Téma: Žárovky- už je to tady...

http://www.novinky.cz/ekonomika/176509- … rivky.html

To mě teda hned po ránu pěkně nas.... Letím skupovat staré zásoby, ať si to ještě pár let užiju...

Re: Žárovky- už je to tady...

Zpráva dne:
Na ukrajinsko slovenskzch hranicich se dnes pohranicnikum povedl mimoradny kousek. Díky tipu jednoho ze členů gangu se povedlo zajistit hned dva kamiony zakázaných žárovek, pašovaných ilegálně přes východní hranici na území EU. Žárovek bylo takové množství, že by při jejich plném nasazení došlo ke zničení téměř všech pralesů na planetě a ledovce by roztály.

Teď vážně - v souvislosti s globálním oteplováním/změnou klimatu (říkejme tomu jak chceme) se v podstatě řeší jenom ulík (je to snadno uchopitelné, tuna uhlíku = špatná tuna) a skleníkový efekt (i když marketingový potenciál slovního spojení "skleníkový efekt" se už zjevně vyčerpal, takže se nepoužívá, ozonová díra už taky není co bývala...). Zajímá mne jiná věc - existuje nějaká studie, která by brala v potaz vliv celkového vygenerovaného tepla naší civilizací? Prostě to, jak si tady "topíme"? Téměř veškerá energie, kteoru lidstvo vygeneruje stejně skončí jako teplo... Mějte mě za blázna, ale energie se muselo už vyprodukovat tolik, že jsem ochoten tomu "věřit" víc, než "uhlíku", pokud už teda něčemu, v souvislosti lidstvo-klima.

(upravil Zbynek750 17. 8. 2009 9:29)

Re: Žárovky- už je to tady...

existuje termodynamická rovnováha. Vyzářené teplo se jen údajně dnes víc odráží od "skleníku" zas zpět a zvyšuje se tím teplota na Zemi.

Re: Žárovky- už je to tady...

Tak takhle daleko by mé znalosti sahaly taky, mě šlo o to, nakolik je na vině vypouštění skleníkových plynů jako činitelů toho efektu a na kolik změna vyzařování tepla civilizací, tedy považujeme-li zjednodušenš teplotu na zemi za funkci y=f(x), kde f(x) je skleníkový efekt a x je teplota "narážející zespod na skleník" tak jak moc ovlivňujeme to f a jak moc to x - považujeme-li množství energie dodané sluncem a odražené od povrchu a oceánu za konstantní. (Což dost dobře nejde, protože podle informací, které mám já, jako obyčejná ovce k dispozici se ohřívají víceméně všechny planety sluneční soustavy proporcionálně stejně jako země...)

(upravil MaBat 17. 8. 2009 9:43)

Re: Žárovky- už je to tady...

Michal napsal:

Téměř veškerá energie, kteoru lidstvo vygeneruje stejně skončí jako teplo... Mějte mě za blázna, ale energie se muselo už vyprodukovat tolik, že jsem ochoten tomu "věřit" víc, než "uhlíku", pokud už teda něčemu, v souvislosti lidstvo-klima.

Aby ta úvaha měla nějakej základ, chtělo by to znát celkovou energetickou spotřebu lidstva v porovnání s energií (výkonem), kterou na Zemi trvale posílá Slunce... Samotnýho by mě to zajímalo, ale jsem línej to hledat. Spotřebou myslím samozřejmě jen spotřebu energie "vyrobené" člověkem.

Re: Žárovky- už je to tady...

Pokud vím, tak celkový teoretický osvit slunce ve vzdálenosti 1AU dělá cca 1,4kW na m2 (nevím, jak se jmenuje správně ta veličina a v čem se to korektně měří, taky neručím za to číslo přesně, ale řád sedí. smile ), myšleno přes celé radiační spektrum od rádia až po gammu. Spousta toho krátkovlného bordelu se odrazí už ve svrchních vrstvách, na teplo se přemění jenom určitá část viditelného světla...

Re: Žárovky- už je to tady...

Jéžiš, ty mě tak serou... Jedu do makra.

A ty zasraný grýnpýsáci v EU si fakt zasloužej velkej kopanec do prdele. Třeba ta šílená propagace fotovoltaiky. Dyk tim žádnou úsporu neudělaj.

Re: Žárovky- už je to tady...

Michal na oteplovaní má ludstvo taký podiel jak majú tatranské kamzíky na dobití Mount Everestu. Ale je to miliardový buziňes pre pár vyvolených. Čím viac CO2, tím viac rastie planktón a rastliny schopné fotosyntézy. Ale NOx sa takto odbúrať nedajú a predsa nikoho netrápia. Mne žiarovky pomôžu v zime s kúrením napr. spálňu totiž nebudem mať ako štandartne vykurovať, tak tam bude elektrický konvektor. A každý watík je dobrý smile

Re: Žárovky- už je to tady...

Idioti, v některých směrech se mi zdá EU ještě stupidnější než RVHP (pro mladší - Rada vzájemné hospodářské pomoci, složena ze zemí bývalého socialistického bloku).

Re: Žárovky- už je to tady...

tak asi zjednodusene smile - jak velky tepelny tok je vysledkem pouze cinnosti lidstva a jaka jeho procentni cast se vlivem zvyseni obsahu sklenikovych plynu v atmosfere odrazi s dusledkem zvyseni teploty na povrchu.
Doporucim ti napsat na AV, jestli tyto studie maji, protoze to urcite v nejake duveryhodne forme na netu nejnajdes. Pristi tyden budu na fakulte CVUT u jedne obhajoby, nekde se tam bude motat i Hrdlicka, tak se ho ze srandy muzu zeptat, jestli to vubec je nekde k dispozici.

Dopad a rozdeleni slunecni energie na Zemi mam jeste nekde v prednaskach, ale buh vi kde, nebyl to primo muj obor.

Re: Žárovky- už je to tady...

To mě sere, to si jako kvůli těm kokotům budu muset odinstalovat stmívač, za kterej jsem dal pět stovek?! Nebo budou ještě k mání halogenový bodovky?

Re: Žárovky- už je to tady...

jeane, muj postoj k GO a dalsim temhle vecem je tu snad dost znamy, ale nejak me to prave hloda ted v tom smyslu co resi Zbynek...

Zbynku, jo tak nejak, ale jeste jinak jsem to myslel. Odraz je jasny a jeho mira je zavisla na sklenikovem efektu. Dokud je vse v rovnovaze, je to super. Miru efektu ovlivnuje (mimo jine) i CO2. Tedy odtud to f. A ted to x, tedy vlastni teplo vygenerovane pod tou poklickou. Proste jak moc si tady pritapime sami. Zjednodusene - pokud bychom nezmenili miru sklenikoveho efektu ani o prd, byli bychom shopni jenom vygenerovanym teplem vyvolat nejaky oteplovaci efekt? (I pri stejne mire sklenikoveho efektu by absolutni mnozstvi odrazeneho tepla zpet na povrch bylo vyssi diky nasemu vlastnimu "zareni").

Ale cele to jde do kopru, kdyz se pak jeden dovi, ze absolutne majoritni podil sklenikovych plynu maji na svedomi sopky a kravsky prdy. smile

Martine, bud uplne v klidu, ono se to vsecko nejak podda. Jakmile se zjisti, jaka kravina to je... Jako s biopalivy.

Re: Žárovky- už je to tady...

Jak pisu - zkus AV smile Nekde jsem hrubou bilanci slunecni energie mel, ale asi jsem to uz zahodil, bylo to na nekolik stranek. Z toho a z odhadovane spotreby energie lidstvem by se nejaka hodne priblizna predstava udelat dala.

Re: Žárovky- už je to tady...

Jasny. smile
Ono to neni jenom o elektrice... mas auta, lode, letadla (energie toho vseho - ta pohybova - nakonec skonci v teple).

Plkame nesmysly. smile Aspon ja...

Re: Žárovky- už je to tady...

Môj docent to svjoho času počítal tiež, slnko sem posiela každú sekundu výkon rádovo v stovkách petawattoch (číslo už ani netuším, ale bolo to kurva veľa wattov smile ). Myslím, že toľko toho ľudstvo nevyrobí nikdy lol.

Re: Žárovky- už je to tady...

Přibližně by stačilo vzít 3x světovou spotřebu el. energie (účinnost výroby je lehce přes 30%) a spalné teplo ročně spotřebované ropy. Uhlí nepočítám, to asi většinou skončí v elektrárnách. Byl by to nejspíš docela slušnej odhad.

Podle mě by úplně stačilo, aby se lidi začali chovat racionálně (to chci asi moc, že jo?). Jen k tomu svícení : Proč se po půlnoci svítí jen u nás na desetitisíce billboardů? Nebo v desetitisících budov, kde kromě nočního hlídače není ani noha? Je z toho nějaký užitek? Nebo móda posledních let svítit v noci na kostely, hrady atd... totéž. Kdybych šel do extrému, tak komu na vesnici ve tři ráno svítí veřejné osvětlení? Aby Franta Vokurka trefil z hospody domů? Ideální jsou pak takové ty superdesign lampy co místo pod nohy svítí do očí. Dalo by se pokračovat... ale nemá to cenu, když se všechno měři na peníze a těch je dost, tak nějaká racionalita může jít stranou.

(upravil MaBat 17. 8. 2009 11:24)

Re: Žárovky- už je to tady...

jean: tím "Slunce posílá" bylo samozřejmě míněno množství energie, která tady zůstane jako teplo. Ono pak ty čísla vychází asi trochu jinak. No, a to srovnání s tím lidským příspěvkem by bylo právě zajímavé. Pokud takovej odhad někdo má... Ono už to Slunce se asi dost blbě odhaduje/měří (se vším, co je třeba uvažovat), natož lidi (no, kdo ví, třeba je to nakonec naopak ta jednodušší část).

Re: Žárovky- už je to tady...

Myslim, ze najblizsi vyskum na svete by sa uberat smerom, ako z tepla vyrobit nejake tehlicky a uskladnit ich, resp. rovno vystrelit do vesmiru smile

Idem si kupit ziarovky smile

Re: Žárovky- už je to tady...

Tak to slunce je naopak dost triviální :

Účinná plocha země je Pí*6378000^2 m^2
Solární konstanta je 1400 W/m^2
Rok má 8770 hodin
Albedo země je cca. 35%

Na zem tedy dopadá Pí * 6378000^2 * 1400 * 8770 * 0.65 Wh za rok

Číselně je to asi 1 000 000 PWh za rok

Jen ČR ročně spotřebuje asi 60 PWh, teď někdo připočtěte zbytek světa, účinnost výroby a tu ropu a máte to.

Re: Žárovky- už je to tady...

Mel jsem tam vycislene jednotlive spotreby energii dle zdroju, jako je ropa, hnede-cerne uhli, jadro, bio energie, drevo atd., nejen zdroje pro vyrobu elektriny. Samozrejme bez energii z prirodnich zivlu smile

jako Jean, tak nejak se to pohybuje, dost velka cast vubec atmosferou neprojde.