohřevem jde do háje. Ano vývoj jde dopředu ale je problém to uchladit a cena je obrovská.

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

... a u zářivky se i opálíš ...   smile

Re: Žárovky- už je to tady...

Nepodlieham medialnej masazi, ja si to rovno vyskusam.
Ked sa zacne bezna LED ohrievat, tak uz zacina mat nadprudy, viac uz nenasvieti a zivotnost ide dole, to sa tyka najma tych beznych, ktore su v tych nahradach ziaroviek. Ina vec je Luxeon, kde samotna jedna ma aj 2W.

Svetelne spektrum je u niektorych prijemne, ale treba si vybrat, hlavne nie tie obycajne studene, tie su neskutocne kontrastne, zle sa na to pozera.
Cena je porovnatelna s ziarivkami.

Re: Žárovky- už je to tady...

Prijemne jeste neznamena spojite...

(upravil sinclair 18. 8. 2009 7:01)

Re: Žárovky- už je to tady...

Ta halogenová osramácká náhrada klasické žárovky je taky pěkná píčovina.
Halogeny nemají nijak výrazně vyšší životnost, než klasické žárovky, ale zato jsou výrazně dražší.
Reebe, když jsi uved takovou kokotinu, moh bys taky uvést, kolik stojí klasická žárovka 100W, kolik stojí ta halogenová náhrada, kolik tím lze ušetřit a zda se ta investice za 1000h životnosti vyplatí.
Kromě toho prakticky žádná síťová žárovka v běžném domácím provozu těch 1000h nenasvítí, i životnost klasické žárovky výrazně zkracují zapínací proudové nárazy. Tyto proudové nárazy jsou zvlášť nebezpečné u halogenových žárovek s krátkým a silným vláknem, které nadproud daleko snadněji "ustřelí", než v klasické žárovce - moje zkušenost z projektorových a divadelních žárovek.
A mimochodem-žárovky s jódovým cyklem nemají dvojnásobnou účinnost proti obyčejné žárovce, to je naprostá volovina.
Názorně to bylo a je vidět na autožárovkách, jejichž příkon se při přechodu z obyčejných na H4 nezměnil, pouze se mírně změnila svítivost, protože H4 mají bělejší spektrum.
Někdy uvažuješ jak idiot.

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

To že sem poslal nejaký odkaz neznamená že tu bezžárovkovou vyhlášku nějak schvaluju. Navíc nepíšu nic o životnosti a ceně...To je uplně jiná písnička. V tomhle uvažuješ jako idiot ty. Měl jsem svého času žárovky s životností 5000 hodin a vydržely opravdu dloouho. Pokud ti vadí nějaké zapínací rázy udělej jim nějaký soft start. Měření té osramácké žárovky proběhlo jako porovnávka s jinými typy žárovek a úsporek v integrační kouli, že by se jednalo o dvojnásobnou účinnost je tvé nepochopení. Výsledky měření mohu poskytnout, je to docela překvapivé. Jedna věc jsou nějaké dohady a teorie, druhá přímé porovnání.

A vůbec, at se ti ekologové poserou, jdu si za svitu klasické žárovky pustit svůj (skoro) áčkový zesík. smile

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

reeb napsal:

V austrálii mají tuhle bezžárovkovou vyhlášku už nějakou dobu..Nezoufejte ale, existuje zlatá střední cesta a tou je halogenka uzavřená v klasické baňce.. http://www.osram.cz/osram_cz/PROFESIONL … index.html

co jsme to měřili tak měla při příkonu asi 43W svítivost jako 80 žárovka... Přitom barevné podání je skoro žárovkové, jen nepatrně víc do běla

http://audioweb.cz/uploads/thumbs/262_svitidla.jpg

jinak měrný výkon je podíl vyzářeného svět. toku ku elektrickému příkonu

Jaká to je podle tebe zlatá střední cesta, ty idiote? Cenová, životnostní, nebo jaká ???

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

Ach jo, přeci spojitým spektrem záření.. (reakce na stesky neexistence náhrady žárovek). Ty si Sinklére hraješ na něco co nejsi a nemůžeš být...

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

mne sa páčia medené výbojky smile)
a žiarovkami sa zásobím včas na pár rokov dopredu big_smile

Web

(upravil jean 19. 8. 2009 20:19)

Re: Žárovky- už je to tady...

Ja som dnes kúpil pre istotu 10 kusov 100 W. Čo keby ich chceli zakázať aj u nás smile. A desať stačí, 100 W aj tak skoro nepoužívam.

Re: Žárovky- už je to tady...

Kup toho kamion, bude to dobra investice. Pak to privez do CR a prodavej s 500% marzi. smile Muzes zbohatnout na debilite EU. smile Jen te nesmi chytnout, protoze by te Katerina Jaques asi hystericky umlatila chrestem, nebo brokolici...

Re: Žárovky- už je to tady...

... nebo jinou biomasou, že ano.

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

Mohli by obnoviť trest smrti - anaerobne hnitie vo fermentačnom kontajnery pre výrobu bioplynu, aspoň nejaký úžitok by bol z tej chátry lol.

Re: Žárovky- už je to tady...

Všechny spořivky co jsem měl doma, jsem nahradil klasikou.

Web

Re: Žárovky- už je to tady...

Je to nesmysl a smrdí to totáčem. Jak psal sinclair já si můžu svítit čím chci a nikdo mi nebude zakazovat to a to, stačí přizpůsobit cenu.

Ten samej bordel je dotace solární a větrný energie která se vykupuje za 12 a 8 kaček kwh. Proč se to dotuje? Snad pokud se to nevyplatí bez dotací, tak se to stavit nebude dokud trh nepřistoupí s cenovou bilancí tak vysoko, že se to vyplatí. By měli taky dotovat jadernou energii a vykupovat jí za 12kaček a prodávat nám jí za 4 nebo kolik je dneska cena energie. Všechny dotace jsou špatný a trh by si měl rozhodnout sám jestli to bude nebo ne. Bohužel tomu tak není a EU začíná tvrdě smrdět tím co tu bylo. Zakážem žárovky, nesmí se prodávat banány co jsou málo zahnutý a dalo by se pokračovat. Milion nesmyslnejch směrnic, nařízení a zákonů, ale že by sjednotili třeba povinnou výbavu pro auta, to nehrozí, přitom by to všem pomohlo.

Re: Žárovky- už je to tady...

Jenom bych uvedl na pravou míru, že výkupní cena el. energie z větrných elektráren se pohybuje v rozsahu 2,34 až 3,41 Kč/kWh podle data uvedení do provozu a ne 8 kaček.

Re: Žárovky- už je to tady...

Nebudu se hádat kolik to je, ale rozhodně je to víc než za kolik se vykupuje energie třeba z temelína a rozdíl mezi nima žádnej.